Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A terrortámadás másnapja

2024. március 23. - Szele Tamás

Nem kis feladat akár csak valamennyire is koherens híradást összerakni a tegnap este történt krasznogorszki terrortámadásról, ugyanis az információk állandóan frissülnek és gyakran egymásnak is ellentmondanak. De mégis igyekszik az ember összegereblyézni az információkat.

crocus3.jpeg

Először lássuk azt, hogy mit tudunk a történtekről?

A legfrissebb adatok szerint több mint 100 (a jelenlegi adatok szerint 115) ember halt meg a március 22-én a moszkvai területhez tartozó Krasznogorszkban, a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás következtében – közölte az Oroszországi Föderáció Nyomozó Bizottsága. Az ügynökség szerint 115 ember vesztette életét. „Az előzetes adatok szerint a halálesetek oka lőtt sebek és égéstermékek okozta mérgezés volt” – közölte a Nyomozó Bizottság. Az egészségügyi minisztérium egy hiányos listát tett közzé a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásban elhunytakról, 37 ember nevét sorolta fel.

Az Oroszországi Föderáció Egészségügyi Minisztériumának közlése szerint több mint 140 ember sérült meg. A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma egy listát tett közzé, amely március 23-án reggel 6 órakor 121 sérült nevét tartalmazta, köztük öt gyermekét, és azt állítja, hogy 62 ember, köztük három gyermek meghalt. Az egészségügyi minisztérium anyagaiból kiderül, hogy öt ember a kórházakban halt meg. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közzétette a támadás után kórházba kerültek 9 órakor aktuális listáját: 107 személy szerepel rajta, öt ember neve ismeretlen.

A „112” távirati csatorna nem megerősített információi szerint több mint 100 ember meghalt és 200-an megsebesültek.

A Crocus egyik mosdójában 28 holttestet találtak – írja a biztonsági erőkhöz közel álló Baza távirati csatorna. A mentők több anyát találtak, akik gyermekeikkel összeölelkezve fulladtak meg. A csatorna szerint az egyik evakuációs lépcsőházban további 14 holttestet találtak. A mosdóban elhunytak sorsáról bővebb információink is vannak: oda menekültek a lövöldözés elől, és egy ideig mobiltelefonon tudták is tartani a kapcsolatot a tűzoltókkal, de azok csak késve kapták meg az engedélyt az oltásra, így nem tudták őket kimenteni (másokat viszont, akiket oltás nélkül ki tudtak szabadítani az alagsorból, igen).

A terrortámadás során a Crocus City Hallban eltűnt a fellépni készülő Piknik együttes egyik tagja is. A zenekar vezetője március 23-án reggel a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a terrortámadás után nem találták meg a zenekar egyik tagját: „Még mindig keressük őt. Nem tudjuk elérni”.

A terrortámadás során keletkezett tűz március 23-án éjjel lokalizálódott – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma moszkvai idő szerint 00:55-kor. „A tűzoltó- és mentőegységek minden intézkedést megtesznek a tűz mielőbbi felszámolása érdekében” – közölte a minisztérium. A rendkívüli helyzetek minisztériuma előrejelzése szerint a tüzet március 23-án 10 órára teljesen eloltották. Éjjel Andrej Vorobjov moszkvai területi kormányzó közölte, hogy a mentők átáztatják az épület szerkezeteit, néhány tűzfészek megmaradt, de a tüzet nagyrészt sikerült felszámolni. Reggel Vorobjov elmondta, hogy a tűzoltók megkezdték az épület legnehezebb részének – a nézőtérnek – a bontását, ahol a mennyezet részben beomlott. A kormányzó szerint a munkálatokat a nap folyamán elvégzik.

Ez így, mindent tekintetbe véve az Oroszországi Föderáció történelmének második legnagyobb terrorakciója. A legnagyobb a beszláni iskolai túszdráma volt, 334 áldozattal, akik nagy többségükben gyerekek voltak, a második a moszkvai Dubrovka színházban lezajlott túszejtés, 130 áldozattal, de ahogy elnézem a halottak exponenciálisan növekvő számát – katasztrófák és terrorakciók alkalmával sajnos ez törvényszerű – a dubrovkai targédia vissza fog szorulni a harmadik helyre ezen a szörnyű, véres dobogón. Kik tehették?

Nos, az FSZB, mint mindig, most is megtalálta a tetteseket fél napon belül. Ez egy csodálatos szervezet, magas erkölcsiségéről és tévedhetetlen vaslogikájáról, valamint szelíd, meggyőző érvelési módszeréről híres, mármint azon kívül, hogy legendásan kerüli az erőszakot. Például akár a Darja Dugina elleni merényletről volt szó, akár a kercsi híd felrobbantásáról, mindig azonnal meglettek a tettesek. Legfeljebb nem ők követték el a bűncselekményt: de meglettek. Senki és semmi nem lehet tökéletes ezen a világon elvtársak, ne kukacoskodjunk.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója jelentést tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek 11 ember, köztük a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás mind a négy gyanúsítottjának őrizetbe vételéről – jelentette az Interfax a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva. Bortnyikov arról számolt be Putyinnak, hogy az FSZB dolgozik a terroristák bűntársainak azonosításán. Az FSZB állítása szerint a Crocusnál elkövetett terrortámadás gyanúsítottjai Ukrajnába akartak menekülni, ahol „megfelelő kapcsolataik voltak” (erre később majd még visszatérünk).

A brjanszki területen őrizetbe vettek két embert, akik egy autóban utaztak, és akiket a terrortámadással összefüggésben köröztek. A Baza Telegram-csatorna szerint a feltételezett bűnözőket szállító autót a belarusz-ukrán határtól néhány kilométerre fekvő Teplj község közelében állították meg. Az előzetes adatok szerint az autóban hatan ültek, közülük kettőt őrizetbe vettek, a többiek elmenekültek. Korábban a média azt írta, hogy a bűnüldöző szervek egy fehér és egy szürke Renault típusú autót keresnek, amelyen a gyanúsítottak elmenekülhettek.

A gyanúsítottak őrizetbe vételének részleteiről Alekszandr Hszinstejn állami duma-képviselő számolt be. Elmondása szerint a Renault gépkocsit, amelyben a gyanúsítottak utaztak, éjszaka találták meg a Brjanszki területen található Hacun falu közelében. Az autó nem állt meg a rendfenntartók felszólítására, és megpróbált elmenekülni. „Az üldözés során tüzet nyitottak, az autó felborult. Egy terroristát a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek az erdőbe menekültek. A keresés eredményeként egy második gyanúsítottat is megtaláltak, akit 15.50 körül őrizetbe vettek. A többiek keresése folytatódik” – mondta Hszinstejn. Elmondása szerint az autó belsejében egy PM pisztolyt, egy Kalasnyikov gépkarabély tárját és tádzsik állampolgárok útleveleit találták meg.

A tádzsikisztáni állampolgárokat őrizetbe vették – állította Baza. Szerintük a 19 éves Muhammadsobir Faizov az őrizetbe vettek között van, őt kórházban ápolják. A Baza Telegram-csatorna négy gyanúsítottról – mindannyian tadzsikisztáni állampolgárok – tett közzé tájékoztatót. Az „Óvakodj a hírektől” csatorna szintén közzétett egy fotót négy emberről, akik állítólag egy, a brjanszki régióban megállított autóban utaztak. Március 23-án kora reggel az Astra azt írta, hogy a gyanúsítottak nem szerepelnek a rendőri nyilvántatásban. A tádzsik külügyminisztérium közölte, hogy „a tádzsik fél nem kapott megerősítést Oroszország hivatalos hatóságaitól a jelenleg keringő hamis információkról, amelyek tádzsik állampolgárok részvételéről szólnak” a terrortámadásban.

A Baza által átadott anyagok szerint négy személyt neveznek meg elkövetőként: Rivodzsiddin Iszlomovot, Makhmadrasul Naszriddinovot, Rusztam Nazarovot és Sohinjoni Szafolzodát. A tádzsik belügyminisztérium szerint Iszlomov, Naszriddinov és Nazarov nem vett részt a támadásban. Az első kettő Tádzsikisztánban, míg a harmadik Szamarában tartózkodik.

Mindeközben az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta a támadást. A The New York Times és a CBS News forrásai arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok az ISIS afganisztáni alegységét, a Wilayat Khoraszánt (nálunk inkább ISIS-K néven ismert) tartja felelősnek a támadásért. A média szerint Washingtonnak „nincs oka kételkedni ezekben az állításokban”.

Washingtonnak lehet, hogy nincs, de mi azért jobb, ha némi egészséges szkepszissel kezeljük ezt a dolgot. A felelősséget vállaló iraton az ISIS-K egy tíz évvel ezelőtti, kisebb, kelet–szíriai csoportjának logója látható, amit azóta sem használt senki, ettől még lehet, hogy elővették a ládafiából, de azért ez gyanús.

Egyelőre ennyit tudunk. Akkor most lássuk, mit gondolhat az ember minderről?Korai volna még konkrétan és magabiztosan kinyilatkoztatni, hogy „X” vagy „Y” szervezetek, netán államok felelősök a terrorakcióért, hagyjuk meg ezt az FSZB-nek és a delphoi jósdának. Azonban az világos, kiknek nem állt érdekében ez a borzalom.

Nem állt érdekében elsősorban Ukrajnának – az ukrán akciók többnyire szimbolikus vagy nagy értékű (és szimbolikus) célpontok ellen indulnak, mint a kercsi híd vagy Vladlen Tatarszkij. Még a Dugina-gyilkosság is kérdéses ebből a szempontból. Ukrajnának egyáltalán nem érdeke az, hogy maga ellen hangolja a világ közvéleményéét egy teljesen értelmetlen és haszontalan mészárlással, ami után erősen csökkenne az iránta érzett rokonszenv, és meglehet, a támogatások is megcsappannának. Ezt az ukrán vezetés is tudja, és nem is engedélyezne ilyen akciót. Bár szerintem eszükbe sem jutna, őket mostanság az olajfinomítók érdekelik, ahol kevés áldozat árán hatalmas károkat tudnak okozni. Putyint, Sojgut, Geraszimovot és még vagy harminc véres szájú közszereplőt talán megtámadnák, de mindenki más nyugodtan aludhat felőlük az ágyában, nem akarják bántani.

Nem áll érdekében Ukrajna szövetségeseinek sem, ugyanis sem katonai, sem gazdasági haszna az nincs ilyesminek, meg aztán a nyugati államok nem is szoktak ilyen eszközöket bevetni.

Milyen lehetőségek vannak?

  1. Az ISIS-K volt a támadó. Ez elképzelhető, akkor is, ha, mint említettem, felmerült egy gyanús részlet. Az ő szempontjukból az orosz–ukrán konfliktus csak epizód, melynek során a hitetlenek ölik egymást, hogy ne nekik kelljen, esetleg azt gondolták: míg mindenki a frontra figyel és minden épkézláb férfi ott harcol, ők egy kicsit tömeggyilkolnak a hátországban, hadd kavarodjon fel a helyzet. Egyáltalán nem kizárható ez a lehetőség.

  2. Más közép-ázsiai vagy kaukázusi szervezetek a felelősök. Erre utalnának az FSZB által talált tádzsik személyi iratok, melyek persze lehetnek lopottak vagy hamisak is, és használhatta őket bárki. Viszont tudjuk, hogy nem minden nép elégedett az orosz föderatív államformával, Dagesztántól Ingusföldig forronganak az indulatok, sőt, még a csecsenek többsége sem rajong Ramzan Kadidovért, csak náluk akkora a rémuralom, hogy ennek kevesen merik jelét adni. De az ukrán oldalon bizony harcol két, lázadó csecsenekből álló hadosztály is.

  3. Maga az FSZB tette. Vlagyimir Putyin uralma – kevesen emlékeznek rá – épp egy robbantásos terrortámadás-sorozattal kezdődött, négy panelház semmisült meg egymás után, az ötödik robbantást Rjazanyban eltolták, és az utána következő kavarodás alapján erősen valószínűsíthető, hogy bizony az FSZB robbantotta fel a többi épületet is. Mindenesetre miután a robbantások leálltak, Putyin „erős kezű vezetőként” került be a köztudatba és ennek a terrorcselekmény-sorozatnak nem kevés köze volt a második csecsen háború megindulásához. Jelenleg Putyin mozgósításra készül, ami viszont Oroszországban nagyon népszerűtlen dolog, az előző elől is tömegek menekültek külföldre, bújtak el az erdőkben, szóval akármit is mond a propagandasajtó, az orosz nép nem hülye és nincs kedve meghalni az elnök birodalmi álmai kedvéért. Illetve, akinek volt, az már jelentkezett is önkéntesnek és jó eséllyel meg is halt. Ezzel szemben, ha koncerttermeket robbantgatnak, civilek, asszonyok, gyermekek halnak meg... nos, akkor más a helyzet, akkor önvédelemről van szó, akkor örömest igyekeznek a hadba azok is, akik egyébként nem tennék. Jókor jött ez a támadás Putyinnak, kellett neki, mint egy falat kenyér. Az ISIS nem fog tiltakozni, nem fogja azt mondani, hogy semmi köze az egészhez, mert ez nekik ingyenreklám – a Sátán meg nagyokat vigyorog a pokolbéli trónján, ahogy ezt az egészet elnézi.

  4. Valamilyen más, eddig gyanúba sem keveredett szervezet követte el a támadást. Ez is elképzelhető, ne zárjuk ki ennek a lehetőségét sem.

És összesen ennyi viszonylag reális verzió létezik. Nem több. Az orosz ellenzék összes vezetője, hangadója, képviselője borzadva határolódott el a terrorcselekménytől, élükön Julija Navalnajával, a külföldi kormányok szintén (bizony, még az afgán is, pedig azt a tálibok alkotják), és igazából senkinek nem is állt érdekében ezt a szörnyűséget elkövetni.

Kivéve egy embert, és ez Putyin. Egyedül ő látja hasznát.

Innentől gondoljon mindenki, amit akar,

Ennyit tudunk eddig. Amint új fejleményekről szerzünk tudomást, folytatjuk híradásainkat.

Lapzártakor érkezett: Putyin orosz elnök március 24-ét országos gyásznappá nyilvánította a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás áldozatainak emlékére. Beszédében részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, majd közvetve Ukrajnát tette felelőssé a támadásért, megismételve az FSZB verzióját „az ukrán határ felé menekülő” terroristákról. Az igaz, hogy még a belarusz határt sem érték el... de legalább tudjuk, mi a hivatalos verzió.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása