Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Egy állóháború hírei

2023. december 22. - Szele Tamás

Mivel tegnap a Közel-Kelettel foglalkoztam, ma az oroszországi helyzetet próbálom kissé átfogóan ismertetni, szokás szerint az ISW napi jelentése alapján. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy lenne egy csomó más téma is, amivel foglalkozni kéne, csak azoknak, szegényeknek mind-mind van valami baja.

allohaboru_december_22.jpg

(Képünk illusztráció)

A prágai tömegmészárlás mindenképpen címlapot érdemel világszerte, csak ha alaposabban megnézzük a rendelkezésre álló információkat, rájövünk, hogy valójában nagyon keveset tudunk róla. Az elkövetőre vonatkozó hírek ellentmondanak egymásnak, vagy ő írta a Telegramon vezetett naplóját, vagy más, esetleg utólag piszkáltak belé, a Telegram rendszere ezt nem mutatja ki, annyi biztos csak, hogy őrült mészárossal van dolgunk, de ez azért egy teljes íráshoz kevés lenne.

Amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy a Wall Street Journal terjedelmes oknyomozó riportban számol be a tényről, miszerint Jevgenyij Prigozsint állítólag Patrusev utasítására likvidálták volna, legfeljebb Putyinnak „nem volt kifogása” az akció ellen. Ezt még el is lehet képzelni, csakhogy az írást elolvasva azt látjuk, hogy sehol nincs benne egy konkrét forrás sem, csak „magukat megnevezni nem kívánó titkosszolgálati szakértők”, és innentől kezdve a történetnek akkor is nulla a hírértéke, ha esetleg igaz – a halaskofák piaci pletykái is lehetnek igazak, de míg bizonyítatlanok, épeszű sajtómunkás nem foglalkozik velük. Szóval ez a történet is a „tudjunk róla, de egyelőre ne foglalkozzunk vele” kategóriájába esik.

Akkor viszont lássuk a konkrét híreket.

Az, hogy az ukrajnai orosz műveletek eddig nem érték el Vlagyimir Putyin orosz elnök maximalista céljait, nem állandó állapot, és csak az Ukrajnának nyújtott folyamatos nyugati támogatás biztosíthatja, hogy Putyin elképzelései ne valósuljanak meg. Antony Blinken amerikai külügyminiszter december 20-án kijelentette, hogy Putyin már eddig sem érte el fő célját, hogy „letörölje Ukrajnát a térképről és beolvassza Oroszországba.” Az orosz hadseregnek nem sikerült arra kényszerítenie Ukrajnát, hogy kapituláljon Putyin maximalista törekvéseivel szemben, hogy az ukrán kormányt a Kreml számára elfogadhatóval váltsa fel a „denazifikációra” vonatkozó burkolt felhívások keretében, hogy megsemmisítse Ukrajna képességét arra, hogy ellenálljon a Kreml jövőbeli követeléseinek a "demilitarizációra" vonatkozó felhívások keretében, és hogy megtiltsa Ukrajnának a jogot, hogy maga válassza meg diplomáciai és katonai partnerségét az ukrán „semlegességre” vonatkozó felhívások keretében. A Kreml további, meghatározatlan területi hódítási célokat is kitűzött Ukrajnában, amelyek Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyék egyes részeinek illegális annektálásához, valamint Harkiv és Mikolajiv megyék kisebb részeinek megszállásához vezettek, ám ezek egyike sem jelenti sem a Putyin eredeti „fő” céljaitól való eltérést, sem azok teljes megvalósítását.

Putyin a közelmúltban újra hangsúlyozta, hogy célkitűzései Ukrajnában változatlanok, és Putyin és a Kreml magas rangú tisztviselői egyre inkább olyan expanziós retorikát fogalmaztak meg, amely arra utal, hogy ezek a célkitűzések nem zárják ki a további orosz területi hódításokat Ukrajnában. Az orosz győzelem Putyin feltételei szerint nem feltétlenül jelenti Ukrajna teljes körű Oroszországhoz csatolását és az ukrán állam teljes eltörlését, de minden bizonnyal legalábbis a jelenlegi ukrán állam megsemmisítését és egy teljes mértékben orosz uralom alatt álló entitássá való újjáalakítását vonják maguk után, amihez nagy valószínűséggel Ukrajna teljes körű orosz katonai megszállására lesz szükség.

Az ISW úgy értékeli, hogy a nyugati segítség megszűnése valószínűleg Ukrajna azon képességének végső összeomlásához vezetne, hogy feltartóztassa az orosz hadsereget, és hogy a jelenlegi ukrajnai állóháború nem egy stabil patthelyzet, mert a jelenlegi instabil egyensúlyt a nyugati döntések könnyen átbillenthetik bármelyik irányba. A folyamatos nyugati biztonsági segítségnyújtás, amely képessé teszi az ukrán erőket arra, hogy visszaverjék a folyamatban lévő és jövőbeli orosz támadási erőfeszítéseket, és további ukrán területeket szabadítsanak fel, jelenleg az egyetlen olyan cselekvési lehetőség, amely tartósan meg tudja akadályozni, hogy Putyin célkitűzéseit Ukrajnában elérje az orosz hadsereg.

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kijelentette, hogy a Fehér Ház értékelése szerint az orosz erők könnyebben tudnak majd támadó műveleteket végrehajtani, amikor a téli időjárási körülmények kedvezőbbé válnak a gépesített manőverező hadviseléshez (valószínűleg 2024 január-februárjában) – ez az értékelés összhangban van az ISW megfigyeléseivel és értékeléseivel az ukrajnai harcok téli üteméről. Kirby december 20-án kijelentette, hogy az orosz erők folytatni kívánják a támadó hadműveleteket, különösen Avdiivka környékén, és hogy a Fehér Ház úgy véli: az orosz erők számára könnyebb lesz támadó hadműveleteket folytatni, amikor a hideg megfagyasztja a talajt 2024 január végén és februárjában. Az őszi sárszezon 2014 óta akadályozza a szárazföldi manővereket mind az ukrán, mind az orosz erők számára, de a jellemzően december végén kezdődő tartós fagyos időszakok megdermesztik a talajt, és lehetővé teszik a páncélozott járművek könnyebb mozgását, mint a sáros őszi és tavaszi hónapokban. Az időjárás azonban változékony, és a közelgő kemény fagy később is érkezhet – vagy el is maradhat, ha enyhe lesz a tél – és rövidebb időszakra jelent kedvező terepviszonyokat a gépesített manőverező hadviselés számára. Az orosz erők az őszi-téli szezon legnehezebb időjárási viszonyainak időszakában helyi offenzív műveleteket indítottak Kelet-Ukrajnában, hogy a kemény fagyra való várakozás helyett megragadják és megtartsák a kezdeményezést. 2022-2023 telén az orosz haderő valószínűleg megpróbálja majd fenntartani vagy fokozni ezeket az offenzív műveleteket az időjárási viszonyoktól függetlenül ezen a télen, ahogyan azt 2022-2023 telén is tették.

Az orosz hadsereg december 20-ról 21-re virradó éjszaka dróncsapások sorozatát hajtotta végre Ukrajna ellen. Az ukrán légierő jelentése szerint az orosz erők 35 Shahed–131/–136 típusú drónt indítottak a Krasznodari Területen található Primorszk-Acstarszkból, a Krímben megszállt Csuada-fokról és a Kurszki Területről Kijev, Dnyipropetrovszk, Vinnyica, Cserkaszi, Herszon, Zaporizzsja, Mikolajiv, Hmelnyickij, Szumi, Poltava, Csernyihiv és Kirovohrad megyék ellen. Az ukrán légierő közölte, hogy az ukrán erők 34 Shahedet lőttek le.

Japán állítólag készül felülvizsgálni a védelmi felszerelések exportjára vonatkozó politikáját, hogy feltöltse az Egyesült Államok Patriot rakétakészleteit és az Egyesült Királyság tüzérségi lőszerraktárait. A japán kormány állítólag december 22-én ül össze, hogy véglegesítse a terveket, amelyek lehetővé teszik Japán számára a halált okozó katonai felszerelések első exportját 1967 óta, amikor Japán létrehozta a fegyverkivitelre vonatkozó három alapelvet, amely tiltja a védelmi felszerelések exportját konfliktusban részt vevő országokba. A felülvizsgálat a hírek szerint lehetővé teszi majd a japán gyártók számára, hogy kész védelmi eszközöket exportáljanak abba az országba, ahonnan az adott fegyver gyártási engedélye származik. Az USA-ba exportált japán Patriot rakéták segítenek feltölteni az amerikai készleteket, lehetővé téve az USA számára, hogy több ilyen eszközt küldjön Ukrajnába. A Financial Times (FT) december 21-én arról számolt be, hogy Japán azt is fontolgatja, hogy 155 mm-es tüzérségi lövedékeket exportál az Egyesült Királyságba (UK), így közvetve hasonló módon segít Ukrajnának is.

Az orosz külügyminisztérium kifogásolta a japán hadsereg részvételével zajló hadgyakorlatokat, valószínűleg elrettentésképpen vagy válaszul a japán kormány azon döntésére, mely megváltoztatja a védelmi felszerelések exportjára vonatkozó szabályait. Az orosz külügyminisztérium december 21-én azt állította, hogy december 18-án hivatalos tiltakozást küldött az oroszországi japán nagykövetségnek a Japán, az Egyesült Államok és Ausztrália között Hokkaidó szigetén zajló rendszeres hadgyakorlatok miatt, arra hivatkozva, hogy a gyakorlatok potenciális biztonsági fenyegetést jelentenek Oroszország számára. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter december 18-án azt állította, hogy Oroszország „lezárta” az összes területi vitát Japánnal. Yoshimasa Hayashi japán kabinetfőtitkár december 19-én vitatta Lavrov állítását, kijelentve, hogy Oroszország nem akarja folytatni a tárgyalásokat a Japánnal fennálló területi vitáiról, miután Tokió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. A Yama Sakura 85 háromoldalú hadgyakorlat az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália részvételével december 4. és 12. között zajlott, és az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni parancsnoksága kijelentette, hogy a gyakorlatok a résztvevők elkötelezettségét szimbolizálják a szabad, nyitott és virágzó indo-csendes-óceáni térség közös víziója mellett, ami arra utal, hogy a gyakorlatok nagy valószínűséggel Kínának, nem pedig Oroszországnak szólnak. Oroszország ragaszkodása ahhoz, hogy a japán területen a japán hadsereg részvételével zajló gyakorlatok Oroszországot fenyegetik, annak ellenére, hogy Oroszországnak állítólag és saját bevallása szerint nincsenek területi vitái Japánnal, arra utal, hogy magukat csendes-óceáni hatalomként akarják feltüntetni a Kreml Kínával való egyenrangú védelmi partnerségre való törekvésének részeként. A külügyminisztérium talán azért is jelentette be a gyakorlatok állítólagos orosz biztonsági fenyegetésével kapcsolatos panaszait, hogy elrettentse Japánt a japán védelmi berendezések exportját szabályozó politika bejelentett lehetséges változtatásaitól.

Az üzbég külügyminisztérium beidézte Oleg Malginov üzbegisztáni orosz nagykövetet, miután az orosz ultranacionalista és volt orosz állami duma-képviselő Zahar Prilepin azt javasolta, hogy Oroszországnak el kellene csatolnia Üzbegisztán egy részét, ami valószínűleg a posztszovjet országok aggodalmát mutatja az orosz birodalmi tervek felerősödésével kapcsolatban, főként az ukrajnai háború kapcsán. Prilepin egy december 20-i sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Oroszországnak olyan területeket kellene annektálnia, ahonnan az Oroszországba érkező gazdasági bevándorlók származnak, „például Üzbegisztánt.” Prilepin egy prominens orosz ultranacionalista hangadó, aki kapcsolatban áll a Roszgvargyijával, és egy orosz zászlóaljat vezetett, amely a Donbaszban harcolt Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója előtt. Prilepin 2023 májusában egy állítólagos ukrán merényletkísérletet is túlélt. Az üzbég külügyminisztérium arról számolt be, hogy találkozóra hívta Malginovot Prilepin kijelentéseivel kapcsolatban, és megjegyezte, hogy „az ilyen meggondolatlan kijelentések” nem felelnek meg Üzbegisztán és Oroszország stratégiai partnerségi viszonyának Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy Prilepin kijelentései "még csak távolról sem" tükrözik a hivatalos orosz kormányzati álláspontot az Üzbegisztánnal fenntartott kapcsolatokról, és azt állította, hogy a külföldi vendégmunkások oroszországi alkalmazása mind Oroszországnak, mind a bevándorlók származási országának előnyére válik. Prilepin kijelentései valószínűleg az orosz ultranacionalista közösségben növekvő közvélemény elégedetlenségét tükrözik a migránsok orosz társadalomban betöltött szerepével kapcsolatban. Az üzbég külügyminisztérium válasza valószínűleg azt jelzi, hogy az üzbég kormány Prilepin kijelentéseit kellően fenyegetőnek tartja ahhoz, hogy hivatalos orosz választ kérjen. A közép-ázsiai kormányok korábban figyelemre méltóan reagáltak a közép-ázsiai államok területi integritását és szuverenitását megkérdőjelező orosz tisztviselők kijelentéseire oly módon, hogy behívták a megfelelő orosz nagyköveteket.

A Jeune Afrique című afrikai székhelyű francia nyelvű kiadvány vizsgálata rávilágít a Kreml folyamatos erőfeszítéseire, amelyek célja Oroszország befolyásának fenntartása és kiterjesztése a Közép-afrikai Köztársaságban (Közép-afrikai Köztársaság) és a Száhel-övezetben, miközben a Wagner-csoport műveleteit a kontinensen háttérbe szorítja. A Jeune Afrique megjegyezte, hogy a Wagner-csoport június 24-i meghiúsult fegyveres lázadása és a Wagner finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak az ezt követő augusztusi halála óta az orosz fegyveres erők vezérkari főigazgatóságának (GRU) ügynökei egyre gyakrabban kísérik a Wagner-harcosokat Maliban, az orosz védelmi minisztérium azon erőfeszítéseinek részeként, hogy átvegyék az ellenőrzést a korábbi Wagner-elemek felett Maliban és más afrikai államokban. A Jeune Afrique egy névtelen forrást idézett, aki állítólag a francia hírszerzéshez közel állt, és aki azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik megszilárdítani az ellenőrzést a korábbi Wagner-műveletek felett Maliban, hogy ne „hozzon létre egy újabb Frankenstein-szörnyet” a Wagner független afrikai műveleteinek túlzott megerősítésével. A Jeune Afrique nyomozása az orosz védelmi minisztérium és a GRU azon törekvéseire is rávilágított, hogy megerősítísék és konszolidálják a Közép-afrikai Köztársaság vezetését - ahol Wagner különösen aktív volt -, így a Közép-afrikai Köztársaság és Oroszország közötti partnerség Prigozsin halála után is gyümölcsözően működhessen. A Jeune Afrique emellett hangsúlyozta, hogy a burkinai junta „katonai és biztonsági célokból” igyekszik bővíteni a kapcsolatokat Oroszországgal, és hogy Oroszország általában érdekelt az együttműködésben az újonnan alakult Száhel-államok szövetségével, amelyet Mali, Burkina Faso és Niger alkot. A CTP korábban úgy értékelte, hogy Oroszország kihasználja az Afrikában változó hatalmi dinamikát azáltal, hogy megerősíti partnerségét a Száhel-övezet juntáival. Ezek a kapcsolatok lehetővé teszik Oroszország számára, hogy elkerülje az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen kivetett nyugati szankciókat, és gyengítse a nyugati stratégiai befolyást a kontinensen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is hivatalossá teszi az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásának lehetőségét humanitárius szolgáltatások ürügyén. Putyin december 21-én aláírt egy rendeletet „az ukrajnai agresszió által érintett gyermekes családok szociális támogatásának intézkedéseiről”, amely pénzügyi kényszer révén kiterjeszti az orosz ellenőrzést Ukrajna megszállt területei felett, és tartalmaz egy kulcsfontosságú rendelkezést, amely tovább formalizálja az orvosi ürüggyel történő deportálási rendszerek már meglévő rendszerét. A rendelet kimondja, hogy azon gyermekek gyámjai, akik 2022 februárja után 18 évesnél fiatalabbak voltak, és a megszállt Donyecki, Luhanszki, Zaporizzsjai és Herszoni Területen élve sérülést szenvedtek el, egyszeri 100 000 rubel (1076 dollár) kártérítésre jogosultak. A pénzügyi támogatásra vonatkozó rendelkezés háromféle módon kodifikálja Ukrajna megszállt területeinek társadalmi ellenőrzését – először is, azáltal, hogy pénzügyi függőséget teremt az orosz hatóságoktól a szociális támogatások kifizetése terén; másodszor, azáltal, hogy személyes adatokat gyűjt az ukrán gyermekekről és gyámjaikról; végül pedig azáltal, hogy az ukrán katonaságot az ukrán civilekre veszélyesnek állítja be oly módon, hogy az ukrán államról negatív képet propagál. A rendelet azt is előírja, hogy a megszálló hatóságoknak bizonyos „egészségügyi mutatók” esetén a gyermekeket „szanatórium-üdülőhelyekre” kell irányítaniuk, vagy más módon biztosítaniuk kell a gyermekek számára „a gyógykezelési pihenőhelyre való utazás lehetőségét”. A rendelet ezen rendelkezése lényegében lehetővé teszi az orosz megszálló tisztviselők számára, hogy a sérültként nyilvántartott gyermekek személyes adatait táblázatba foglalják, és ezeket a gyermekeket kezelés és rehabilitáció céljából Oroszországba küldjék. Az ISW gyakran számolt be arról, hogy az orosz megszálló tisztviselők különböző oroszországi orvosi és pszichiátriai programok ígéretével indokolják az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálását. A gyermekek humanitárius és orvosi okokra hivatkozva történő deportálása még mindig a nemzetközi jog megsértését jelenti, mivel Oroszország illegális ukrajnai inváziója teremtette meg azokat a körülményeket, amelyek eleve veszélyeztették az ukrán gyermekeket.

A Kreml által kinevezett gyermekjogi biztos, Maria Lvova-Belova továbbra is érintett az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásában, egy 12 éves ukrán lány orosz őrizetben bekövetkezett halála kapcsán. Az orosz ellenzéki Meduza december 21-én jelentette, hogy a megszállt Luhanszki területről, Szorokinyéből (Krasznodon) származó 12 éves kislány magas lázban meghalt egy vonaton, amely a Tyumeni területen lévő „olimpiai” gyermektáborból utazott vissza a megszállt Luhanszki Területre. Az orosz média arról számolt be, hogy a kislány halálát követően az Orosz Vasutak megállította a vonatot a Szaratovi Területen, Penzában, az orosz egészségügyi minisztérium pedig arról számolt be, hogy a vonatról 86 gyermeket szállítottak kórházba akut légúti vírusfertőzés (AFVI) tüneteivel. Lvova-Belova reagált a helyzetre, és hangsúlyozta, hogy figyelemmel kíséri, mi történik a többi, Szaratovi Területen kórházba került gyermekkel, elismerve, hogy a szorokinyi gyermekek a vonaton „nyaralni” mentek a Tyumeni Területre.

Az orosz megszálló tisztviselők már régóta használják a gyermeknyaralási és pihenő/rehabilitációs táborokat arra, hogy megkönnyítsék az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálását, miközben a táborokat arra is felhasználják, hogy oroszbarát és ukránellenes érzelmeket keltsenek az ukrán gyermekekben, ahogyan azt az ISW már többször megállapította. Figyelemre méltó, hogy Lvova-Belova elismerte, hogy a Tyumeni terület "olimpiai" gyermektábora része a gyermektáborok hálózatának, amely része az ukrán kiskorúak deportálására irányuló szélesebb orosz tervnek, ami őt is bevonja a teljes folyamatba. Az ukrán kislány halála továbbá Oroszország nemzetközi jogi kötelezettségeinek nyilvánvaló megsértését is bizonyítja. A nemzetközi jog szerint Oroszországnak, mint megszálló hatalomnak, biztosítania kell az eltávolított vagy deportált népességhez tartozó „védett személyek”, köztük a gyermekek egészségét és biztonságát. Az AFVI és a veszélyes influenzaszerű tünetek gyors átterjedése 86 ukrán gyermekre, akikkel szemben Oroszországnak nemzetközi jogi kötelezettségei vannak, újabb példája annak, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi normákat.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) egy sor szankciót jelentett be átláthatatlan tulajdonosi hátterű olajkereskedők és egy orosz tulajdonú hajókezelő ellen, amelyek segítettek Oroszországnak kijátszani az orosz olajra és kőolajtermékekre vonatkozó G7-es árkorlátozást. Az OFAC december 20-án jelentette be, hogy szankciókkal sújtott egy orosz tulajdonú hajómenedzsert, aki egy olyan hajót irányított, amelyről az OFAC korábban megállapította, hogy egy amerikai székhelyű szolgáltató fedőneve alatt a 60 dolláros árplafonnál drágábban szállított orosz nyersolajat. Az OFAC szankciókkal sújtott továbbá két hongkongi székhelyű és egy egyesült arab emírségekbeli (UAE) székhelyű hajókezelőt is, amelyek a jelentések szerint 2023 nyara óta több mint 150 kikötői látogatást tettek az árplafon feletti orosz kőolaj szállítása céljából. Az OFAC kijelentette, hogy a közelmúltbeli G7-kötelezettségvállalásokkal összhangban megerősíti a szolgáltatókra vonatkozó felülvizsgálati eljárásokat az árplafon jobb érvényesítése érdekében.

A Bloomberg december 20-án arról számolt be, hogy nagyjából ötmillió hordó orosz nyersolaj, amelynek a tervek szerint indiai finomítókhoz kellett volna eljutnia, az elmúlt négy hétben meg nem nevezett okok miatt nem érkezett meg. Öt hajó, amely az orosz nyersolajat szállítani szándékozott, több kilométerre áll a célállomástól, üresen, és mindegyikük a Sovcomflot PJSC orosz állami tartályhajó-társasághoz tartozik, amely hatot birtokol abból a nyolc tartályhajóból, amelyekkel szemben az OFAC korábban szankciókat vezetett be. Egy másik, a Sovcomflot tulajdonában lévő tartályhajó azonban állítólag december 19-én olajrakományt rakodott be, és még mindig a január 5-re tervezett szállításhoz tart az indiai finomítókhoz.

A legfontosabb hírek röviden:

- Az, hogy az ukrajnai orosz műveletek eddig nem érték el Vlagyimir Putyin orosz elnök maximalista céljait, nem állandó állapot, és csak az Ukrajnának nyújtott folyamatos nyugati támogatás biztosíthatja, hogy Putyin céljai továbbra is elérhetetlenek maradjanak.
- Az ISW úgy értékelte, hogy a nyugati támogatás megszűnése valószínűleg Ukrajna azon képességének végső összeomlásához vezetne, hogy feltartóztassa az orosz hadsereget, és hogy a jelenlegi ukrajnai állóháború nem egy stabil patthelyzet, mivel a jelenlegi instabil egyensúlyt a nyugati döntések könnyen bármelyik irányba billenthetik.
- John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kijelentette, hogy a Fehér Ház értékelése szerint az orosz erők könnyebben tudnak majd támadó hadműveleteket végrehajtani, amikor a téli időjárási körülmények kedvezőbbé válnak a gépesített manőverező hadviselés számára (valószínűleg 2024 január-februárjában) - ez az értékelés összhangban van az ISW megfigyeléseivel és értékeléseivel az ukrajnai harcok téli üteméről.
- Az orosz hadsereg december 20-ról 21-re virradó éjszaka dróncsapások 
sorozatát hajtotta végre Ukrajna ellen.
- Japán állítólag arra készül, hogy felülvizsgálja védelmi felszerelések exportpolitikáját, hogy feltöltse az Egyesült Államok Patriot-rakétakészleteit és az Egyesült Királyság tüzérségi lőszerraktárait.
- Az orosz Külügyminisztérium kifogásolta a japán hadsereg részvételével zajló hadgyakorlatokat Japánban, valószínűleg azért, hogy elrettentse a japán kormányt, vagy válaszul arra a döntésére, hogy megváltoztatja védelmi felszerelések exportjára vonatkozó szabályozását.
- Az üzbég külügyminisztérium behívatta Oleg Malginov üzbegisztáni orosz nagykövetet, miután Zahar Prilepin orosz ultranacionalista és volt orosz állami duma-képviselő azt javasolta, hogy Oroszországnak el kellene csatolnia Üzbegisztán egy részét, ami valószínűleg a posztszovjet országok aggodalmát mutatja az orosz birodalmi tervek erősödésével kapcsolatos aggodalmakról az ukrajnai háború fényében.
- A Jeune Afrique francia nyelvű, afrikai székhelyű médium vizsgálata rávilágít a Kreml folyamatos erőfeszítéseire, amelyek célja Oroszország befolyásának fenntartása és kiterjesztése a Közép-afrikai Köztársaságban (Közép-afrikai Köztársaság) és a Száhel-övezetben, miközben háttérbe szorítja a Wagner-csoport műveleteit a kontinensen.
- Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is folytatja az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásának formális engedélyezését humanitárius szolgáltatások ürügyén.
- A Kreml által kinevezett gyermekjogi biztos, Maria Lvova-Belova továbbra is részt vesz az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásában, annak ellenére, hogy érintetté vált egy 12 éves ukrán lány orosz fogságban bekövetkezett halála ügyében.
- Az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) szankciókat jelentett be egy sor olyan átláthatatlan tulajdonosi hátterű olajkereskedő és egy orosz tulajdonú hajókezelő ellen, amelyek segítettek Oroszországnak kijátszani az orosz olajra és kőolajtermékekre vonatkozó G7-es árkorlátozást.
- Az orosz erők megerősített előrenyomulást hajtottak végre Kreminna, Bahmut és Avdiivka közelében, és folytatták a helyzeti harcokat a frontvonal teljes hosszában.
- Az orosz kormány folytatja erőfeszítéseit a sorozás digitalizálására és megszervezésére egy egységes digitális nyilvántartáson keresztül, a katonai behívók kibocsátásának hatékonyságát javító és a behívók megkerülését megakadályozó folyamatos kísérletek részeként.
- Az orosz hatóságok a Roszgvargyija segítségével bűnüldözési feladatokat látnak el és megerősítik a megszállt Ukrajnában a megszállási ellenőrzést.

Ahogy elnézem, ez a háború még eltart egy ideig. Bár az orosz társadalom belső válsága tovább fog tartani.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása