Forgókínpad

Forgókínpad

Kémnő luxuskocsival

2023. május 27. - Szele Tamás

Már közhely, ha azt írom, hogy nincs nap orosz kémbotrány nélkül. Fél éve még heti rendszerességgel követték egymást a különböző ügynökök dekonspirálódásai, ez azóta már napi gyakorlattá vált, az embernek az az érzése, hogy lassan már nem is foglalkoznak Moszkvában a titkolózással, mert minek? Az ügynökeik úgyis lebuknak, próbálkozhatnak bármivel.

kemno2_majus_27.jpg

A mostani eset abban különbözik a többitől, hogy a főhőse egy Oroszországban közismert és roppant csinos, valamint dúsgazdag hölgy, akivel kapcsolatban csak találgatni lehet, honnan származik a vagyona. Az elég valószínű, hogy nem a kémtevékenységéből, viszont akkor is érdemes foglalkozni vele, mert az ügynöki munkája során nem kevéssel járult hozzá egyes szíriai tömeggyilkosságokhoz.

A The Insider oknyomozó írása alaposan bemutatja, kicsoda is valójában Maria Hodinszkaja-Goleniscseva, az orosz kémnők gyöngye, bár erős verseny alakult ki a szakmájában, ne feledkezzünk meg Maria Butináról vagy Maria Adela Kuhfeldt Riveráról, eredetileg és most megint Olga Vasziljevna Kolobováról, akivel tavaly foglalkozott lapunk. Akkor lássuk, hogyan is él az orosz Matuska Hariska?

Érdekesen.

Minden reggel leparkol egy öreg Zsiguli a moszkvai Külügyminisztérium épülete előtt a Szmolenszkaja téren. Egy fiatal, szerényen öltözött nő száll ki az autóból, és gyorsan a főbejárat felé indul. Ezután lifttel megy a Külügyminisztérium külpolitikai tervezési osztályára, ahol egy „igazgatóhelyettes” feliratú irodában foglal helyet. Amikor a nap végéhez ér, ugyanez az igazgatóhelyettes távozik, megváltoztatja a külsejét, pazar ékszerekkel ékesíti magát, és beszáll egy Bentley-be. Ez a fényűző jármű az „Új Század” nevű lovardába szállítja, ahol a Zafír herceg, Avansz és Rozalia nevű lett lovak társaságában edzi magát. A gyakorlott lovas neve Maria Hodinszkaja-Goleniscseva, az MGIMO Külkapcsolatok Egyetemének 34 éves professzora, aki az ENSZ genfi missziójában is szerzett már tapasztalatot. Meg kell jegyezni, hogy ez a „professzor” a GRU ügynökeként jelentős szerepet tölt be, és hozzájárult különböző műveletekhez, többek között a szíriai orosz légicsapások irányításához, amelyek a vegyi fegyverek használata miatt számos civil életét követelték. Mindazonáltal jelentős vagyona nem kizárólag a katonai hírszerzésben való részvételéből, hanem inkább személyes kapcsolataiból ered. Konkrétan romantikus kapcsolatban áll az orosz Nemzeti Liberális Párt hírhedt elnökhelyettesével, Leonyid Szluckijjal, aki szexuális zaklatás vádja miatt vált ismertté.

A The Insider birtokába jutott Maria Hodinszkaja-Goleniscseva és Szergej Zavidov, a GRU 4. igazgatóságához tartozó törzstiszt közötti levelezés. A feltárt információk arra utalnak, hogy Mariát még 2015-ben szervezte be a GRU. Abban az időszakban a genfi orosz ENSZ-misszióban másodtitkári pozíciót töltött be, és aktívan részt vett a damaszkuszi kormány hivatalos képviselői és a szíriai ellenzék közötti tárgyalásokon. Amellett, hogy részletes jelentéseket nyújtott a GRU-nak e tárgyalások előrehaladásáról, a másodtitkár olyan operatív térképeket is megosztott, amelyek felvázolták a Bassár el-Aszad rezsim ellenfeleihez tartozó harci egységek szíriai elhelyezkedését. Fontos megjegyezni, hogy az orosz csapatok közvetlenül is részt vettek a konfliktusban, a szíriai diktátor oldalára álltak, és lakott területekre mért csapásokat hajtottak végre, amelyek során szaringázt is használtak.

A negyedik igazgatóság, ahol Zavidov szolgál, afrikai és közel-keleti országokat felügyel (Izraelt is beleértve), és mielőtt a GRU-hoz csatlakozott volna, ő maga a Moszkva melletti Kubinkában, a páncélozott járművek tesztpályáján (68054-es katonai egység) végzett kutatásokat. Úgy tűnik, Zavidov gyakran tesz hosszú külföldi utakat, és mint nyílt forrásokból kiderül, bérbe szokta adni az Odincovo lakóparkban lévő garzonlakását.

Maria Hodinszkaja-Goleniscseva, korábbi nevén Maria Konovalova 2010-ig, Rjazanyban született. Édesapja, Szergej Konovalov a Harci Testvériség nevű összoroszországi szervezeten belül az elnökhelyettesi tisztséget tölti be. Ő felel a szervezet pénzügyeinek kezeléséért, a médiával való kapcsolattartás felügyeletéért, valamint a Kreml kezdeményezéseinek támogatásáért. 2022 szeptemberében, az intenzív „részleges” mozgósítás időszakában Konovalov több interjút is adott kormánypárti médiumoknak. Ezekben az interjúkban kifejezte meggyőződését, hogy „a Nyugat valódi háborút szervezett Oroszország ellen”: „Megértjük a részleges mozgósítás jelentőségét és szükségességét, és ez az intézkedés hozzájárul a különleges művelet összes, Vlagyimir Putyin által felvázolt céljának és célkitűzésének eléréséhez”. Konovalov emellett részt vesz a donbásszi lakosok számára történő pénzgyűjtés felügyeletében, és részt vesz az önkéntes csoportok speciális képzésében, hogy azt követően az ukrajnai megszállt területekre telepíthessék őket.

Marija édesanyja, Elena Konovalova volt az első, aki megváltoztatta a vezetéknevét. Állítólag egy jósnő közölte Elenával, hogy felmenői kapcsolatban álltak a híres Hodinszkij és Kutuzov-Goleniscsev hercegekkel. Ezt követően Maria úgy döntött, hogy édesanyja nyomdokaiba lép, és az MGIMO nemzetközi kapcsolatok karán folytatott tanulmányai befejezése után megváltoztatta saját vezetéknevét.

Az egyetem elvégzése után Hodinszkaja-Goleniscseva beiratkozott az MGIMO Keleti Tanulmányok Felsőfokú Iskolájába, miközben a Külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Főosztályán is munkát vállalt. Röviddel ezután az ENSZ genfi missziójához került, ahol aktívan részt vett a közel-keleti kérdésekkel foglalkozó munkacsoportokban, és bekapcsolódott a Szíriával kapcsolatos tárgyalásokba. A külügyminisztériumi kollégáknak már ebben az időszakban feltűnt, hogy Hodinszkaja-Goleniscseva beszédeiben gyakran használta a hivatásos katonákra jellemző nyelvezetet és retorikát. Az olyan kifejezéseket, mint a „műveleti tér” és az „operatív-taktikai tevékenységek”, visszatérőnek találták a megszólalásaiban. Hodinszkaja-Goleniscseva még az ENSZ-ben töltött hivatali ideje alatt is gyakran használta a katonákra jellemző nyelvezetet és retorikát.

2013-ban Hodinszkaja-Goleniscseva kiadta első könyvét „A líbiai lecke. Vajon a cél szentesíti az eszközt?” című kötetet. Ezt további három követte: „A történelem jó oldalán. A szíriai válság”, „Aleppo: háború és diplomácia” és „Szíria: A háborútól a békéig vezető nehéz út”. Érdemes megjegyezni, hogy ez a négy könyv propagandaszerű hangnemben fogalmaz, olyan passzusokat tartalmaz, amelyek „az alattomos Nyugatról” értekeznek, és kiemelik „a Kreml békeszerető politikáját”. Nem tesznek azonban említést sem az Aszad csapatai által az Iszlám Forradalmi Gárda támogatásával folytatott ostromokról, sem a lakónegyedek ellen elkövetett orosz légicsapásokról.

2018-ban a 34 éves GRU-ügynök Hodinszkaja-Goleniscseva élete hirtelen fordulatot vett. Megszerezte a MGIMO professzori címét, és nemzetközi ügyek szakértőjeként kezdett szerepelni a szövetségi televíziós csatornákon. Ez az újonnan szerzett státusz olyan luxuscikkekkel ajándékozta meg, mint a drága ruhák, ékszerek, lettországi ménesek és egy 9 millió rubel értékű Bentley Continental. Érdekes módon extravagáns életmódja mellett továbbra is fenntartja szerény 2000-es Zsiguli autóját, amellyel a külügyminisztériumba jár dolgozni.

Jól fizethetnek a moszkvai tévétársaságok, mert én ugyan ismerek pár szekértőt Budapesten, akik nemzetközi ügyekkel foglalkoznak, de valahogy egyiknek sincs se Bentley kocsija, se ménese. De arra mérget vehetünk, hogy Maria sem a honoráriumból gazdagodott meg.

Maria anyagi hátterének eredetéről eltérő pletykák keringenek. Egyes feltételezések szerint édesapja, aki a „Harci Testvériség” tagja és aktívan részt vesz a donbásszi lakosok számára történő adománygyűjtésben, egyetlen lánya jólétéről is gondoskodik. Mások szerint a lány sok időt tölt Andrej Ilnickij, a védelmi minisztérium főideológusának irodájában. A források többsége azonban az állami duma képviselőjének, Leonyid Szluckijnak tulajdonítja a finanszírozását, aki Vlagyimir Zsirinovszkij halála után vette át az orosz Nemzeti Liberális Párt vezetését (aminek semmi köze a liberalizmushoz a szónak abban az értelmében, ahogy Magyarországon használjuk).

A Ljonja-Vertolet (Ljonja, a helikopter) néven is ismert Szluckij képviselő számos nagy visszhangot kiváltó botrányba keveredett. 2017 januárjában Szergej Polonszkij ingatlanfejlesztő kérelmet nyújtott be az akkori főügyészhez, Jurij Csajkához, amelyben büntetőeljárás megindítását sürgette Szluckij és állítólagos „keresztapja”, Vlagyimir Resin ellen. Polonszkij szerint mindkét férfi kenőpénzt követelt tőle, és egy szerződéses megállapodás megkötésében való közreműködésükért cserébe egy 990 négyzetméteres penthouse-t kaptak a Kutuzovszkaja Riviéra lakóparkban. 2018-ban Alekszej Navalnij feltárta, hogy Szluckij felesége, Lidia Liszkova tulajdonában van egy 562 négyzetméteres penthouse több mint 400 millió rubel értékben, valamint egy 1 hektáros telek a moszkvai régió Odincovo kerületében. Figyelemre méltó, hogy ezek a vagyontárgyak tíz éven keresztül nem szerepeltek Szluckij hivatalos vagyonbevallásában.

Továbbá a képviselő által vezetett Béke Alapítvány meghívásokat küldött különböző jobboldali radikálisoknak és neonáciknak, akik aktívan támogatták a Kreml-barát napirendet Európában. Elkísérték őket neves popsztárok, akik önkéntesnek álcázva látogattak Oroszországba, és oligarchák és magas rangú tisztviselők által rendezett vállalati partikon vettek részt. Erre 2013-ban volt példa, amikor Enrique Iglesias a zenekarának tagjaival és háttértáncosaival Oroszországba utazott a Béke Alapítvány Orosz Kezdeményezés projektje által szervezett humanitárius projekt részeként. A jelentések szerint Iglesias egy Csecsenföldön tartott privát vállalati rendezvényen lépett fel.

A legjelentősebb botrány azonban 2018 márciusában bontakozott ki, amikor Farida Rusztamova, Darja Zsuk és Jekatyerina Kotrikadze újságírók szexuális zaklatási vádakkal léptek fel Szluckij ellen. Szluckij látszólag megrendezett módon, szimpatizánsai segítségével erőteljes kampányt mozgósított a saját védelmében. Az Állami Duma képviselői etikai bizottsága vizsgálatot folytatott, és arra a következtetésre jutott, hogy nincs bizonyíték a bűncselekményre.

Mint az Insider egyik Állami Dumán belüli forrása elárulta:

Nos, Ljonja-Vertolet híres nőcsábász. Az ő irodájában már szép számmal akadtak olyan fiatal nők, akik később kényelmes pozíciókban végezték a kormányon belül, vagy a showbizniszben arattak sikert. Emlékszik azokra a történetekre, amelyek Zarával, az énekesnővel vagy Maria Butinával kapcsolatosak, akinek még ügyvédet is fizetett, miközben egy amerikai börtönben raboskodott? Úgy tudjuk, hogy Ljonja már akkor elkezdett gondoskodni Hodinszkaja-Goleniscseváról, amikor az még csak diák volt az MGIMO-n. Aztán sikerült neki munkát szereznie a Külügyminisztériumban, és megmozgatott néhány szálat, hogy Genfbe helyezzék. A professzori állását, a kényelmes helyet a Külügyminisztérium központi irodájában, a díszes könyveket, a fórumokat és a tévés szereplést mind neki köszönheti. A fickó gazdag, így megengedhet magának olyan pazar ajándékokat, mint egy Bentley és mindenféle gyémántok.”

Mindenesetre ez a változat valószínűbb: nem a kémnőből lett kitartott a hölgy, hanem kitartottból kémnő, akinek a pályáját sok pénz és erős politikai befolyás egyengette. De hogyan is volt az a bizonyos térkép-ügy?

Ehhez térjünk ki a Hodinszkaja-Goleniscseva és a GRU tisztje, Szergej Zavidov közötti levelezésre. Kiderült, hogy az Aszad-rezsim ellenfelei harcoló egységeinek pozícióit pontosan meghatározó műveleti térképeket kapott egy postafiókon keresztül, amelyet a Nizari Ismaili londoni képviseleti irodájára regisztráltak. Ezek a főként Hama tartományban élő nizari ismailiták kezdetben Bassár el-Aszad ellen álltak ki, de végül jelentős veszteségeket szenvedtek az ISIS-től. Ennek következtében megalázkodtak, és segítséget kértek Aszadtól. „24 ezer dezertőr bujkál odakint, miért ne csatlakozhatnának hozzánk?” – válaszolta Aszad javaslatukra.

Londoni irodájuk vezetője történetesen nem más, mint Shafiq Sachedina, egy volt fogorvos, aki a nizari izmaelita közösség szellemi vezetőjének, Karim Agha Khan IV. hercegnek a személyes képviselője. A londoni feladatai mellett Sachedina egy orvosi klinikát és több idősek és Alzheimer-kórban szenvedők számára létrehozott otthont tart fenn. Az orvos sokat utazott szerte a világon, többek között számos alkalommal járt Moszkvában, ahol a külügyminisztérium magas rangú tisztviselőivel folytatott megbeszéléseket.

A Hodinszkaja-Goleniscsevával folytatott levelezésében Zavidov megemlít egy bizonyos embert a londoni Nizari Ismaili irodából:

Megkaptam az aktát, köszönöm szépen. Az információk naprakészek. A „mi” emberünkről szóló információk a megfelelő megbízható kezekbe kerültek. Továbbra is dolgoznak vele.”

Nem egészen világos, hogy ki az az ember, akivel tovább dolgoztak. Úgy tűnik, a GRU-nak volt forrása az ismailiták között. Mindenesetre Maria Hodinszkaja-Goleniscsevát a háború után a moszkvai védelmi minisztérium két érdemrenddel tüntette ki, nevezetesen a „Szíriai katonai művelet résztvevője” és a „Katonai együttműködés erősítéséért” kitüntetésekkel.

Most pedig a The Insider leleplezte. Nem túl valószínű, hogy a GRU-t komoly veszteség érné Hodinszkaja-Goleniscseva dekonspirálódásával, ugyanis a valódi kém nem keresi ennyire a feltűnést, nem él fényűző életet, a hölgy már egyáltalán nem lehet aktív, maximum tanácsadóként, szakértőként alkalmazhatják. Ahhoz szakért, amihez tud.

A története inkább csak jellemző a mai orosz társadalomra, és talán nem csak arra: lám csak, szorgalommal, kitartással sokra viheti az, aki jó családból indul – egyéb tulajdonságokkal meg még sokkal többre.

A szaringázzal lemészárolt szíriai polgári lakosság meg hallgat, hiszen halott.

Azért reméljük, legalább néha álmodik velük.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása