Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A GRU csempészei

2024. január 27. - Szele Tamás

Mikor az Oroszországi Föderáció elleni szankciók szóba kerülnek, általában két véleménnyel találkozik az ember: az egyik, rendszerint kormánypárti-jobboldali nézet szerint egyáltalán nem működnek, sőt, semmi szükség rájuk, mert „Oroszországban minden van, ott megtalálni a periódusos rendszer összes elemét”. Hát van ott sok minden, az tény, de nem mindegy, miből mennyi akad.

labinok1_januar_27_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

A másik, ezzel ellentétes nézet még enyhének is találja a szankciókat és további szigorításokat javasol, esetleg olyan területeken is, amelyek már nem a fegyvergyártást, hanem a polgári életet nehezítenék meg – azért erre nem volna szükség, de hát nem is akarja senki, hogy az orosz nép éhen vesszen, az volna a cél, hogy ne gyártson fegyvereket.

De hol készül a fegyver, lőszer? Mindenki tudja: gyárban. Szerszámgépek segítségével. Ezekhez a szerszámgépekhez pedig rendszeres alkatrész-utánpótlásra volna szükség, és ez már a szankciók hatálya alá esik. Csakhogy még mindig akad Nyugaton olyan cég – ami azt illeti, elég sok – amely jobban szereti a pénzt, mint a becsületet, és bizony hajlandó eladni az orosz államnak szerszámgépet is, alkatrészt is. Csak valahogy el kell juttatni a Nagy Földre, ami nem igazán egyszerű feladat – ezzel foglalkozik az Insider cikke szerint a Labin család.

Viktor Labin, az orosz katonai hírszerzés (GRU) tisztje Brüsszelben, az Európai Bizottság és a NATO székhelyén rendezkedett be. A belga főváros külvárosában található, hétemeletes, jellegtelen épületben lévő irodájából Labin európai gyártmányú koordinátamérő gépekkel látja el az orosz fegyvergyártókat, amelyek a Kreml hiperszonikus Kindzsal rakétájának gyártásához elengedhetetlenül fontos csúcstechnológiájú szerszámgépek. A szankciókat lebontó művelet családi vállalkozássá vált. Labin fiatalabbik fia vezeti a moszkvai székhelyű közvetítő céget, amely apja szállítmányait az oroszországi végfelhasználókhoz juttatja el, míg idősebbik fia Kreml-barát tüntetések szervezésében vesz részt Európa-szerte. Annak ellenére, hogy a Labin család szemérmetlenül segíti az orosz hadiipari komplexumot, egyikük sem került fel az Európai Unió szankciós listájára.

Októberben a The Insider feltárta, hogy a nyugati szankciópolitikák bonyolult hálójának rései lehetővé tették Oroszország számára, hogy továbbra is beszerezzen számos olyan külföldön gyártott szerszámot és alkatrészt, amelyek szükségesek a hiperszonikus H–47M2 Kinzhal rakéta gyártásához. Ez egyike azoknak a „csodafegyvereknek”, amelyeket Vlagyimir Putyin mutatott be egy hírhedt 2018-as beszédében, amely számítógépen generált grafikákat tartalmazott, melyek az Egyesült Államok felé repülő orosz robbanófejeket ábrázoltak. Ez a bizonyos szankciótörő rendszer olyan kiskapukra és kivételekre támaszkodott, amelyek lehetővé teszik az európai vállalatok számára, hogy továbbra is üzletet kössenek a Kreml hadiipari komplexumának kulcsszereplőivel – méghozzá úgy, hogy hivatalosan semmilyen szabályozást nem sértenek. Azonban nem minden módszer esik „a törvény paraméterein belülre”, amelyet Moszkva a hadigépezetének fenntartására használ.

A The Insider októberi jelentésében említett egyik cég a moszkvai székhelyű Sonatek LLC (ООО "Сонатек") volt, amely nagy pontosságú szerszámgépeket importál egy sor európai cégtől, amelyek Olaszországból (Tomelleri Engineering), Németországból (MESSTECHNIK GMBH) és az Egyesült Királyságból (Aberlink) származnak. Oroszországnak még nem sikerült megfelelő importhelyettesítő alternatívát létrehoznia a koordinátamérő gépek tekintetében, így az orosz katonai-ipari komplexum nagymértékben függ a Sonatek által beszerzett importtermékektől. Bár az orosz kormányzati védelmi szerződéseket az elmúlt években titkosították, a The Insider olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint a Sonatek 2022-ben legalább 18 orosz védelmi vállalatnak nyújtott szállítási és karbantartási szolgáltatásokat.

Miután a The Insider októberi jelentése megjelent, több olyan európai hajózási vállalat, amely korábban a Sonateknek nyújtott szolgáltatásokat, elhatárolódott a moszkvai közvetítőtől. Köztük volt a Baltic Shipping Agency LTD, egy lengyelországi székhelyű cég, amely határozottan kijelentette, hogy nem kíván részt venni „a szankciók kijátszására irányuló illegális tevékenységekben”. A Baltic Shipping Agency azonban valóban kihasználta a szankciós jogszabályok réseit, hogy koordinátamérő gépeket szállítson az orosz hadigépezet egyik kulcsfontosságú fogaskerekének.

A The Insider által tavaly felfedezett sémáról azonban kiderült, hogy nem a Sonatek volt az egyetlen útja a nyugati szankciók megkerülésére. Hónapokkal a jelentés megjelenése előtt egy Viktor Labin nevű GRU-tiszt már Brüsszelben tevékenykedett, és egy Törökországban bejegyzett fedőcégen keresztül európai technológiát továbbított az orosz viszonteladónak. Nem véletlen, hogy ez a GRU-tiszt a Sonatek tulajdonosának és vezérigazgatójának, a 35 éves Ruslan Labinnak az apja.

A The Insiderrel folytatott levelezésében Ruslan Labin nem tagadta, hogy a Sonatek LLC valóban kapcsolatban áll a szóban forgó „18 orosz védelmi céggel”, és azt válaszolta, hogy „ezek a mi ügyfeleink, korábban szállítottunk nekik valamit és talán most is szállítunk nekik”.

Amikor egyenesen arról kérdezték, hogy ő és családtagjai az orosz védelmi minisztérium alkalmazottai-e, kifejtette: „Az apám üzletember, de a bátyám és én soha nem szolgáltunk a hadseregben” – majd egy mosolygó emotikon következett.

Labin fiai, Roman Labin és a fent említett Sonatek vezérigazgatója, Ruslan Labin a Groupe d'Investissement Financier hivatalos dokumentumaiban igazgatói minőségben szerepelnek.

A Groupe d'Investissement Financier székhelye az Avenue de la Ferme Rose 7. szám alatt található, Brüsszel városközpontjától délre, rövid autóútra. Az Insider itt találkozott Viktor Labinnal, aki azt állította, hogy „miután a szankciókat bevezették” az orosz vállalatok ellen, mivel Oroszország 2022 februárjában megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját, az idősebb Labin leállította a szállítást fia moszkvai cégének.

A feljegyzések azonban azt mutatják, hogy a Groupe d'Investissement Financier kiterjedt üzleteket kötött a Sonatekkel, gépeket és berendezéseket szállított az orosz cég moszkvai címére. Viktor Labin belga vállalkozása csak 2023 áprilisában kezdte el feldolgozni a Sonatek részére történő szállításokat egy török fedőcégen keresztül, melynek neve: 
Groupe d’Investissement Financier Osborne (Törökország népszerű tranzitállomása lett az orosz végfelhasználókhoz csempészett szankciós áruknak. Amint azt a The Insider nemrégiben felfedte, a tajvani szerszámgépek is ezen az útvonalon jutottak el az orosz fegyvergyártókhoz).

Bár a GRU tisztjei nem hirdetik nyilvánosan szakmai kapcsolataikat, a Viktor Labin hátteréről rendelkezésre álló összes információ arra utal, hogy szoros kapcsolatban áll az orosz katonai hírszerzéssel. A címadatbázisok szerint Viktor Labin korábban Moszkvában, a GRU akadémia híres kollégiumában, a Narodnoje Opolcsenyije utca 52. szám alatti 4. épületben volt bejelentkezve.

Az akadémia elvégzése után Zelenográdban vett lakást a 1818-as épületben, ahol a katonaság tagjai számára osztanak ki lakásokat. Bár az Európába való áttelepülésének pontos időpontja továbbra is tisztázatlan, a feljegyzések szerint 2000-ben az idősebb Labin már Belgiumban alapított egy céget, és a brüsszeli Winston Churchill sugárúton lakott. A feljegyzésekből az is kiderül, hogy Labin fiának, Romannak a moszkvai COVID–19 zárlat kapcsán az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó kórház állított ki belépőt. Abban az időben hivatalosan olyan engedélyekre volt szükség, amelyek jelezték, hogy a tulajdonos nélkülözhetetlen munkát végez, hogy szabadon mozoghasson a városban.

Viktor Labinnak van egy másik cége is Belgiumban, a Projet Plus. A cég hivatalos bejegyzése szerint a cég Viktor Labin magánlakásának címén található.

Míg Ruslan Labin a moszkvai Sonatek vezetésével segíti apját a menedzselésben, addig testvére, Roman Labin Brüsszelben, a Chaussee d'Alsembergben él. Roman Labin Belgiumban egyéni vállalkozóként keresi a kenyerét, és a bátyja orosz cégével folytat üzleteket. 2022-ben a Sonatek 3,3 millió rubelt (jelenlegi árfolyamon 37 100 dollárt) fizetett Romannak egy Mitsubishi szerszámgép szállításáért feltüntetett összegként.

Az Európában való fizikai jelenléte ellenére Roman Labin nem szégyelli fitogtatni politikai meggyőződését. Egy 2013-as YouTube-videón látható, amint Roman oroszról franciára fordít egy Amerika-ellenes párizsi tüntetés során. Roman egy 2014-es brüsszeli tüntetésen is feltűnt, ezúttal állítólag „az ukrán fasizmus ellen” demonstrált.

Roman Labin Brüsszel központjában is Szent György-szalagot visel – az orosz nacionalizmussal és militarizmussal széles körben összefüggésbe hozott szimbólumot.

Viktor Labin felesége, Vera Labina jól illik a család többi tagjához. VK-oldalán (a Facebook orosz megfelelője) lelkes támogatását fejezi ki Oroszország folyamatban lévő ukrajnai inváziója mellett.

Ruszlan Labin a közösségi média-fiókjait priváttá tette. A Sonatek vezérigazgatójának azonban nincs szüksége a Facebookra, az Instagramra vagy a VK-ra ahhoz, hogy háborús álláspontját ismertesse – az orosz hadiiparnak a modern fegyverek további gyártásához szükséges eszközökkel való ellátása érdekében végzett munkája önmagáért beszél.

Ami a család patriarcháját illeti, Viktor Labin politikai meggyőződése egyértelműen átüt a választott retorikáján. Egy rövid telefonbeszélgetés során Labin azzal vádolta meg a The Insidert, hogy „banderista”, ezzel Sztyepan Banderára, Ukrajna 20. századi történelmének ellentmondásos alakjára utalva. Az elmúlt években az orosz propaganda az ukrán nacionalista mozgalmak körében továbbra is népszerű Bandera személyére hivatkozott, mint a Kreml azon érvelésének egyik alappillérére, hogy Ukrajnát – amely 2019-ben szabadon és tisztességesen, 73-26 arányban választott zsidó származású elnököt – „denácifikálni” kell.

Ez a beszélgetés szinte azonnal véget ért, miután az Insider megkérdezte Viktor Labint, hogy van-e bármilyen kapcsolata a GRU-val. Labin erre azt válaszolta, hogy „menjen a három betűbe” – ez egy gyakori orosz sértés, amely azon alapul, hogy a nyelv legvulgárisabb, a férfi nemi szervre utaló kifejezése egy hárombetűs szó –, lényegében azt mondta az Insidernek, hogy „b***jon meg”. Mivel azonban Labin befejezte a hívást, mielőtt a további kérdéseket meg lehetett volna kérdezni, továbbra is lehetséges, hogy a szóban forgó három ismeretlen betű valójában „G-R-U” volt.

Hát így élnek a Labinok Európa kellős közepén, az orrunk előtt: urasan-kényelmesen, arrogánsan, szemtelenül. Egész fegyvergyárak mennek át a kezükön, kötnek ki végül az Ural vidékén, és az európai hatóságaink meg sem moccannak, csak a szájukat tátják.

Míg meg nem jön az eszük.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása