Forgókínpad

Forgókínpad

Az egynapos polgárháború

2023. június 25. - Szele Tamás

Ha az emberi történelem nem ér véget rövidesen különböző tényezők hatására, a tegnapi nap eseményein valószínűleg évtizedekig, talán évszázadokig fognak vitatkozni a történészek és nem kizárt, hogy több nemzedék írja majd erről a doktori disszertációját. Mi azonban itt vagyunk az adott történelmi korban, és valljuk meg: nem sokat értünk belőlük.

wagner1_junius_25.jpg

Ha pedig bizonytalanok vagyunk – ez eufemikus megfogalmazása annak, hogy úgy érezzük magunkat jelenleg, mint fél pár zokni a működő mosógépben – akkor nincs más megoldás, kapaszkodjunk a tényekbe, igazodjunk azokhoz, hátha abból rájövünk, mi a csoda történt tegnap. Mert könnyen meglehet, hogy a Wagner-csoport leállított zendülése megváltoztatta az orosz, sőt, közvetve akár az európai történelmet is. A tényeket pedig a legmegbízhatóbb és pártatlanabb forrásból, az ISW napi jelentéséből veszem, ők még sohasem hazudtak, és tévedést is csak egyszer vagy kétszer követtek el, akkor is jelentéktelen ügyekben.

Akkor lássuk, mit tudunk a tegnapi nap eseményeiről.

A Kreml június 24-én késő este bejelentette, hogy Alekszandr Lukasenka belarusz diktátor olyan megállapodást kötött, amelynek értelmében Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója Belaruszba utazhat anélkül, hogy Oroszországban büntetőjogi felelősségre vonnák; a Wagner-csoport harcosainak egy része szerződést köt az orosz védelmi minisztériummal (Védelmi Minisztérium) és a Wagner-csoport egyetlen alkalmazottját sem fogják megvádolni a fegyveres lázadásban való részvétel miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy az orosz hatóságok ejtik a Prigozsin elleni büntetőeljárást, és hogy Prigozsin Belaruszba utazik, megköszönve Lukasenkának a közvetítői szerepét a „vérontás elkerülését célzó magasabb célú” egyezség létrejöttében." Lukasenka sajtószolgálata korábban adta hírül az egyezség hírét, azt jelentve, hogy Lukasenka tárgyalt Prigozsinnal, és azt állítva, hogy Lukasenka és Putyin a nap folyamán korábban megállapodtak abban, hogy „kétoldalú lépéseket” tesznek a válság megoldására. Lukasenka hangsúlyozta a „véres mészárlás” elkerülésének fontosságát és a biztonsági garanciák biztosítását a Wagner-harcosok számára. Prigozsin az első fehérorosz jelentés után hangüzenetet adott ki, amelyben azt állította, hogy az „igazságmenete” elérte célját, és hogy visszarendelte a Wagner-erőket a gyakorlóterületeikre, hogy megakadályozza a helyzet véressé válását (miután a Wagner-erők már több mint egy tucat orosz katonát megöltek). Prigozsin feltűnően nem említette Lukasenka részvételét vagy a megtárgyalt megállapodás részleteit saját nyilatkozatában. Az alku konkrétumai, a végrehajtás módja és ütemezése, az egyes felek számára várható eredmények, valamint az, hogy az összes érintett fél mennyire fogja betartani a megállapodást, egyelőre tisztázatlanok.

Itt beszúrnék egy megjegyzést: egyrészt Prigozsin hangüzenetének hitelessége is meglehetősen kétségesnek tűnt tegnap, másrészt Prigozsin saját közösségi csatornáin olyan kommunikációs őskáosz alakult ki utána (egyes bejegyzések Sojgu foglyul ejtését emlegették Rosztov-na-Donuban, mások Geraszimov kivégzését egy Moszkva melletti erdőben), hogy kizárható, miszerint ezeket a csatornákat Prigozsin kezelte volna. Továbbá azt sem tudjuk, hol van most Prigozsin és mit művel, tehát az összes további érvelés arra épül, hogy létezett a Lukasenkával kötött alku (amit korábban Prigozsin tagadott) és hogy az alkuban az áll-e, amit a Kreml által irányított források közöltek. Mindenesetre láthatunk nagyon komoly információs hadműveletet is, leginkább a GRU cyber-erői részéről. De munkahipotézisként tételezzük fel, hogy az alku létezett, megköttetett és az állt benne, amit tudunk – hogy léphessünk tovább.

A Wagner-csoport június 23-án és 24-én, a megállapodás bejelentése előtt bekerítette az orosz Déli Katonai Körzet (SMD) Rosztov-na-Donuban lévő központját, és Moszkva városától 330 kilométerre hatolt el. A Wagner-erők állítólag hamarosan megkezdik a visszavonulást a bázisukra, és a felvételek állítólag azt mutatják, hogy Prigozsin elhagyja Rosztov-na-Donut. A közösségi médiában június 24-én a kora reggeli órákban közzétett, széles körben terjesztett felvételeken a Wagner-erők kordont vonnak a rosztovi SMD főhadiszállás köré, és Wagner-közeli források később olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken Prigozsin a védelmi miniszterhelyettessel, Junusz-Bek Jevkurov vezérezredessel és a katonai hírszerzés helyettes vezetőjével, Vlagyimir Alekszejev altábornaggyal sétál a főhadiszállás körül, miközben Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnök fejét követeli. A moszkvai idő szerint 10:30 körül közzétett geolokációs felvételek megerősítik, hogy a Wagner személyzete átlépte a Voronyezsi Terület közigazgatási határát a Burgajevka ellenőrzőpontnál, ahol az orosz személyzet letette a fegyvert és megadta magát a Wagnernek. A néhány órával később közzétett felvételek egy Wagner jármű- és felszerelésoszlopot ábrázoltak, amely az M4 Rosztov-na-Donu-Voronyezs-Moszkva autópályán, az Ikorets folyó közelében, Voronyezs városától mintegy 85 km-re délre lévő ellenőrzőponton haladt át. A geolokációs felvételek egy Wagner-kontingenst mutattak két Pancir–1 légvédelmi rendszerrel, amint a Voronyezs várostól mintegy 135 km-re délkeletre fekvő Buturlinovkán keresztül halad. Orosz források azt állították, hogy ez a Wagner-konvoj levált a fő kötelékről, hogy elfoglaljon egy Buturlinovka melletti légibázist, bár az ISW nem figyelt meg vizuális megerősítést arra vonatkozóan, hogy bármely Wagner-alakulat ezt tette volna. Orosz források olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken állítólag orosz Ka–52-es helikopterek csapást mérnek állítólagos Wagner-célpontokra a voronyezsi autópályán. A Wagner-erők akár három Mi–8 MTPR elektronikus felderítő harci helikoptert, egy Mi–8 helikoptert, egy Ka–52 helikoptert, egy Mi–35 helikoptert, egy Mi–28 helikoptert és egy An–26/Il–28 szállító repülőgépet is lelőhettek, ami legalább 13 pilóta és pilóta halálát okozta – és ez lett az orosz légierő számára az ukrajnai háború eddigi egyik leggyászosabb napja.

Ennyit a magyar kormánymédia egyes „szakértőinek” arról a megállapításáról, hogy „a lázadás vértelenül zajlott”. Habár a legszebb, freudi elszólás a magyar kormánysajtóban mégis az volt (a Pesti Srácokban jelent meg), miszerint „Az oroszbarát sajtó 13 orosz katonát ölt meg a lázadásban, de a Sky News nem erősítette meg az állítást.” Jó lesz vigyázni ezzel az oroszbarát sajtóval, ha ilyen vérmes, hogy több, mint tucatjával öli még a saját katonáit is. Bár lehet, hogy az áldozatok attól haltak meg, hogy egyszerűen beleolvastak.

A június 24-én, moszkvai idő szerint kora délután közzétett geolokációs felvételek azt mutatták, hogy a Wagner-csapatok elérték a lipecki területet, és észak felé haladtak az M4-es autópályán Moszkva irányában. Az orosz erők elkezdték aláaknázni az M4-es út lipecki területen lévő szakaszait, hogy gátolják a Wagner mozgását. Moszkvai idő szerint közel 18:00-ra a rendelkezésre álló vizuális bizonyítékok a Wagner-erőket Krasznojéban, a lipecki terület északi részén, Moszkvától mintegy 330 km-re délen helyezték el. Az orosz biztonsági erők állítólag megkezdték a védelmi vonalak előkészítését az Oka folyó déli partján a Moszkvai területen, és meg nem erősített jelentések szerint a helyiek Wagner-harcosokat láttak Kasirában, Moszkvától 95 km-re délre. Az ISW nem tapasztalta, hogy a Wagner harcosok Krasznojénál közelebb kerültek volna Moszkvához, annak ellenére, hogy állításuk szerint elérték Kasirát. A Kreml hírügynöksége, a RIA Novosztyi az alku bejelentését követően, június 24-én este olyan felvételeket tett közzé, amelyeken Wagner-eszközök és -személyzet oszlopai távoznak Rosztov-on-Donuból. Az ISW e cikk megjelenésének időpontjáig nem figyelt meg további vizuális bizonyítékot a Wagner-csapatok kivonulására vonatkozóan.

A Wagner-csoport oszlopai az M4-es autópályán jelentős mennyiségű nehézfelszereléssel rendelkeztek. Különböző milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-oszlop akár 4000 fős személyzetből és 40-50 darab járműből állt, köztük MRAP-ok, T–90M harckocsik, BMP gyalogsági harcjárművek, Pancir légvédelmi rendszerek és Grad rakéta-sorozatvetők. Egy milblogger megjegyezte, hogy a Wagner kombinációja egy gyorsan mozgó konvojból, amelyet egy réteges mobil légvédelmi ernyő védett (amely Pancirokból és MANPAD-okból állt), és amely hatékonyan védte a szárazföldi erőket az orosz kormánygépektől, emlékeztet a Wagner taktikájára a korábbi líbiai műveletek során, bár a Wagner-csoport elméleti képessége, hogy önálló műveleteket végezzen Oroszországban, nem bizonyos.

A Kreml nehezen tudott hatékony, gyors választ adni a Wagner előrenyomulására, és ez kiemelte a belső biztonsági gyengeségeket, amelyek valószínűleg a meglepetés és az ukrajnai súlyos veszteségek hatása miatt alakultak ki. Ahogy az ISW június 23-án jelentette, az orosz hatóságok mozgósították a Roszgvargyija (Orosz Nemzeti Gárda) különleges rendőri (OMON) és különleges gyorsreagálású (SOBR) egységeit válaszul Prigozsin kezdeti bejelentésére a fegyveres felkelésről. Több orosz milblogger arról számolt be, hogy a Roszgvargyija oszlopait aktiválták, és látták őket a Moszkvai Területen és útban a Rosztovi Terület felé. Azonban az ISW nem figyelt meg olyan jelentéseket vagy felvételeket, amelyek arra utalnának, hogy a Roszgvargyija egységei bármikor is összecsaptak volna Wagnerrel. A Roszgvargyija alapfeladata az orosz kormány biztonságát fenyegető belső fenyegetések, például egy Moszkva elleni előrenyomulás elleni védelem, és figyelemre méltó, hogy még akkor sem avatkozott be, amikor Wagner kritikus katonai eszközöket foglalt el Rosztov-na-Donuban és megsemmisítette az orosz katonai repülőgépeket. Néhány orosz kommentátor emellett megjegyezte, hogy a belföldi védelemre aktivált személyzet többsége sorkatonákból és Roszgvargyija-egységekből állt, és megkérdőjelezték, hogy az orosz hatóságok miért döntöttek a sorkatonák mozgósítása mellett ahelyett, hogy szélesebb körben aktiváltak volna képzettebb biztonsági erőket. Ramzan Kadirov csecsen alakulatai, amelyek elméletileg szintén a belbiztonságra specializálódtak, azt állították, hogy a Wagner előrenyomulására válaszul aktiválódtak, de valójában soha nem találkoztak a Wagnerrel, vagy nem léptek vele harcba – nem meglepő módon, és összhangban Kadirov elsődleges céljával, hogy saját belbiztonsági erőit megtartsa. A Kreml elkötelezett belbiztonsági szervei nem reagáltak arra, hogy egy független katonai erő elfoglalta az SMD főhadiszállását és Moszkva felé nyomult – és a Wagner valószínűleg elérte volna Moszkva külvárosait, ha Prigozsin úgy dönt, hogy erre utasítja őket.

Orosz források siettek hangsúlyozni, hogy a Wagner fegyveres lázadása nem volt hatással az Ukrajnában lévő orosz erőkre, de Wagner akciója megmutatta, hogy Oroszországnak nincsenek tartalékai a hátországi területeken. Az orosz védelmi minisztérium azonnal azzal vádolta Prigozsin fegyveres lázadását, hogy az ukrán erők számára lehetőséget teremtett, azt állítva, hogy az ukrán erők a belső felfordulás kihasználása érdekében kezdtek támadásokat indítani Bahmut irányában. Más orosz források széles körben aggodalmaknak adtak hangot amiatt, hogy a lázadás megzavarhatja az orosz erők képességét az ukrán ellentámadások elleni védekezésre, de számos milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok folytatják az ukrán támadások visszaverését. Egy neves milblogger kifejezetten megtapsolta az SMD Avdiivka-Donyeck város frontja mentén szolgáló elemeit, amiért a szükséges munkát folytatják a fronton a Rosztov-na-Donuban lévő SMD főhadiszállással történt „rendetlenség” ellenére. Egy másik prominens milblogger azzal érvelt, hogy a Wagner fegyveres lázadása nem zavarta meg az orosz frontvonal harci vagy légi műveleteit. Prigozsin jelezte, hogy nem akarta megzavarni az Ukrajnában folyó orosz műveleteket, vagy akadályozni az orosz katonai repülőgépek felszállását a Rosztovi Terület repülőtereiről, valószínűleg azért, hogy elkerülje az erőfeszítéseit ért további kritikákat. Prigozsin talán azt is tervezte, hogy az SMD parancsnokság megrohamozásának és az ukrajnai orosz műveletek megzavarásának lehetőségét a Védelmi Minisztériummal való konfliktusában és a Putyinnal szemben támasztott követelései során befolyásoló eszközként használja, ezért nem indított támadást a parancsnokság vagy a Védelmi Minisztérium személyzete ellen, ami súlyos taktikai hatásokat eredményezhetett volna Ukrajnában. Prigozsin lázadása azonban rávilágított arra, hogy az orosz erőknek számos hátországi területen egyáltalán nincsenek tartalékai, és szinte biztosan rontja az ukrajnai orosz személyzet morálját, amely tudást az ukrán hadsereg felhasználhatja az orosz védelem áttörésére irányuló kísérletek kiigazítására.

Putyin nem meglepő módon úgy döntött, hogy támogatja az orosz védelmi minisztériumot és annak folyamatban lévő erőfeszítéseit, hogy központosítsa az orosz irreguláris erők (beleértve Wagnert is) ellenőrzését Prigozsin felett. Prigozsin azzal próbálta igazolni fegyveres lázadását, hogy az orosz védelmi minisztériumot – nevezetesen Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt – vádolta azzal, hogy visszafordíthatatlan orosz veszteségeket okoztak a csatatéren, és hogy lecsaptak egy Wagner-bázisra, de feltűnően nem bírálta Putyint. Prigozsin talán szándékosan úgy tervezte meg az indoklását, hogy Putyin nyilvánosan bűnbakként használhassa Sojgut és Geraszimovot Ukrajna inváziójához. Putyin azonban június 24-én reggeli televíziós beszédében elítélte Prigozsint (anélkül, hogy kifejezetten megnevezte volna), közvetve azzal vádolva, hogy „mértéktelen ambíciók és személyes érdekek” miatt fegyveres lázadást kezdeményezett és árulást követett el. Putyin kemény álláspontja jelezte, hogy továbbra is az orosz védelmi minisztérium intézményéhez – amely számos katonai kudarc ellenére következetesen hűségesnek bizonyult hozzá, és korábban úgy tűnt, hogy Putyin támogatja – és annak azon törekvéseihez igazodik, hogy az orosz irreguláris egységeket formalizálja ahelyett, hogy független szereplőkre, például a Wagner-csoportra támaszkodna, ahogyan azt Prigozsin kívánta.

A Lukasenka által közvetített megállapodás nagy valószínűséggel megszünteti a Wagner-csoportot, mint Prigozsin által vezetett független tényezőt a jelenlegi formájában, bár a szervezet elemei fennmaradhatnak a meglévő és az új kapacitások keretében. A Lukasenka által közvetített megállapodás konkrétan megfosztja Prigozsint a Wagner-csoport feletti irányítástól, cserébe a lázadás és hazaárulás miatti büntetőjogi vádak ejtéséért. Az alku, ha a Peszkov által megfogalmazott módon hajtják végre, a Wagner-csoport egy részét az orosz védelmi minisztérium alá rendeli, ahogyan azt Sojgu védelmi miniszter már régóta szeretné. Nem világos azonban, hogy a Kreml miként fogja definiálni, hogy a Wagner személyzetének mely tagjai nem vettek részt a lázadásban, és Peszkov bejelentése nem részletezi a Wagner személyzet azon tagjainak sorsát, akik részt vettek a lázadásban, azon kívül, hogy kegyelmet kapnak. Ezek a személyek potenciálisan egyéni szerződéseket köthetnek a Védelmi Minisztériummal; leszerelhetnek Oroszországban (ami valószínűleg veszélyes lépés lenne a Kreml számára belbiztonsági szempontból), elutazhatnak Fehéroroszországba valamilyen minőségben, vagy külföldre települhetnek, hogy támogassák a Wagner korábbi fő műveleti erőfeszítéseit Afrikában vagy a Közel-Keleten. Nem világos, hogy a Wagner-erők hajlandóak lesznek-e együttműködni az orosz védelmi minisztérium alá történő integrációjukban, vagy hogy az Orosz Fegyveres Erők hajlandóak lesznek-e a jövőben a Wagner-csoport személyzetével együtt szolgálni. Putyin álláspontja Sojgu és Geraszimov vonatkozásában egyelőre tisztázatlan, és Peszkov leszögezte, hogy bármilyen katonai átalakítás kizárólag Putyin előjoga, és „alig” került szóba a tárgyalások során.

Prigozsin valószínűleg arra játszott, hogy az egyetlen útja a Wagner-csoport önálló erőként való megtartására az orosz védelmi minisztérium ellen való menetelés, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy biztosítsa a szakadásokat az orosz hadseregben, de túlbecsülte saját kilátásait. Prigozsin valószínűleg úgy tekintett a Védelmi Minisztérium július 1-jei határidejére, amely az összes szabálytalan alakulat, köztük a Wagner-csoport feletti ellenőrzés hivatalossá tételére vonatkozik, mint a politikai (és valószínűleg személyes) túlélését fenyegető egzisztenciális veszélyre. Ezért valószínűleg úgy döntött, hogy inkább megkockáztatja erőinek bevetését a Védelmi Minisztérium vezetésének megváltoztatása érdekében, mintsem hogy teljesen elveszítse a Wagner-csoportot, és ahogy az ISW június 23-án értékelte, a tartós siker egyetlen reális reménye az volt, hogy biztosítsa a Védelmi Minisztérium átalakítását, ám ezt nem tette meg. Prigozsin szinte biztosan előre megtervezte ezt az akciót a Wagner-mozgások megfigyelt koordinációja és gyorsasága miatt, de az ISW nem tudja megerősíteni ezt a hipotézist semmilyen nyílt forrásból.

Prigozsin lázadása tovább erodálta meglévő támogatói bázisát az ultranacionalista közösségben, az orosz kormányban és magában a Wagner-csoport elemei között. A fegyveres lázadás valószínűleg tovább csökkentette a Wagner meglévő támogatását, mivel arra kényszerítette a Wagnerhez kötődő regionális hatóságokat és toborzó szervezeteket, hogy elítéljék Prigozsin törekvéseit. Roman Sztarovojt, a Kurszki Terület kormányzója felszólította Prigozsint, hogy hagyjon fel terveivel, és akadályozza meg a belső konfliktust. Sztarovojt elismerte, hogy a Kurszki Terület korábban együttműködött a Wagnerrel a helyi milíciák személyzetének kiképzésében. A „Donbászi Önkéntesek Szövetségének” vezetője, Alekszandr Borodaj szintén elítélte a Wagner fegyveres lázadását, mint Oroszország hátba döfését. Egy Wagnerhez kötődő milblogger azt állította, hogy a Wagner előre felkészült a Moszkva elleni menetelésre, és azt akarta kiprovokálni, hogy a legmagasabb rangú tisztviselőket és vezetőket evakuálják a városból. A milblogger elítélte, hogy Prigozsin, „egy kétes kilátásokkal rendelkező politikus”, tönkretette az egész erőfeszítést. A Prigozsinnal szembeni figyelemre méltó kritika egy, a Wagnerhez kötődő milblogger részéről valószínűleg tükrözi a széles körű elégedetlenséget a Wagner-barát információs térben, amely korábban üdvözölte a lázadást. Egy prominens orosz milblogger megjegyezte, hogy sok orosz milblogger, aki korábban támogatta a Wagnert, figyelmen kívül hagyta a lázadást, vagy semleges nyilatkozatokat tett róla. Az állítólagos megállapodás, amelyet Prigozsin elért Lukasenkával és a Kremllel, valószínűleg felzaklatja a Wagner személyzetét, mivel ez Prigozsin azon erőfeszítéseinek végét jelenti, hogy elszigetelje a Wagnert a Védelmi Minisztériumnak való alárendeltségtől. Az orosz milbloggerek szerint a lázadás nem volt többé a Wagneré. Egyelőre nem világos, hogy Prigozsin az állítólagos megállapodás megkötése előtt biztosította-e a Wagner parancsnokainak vagy a rangidős személyzetnek a beleegyezését, és a Wagner személyzetének nagy része valószínűleg nem fog örülni annak, hogy esetleg szerződést kell kötnie a Védelmi Minisztériummal, leszerelni vagy Ukrajnán kívülre települni.

Putyin számára megalázó az az optika, hogy Lukasenka belarusz elnök közvetlen szerepet játszik a Moszkva elleni katonai előrenyomulás megállításában, és talán más előnyöket is biztosított Lukasenkának. A belarusz elnöki sajtószolgálat bejelentette, hogy Putyin június 24-én reggel tájékoztatta Lukasenkát a Dél-Oroszországban kialakult helyzetről, ami arra utal, hogy Putyin a fegyveres lázadás megoldása érdekében kereste meg Lukasenkát, bár a belarusz kormány gyakran a maga javára fordítja a Kremllel való interakciókat, és ez a megfogalmazás egyáltalán nem megerősített. Lukasenka állítólag a saját „meglévő csatornáit” használta a helyzet tisztázására a helyszínen és a Prigozsinnal való tárgyalásra. Lukasenka állítólagos hozzáférése a korábban kialakított csatornákhoz és a Prigozsinnal való sikeres tárgyalás valószínűleg azt jelzi, hogy Lukasenka meghatározatlan befolyással rendelkezik Prigozsin felett, amelyet kihasználhatott a helyzet de-eszkalációja érdekében. Lukasenka korábban Wagner-erőket használt fel választási kampányának előmozdítására, miután a belarusz hatóságok 2020 júliusának végén letartóztattak 3 orosz állampolgárt, akik állítólag a Wagner-csoporthoz tartoztak. 2020 júliusának végén Lukasenka azzal vádolta meg az állítólagos Wagner-ügynököket, hogy beavatkozást terveznek a belarusz választásokba, annak ellenére, hogy a Wagner-erők korábban nyíltan tranzitországként használták Belaruszt küldetéseikhez. Az incidens hatására Lukasenka 2020. augusztus 15-én telefonbeszélgetést kezdeményezett Putyinnal, és szabadon engedte a Wagner-csoport 32 tagját. Lukasenka valószínűleg arra törekszik majd, hogy a fegyveres lázadás de-eszkalációját céljai előmozdítására használja fel, például az orosz-belorusz uniós állam formalizálásának késleltetésére, vagy annak megakadályozására, hogy Putyin fehérorosz erőket alkalmazzon Ukrajnában.

A Kreml most egy mélységesen instabil egyensúlyi helyzettel néz szembe. A Lukasenkával kialkudott megállapodás rövid távú megoldás, nem pedig hosszú távú, és Prigozsin lázadása súlyos gyengeségeket tárt fel a Kremlben és az orosz védelmi minisztériumban. Az a feltételezés, hogy Prigozsin lázadása, a Kreml válasza és Lukasenka közvetítése mind a Kreml által megrendezett volt, abszurd. Az a képi világ, amikor Putyin megjelenik az országos televízióban, hogy egy fegyveres lázadás befejezésére szólítson fel, és az 1917-es forradalom megismétlődésére figyelmeztet – majd egy külföldi vezető közvetítését kéri a lázadás megoldásához –, maradandó hatást fog gyakorolni. A lázadás leleplezte az orosz biztonsági erők gyengeségét, és megmutatta, hogy Putyin képtelen volt időben bevetni erőit egy belső fenyegetés elhárítására, és tovább erodálta az erő monopóliumát. Prigozsin gyors, Moszkva felé irányuló hadjárata nevetségessé tette az orosz reguláris erők nagy részét – és rávilágított minden biztonsági szereplő, állami tulajdonú vállalat és az orosz kormány egyéb kulcsfigurái számára, hogy a központi államtól elkülönült, magánvállalkozásban működő katonai erők lenyűgöző eredményeket érhetnek el. A Wagner hadjárata rámutatott az orosz katonai tartalékok leépülésére is, amelyek szinte teljes egészében az ukrajnai harcokban vesznek részt, valamint arra, hogy milyen veszélyeket rejt, ha Oroszország határainak védelmében a tapasztalatlan sorkatonákra hagyatkoznak. A Kreml nem reagált gyorsan az információs térben, és a Rosztov-na-Donu lakosai nem álltak ellen a Wagnernek, sőt egyes esetekben melegen üdvözölték őket – ami nem mutat eredendően Putyin-ellenességet, de legalábbis Prigozsin akciójának elfogadását jelenti. Végül, a Kreml látszólagos meglepetése Prigozsin lépésén nem vet jó fényt az orosz belföldi hírszerző szolgálatra, az FSZB-re. Prigozsin a fegyveres lázadása előtt következetesen fokozta retorikáját az orosz védelmi minisztériummal szemben, és Putyin nem tudta csökkenteni ezt a kockázatot. Nem lehet és nem is érdemes spekulálni Prigozsin lázadásának és a Kreml gyenge válaszának konkrét hatásairól, és nem jósolható az orosz kormány közelgő összeomlása, ahogyan azt egyesek már megtették. Mindazonáltal Prigozsin lázadása és a június 23-i és 24-i események megoldása – bár nem feltétlenül a Prigozsin és a Kreml közötti harc egésze – valószínűleg jelentős kárt fog okozni Putyin kormányának és az ukrajnai orosz háborús erőfeszítéseknek.

Viszont a harci cselekmények zavartalanul folytak tovább, hiszen nem a harcoló alakulatok kirándultak Moszkva festői vidékére.

Az orosz erők az elmúlt hónapok legnagyobb rakétacsapás-sorozatát indították Ukrajna ellen június 24-én, az Oroszországon belüli fegyveres lázadás dacára. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők 40 H–101/H–555 cirkálórakétát lőttek ki tíz stratégiai Tu–95-ös bombázóról a Kaszpi-tenger felől, kilenc H–22 cirkálórakétát nyolc stratégiai 22M3-as bombázóról északi irányból, és két Kalibr tengeri alapú cirkálórakétát a Fekete-tengerről, valamint két S–300-as légvédelmi rakétát és három Shahed–131/136-os drónt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem megsemmisítette mind a 40 H–101/H–555 cirkálórakétát, valamint két Shahed–131/136 drónt és egy Kalibr cirkálórakétát is lelőtt. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők lakóövezeteket támadtak Kijevben, valamint Dnyipro városában és a Dnyipropetrovszki területen található Krivij Rihben. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek ukrán elektronikus hírszerző központokra és légiforgalmi berendezésekre egy, a Kirovohradi Területen lévő repülőtéren, valamint üzemanyagraktárakra Dnyipro városában. Prigozsin korábban kijelentette, hogy az Ukrajnában működő orosz légi egységek a terv szerint repülnek, és hogy Wagner ellenőrzése a Rosztovi Területen lévő katonai infrastruktúra felett, beleértve a rosztovi repülőteret, nem fogja megzavarni az orosz műveleteket. Ha Prigozsin képes is lett volna megzavarni a nagy csapássorozattal kapcsolatos műveleteket a rosztov-na-donui SMD-parancsnokságról, akkor valószínűleg azért tartózkodott ettől, hogy elkerülje azokat a kritikákat, amelyek szerint aláássa az orosz háborús erőfeszítéseket.

Az ukrán erők ellentámadást folytattak a front legalább két szektorában, és a jelentések szerint június 24-én előrenyomulást hajtottak végre. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes június 24-én kijelentette, hogy az ukrán erők egyidejűleg támadásokat indítottak és előrehaladást értek el Bahmut északi és délnyugati részén. Malyar szerint az ukrán hadsereg továbbra is súlyos harcokat folytat a zaporizzsjai front mentén. Az ukrán Tavrijszk haderőcsoport parancsnoka, Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok június 23-án jelentette, hogy az ukrán erők sikereket értek el és előrenyomultak a Tavrijszk (Zaporizzsja) irányában egy meg nem határozott területen. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán támadások fokozódása és az orosz tüzérségi tűz csökkenése hozzájárult az ukrán előrenyomuláshoz Orikhivtól délre június 23-án és június 24-én éjszaka. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Dél-Donyeck és Liman irányában is. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) képviselője, Vadim Szkibickij június 24-én kijelentette, hogy az ukrán erők valószínűleg a következő két-három hónapban folytatják az aktív támadó és védekező műveleteket.

Nos, ez a tegnapi események vázlatos összefoglalója, ami azonban távolról sem jelenti azt, hogy ez – és ennyi – volna az igazság velük kapcsolatban. Nem ismerjük azokat a mozgatórugókat, amelyek a döntésekben szerepet játszottak, nem tudjuk azt sem, végül is a visszavonulásra valóban Prigozsin adta-e ki a parancsot, azt sem tudjuk, ő most hol van és mit művel. Ez csak a nyílt forrásokból megismerhető események összegzése, semmi több.

Hogy akkor mi is történt valójában?

Nagyon nehéz volna megmondani, és úgy gondolom, egyhamar nem is fogjuk egzakt pontossággal ismerni az egész történetet. Az is lehet, hogy sosem ismerjük meg a teljes igazságot.

Ez az orosz történelemben egyébként meglehetősen gyakori.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása