Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Offenzíva előtt

2023. október 22. - Szele Tamás

Az Izraelben zajló háború során tegnap nem került sor nagy jelentőségű harci cselekményekre: zajlanak az összecsapások, hullanak a bombák és rakéták, már drónokat is bevetettek, de offenzíváról nem számolhatunk be. Egyre világosabb azonban, hogy Izrael távolról sem csupán a Hamásszal áll harcban: a térség összes Irán-barát proxy milíciája csatlakozott a terrorszervezethez.

gaza1_oktober_22.jpg

Mai hírösszefoglalónk újból – mint mindig – az ISW-CTP napi jelentése alapján készült, ugyanis ez az a forrás, amely a legrészletesebben és legpontosabban, viszont pártatlanul informálja a közönséget minden háborús eseményről. Akkor lássuk, mi minden történt tegnap.

A legfontosabb hírek röviden:

– A palesztin milíciák a szokásos ütemben folytatták a közvetett lövöldözést Izraelre. Ezek a támadások és az egész háború alatt elkövetett merényletek aláhúzzák azt a tényt, hogy az IDF-nek nem csak a Hamásszal, hanem több palesztin milícia laza koalíciójával kell szembenéznie.
– A palesztin fegyveresek és az izraeli erők folytatták az összecsapásokat Ciszjordániában. A palesztin fegyveresek október 18. óta egyre gyakrabban használtak drónokat az izraeli erők ellen.
– Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük az LH, 11 támadást hajtottak végre az IDF radar- és érzékelőállomásait, valamint katonai célpontokat, különösen tankokat célzó folyamatos támadássorozatuk részeként. Ez a hadjárat lehetőséget teremt további LH támadásokra Izraelben, és növeli a további eszkaláció kockázatát.
– Izraeli és LH tisztségviselők, valamint a média azt sugallta, hogy a harcok az elkövetkező napokban fokozódhatnak az izraeli-libanoni határ környékén, különösen, ha az IDF szárazföldi műveleteket hajt végre a Gázai Övezetben.
– Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – két különálló, egyirányú dróntámadást hajtott végre amerikai állások ellen Irakban, ami a negyedik egymást követő napon jelentette az amerikai erők elleni támadásokat a Közel-Keleten. Az Irán által támogatott KH (Kataib Hezbollah) szóvivője, Dzsaafar al-Husszein bejelentette, hogy az amerikai erők elleni támadások folytatódnak, méghozzá nagyobb ütemben. Ezek a támadások részei annak az Irán által vezetett erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy az Egyesült Államokat elrettentse attól, hogy érdemi támogatást nyújtson Izraelnek.
– Az iráni állami média a jelenlegi nyugati és izraeli diskurzusra válaszul továbbra is ellen-narratívákat terjeszt.

Gázai Övezet

A palesztin milíciák október 21-én a szokásos ütemben folytatták a közvetett tüzelést Izraelre. Ezek a támadások továbbra is polgári és katonai célpontokat értek. Az al-Kasszem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – tíz rakétatámadást jelentett. A Nemzeti Ellenállás Brigádjai – a Palesztina Felszabadításáért Demokratikus Front militáns szárnya – két rakétatámadást vállalt. Az al-Kudsz Brigádok – a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya – egy rakétatámadást hajtott végre. Az Abu Ali Musztafa Brigádok – a Népi Front Palesztina Felszabadításáért militáns szárnya – két aknavetős támadást jelentett be, ami a második eset volt a háború kezdete óta, hogy támadást indítottak izraeli területre. Az Abu Ali Musztafa Brigádok október 12-én egy aknavetős támadást jelentettek be izraeli területre. Az október 21-én és az egész háború alatt rögzített támadások aláhúzzák azt a tényt, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem csak a Hamásszal, hanem több palesztin milícia laza koalíciójával áll szemben.

Az IDF október 21-én adatokat tett közzé, amelyek részletezik a palesztin milíciák Izrael elleni rakétatámadásainak mértékét a háború kezdete óta. Az IDF arról számolt be, hogy a milíciák október 7-e óta több mint 6900 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből. Az IDF arról is beszámolt, hogy az október 20-21-én kilőtt rakéták mintegy 25 százaléka célt tévesztett, és nem ért el izraeli területet – ehelyett a Gázai Övezeten belül csapódott be.

Ciszjordánia

A palesztin fegyveresek és az izraeli erők október 21-én is folytatták az összecsapásokat Ciszjordániában. A CTP-ISW 21 különböző összecsapást regisztrált az előző napi 17-hez képest. Meg nem nevezett fegyveresek három pokolgépet robbantottak fel az IDF ellenőrzőpontjai és járművei ellen Ciszjordánia-szerte. A palesztin fegyveresek már régóta használnak robbanószerkezeteket Ciszjordániában, hogy megtámadják az izraeli erőket és megzavarják az izraeli rajtaütéseket.

A CTP-ISW október 21-én három Izrael-ellenes tüntetést regisztrált Ciszjordániában – ez jelentős csökkenés az előző naphoz képest. Október 20-án a CTP-ISW 12 tüntetést regisztrált. Október 22-én a Hamász világszerte tüntetésekre szólított fel a Gázai Övezet támogatására, ami elősegítheti a polgári zavargásokat Ciszjordániában is.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah (LH), 11 támadást hajtottak végre az IDF radar- és érzékelőállomásait és katonai célpontokat, különösen harckocsikat célzó folyamatos támadó hadjáratuk részeként. A támadások célpontjai az izraeli-libanoni határ teljes hosszában és a vitatott Sheeba-farmokon belüli helyszínek voltak. Ez a hadjárat lehetőséget teremt az LH további Izraelbe irányuló támadásaira, és növeli a további eszkaláció kockázatát, ahogyan azt a CTP-ISW korábban megjegyezte.

Az LH vállalt magára a fent említett tizenegy támadásból ötöt, bár a csoport valószínűleg felelős három nem bejelentett, Izraelbe irányuló páncéltörő irányított rakéta (ATGM) útján végrehajtott támadásért is. Izrael a támadásokra válaszul több LH-állást is támadott a határ mentén, amire válaszul LH-militánsok ATGM-eket lőttek ki Izraelbe.

Izraeli és LH tisztségviselők és a média azt sugallta, hogy a következő napokban kiéleződhetnek a harcok az izraeli-libanoni határ környékén, különösen, ha az IDF szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai Övezetben. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter október 21-én kijelentette, hogy „feltételezi, hogy a kihívás ott nagyobb lesz, mint most.” Az izraeli média hasonlóképpen azt sugallta, hogy az LH az elkövetkező napokban növelheti támadásainak mértékét és hatótávolságát. Naim Qassem, az LH főtitkárhelyettese október 21-én külön figyelmeztetett, hogy a háború kiterjedhet, ha „az ellenség továbbra is beavatkozik”.
(Nem világos, Qassem úr mit szeretne: talán azt, hogy az ellenség, melyet ők maguk támadtak meg, válaszul üljön szép csendben és malmozzon az ujjaival, netán kötögessen vagy makramézzon?)

Irán és az Ellenállás tengelye

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – október 21-én két különálló, egyirányú dróntámadást hajtott végre amerikai állások ellen Irakban, ami a negyedik egymást követő napon jelentett amerikai erők elleni támadásokat a Közel-Keleten. Az Iraki Iszlám Ellenállás október 18. óta nyolc támadást vállalt magára, amelyek amerikai erők ellen irányultak Irakban és Szíriában. Ezek a támadások részei az Irán által irányított törekvésnek, hogy az Egyesült Államokat megakadályozzák abban, hogy érdemi támogatást nyújtsanak Izraelnek, ahogyan azt a CTP-ISW korábban értékelte.

Az Iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy dróntámadás érte az Ain al Asad légibázison állomásozó amerikai erőket, és arról számolt be, hogy a drón „eltalálta a célpontját.” A csoport közzétett egy videót, amely a drón indítását mutatja, de nem tartalmazott felvételeket a becsapódásról. A videót azóta az Ellenállás Tengelye által támogatott médiában terjesztik. Ez a harmadik támadás, amelyet az Iraki Iszlám Ellenállás október 18. óta az Ain al-Aszad légibázis ellen intézett.

Az Iraki Iszlám Ellenállás október 21-én szintén egyirányú dróntámadást hajtott végre az erbíli nemzetközi repülőtéren állomásozó amerikai erők ellen, és azt állította, hogy a támadás eltalálta a tervezett célpontot. A csoport felvételt tett közzé a repülőtér felé indított drónról, de ismét nem közölt olyan felvételt, amelyen bármilyen becsapódás látható volna. Ez az első állítólagos támadás az erbíli nemzetközi repülőtér ellen a háború kezdete óta.

Az Irán által támogatott Kataib Hezbollah (KH) szóvivője, Dzsaafar al Husszein október 20-án bejelentette, hogy az amerikai erők elleni támadások folytatódni fognak, méghozzá nagyobb ütemben. Husszein a Gázai Övezetbe irányuló izraeli légicsapásokért a felelősséget teljes mértékben az Egyesült Államokra hárította, és azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok kell viselje a következményeket. A KH az egyik leghangosabb Irán által támogatott iraki proxy erő, amely október 7. óta támadásokkal fenyegetőzik az amerikai erők ellen a Közel-Keleten. A KH tagja az Iraki Iszlám Ellenállásnak is.

Az iráni állami média a jelenlegi nyugati és izraeli diskurzusra válaszul továbbra is ellen-narratívákat terjeszt. Az IRGC-hez kötődő média október 21-én közzétett egy cikket, amelyben „az Izrael utáni világot” vizionálta. Ez a tudósítás akkor született, amikor a nyugati és izraeli diskurzus arra összpontosított, hogy a Hamász eltávolítását követően milyen kormányzati struktúra alakulna ki a Gázai Övezetben.

Mindenesetre az események fényében elég ostoba dolog lenne „Izrael utáni világra” készülni a Közel-Keleten, azonban a Hamász és a Hezbollah utáni világ elképzelhetőnek tűnik – igaz, nem fog egyhamar eljönni. Tekintve a jelenlegi erőviszonyokat, amennyiben nem bukik meg belátható időn belül a teheráni rezsim, a különböző proxy milíciák továbbra is harcolni fognak, lesz fegyver- és lőszerutánpótlásuk, azonban Irán belviszonyait és teljes válságát tekintve elmondható: van remény a változásra.

Szép hely, jó hely Teherán. De a világnak teher ám.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása