Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Houthik a pácban

2023. december 21. - Szele Tamás

Valahogy úgy alakult, hogy ezen a héten ma írok először a Közel-Keleten zajló harcokról, nem, mintha ne figyeltem volna azokra is, de úgy alakult, hogy orosz–ukrán viszonylatban több fontos hír érkezett a napokban. Sebaj, ma bepótoljuk, következzen a tegnapi események összefoglalója, szokás szerint az ISW-CTP napi jelentése alapján, mint mindig. 

voros-tenger_december_21.jpg

(Képünk illusztráció)

A legfontosabb hírek röviden:

– Az izraeli erők a Gázai Övezet északi részének egyes területein a tisztogató hadműveletekről átállnak a biztosító műveletekre.
– Abdulmalik al Houthi legfőbb houthi vezető azzal fenyegetőzött, hogy amerikai hadihajókat vesz célba a Vörös-tengeren.
– Izrael és a Hamász folytatta a tárgyalásokat a harcok újabb humanitárius szüneteltetéséről a Gázai Övezetben fogva tartott izraeli túszokért cserébe.
– A PIJ (Palesztin Iszlám Dzsihád) főtitkára, Ziad al Nakhalah és a PIJ küldöttsége a következő napokban Kairóba utazik, hogy egyiptomi tisztviselőkkel tárgyaljon a tűzszüneti tárgyalásokról.
– Az iráni katonai vezetők a Hamász jelenlegi műveleteit a Gázai Övezetben egy hosszú távú, Izrael elpusztítását célzó háború előjátékának tekintik.
– A síita koordinációs kerethez – az Irán-barát politikai pártok laza koalíciójához – csatlakozó iraki politikai pártok és koalíciós csoportok szerezték a legtöbb mandátumot a tartományi tanácsi választásokon.
– Az iraki média december 20-án azt állította, hogy meg nem nevezett fegyveresek megtámadták az amerikai erőket az Ain al Asad légitámaszponton, az iraki Anbar tartományban.

Az izraeli erők a Gázai Övezet északi részének egyes területein a tisztogató hadműveletekről átállnak a biztosító műveletekre. Az izraeli erők a Gázai Övezet északi részének egyes területein, például Beit Hanounban és az al-Shati táborban, az amerikai katonai definíciónak megfelelő feladatokat kezdenek végrehajtani. A biztosító hadművelet „magában foglalja az ellenséges tevékenységek megzavarását egy területen és a lakosság számára megfelelő biztonsági környezet garantálását”, és „a lakosság biztosítására összpontosít.” Az izraeli védelmi miniszter december 18-án azt mondta, hogy az IDF felkészül a háború „utáni napra” való áttérésre, és Izrael megkezdi a helyi lakosság visszahívását az övezet egyes területein. Az IDF átcsoportosította a Beit Hanoun és az al-Shati tábor kiürítéséért felelős egységek egy részét, és új egységekkel töltötte fel őket, hogy megtartsák a területeket. A feltöltött egységek folytatják a kisebb intenzitású műveleteket, például az infrastruktúra elleni rajtaütéseket és a palesztin fegyveresek kisebb sejtjeivel való összecsapásokat. A megtartó-biztosító fázist az erőszak szintjének csökkenése határozza meg, de továbbra is szükség van a megszálló erőkre, hogy a biztonság fenntartása érdekében támadják és felszámolják az ellenséges erőket és az infrastruktúrát.

A doktrinálisan megalapozott megtartó-biztosító műveletek lehetővé tennék az Izraeli Védelmi Erők számára, hogy megvédjék a helyi palesztin civileket a Gázai Övezetben és az izraeli állampolgárokat Dél-Izraelben. Ezek a műveletek egyaránt állnak támadó és védekező feladatokból, amelyek biztosítják a lakosságot és megakadályozzák, hogy az ellenséges erők ellenőrzésük alá vonják a terepet. Az amerikai katonai doktrína a "biztosítás" taktikai feladatát úgy határozza meg, mint egy egység, létesítmény, földrajzi hely vagy lakosság megsemmisítésének vagy megrongálásának megakadályozására irányuló erőfeszítéseket. A biztosító erők védekező feladatokat hajtanak végre, például ellenséges fegyverraktárak elfoglalását és a terep ellenőrzését Emellett támadó műveleteket is végrehajtanak, beleértve az ellenséges vezetők elleni rajtaütéseket és a lakosság körében végrehajtott védelmi feladatokat is.

A megtartási szakasz egy hosszú átmeneti időszak, amely arra törekszik, hogy egy minimálisan elfogadható biztonsági környezetet hozzon létre, hogy teret biztosítson egy új politikai rend kialakításához. Ez a szakasz több hónapig is eltarthat. Az USA doktrínája és gyakorlata szerint a rendfenntartó erők a rendfenntartási fázis során egyre inkább stabilitási feladatokat és műveleteket hajtanak végre - például az alapvető szolgáltatások helyreállítását és az elmenekült civilek visszatérésének támogatását. A rendfenntartási fázis során a stabilitási feladatok és műveletek segítenek megteremteni az új politikai rend feltételeit és megakadályozzák a társadalmi rend összeomlását.

Abdulmalik al-Houthi legfőbb houthi vezető december 20-i beszédében azzal fenyegetőzött, hogy amerikai hadihajókat fog megtámadni a Vörös-tengeren. Az Egyesült Államok december 18-án bejelentette, hogy tíz nemzet egyesített tengeri műveletet indít a houthi támadások elhárítására a Vörös-tengeren. Abdulmalik azt mondta, hogy a houthik „amerikai csatahajókat, érdekeltségeket és hajóforgalmat” fognak támadni, ha az Egyesült Államok „tovább eszkalálódik” és Jement vagy a houthikat veszi célba. Az amerikai haditengerészet már nem üzemeltet csatahajókat. Abdulmalik azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy „militarizálja a Vörös-tengert”, és arra kérte az arab országokat, hogy hagyják a houthikat rész venni az Egyesült Államokkal és Izraellel folytatott „közvetlen háborúban”. Abdulmalik tévesen állította, hogy a houthik nem vennének célba európai hajókat a Vörös-tengeren, amíg a hajók nem Izraelbe tartanak. A houthik többször is megtámadtak európai hajókat, amelyek Izraelen kívül más célállomásokra, például Olaszországba tartottak.

A Houthi Legfelsőbb Politikai Tanács hasonlóképpen bírálta az Egyesült Államok vezette koalíciót, mint „Izrael védelmét célzó ellenséges lépést.” A tanács közölte, hogy az Egyesült Államokat fogja felelősségre vonni mindazért, ami a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl „militarizálásából” származik.

A houthi mozgalom dezinformációs műveletet folytat, amelynek célja, hogy a nemzetközi hajózást célzó houthi kalózkodásra és terrorizmusra adott bármilyen amerikai választ eszkalációnak állítson be. Azt állítják, hogy támogatják a palesztin ügyet, miközben bírálják az USA vezette koalíciót. A houthik és Irán azt próbálják demonstrálni, hogy az Ellenállás Tengelye milyen fenyegetést jelent a globális hajóforgalomra és a közel-keleti fő tengeri útvonalakra nézve, ahogyan azt a CTP-ISW korábban értékelte. Ez az erőfeszítés nem csak az Izrael–Hamász háborúra jellemző. Teheránnak régóta célja, hogy kifejlessze azokat a katonai képességeket és azt az ügynökhálózatot, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy megzavarja a Bab el-Mandeb és a Hormuzi-szoros körüli forgalmat. Ebben az összefüggésben az Egyesült Államok a houthik többszörös kalóz- és terrorcselekményeire reagál, amelyek célja a Vörös-tengeren zajló teljes nemzetközi kereskedelem megzavarása, nem csak az Izrael felé irányuló forgalomé. A houthik által megtámadott hajók közül több olyan volt, amely nem Izraelbe tartott.

Gázai Övezet

A Hamász főbb hadműveleti céljai:

- Az izraeli politikai vezetés és közvélemény akaratának meggyengítése egy nagyobb szárazföldi művelet elindításának és fenntartásának megakadályozás érdekében a Gázai Övezetben.
- Az IDF anyagi és morális helyzetének rombolása a Gázai Övezet körzetében.

Palesztin harcosok december 20-án Beit Hanounban kézifegyverekkel tüzet nyitottak az izraeli erőkre. Az IDF jelentette, hogy egy palesztin fegyveres megkísérelt autójából lövöldözni az izraeli tartalékosokra Beit Hanounban december 20-án. A palesztin média is beszámolt fegyveres összecsapásokról palesztin milicisták és az IDF között Beit Hanounban. Ezek a támadások megfelelnek a biztosítási művelet doktrinális meghatározásának. Az ellenséges fegyveresek gyakran megtámadják a megtartó erőket a műveletek során, miközben a megtartó erők védekező és támadó műveleteket hajtanak végre az ellenséges haderő katonai infrastruktúrájának leépítése és megsemmisítése érdekében.

Az IDF december 20-án folytatta a tisztogató műveleteket Jabaliában. Az IDF 551. dandár-harccsoportja és a Nahal dandár Hamász-rakétákat foglalt le, és légicsapásokat hajtott végre a palesztin milícia páncéltörő tüzérségi állásainak felszámolására. Palesztin fegyveresek december 20-án összecsaptak az előrenyomuló izraeli erőkkel az al-Sikka út és a dzsabaliai polgári közigazgatási terület közelében is, a palesztin média szerint.

A palesztin milícia tagjai folytatták védekezési erőfeszítéseiket az izraeli előrenyomulással szemben Jabaliában és Shujaiya-ban. Az al-Kudsz Brigádok - a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya – azt állította, hogy harcosai robbanószerkezetet hordozó járművel indítottak támadást, amely egy IDF-buldózert és az izraeli gyalogságot vette célba Shujaiya-tól keletre. A Mártír Abu Ali Musztafa Brigádok – a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) militáns szárnya – december 20-án a Jabalia menekülttábor közelében lévő Tal al-Zaatarban támadták az IDF egységeit. A csoport rakétagránátokat lőtt ki az izraeli erőkre Shujaiya-ban. Az al-Qassem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – december 20-án rakétagránátokkal támadt izraeli páncélosokat Jabalia közelében.

A palesztin milícia tagjai az izraeli előrenyomulás előretolt vonala mögött hajtottak végre támadásokat, ami összhangban van a tisztogató műveletek jellegével. Az al-Kasszem Brigádok december 20-án megtámadtak egy nyolc járműből álló izraeli konvojt Sabra és Tal al-Hawa településeken. A CTP-ISW értékelése szerint az al-Kasszem Brigádok Sabra-Tal al-Iszlám (Tal al-Hawa) zászlóalja leépült, de még nem harcképtelen. Az al-Kasszem Brigádok harcosai improvizált robbanószerkezeteket (IED) is robbantottak, amelyek izraeli erőket céloztak a Gázaváros déli részén lévő Zaytoun negyedben.

A palesztin harcosok továbbra is kifinomult taktikával védekeztek az izraeli tisztogatási műveletek ellen Khan Younisban. Az al-Kasszem Brigádok december 20-án Khan Younistól északkeletre és keletre két különálló, aláaknázott alagútban robbantottak fel izraeli csapatokat célzó pokolgépeket. A csoport Khan Younistól északra és keletre rakétagránátokkal is támadta az izraeli páncélosokat.

Az izraeli erők Khan Younisban december 20-án rajtaütöttek a palesztin milícia infrastruktúráján. A 7. dandár harci csapata „földalatti infrastruktúrát” fedezett fel, beleértve nem részletezett „víz- és elektromos rendszereket” a Hamász magas rangú vezetőinek otthonában

Khan Younis központjában. Az IDF 55. dandárjának harci különítménye egy milícia fegyverraktárát is elfogta Khan Younisban.

Izrael és a Hamász folytatta a tárgyalásokat a harcok újabb humanitárius szüneteltetéséről a Gázai Övezetben fogva tartott izraeli túszokért cserébe. Egyiptomi tisztviselők azt állították, hogy az izraeli tárgyalófelek egyhetes harci szünetet javasoltak, hogy a humanitárius segélyek bejuthassanak a Gázai Övezetbe, cserébe 40 túszul ejtett nőért, gyermekért és idős férfiért. A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) elutasította a túszok szabadon bocsátását, amíg nem kerül sor tűzszünetre és Izrael nem vonul ki a Gázai Övezetből. A PIJ először vesz részt a túsztárgyalásokon a Hamásszal, mióta Izrael és a Hamász között megkezdődtek ezek. A PIJ megfigyelte a korábbi humanitárius tűzszünetet, de nem volt részese a megbeszéléseknek. Egy azonosítatlan izraeli tisztviselő kijelentette, hogy a tárgyalások még a kezdeti szakaszban vannak. David Barnea Moszad igazgató december 18-án a katari Dohába utazott, hogy megkezdje a tárgyalásokat.

Ziad al Nakhalah, a PIJ főtitkára és a PIJ küldöttsége a következő napokban Kairóba utazik, hogy egyiptomi tisztviselőkkel folytasson megbeszéléseket a tűzszüneti tárgyalásokról. Nakhalah azt állította, hogy küldöttségének elsődleges célja tűzszünet létrehozása a Gázai Övezetben, az izraeli erők kivonása a területről, és az újjáépítés megkezdése az övezetben. Muhammad al Hindi, a PIJ főtitkárhelyettese azt mondta, hogy a PIJ nem fog addig tárgyalni a túszok szabadon bocsátásáról, amíg ezeket a követeléseket nem teljesítik.

Ciszjordánia

A Fatah hadműveleti célkitűzései:

- Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Ciszjordánia felé vonzása és ott rögzítése.

Palesztin fegyveresek december 20-án kilenc ciszjordániai helyszínen csaptak össze az izraeli erőkkel. Ciszjordánia északi és középső részén négy településen robbantottak fel izraeli erőkre célzott pokolgépeket. Hét településen kézifegyverekkel lőttek izraeli erőkre. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádja jenini zászlóalja azt állította, hogy harcosai kézifegyverekkel lőttek és pokolgépeket robbantottak izraeli erőket átmadva Jamunban. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádja Qalqilya zászlóalja december 19-én kézifegyverekkel lőtt egy izraeli ellenőrzőpontot Qalqilya közelében. Az izraeli erők december 20-án 17 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában éjszakai razziák során, akik közül 11-en a Hamászhoz tartoztak. Az IDF a műveletek során kézifegyvereket, lőszereket, katonai felszerelést és járműveket foglalt le.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík:

A libanoni Hezbolllah hadműveleti céljai:

- Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Észak-Izrael felé vonzása és ott rögzítése.
- Az Észak-Izraelbe irányuló egymást követő hadjáratok feltételeinek megteremtése

Az Irán által támogatott szervezetek, köztük a libanoni Hezbollah (LH) harcosai december 20-án nyolc támadást hajtottak végre Dél-Libanonból Észak-Izrael irányába. Az LH azt állította, hogy tagjai föld-levegő rakétákat lőttek ki az IDF helikopterei ellen, amelyek Shomira, Even Menachem és Shtula felett járőröztek. Az LH két rakétacsapást is bejelentett az IDF állásaira Khirbet Maar és Shtula közelében.

Irán és az Ellenállás Tengelye

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti céljai:

- Irán és az Ellenállás Tengelye képességének és hajlandóságának demonstrálása, azzal kapcsolatban, hogy több fronton is eszkalálódjon az Egyesült Államok és Izrael ellen.
- A több fronton vívott regionális háború feltételeinek megteremtése.

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter december 19-én Dohában találkozott Iszmail Haniyeh-vel, a Hamász Politikai Irodájának elnökével. Haniyeh dicsérte Iránt és más regionális szereplőket a palesztin nép támogatásáért. Azonban tagadta az IDF azon állítását, hogy az ellenőrzése alatt tartja az észak-gázai kormányzóság egy részét. Abdollahian a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Haniyeh azt állította, hogy a Hamász védelmi képességeinek és embereinek csak 14 százalékát használta fel. Ez Abdollahian negyedik útja Dohába az Izrael-Hamász háború kezdete óta.

Abdollahian találkozott Mohammad bin Abdulrahman al Thani sejk katari miniszterelnökkel is Dohában. Megvitatták az Izrael-Hamász háborút és a közelgő tartós tűzszünet valószínűségét. Abdollahian megkérdőjelezett egy meg nem erősített amerikai állítást, miszerint még az év vége előtt megállapodás születhet az Izrael-Hamász háborúról. Abdollahian azt is elmondta, hogy a közvetett és közvetlen diplomáciai tárgyalások azt mutatják, hogy a régió fokozatosan halad a tűzszünet felé egy meg nem határozott időkereten belül.

Ebrahim Raisi iráni elnök Arif Rahman Alavi pakisztáni elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során felszólította a pakisztáni kormányt a határbiztonság javítására. Raisi kijelentése azután történt, hogy december 15-én beludzs szalafi-dzsihádista harcosok megtámadtak egy rendőrőrsöt az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban. Raisi emellett az Irán és Pakisztán közötti fokozott kétoldalú együttműködésre szólított fel, különösen az energiaágazatban. Raisi megismételte az iszlám országok összehangolt fellépésének fontosságát az Izrael és a Hamász közötti háború befejezése érdekében.

Hoszein Amir Abdollahian külügyminiszter december 19-én szíriai kollégájával, Faisal Mekdaddal folytatott telefonbeszélgetése során megvitatta az Izrael-Hamász háborút, és beszéltek az azonnali tűzszünet szükségességéről és a palesztin népnek nyújtott segítségről.

Az iráni katonai vezetők a Hamász jelenlegi műveleteit a Gázai Övezetben egy hosszú távú, Izrael elpusztítását célzó háború előjátékának tekintik. Az IRGC parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy kijelentette, hogy a palesztin ellenállás gyakorlatozik és megszerzi a szükséges tapasztalatokat „Izrael elpusztításának érdekében” az IRGC tartományi parancsnokainak Khuzestan tartományban tartott találkozóján. Az iráni védelmi és fegyveres erők logisztikai minisztere, Mohammad Reza Gharaei Ashtiani dandártábornok november 18-án azt mondta, hogy Izrael október 7. óta elkövetett katonai és hírszerzési hibái tanulságokkal szolgálnak az Izrael elleni jövőbeli fellépéshez. Az IRGC parancsnokai korábban a Hamász „al-Aksza Áradás” műveletét az Izrael elleni jövőbeli támadások előjátékaként állították be. Mohammad Ali Dzsafari volt IRGC-parancsnok, vezérőrnagy egy október 15-i interjúban a támadást „bemelegítésként” fogalmazta meg az Izrael elleni jövőbeli műveletek előkészítésére és gyakoroltatására. Szalami ugyanezen a napon a Hamász műveletét Izrael „gyors összeomlásának” „első szakaszaként” jellemezte. 2022 augusztusában a Legfelsőbb Vezető honlapjának adott interjúban Szalami korábban felvázolta, hogy mit tekint Izrael elpusztításához szükséges megoldásnak. Úgy érvelt, hogy a libanoni Hezbollahnak és a palesztin milíciáknak több szárazföldi műveletet és városi harcot kell folytatniuk Izraelen belül, amelyek destabilizálják az államot és belső elmozdulást generálnak, ami Izrael összeomlásához vezet.

Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes december 19-én és 20-án Bagdadban és az iraki Erbilben találkozott az iraki szövetségi kormány és a kurd regionális kormány magas rangú tisztviselőivel. Nuland gratulált Mohammad Shia al Sudani iraki miniszterelnöknek a „sikeres” tartományi tanácsi választásokhoz. Sudani hangsúlyozta kormánya elkötelezettségét a diplomáciai képviseletek, nagykövetségek és a nemzetközi koalíció iraki tanácsadóinak védelme mellett. Nuland külön tárgyalt a tartományi tanácsi választásokról a Nemzeti Bölcsesség Mozgalom vezetőjével, Ammar al Hakimmal. A Nemzeti Bölcsesség Mozgalom a harmadik legtöbb képviselői helyet szerezte meg a választásokon.

Nuland a Kurdisztáni Regionális Kormány (KRG) elnökével, Nechirvan Barzanival folytatott megbeszélésén a diplomáciai képviseletek, valamint az amerikai és koalíciós erők védelméről tárgyalt Irakban. Nuland és Barzani az iraki „politikai és biztonsági” helyzetről, valamint az Erbíl és Bagdad közötti kapcsolatokról is tárgyalt. Nuland találkozott a KRG miniszterelnökével, Maszúd Barzanival is. Nuland és Barzani megvitatták az ISIS újbóli megjelenésének kockázatát, és hangsúlyozták, hogy a KRG-nek, az iraki központi kormánynak és az USA vezette nemzetközi koalíciónak együtt kell működnie a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az iraki média december 20-án azt állította, hogy meg nem nevezett fegyveresek megtámadták az amerikai erőket az Ain al Asad légibázison, az iraki Anbar tartományban. Az Iraki Iszlám Ellenállás – egy Irán által támogatott iraki milíciákból álló koalíció – lapzártáig nem vállalta a felelősséget a támadásért.

Eddig a jelentés, mi belőle a tanulság? Az, hogy míg a Hamász erői felmorzsolódnak, Teherán zavaros szövegekkel és haditervekkel áll elő. A kommunikációban, propagandában ez lehet út valamiféle győzelemhez, a harcmezőn viszont a biztos vereség kulcsa. Irán különben nem csak a Hamászt fogja ezzel a süket szövegelésre épülő stratégiával nullára amortizálni, hanem hűséges kalózait, a houthikat is.

Egyik csapatért sem lesz nagy kár.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása