Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A kémek hétköznapjai

2023. december 19. - Szele Tamás

Számoljunk le a kémregényekkel és -filmekkel, James Bond és Stirlitz igen jó külsejű urak, de a valódi hírszerzéshez kevés közük van. Azt például az ő kalandjaikból senki sem tudhatja meg, mivel foglalkozik valójában – például – az orosz GRU. Elég mocskos dolgokkal meg kell hagyni -– a Dossier Center oknyomozó riportban derítette ki, mit is művelnek igazából az orosz ügynökök.

kem_december_19.jpg

(Képünk illusztráció)

Nem sok jót és szépet, az már biztos. Még jó, hogy a nagyközönség nem tud mindenről. A nagy visszhangot kiváltó kudarcok sorozata és több száz ügynök leleplezése ellenére a GRU továbbra is Oroszország egyik legtitokzatosabb biztonsági szerve. Nem szabad elfelejteni a túlélő hibáját: a különleges szolgálatnak csak a kudarcai ismertek, a nyilvánosság nagyon keveset tud a sikeres műveletekről és a napi rutinról. A Dossier Center azonban fellebbenti a fátylat a titoktartásról. Rendelkezésükre álltak a GRU munkatársának, a pszichológiai műveletekre szakosodott Gyenyisz Szmoljanyinovnak munkadokumentumai. Ő egy ezredes – nem a legmagasabb rangú vezető, de nem is áll a ranglétra legalacsonyabb fokán. Az ilyen ezredesek alkotják a katonai hírszerzés középvezetésének gerincét. Az ő példáját vizsgálva elmerülhetünk a GRU munkafolyamataiban, megtudhatjuk, milyen feladatokat látnak el, és mit élnek át. Szmoljanyinov tevékenysége a feladatok széles skáláját öleli fel: felügyeli a katonai magáncégeket, ügynököket küld Ukrajnába a háború előestéjén, irányítja az információs harcot a Telegram-csatornákon, sőt, még a NATO-országokat is megpróbálja összeveszejteni.

Vadászat a „fasiszta kazahra”

2021 elején a kazah nacionalista Kuat Ahmetov és társai videón kezdték dokumentálni, hogy a kormányhivatalok, bankok, gyógyszertárak, kórházak, éttermek és üzletek alkalmazottai hogyan utasítják el, hogy kazahul beszéljenek velük. Akhmetov YouTube-csatornáján olyan címekkel jelentek meg videók, mint „Asztanai ruszki fasizmus. A kazahokat elvből nem szolgálják ki, számukra az a fontos, hogy oroszul beszéljenek” vagy „Az almati náci vendégmunkás, Szlava nem hajlandó a Kazah Köztársaság államnyelvén kiszolgálni a vásárlókat”. Ezt a történetet a másodosztályú orosz propagandisták lelkesen felkapták: a „Könyörtelen PR” tévécsatorna „fasiszta kazahokra” panaszkodott, a „Readovka” című kiadvány az Állami Duma reakcióját követelte, a belügyminisztérium pedig 50 évre megtiltotta Ahmetovnak az Oroszországba való belépést. Magában Kazahsztánban büntetőeljárás indult a nacionalista ellen, aki Ukrajnába menekült.

A botrány hamarosan elcsitult – de a GRU nem feledkezett meg róla. 2022 februárjában, a teljes körű invázió előestéjén a különleges szolgálat egy ügynököt küldött Ukrajnába, hogy keresse meg Ahmetovot. Az út eredményeiről részletes jelentést készített, amely a GRU ezredesének, Denis Szmoljanyinovnak az asztalára került. Szmoljanyinov 1976-ban született Cseljabinszkban, és a cseljabinszki felsőfokú katonai légiközlekedési navigátoriskolában végzett, Szmolenszkben szolgált. A kilencvenes évek közepén Szentpétervárra költözött, és a GRU 172-es parancsnoki és felderítő központjában kezdett dolgozni (v/ч 64501). Az ilyen központok hírszerzési információkat kapnak további feldolgozás és elemzés céljából. A 172. CIC-nek Petrozavodszkban és Murmanszkban is voltak egységei.

Erről a katonai egységről azért sikerült tudomást szerezni, mert Szmoljaninov a KRC katonai egységének címére – Mira utca 20/A – rendelte a szállítmányokat. Tizenkét percre onnan, a Kronvekrszkaja utcában vásárolt egy 119 négyzetméteres lakást. Most a hasonló méretű lakások ára a petrográdi oldal ezen részén 20 millió rubelről indul. Ezenkívül egy különösen titkos hírszerző tisztet különböztet meg a feljegyzés. Az elmúlt években az újságíróknak több száz olyan katonai hírszerzőtisztet sikerült leleplezniük, akik a GRU Harosevszkoje Soszéban lévő főhadiszállásának címére voltak bejelentve. Az ember azt várná, hogy a védelmi minisztérium tanul a hibáiból, és változtat a konspirációs módszereken. Szmoljaninov esetében a protokoll valóban megváltozott, de nem a javára. Egészen 2022-ig szentpétervári lakásába volt bejelentve, de egy hónappal a háború kitörése előtt „átköltözött” Moszkvába, a Znamenka utca 19-be. Ez a védelmi minisztérium főépülete.

Mint a Szmoljaninovnak készített dokumentumból kiderül, a kazah nacionalista Kuat Ahmetovot „elfogását” tervezték – valószínűleg azért, hogy Oroszországba vigyék. A nemkívánatos kazah üldözésében a GRU ügynökét az ukrán bűnüldöző szervekhez fűződő kapcsolatainak kellett volna segíteniük. Valami azonban rosszul sült el. Az orosz kémnek sikerült megszereznie Ahmetov elérhetőségét, kérte a mobiltelefonja nyomon követését, és megtudta, hol lakik. De közvetlenül ezután a célszemély hirtelen Törökországba távozott.

Ezzel egy időben megkezdődött a vadászat magára az ügynökre – a szálloda recepcióján hallotta, hogy az ő adatait kérték a biztonsági szolgálatok – legalábbis így áll az úti beszámolóban. Sietve kellett elhagynia Ukrajnát, és egy határőrt lefizetve a Dnyeszteren túlra utazott. Az orosz csapatok inváziója négy nappal a menekülése után kezdődött.

A nacionalista „imázsa”

Egy kevéssé ismert kazahsztáni aktivistát keresni egy teljes háború előestéjén furcsa vállalkozás a katonai hírszerzés számára. De ez a GRU-ügynök Ukrajnában nem csak ezt csinálta. További feladatai közé tartozott a lehetséges kollaboránsok toborzása és az Ukrajnát támogató orosz nacionalistákról való érdeklődés. Ebben az ügynököt saját múltja is segítette.

A kazah nacionalistára vadászó ügynök, aki Viktor Alekszandrovics Vasziljev néven 1985-ben született, meghívással jutott Ukrajnába. A férfi szinte semmilyen nyomot nem hagyott az adatbázisokban – csak az útlevélszáma és két adófizetés elmulasztása miatt indított végrehajtási eljárás található vele kapcsolatban. Az ok egyszerű: „Vasziljev” Viktor Alekszandrovics csak 2018-ban lett „Vasziljev”, előtte pedig a Lukovenko vezetéknevet viselte, legalábbis ez derül ki a „Rospasport” kivonatából.

Viktor Lukovenko a Moszkvai Állami Egyetem közgazdasági karának egykori végzős hallgatója és a neonáci közeg ismert szereplője. A húszas évek végén az „Orosz ítélet” aktivistája volt. Ez az emberi jogi szervezet olyan jobboldali radikálisok megsegítésével foglalkozott, akiket gyilkosság, testi sértés, huliganizmus és szélsőségesség miatt állítottak bíróság elé. Az Orosz Ítélet szorosan kapcsolódott az Orosz Imázs (Русский образ) mozgalomhoz és magazinhoz, amelynek vezetője, Ilja Gorjacsov később életfogytiglani börtönbüntetést kapott gyilkosságok szervezéséért és a BORN neonáci banda létrehozásáért. Lukovenko a 2010-ben alapított Obraz-M LLC igazgatójaként szerepelt, amely magazinok terjesztésével foglalkozott.

A közgazdasági egyetem végzős hallgatója nem sokkal maradt el társaitól: 2011-ben 8 év szigorított fegyházra ítélték egy 58 éves Srí Lanka-i születésű férfi meggyilkolásáért az „Orosz Március” napján. Öt évvel később Lukovenko feltételesen szabadult. Az „Ilyen esetek” című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy nem adta fel a hitét, de nem akar „visszatérni a régi kerékvágásba” – a normális mindennapi életnek jobban örül.

Most az Instagramon Vasziljev-Lukovenko néven „utazik, építkezik, élvezi az életet”. De a múltja még mindig utána nyúl. Párizsból Lukovenko a metró fekete utasairól posztol fotókat, és a város „szennyezettségére” panaszkodik. Egy másik posztban a kétértelmű „image” hashtaggel egy „Division 83” sapkában pózol (a 83-as számot a jobboldali radikális csoportok a „Heil Christ” kódjaként használják a 88-as – „Heil Hitler” – analógiájára). Lukovenko nem számolt be követőinek kijevi útjáról, viszont azokban a napokban Kirgizisztánból posztolt fotókat. Ahogy ő maga is elismeri, az utazással kapcsolatos publikációk elhalasztása az ő ki nem mondott szabálya.

Üzleti útjának részleteit azonban leírja a GRU ezredesének asztalán lévő jelentés. Lukovenko két és fél hetes ukrajnai tartózkodása alatt legalább öt megbeszélést folytatott – ezek többsége azonban aligha nevezhető sikeresnek. Találkozott például Dmitrij Dzsangirov újságíróval, „egy meggyőződéses antifasisztával, aki kijevi születésű és (apja révén) zsidó” – hangsúlyozza a dokumentum. Lukovenko megállapodott Dzsangirovval az információs és politikai-technológiai támogatásról, de egy hónappal később a kijevi lakost letartóztatta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Dzsangirov sorsáról nincs hivatalos információ. Egyik ismerőse 2023 májusában arról számolt be, hogy Dzhangirov már régóta szabadlábon van, de súlyos beteg.

A GRU-ügynök másik beszélgetőpartnere, a harkivi születésű egykori nemzeti bolsevik Igor Garkavenko szintén eltűnt a radarernyőről. Garkavenko a 90-es években az oroszok, ukránok és fehéroroszok egységének lelkes híve volt, megalapította az ukrán „nemzeti forradalmi hadsereget”, és kilenc évet kapott ukránbarát szervezetek irodái és egy izraeli kulturális központ elleni gyújtogatásokért. A börtönben Harkavenko belépett a Nemzeti Bolsevik Pártba. Szabadulása idején azonban az NBP már támogatta a 2004-es narancsos forradalmat, amelynek lényege ellentmondott az újdonsült nemzeti bolsevik nézeteinek. Tíz évvel később azonban maga Garkavenko is megváltoztatta álláspontját, és előadásokat tartott az Euromajdan aktivistáinak a fegyveres harcról. A GRU-ügynök jelentése szerint 2022 februárjában „Igor meggyőződéses orosz nacionalista, ám mégis fegyveres harcra készül új hazájáért, Ukrajnáért”.

Lukovenko legendaként kidolgozta az Orosz–ukrán Radikális Kezdeményezés (RURI) nevű projektet, amely a két ország nacionalistáit hivatott egyesíteni. Ha hinni lehet a beszámolónak, akkor Garkavenkóval megállapodott egy YouTube-stúdió felállításában, egy előadássorozat megszervezésében és a RURI megalakításában. Ezeket a terveket a háború meghiúsította: 2022. február 24-én Garkavenko megszakította a kapcsolatot Lukovenkóval, március 19-én pedig öngyilkos lett. Öngyilkosságát csak egy évvel később jelentették be nyilvánosan, ezért Lukovenko feltételezte, hogy az ex-nemzeti bolsevik volt parancsnokot Szergej Korotkih ex-azovista ölhette meg, épp azért, mert beleegyezett a RURI-ban való részvételbe.

Egy másik ismeretség egy „Tyson” becenevű kremencsuki aktivistával szintén kudarccal végződött a GRU számára. A jelentés szerint kész volt a közvetlen akcióra, egy tíz főből álló csoportot irányított, és az invázió kezdetét követő napon arra kérte Lukovenkót, hogy a frontvonalba vagy a polgári védelembe vezényelje. Ez a „Tysonnal” folytatott levelezés képernyőfotójából (amely a GRU-ügynök jelentésében található) is kiderül, de ebből nem egyértelmű, hogy tudatában volt-e annak, hogy az orosz biztonsági szolgálatok képviselőjével kommunikál. Mindenesetre 2022 augusztusára, amikor a jelentés készült, „Tyson” „teljesen behódolt az ukrán nacionalista propagandának”, és csatlakozott a terrorelhárítókhoz – írja Lukovenko.

„Készen áll a teljes együttműködésre. Jelenleg információkat továbbít a társadalom hangulatáról és az ukrán junta esetleges provokációiról. Néhány adatot sikeresen felhasznált a jelenlegi információs munkában” – áll a jelentésben egy másik ukránról, Jurij Klejnoszról. A közösségi oldalakon támogatja Ukrajnát és gyűjtéseket folytat az AFU szükségleteinek kielégítésére, de rendszeresen bírálja az ukrán tisztviselőket. Már évekkel korábban is érdekelhette az orosz biztonsági szolgálatokat: 2017-ben az SZBU őrizetbe vette Klejnoszt szeparatizmus és Oroszországból származó pénz elfogadása miatt. A nyomozás szerint óránként 100 hrivnyáért diákokat bérelt fel, hogy vegyenek részt a „Rivnei Népköztársaság” jelszavait hangoztató tüntetéseken. Két évvel később Klejnoszt óvadék ellenében kiengedték az előzetes letartóztatási központból. A Dossier Center a közösségi médián keresztül próbálta felvenni a kapcsolatot Kleinosszal, de nem kapott választ.

„A 19 éves Lisa Szimonova úgy néz ki, mint egy tinédzser, de nem úgy, mint egy tipikus huligán-barátnő, szurkolói jelvényekkel a ruházatán, durva modorral és rágógumival. A Babuskinszkij udvar folyosóján, barátaitól körülvéve úgy néz ki, mint egy szerény, értelmiségi családból származó elsőéves diáklány: szemüveges, mellkasán tartott mappára szorított kézzel, ártatlan gyermeki mosollyal és halk beszéddel.”

– így jellemezte a „Lenta.ru” kiadvány Maxim Marcinkevics „Resztrukt” neonáci bandájának fiatal résztvevőjét. A beceneve Liza Ljutaja. Marcinkevicshez hasonlóan őt is letartóztatták nem szláv külsejű személyek megverése és kirablása miatt. Szimonovát 2018-ban két és fél év büntetőtelepre ítélték, a második büntetőügyet pedig hamarosan lezárták az elévülés miatt. Szimonova egy évvel később szabadult, és 2021-ben Ukrajnába költözött.

Lukovenko egész üzleti útja közül csak a Szimonovával való találkozó volt az orosz biztonsági szolgálatok számára hasznosnak mondható – olyannyira, hogy külön jegyzéket készített róla. A dokumentum szerint Liza Ljutaja a „Botsman” becenévre hallgató Szergej Korotkih ex-Azov-parancsnok közeli munkatársa volt, számos kapcsolatot tartott fenn oroszországi neonácikkal, és a GRU ügynökének beszámolt a szűk körökben jól ismert FSZB-tiszt, Jana Bezsanova közeli kapcsolatairól. Mint a LiveJournalban írták, Bezsanova a Nemzeti Bolsevik Párt tagjai között edződött a század elején, majd az FSZB alkotmányos rend védelmét szolgáló hivatalába került, és ott kezdte el felügyelni a jobb- és baloldali radikális mozgalmakat.

Lukovenko szerint Szimonova és környezete Ihor Kolomojszkij oligarchától kapott támogatást, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt csak bohócnak nevezték. A teljes körű háború kitörése előtt állítólag puccsra készültek, és készek voltak együttműködni bármilyen szövetségessel az ukrán kormány „balliberális irányvonalának” megváltoztatása érdekében. Ha voltak is ilyen tervek, az orosz invázió megsemmisítette őket. Most, ahogy a közösségi médiában látható, Liza Ljutaja humanitárius segélyeket osztogat Herszonban, és ukrán drónokkal pózol.

Lehetséges azonban, hogy a Szimonovától származó információk még a háború kitörése után is segítették a biztonsági szolgálatokat. Az üzleti út eredményei között Lukovenko megemlíti, hogy az egyik szélsőséges csoport tagjait, akikről jelentést állított össze, őrizetbe vették, miközben merényletet szerveztek az orosz média szereplői ellen. A jelentés által lefedett időszakban a média csak egy ilyen merényletről számolt be - Vlagyimir Szolovjov propagandista ellen. A sikertelen merénylők neonácik voltak, akiket a vizsgálat az NS/WP banda tagjaiként ír le.

Egy másik epizód, amely megfelelhet ennek a leírásnak, a Resztrukt tagjainak meggyilkolása volt a Volgográdi Régióban, akik állítólag megpróbáltak felrobbantani egy gázvezetéket az SZBU parancsára. Bár a hírekben nem esett szó híres emberek elleni merényletkísérletről, a média Andrej Csuenkovot, becenevén Ded88-at, a likvidált nácik „kurátoraként” emlegette. Lukovenko Szimonovára való hivatkozásában közeli munkatársaként szerepelt.

Szimonova a Dosszié Központnak azt mondta, hogy nem ismer sem Viktor Vasziljev, sem Lukovenko nevű férfit. Miután elküldtük neki a GRU-ügynök fényképét és a vele folytatott levelezésének képernyőmentését a jelentésből, nem válaszolt többé az üzenetekre.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a bebörtönzött neonáci Viktor Lukovenko a GRU küldetéseit végezte Ukrajnában? Először is, a jelentésében tipikus hírszerzői zsargont használ: például az Ukrajnába szóló meghívások fogadását „legendázásnak” nevezik. Másodszor, a jelentéshez mellékeli a projekt költségvetését, vagyis nem Lukovenko magánkezdeményezéséről van szó. Ő maga, mint a dokumentumból kiderül, havi 2000 dolláros díjazást várt el munkájáért egy ismeretlen pénznemben (valószínűleg dollárban).

Végül, azt a tényt, hogy Vasziljev-Lukovenko a GRU érdekében dolgozott, a kezelője, Denisz Szmoljanyinov is megerősítette. A Dossier tudósítója felhívta a katonai hírszerzőt, és a kosztromai rendőrség munkatársaként mutatkozott be. A GRU ezredese nem akart újságírókkal beszélni, ezért azt mondták neki, hogy a rendőrőrsükön őrizetbe vettek egy bizonyos Vasziljevet, aki azt állítja, hogy a... „Hát, értem, értem, milyen szervezetnek dolgozik” – erősítette meg találgatásokat lelkesen Szmoljanyinov. A biztonság kedvéért pontosítottuk, hogy a GRU-ról van szó. „Ez már szégyen – sóhajtott fel az ezredes”.

A beszélgetésből kiderült, hogy Szmoljanyinov valóban tisztában volt Lukovenko tevékenységével, de meglepte, hogy az ügynök ismeri a nevét és a számát. A hírszerző tiszt kezdetben nem emlékezett ilyen személyre, de a „munkatárs” emlékeztette néhány részletre – az ügynök az invázió előtt járt Ukrajnában, és nacionalistákkal találkozott. Az ezredes azt válaszolta, hogy érti, kiről van szó, és megígérte, hogy visszahívja. Öt perccel később közölte, hogy az igazi Vasziljev nem lehet a rendőrségünkön.

„Ez a személy most nem lehet ott, olyan vezetéknév alatt, amit használ. Ez vagy valamiféle csapda, vagy egy balfácán, aki ismeri ezt a személyt, és bitorolni próbálja a nevét. A valódi Vasziljev most nagyon messze van. De ha ez komoly, ha nincs rá mód... Alapvetően most nem érdekel, csak nagyon kíváncsi vagyok, honnan tud ennyi mindent az a fickó. Tudja, még Vasziljev sem tudhatja a telefonszámomat. Csak ennyit mondok... Ha ott lehet, Kosztromában, akkor visszahívom, és megoldjuk ezt a problémát. Ha nem, akkor ez egyáltalán nem a megfelelő személy, és valószínűleg valamilyen trükkről van szó” – találgatott – egyébként helyesen – az ezredes.

A Dossier Center magával Vasziljev-Lukovenkóval is felvette a kapcsolatot. A férfi, aki válaszolt nekünk, azt mondta, hogy nem járt Ukrajnában, nem ismeri Szmoljaninovot, és általában véve „nem is Viktornak szólítják, vagy inkább Viktornak, de nem Alekszandrovicsnak”.

Telegram-háború

„Mindenkit megtalálnak, és mindenkit bebörtönöznek” – kommentálta az „insha kraina” („másik ország”) Telegram-csatorna hírét az úgynevezett specoperacija egyik kirgizisztáni tagja elleni büntetőeljárásról. Úgy néz ki, mint egy közönséges kis ukránbarát tévécsatorna. A szerzők azt írják, hogy Vlagyimir Zelenszkij minden kritikusa „a moszkvaiak potenciális ügynöke”, és támogatják Belgorod ukrán csapatok általi bombázását. De az ördög, mint mindig, a részletekben rejlik. A csatorna egyik legújabb saját bejegyzése a „Stop Erdogan” akcióra mutató link. A Dossier Center korábban már foglalkozott ezzel a meglehetősen bárdolatlan provokációval. A 60 ezer halálos áldozatot követelő törökországi földrengés után egy ukrán zászlós transzparenst hirdettek, rajta a felirattal: „Erdogan, a földrengés az orosz turisták bosszúja!”, és 105 stencilezett graffitit fújtak szét a városban: „Stop iszlám”, „Stop Erdogan” és „Alanya a következő” szöveggel. Az akció célja, hogy megmutassák az ukránok hálátlanságát, és olaj legyen a tűzre a Törökország és a NATO-országok közötti konfliktusban. Az akcióról szóló beszámolókat megtalálták Gyenyisz Szmoljaninov munkadokumentumai között.

Az akcióról készült fotón egy férfi áll az ukrán zászlóval díszített transzparens mellett. Az arcát balaklava takarja, de a pólóján az ismerős „RURI” felirat olvasható. Ez utalás arra az „Orosz-ukrán kezdeményezés” nevű projektre, amelyet Viktor Lukovenko a GRU felügyelete alatt indított el. A „másik ország” tévécsatorna pedig a különleges szolgálat multidiszciplináris hálózatának része. Ebben ukránbarát és oroszbarát csatornák egyaránt szerepelnek, és mindegyiknek megvan a maga feladata. Például az „insha kraina” csatornán keresztül gyűjtéseket szerveztek látszólag az ukrán hadsereg szükségleteire, amelyekből a pénz valójában az önjelölt LNK és DNK katonáihoz került. A csatornák listáját és az ilyen akciókról szóló jelentéseket Viktor Lukovenko ugyanebben a jelentésben közli.

A Dossier Center Stop Erdogan akcióval kapcsolatos vizsgálatának közzététele után az „insha kraina” szinte megszűnt – 2023 áprilisától decemberéig mindössze négy posztot tettek közzé ott. Egy másik csatorna – az „Inii” – azonban továbbra is aktív. A szerzők azt ígérik, hogy az olvasókat elkalauzolják „az ukrán politika vékony jegén”. A csatorna egyik posztjában a szlogenjét idézi: „Tartsd szárazon a puskaport és biztos távolságban a dúvadat”. A csatorna lírai hőse egy kiábrándult, antiszemita beállítottságú ukrán emigráns. A fő tartalom pedig az ukrán hatóságok kritikája és a dekadens érzelmek kifejezése.

Az „Inii” volt az, amelyet a legaktívabban használtak információs műveletekre az invázió kezdete után – derül ki Lukovenko jelentéséből. A csatorna híreket közölt az ukrán civilek lakossági fegyverosztás miatti haláláról, bírálta a területvédelmet és az ukrán fegyveres erőket, és „szemérmetlen pribéknek” nevezte az akkori elnöki tanácsadót, Olekszij Aresztovicsot. Mindezzel az elképzelés szerint az ukránok morálját akarták aláásni. A csatorna gúnyt űzött Szergej Korotkih ("Botsman") ex-Azov parancsnokból is – úgy tűnik, vagy maga Lukovenko, vagy a GRU táplál ellene különös haragot. Valamivel kevésbé zavarosan jelentek meg a „másik ország” írásai: például Ukrajna lengyel megszállását várták, utaltak a humanitárius segélyek ukrán hatóságok általi szétlopására, és Oroszországnak való kémkedéssel vádolták az Ukrajnába távozott orosz neonáci Alekszej Baranovszkijt (ő volt az „Orosz ítélet” koordinátora, akivel Lukovenko, a rács szervezője együttműködött a kétezres években). Mindkét csatorna a háború előestéjén jött létre – az egyik 2021 decemberében, a másik 2022 januárjában. Mint a GRU ezredesének dokumentumaiból kiderül, a csatornák adminisztrátorai havonta 1500 amerikai dollárt kaptak.

Az utolsó „ukrán” csatorna ugyanebben a hálózatban a „Djukovszkij park motorosai”. A szerző úgy állítja be magát, mintha született odesszai volna, csempészmúlttal. A másik kettőhöz hasonlóan ez a csatorna is röviddel az invázió előtt jött létre. Az első poszt az olvasóknak szóló bemutatkozás volt, a második az Odessza iránti szeretetnyilvánítással kezdődött, és a várost ellepő „kijevi bandával” szembeni kritikával zárult.

2022 januárját a szerző az ukrán elnökök sértegetésével, az SZBU kritizálásával és az Ukrajnát az óceán túlsó partjáról irányító „fehér úriember-amerikaiak” elleni panaszkodással töltötte. Figyelemre méltó, hogy a csatorna még február 24-e előtt meggyőzte az előfizetőket arról, hogy egyrészt nem lesz orosz invázió, másrészt lesz, de Ukrajna saját hibájából.

A csatorna szerzője az invázió kezdete után először azt javasolta, hogy az ukránok adják meg magukat, hogy egyetlen rakéta se hulljon Odesszára, majd felszólította a polgárokat, hogy rúgják ki az ukrán katonaságot a városon belüli állásaikból. Márciusban a csatorna egy harmadik front létrehozását jelentette be Odesszában az ukrán hadsereg ellen, amely szerinte fedezi a várost, majd visszavonul, és romokat hagy maga után. Áprilisban, egy hónapos szünet után megígérte, hogy elmondja, mit csinál, és miért, de ezután örökre elhallgatott. Nagyon valószínű, hogy a szerző igazi odesszai volt: Lukovenko vezetőjinek adott jelentésében megemlítette, hogy több napot töltött Odesszában. Hogy mi történt vele, az nem derül ki a dokumentumokból, de a jelentés szerint 2022 február-augusztusában két „kulcsfontosságú ügynököt” öltek meg. Az egyik „meggyilkolt” az ex-nemzeti bolsevik Garkavenko volt (aki talán öngyilkos lett), a másik pedig egy odesszai lehetett.

A RURI projekt egy másik résztvevője hat hónappal a jelentés összeállítása után halt meg. Ő Igor Mangusev politikus technológus és Z-patrióta – őt nevezték az „E.N.O.T.” magán katonai cég egyik alapítójának. „Egy kicsit PR-ember, egy kicsit politikai technológus, egy kicsit katonai szakértő. Szélhámos és zsoldos” – jellemezte magát maga Mangusev a „Zapiszki Avanturiszta” nevű Telegram-csatornáján.

„A szélhámos és zsoldos” a megszállt Donyeckben 2022 augusztusában tartott fellépéséről vált híressé, amelynek során Mariupol egyik védőjének koponyáját tartotta a kezében. Mangusev azt mondta, Oroszország háborúban áll „az Ukrajnát oroszellenes államnak tekintő eszmével”, és „ennek az eszmének minden hordozóját el kell pusztítani”. Hat hónappal később egy ismeretlen személy tarkón lőtte, Mangusev pedig egy luhanszki kórházban meghalt.

A „Zapiszki Avanturiszt” Telegram-csatorna volt a fő eszköz a hálózat Z-szárnyában, Gyenyisz Szmoljanyinov irányítása alatt. Ezen keresztül a GRU ezredese valódi információs hadviselést folytatott: Mangusev spam-támadásokat szervezett az ukrán elsősegélyszolgálatok és hivatalos chatszobák ellen, tömeges álhívásokat szervezett az aláaknázott iskolákkal és kórházakkal kapcsolatban.

„Készítsen egy képet egy hajléktalanról az udvarán, és terjessze a fotóját ukrán chatszobákban és csoportokban, diverzánsnak nevezve őt. Találjanak ki és dobjanak be hamisítványokat azokról az autókról, amelyekből a korrekciót végzik. Teremtsenek pánikot és káoszt” – tanácsolta Mangusev az előfizetőknek.

Lukovenko jelentése szerint a háború első hónapjaiban mintegy 10 ezer üzenetet küldtek „szabotőrökről” és „diverzánsokról”". Mangusev révén jutott el az „Inii” és „ininsha kraina” ál-ukrán táviratcsatornákon gyűjtött humanitárius segély az LDNK-ba.

A dokumentumok szerint Mangusevnek, mint a csapat leginkább mediatizált személyének, az orosz–ukrán radikális kezdeményezés politikai vezetőjének kellett volna lennie, amiért havi 4000 dollárra volt jogosult. Vasziljev-Lukovenkóval együtt például részt vett a YouTube-on a „Vélemények köre” című elemző műsorban.

A Ridusz kiadvány információs támogatásával nagyképűen „szakértői klubnak” nevezett program valójában a Kreml-párti Telegram-csatornák szerzőinek stúdiója. A „Vélemények köre” még vándorgyűléseket is tart (például Kazahsztánban). A Ridusz és a GRU támogatása ellenére minden egyes adást csak pár százan hallgatnak meg. A hetvenkét videóból mindössze kettő kapott több mint ezer megtekintést. A Szmoljanyinovnak szóló jelentés azonban tapintatosan kihagyja ezt a statisztikát.

A műsor fő szervezőjeként a Diplomacy nevű Telegram-csatornát jelölik meg, amely Lukovenko Z szettjének egy másik forrása. Ez sokkal semlegesebb hangnemet képvisel, és a nemzetközi politika kérdéseivel foglalkozik, de még mindig Ukrajnára összpontosítva.

Végül a jelentésben szereplő utolsó csatorna a „Szkazsi paljanyicja” kétezer előfizetővel. Az ukrán katonai propaganda ellensúlyozására hozták létre, és a NAFO-ra adott orosz válasznak tekinthető. Az eredeti tartalom nagy része rossz minőségű mém.

Lukovenko nem vette fel a jelentésbe személyes Telegram-csatornáját, a 8 ezer követővel rendelkező „Smile&Mash”-t. Ezen a neonáci, aki egy sötétbőrű férfi meggyilkolásáért volt börtönben, Afrika szakértőjeként lép fel. A posztok hangneme elemző jellegű – más oldalakkal ellentétben szinte egyáltalán nincs káromkodás és sértegetés. Viktor Vasziljev-Lukovenko valószínűleg a csatornájának köszönhetően került 2023 februárjában ukrán szankciók alá. Az All Eyes On Wagner projekt Prigozsin afrikai „befolyásgépezetének” részeként nevezte meg őt, és rámutatott, hogy Lukovenko ismeri a „trollgyár” alkalmazottait. Sokan közülük ugyanannak a szankciós csomagnak az elszenvedői voltak, mint ő. Szmoljanyinov ezredes, miközben megpróbált emlékezni Lukovenkóra, azt is elmondta, hogy az utóbbi „a Wagnerekkel” együtt vett részt az információs munkában.

Hírszerző munka

A kazah nacionalista utáni vadászat, az információs bevetések és a kollaboránsok többnyire sikertelen beszervezése Ukrajnában – a Gyenyisz Szmoljanyinov alatt végzett munka nem korlátozódik ennyire. Az ezrdes legalább 2014 óta részt vesz az ukrajnai harcok irányításában. Már 2014 augusztusában átnézte a Donbasszba küldendő zsoldosok listáit – katonai hátterű embereket kerestek, bár némelyiküknek problémái voltak a törvénnyel. Ugyanakkor maga Szmoljanyinov is többször repült Rosztov-na-Donuba, az ukrán határhoz legközelebbi repülőtérre.

Már a teljes körű invázió előtt is Ukrajna nemzetközi megítélésének aláásásával foglalkozott a nemzetközi színtéren. Például 2021 nyarán rajta keresztül juttatott el egy javaslatot, hogy Olaszországban tartsanak egy online konferenciát „Ukrajna mint bukott állam - fenyegetés Európára” címmel. Előadóknak a most kormányzó Olaszország Testvérei párt olyan tagjait hívták meg, mint például Maurizio Marrone, aki az LDNK nyilvános támogatásáról ismert.

A konferencia tézisei a Kreml szokásos propagandáját jelentették volna: Ukrajnát az amerikaiak uralják, Oroszország és Európa pedig szenved ettől. „Olaszországnak ki kell szabadulnia a külső ellenőrzés alól, és „realista” politikát kell folytatnia a külkapcsolatokban” – lett volna a rendezvény vezérmotívuma. A javaslat ismeretlen szerzője 5000 dollár tiszteletdíjat kért a résztvevőknek, és további 17 500 dollárt a konferenciáról szóló hírek költségeire a médiában és az olasz YouTube-csatornákon való elhelyezésére. Saját maga számára szerény 3000 dollárt kért. A Dossier Center azonban nem tudott bizonyítékot találni arra, hogy a konferenciára valóban sor került volna.

Szmoljaninov dokumentumai között megtalálható egy 2022 nyarán keltezett jelentés is az ukrajnai védelmi cégek elleni hackelésről. A hackerek a Wikipédián megtalálták az ukrán gyárak „a” betűvel kezdődő listáját, és az Arszenal műszergyártó üzem néhány dokumentumát lopták el. Emellett teszt-DDoS-támadásokat hajtottak végre különböző ukrán intézmények ellen – a kulturális minisztériumtól a vírusellenes információvédelmi központig –, és engedélyt kértek a „romboló munka” folytatására. „A további lépéseket az önök részéről kell koordinálni. A kollégák várják a visszajelzést” – jelentették a hackerek.

A kibertámadásokról szóló jelentést a szentpétervári kozák milícia 1200 fős kozák gárdista különítményének vezetője, a balettakadémián végzett Dmitrij Jurcsenko adta át a GRU ezredesének. A Dossier tudósítója felhívta Jurcsenkót, FSZB tisztjeként mutatkozott be, és Szmoljaninov ukrán cégekkel kapcsolatos „információs tevékenységéről” akart vele beszélni. Jurcsenko azt válaszolta, hogy az ezredessel legutóbb aznap beszéltek, de azt mondta, hogy kényelmetlen neki ilyen témákról telefonon társalogni.

Végül Szmoljanyinov a védelmi minisztérium profiljához (a GRU ennek az ügynökségnek van alárendelve) közelebb álló tevékenységet is folytatott. A jelek szerint két, a védelmi minisztériumhoz kapcsolódó

PMC (magánahdsereg) felügyelője volt. Az első a „Longifolia”, a 90-es évek bűnözőinek katonai cége, amelyen keresztül nyugati PMC-kkel vették fel a kapcsolatot. Ez az együttműködés akkor ért véget, amikor a „Longifolia” alapítói visszakerültek a vádlottak padjára rablásért. De a második PMC, amelyet Szmoljaninov pártfogolt, sikeres lett: ez a „Convoy” katonai biztonsági cég, melyet a kozákimádó Konsztantyin Pikalov vezet.

A pszichológiai műveletek mindmáig az orosz katonai hírszerzés egyik legtitkosabb területe maradt – a kevés nyilvánosan hozzáférhető tanúvallomás és dokumentum csak a 20, sőt 40 évvel ezelőtti eseményekre vonatkozik. Gyenyisz Szmoljanyinov dokumentumai bepillantást engednek az információs háború szívébe – és láthatjuk, hogyan felügyeli a GRU a néhány ezer követővel rendelkező, rossz minőségű Telegram-csatornák létrehozását, a gyilkos propaganda népszerűsítését és a „nyilvános akciókat”, ahol a migránsokat arra kényszerítik, hogy hálátlan ukránoknak adják ki magukat. Hogy mindez megfelel-e a népszerű regényekből ismert titokzatos katonai hírszerző tiszt képének, azt az olvasónak kell megítélnie, de Szmoljanyinov eseteihez képest Petrov és Bosirov (a vrběticei robbantások és a Szkripal-mérgezés két gyanúsítottja) kalandjai aligha tűnnek kirívónak.

Ilyenek hát a GRU-tiszt dolgos hétköznapjai – nem épp olyan tiszta a keze, mint Stirlitzé volt. Az ünnepnapjait már inkább el se képzeljük.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása