Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Putyin, az ISIS-K és a FSZB

2024. március 24. - Szele Tamás

Még mindig a krasznogorszki terrortámadásról kell beszélnem, ugyanis meglehetősen izgalmas fejlemények történtek az elmúlt nap folyamán az ügyben, de előre jelezném: a történet nagyon bonyolult, nagyon véres és nagyon szadista, tehát érzékeny lelkek ne olvassák, serdületlenek sem – és türelmetleneknek sem ajánlom, mert bizony meglehetősen hosszú lesz.

crocusuj2.jpg

Tegnap ott hagytuk abba, hogy Putyin elnök beszédet mondott, melyben közvetve bár, de Ukrajnát hibáztatta a terrorakcióért. Akkor még nem tudtuk, amit most már igen, miszerint tegnap reggel letartóztatták az elkövetők egy részét, bár kissé bonyolult, hányat, mert négyet elfogott az FSZB, kettőt lelőtt, holott egy személyautóval menekültek, de tegyük fel, összehúzták magukat, és elfértek benne hatan is. Bár, mivel egyiküket még a koncertterem közelében lelőtték, lehettek öten, és akkor kijön a matek. Lássuk az elfogás részleteit a Meduza nyomán.

Március 23-án reggel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat bejelentette, hogy a brjanszki területen őrizetbe vettek négy személyt, akiket a „Crocus City Hall” elleni terrortámadásban való részvétellel gyanúsítanak. A biztonsági szolgálat verziója szerint megpróbáltak megszökni, „autóval az orosz–ukrán határ felé utazva”. Az FSZB szerint összesen 11 embert vettek őrizetbe. A különleges szolgálat azt is állítja, hogy a bűnözők a terrortámadás után az orosz–ukrán határ átlépését tervezték, állítólag „volt megfelelő kapcsolatuk az ukrán oldalon”.

A Telegram-csatornákon megjelent egy videó, amely az egyik őrizetbe vett személy kihallgatását mutatja. A videót a háborúpárti Rybar telegram-csatorna, a propagandista Margarita Szimonjan, a biztonsági erőkhöz közel álló „112” csatorna és mások tették közzé.

A videón a férfi a földdel szemben fekszik, és Fariduni Shamsiddin néven mutatkozik be (a pontos nevet nem lehet hallani). Azt mondja, hogy március 4-én érkezett Törökországból. „A dokumentumok miatt” volt ott. Amikor a kamera mögötti emberek megkérdezik tőle, hogy mit csinált március 22-én a Crocus City Hallban, azt válaszolja: „Embereket lőtt le pénzért”. Azt is kijelentette, hogy 500 000 rubelért tette, aminek a felét már átutalással megkapta a bankkártyájára.

- Mit csinált tegnap a Crocusban?

- Embereket lőttem le.

- Kit lőtt le?

- Embereket.

- Miért?

- Pénzért.

A fogvatartott elmondása szerint Telegramon kommunikált néhány személlyel, akik semmilyen módon nem mutatkoztak be neki. Állítása szerint fegyvereket is adtak nekik. Az őrizetes azt mondja, hogy egy „prédikátor segédje” kereste meg – a prédikátort Telegramon hallgatta. „Felajánlotta nekem, hogy pénzért öljek embereket, mindegy, hogy kiket”.

Simonyan hamarosan közzétett egy videót egy másik fogvatartottról, akit „ghoulok főkolomposának” nevezett. A felvételen szereplő férfi tolmács segítségével beszél. Azt állítja, hogy egy szállóban lakik a Dmitrovszkij kerületben, az autópálya közelében (valószínűleg a Dmitrovszkoje autópályára utal). Elmondása szerint ott lakott egy bizonyos Muhamaddal.

10-12 nappal ezelőtt a Telegramon találkozott egy bizonyos Abdullóval, akinek a rokonaitól Muhamaddal együtt vásárolt egy autót. A videón egy férfi a színfalak mögött állítólag egy bizonyos képet mutat az őrizetesnek, és megkérdezi, hogy Abdullo-e az. A férfi igennel válaszol. A videón nem beszél terrorista támadás elkövetéséről.

A Telegram-csatornákon két további fogvatartottal készült videó és fotók is megjelentek. Egyiküknek véres az arca, őt a rendfenntartók vezetik.

A másodikat állítólag Muhammadsober Faizovnak hívják, ő 19 éves. A Telegram-csatornák szerint ő is megsérült az őrizetbe vétel során, a bal szemét nem tudja becsukni. A Baza azt állítja, hogy dusanbei születésű.

Az előzetes adatok szerint Faizov fodrászüzletekben dolgozott az Ivanovói Területen. Jamina Safijeva, aki egy szépségszalon tulajdonosa Tejkovo városában azt mondta, hogy valamivel kevesebb mint három hónapig dolgozott nála, és január 11-én felmondott. Semmi gyanúsat nem vett észre rajta.

A biztonsági erőkhöz közel álló „112” Telegram-csatorna azt állítja, hogy a terrortámadás gyanújával őrizetbe vett személyek egyike sem orosz állampolgár. Információik szerint „közel-külföldről” érkeztek, de olyan sokáig tartózkodtak Oroszországban, „hogy sikerült állampolgárságot szerezniük”. A „VCsK-OGPU” névtelen telegram-csatorna „hazugságnak” nevezi ezt az információt.

A „112” azt is írja, hogy a terrortámadás gyanúsítottjai az „Okruzsnij” apartmanhotelben laktak. Ez a szálloda a Dmitrovszkoje autópálya mellett található. A csatorna idézi a szálloda tulajdonosának, Elenának a szavait, aki elmondta a rendfenntartóknak, hogy a március elején a szállodába beköltöző a tádzsikisztáni őslakosok „jól viselkedtek, nem rendeztek züllött bulikat, mindig köszöntek és mosolyogtak”. A nő szerint a szálloda vezetőségével minden kommunikáció a 19 éves Faizovon keresztül ment, aki mindegyiküknél jobban beszélt oroszul. Bejelentkezéskor a férfiak tádzsik útleveleket mutattak be. (Hogy aztán Faizovnak mi köze az oroszul szintén tűrhetően beszélő, de nála idősebb Rajab Alizadehhez, azt nem tudni).

Korábban a Baza távirati csatorna riasztást tett közzé a négy gyanúsítottról, amelyet állítólag a Központi Szövetségi Körzet összes rendőrkapitányságának elküldtek. A csatorna azt állította, hogy valamennyi gyanúsított tádzsikisztáni állampolgár, ekik Jaroszlavl, Ivanovo és Szamara régiókban vannak nyilvántartva. A kiadvány szerint a gyanúsítottak neve Rivodzsin Iszmonov, Makhmadrasul Naszridinov, Sohinjonn Szafolzoda és Rusztam Nazarov.

A tádzsikisztáni belügyminisztérium hamarosan bejelentette, hogy a közzétett profilokban szereplő állampolgárok közül hárman nem vettek részt a bűncselekményben. Ketten közülük az országban tartózkodnak, míg egy másik Szamarában dolgozik. Az ügynökség két férfi fotóját is közzétette, ezek egybeesnek a két tájékozódó személlyel.

Az Astra távirati csatorna viszont arról számolt be, hogy Rusztam Nazarov az egész március 22-i estét Szamarában töltötte, ahol taxisofőrként dolgozik: először a szüleinél vacsorázott, majd hazavitte a nővérét. Miután meglátott egy tájékozódási felhívást a nevével és fényképével, Nazarov elment, hogy vallomást tegyen a szamarai rendfenntartóknál. „Nem vett részt semmilyen terrortámadásban. Otthon volt” – mondta Rusztam Nazarov húga, Parvina Makhmadzsonova az Astra című műsornak adott kommentárjában.

A brjanszki területen letartóztatott négy személy közül, akikről videók és fotók jelentek meg a Telegram-csatornákon, egyikük személyleírása sem illik a Baza csatorna által közzétett tájékozódási lapokon szereplő képre.

A letartóztatás viszont nem a belarusz határ közelében fekvő Tyeplij falu határában történt, mint azt az FSZB állította, hanem jóval távolabb. Az állítólag az FSZB által közzétett videót, mely erről szól, az M3-as „Ukrajna” autópályáról Hacun faluba (Brjanszktól mintegy 30 kilométerre és az ukrán határtól 140 kilométerre) vezető leágazás közelében vették fel. Így aztán akarhattak ezek menni akár Belaruszba is.

A kihallgatás viszont méltó volt az FSZB és összes jogelődje hagyományaihoz. Kihallgatás közben ugyanis egyszerűen levágták Rajab Alizadeh jobb fülét és megétették vele. Erről videó is készült. A 24 másodperces felvételen egy álruhás férfi a földön tartja Alizadehet, majd kést tart a jobb füléhez, és levág belőle egy darabot. A végrehajtó ezután többször megpróbálja a levágott füldarabot a fogvatartott szájába tenni, mielőtt arcon ütné. A felvételen hallható, ahogy a rendfenntartó szervek képviselője azt mondja: „Egyél, te szemétláda! Levágom a farkadat és a szádba teszem!”. Alizadeh keze meg van kötve.

Egy másik videón, amely Rajab Alizadeh őrizetbe vétele után készült, látható, hogy az arcának jobb oldala vérben úszik, és a füle egy része hiányzik. Emellett Alizadeh kihallgatásáról is vannak felvételek az interneten: bekötött fejjel veszik fel. A felvételen a kamera mögött álló férfi azt mondja: „Válaszolj, amennyire csak tudsz! Itt ülök melletted! Egy füled még maradt!”

Mielőtt bárki elkezdi sajnálni Alizadehet, meg kell említenünk, hogy közben az ISIS-K is szorgosan posztolgatott. Tegnap délután egy fotón bemutatták az állítólag „épen bázisukra visszatért harcosokat” (miközben azok már vagy halottak voltak, vagy le voltak tartóztatva), ma délelőtt meg közzétettek egy videót, amit az egyik terrorista vett fel a koncertteremben.

A felvételen a földön fekvő fegyvertelen emberek holttestei láthatók, AK–74M fegyverekkel lövöldöznek rájuk, Allahról kiabálnak, a „győzelem a hitetlenek felett” jelszót hangoztatják, és azt mondják arabul, hogy „Isten vallásáért” vannak itt. Az egyik sebesült áldozat torkát késsel vágja át egy terrorista. Bűntársa azt kiáltja, hogy „öljetek, ne kíméljétek őket”.

A videóból ítélve összesen négy terrorista vett részt a támadásban. Ruházatuk minden részletében megegyezik azokéval, akiket az orosz biztonsági erők a bűncselekmény elkövetésének gyanújával őrizetbe vettek. Ugyanakkor a felvételen a gyilkosok arca elmosódott, hangjuk pedig torz.

Levágott fül és átvágott torok... farkasok marakodnak itt ordasokkal.

Az ISIS afganisztáni székhelyű Vilayat Khorasan vagy ISIS-K egysége vállalta magára a támadást. Amerikai tisztviselők megerősítették, hogy márciusban az amerikai hírszerzés olyan értesüléseket kapott, hogy az ISIS-K támadást tervez Moszkva ellen.

Korábban az FSZB közölte, hogy 11 embert vettek őrizetbe a támadásban való részvétel gyanújával. Közülük négyet, akiket a brjanszki régióban fogtak el, a biztonsági erők a támadás közvetlen résztvevőjeként neveztek meg: egyes jelentések szerint Rajab Alizadeh, Muhammadsobir Faizov, Shamsuddin Fariduni és Saidarkami Rachabalizoda. Utóbbit valószínűleg a letartóztatás során ölték meg. A közösségi médiában Sheikh Muhammad Solekhi Purdil vallási személyiség beszédeit tette közzé, amelyeket Tádzsikisztánban szélsőségesnek tekintenek.

Időközben a Vazsnije Isztorii kiderítette az említett főszervező, Abdullo személyazonosságát is: Adullo Burijev tádzsik állampolgárról van szó, aki néhány hete menekült el Törökországból, ugyanis köze volt egy másik terrorakció szervezéséhez is. Lássuk ennek a részleteit.

2024 elején az ISIS-K terrortámadást hajtott végre Isztambulban – két maszkos férfi január 28-án, vasárnapi ima közben betört a Szűz Mária katolikus templomba, és tüzet nyitott a gyülekezetre. Egy ember meghalt. A török biztonsági szolgálatok a terrortámadás ügyében letartóztatták Adam Khamirzajevet, az ISIS-K törökországi szervezőjét, becenevén Abu Adam Darrar al-Shishani-t. Valószínűleg kapcsolatban állt Oroszországgal, és Andrej Guzun nevében hamisított dokumentumokat használt. Az ISIS-K által toborzott Amirjon Kholikov (tádzsik állampolgár) és David Tandujev (orosz állampolgár) bizonyult a templomban lövöldözőnek. A Sabah és az A-Haber helyi média beszámolt a nyomozás részleteiről. Mindenestre ennek a szervezésében vett részt Abdullo Burijev is.

Ennyit tudunk (illetve tudunk többet is, de igyekeztem a releváns részletekre szorítkozni), mit jelent mindez?

Azt, hogy egyrészt mindenki hazudik a „magasabb célok érdekében” – hazudik az FSZB a letartóztatás helyéről, hazudik az ISIS az elkövetőkről, ugyanis nincsenek azok a „bázison”, hanem sokkal inkább valami cellákban a Lubjankán. Nagyon úgy néz ki, hogy a Cég – a történelem folyamán először, és nincs kizárva, hogy véletlenül – a valódi bűnösöket kapta el.

Akik azonban semmit sem tudnak a megbízóikról, velük Abdullo tárgyalt a „prédikátor” nevében, a terrorakció előtt egymást sem ismerték, egy kivétellel oroszul is alig tudnak, akkor is nehéz velük kommunikálni, ha levágják a fülüket. Különben jellemző: pont annak sikerült levágnia a fülét, aki úgy-ahogy tud oroszul, de ezek után már jóval kevésbé fogja hallani, amit kérdeznek tőle. A megbízó által felkínált összeg szánalmas – kétmillió forint egy tömeggyilkosságért? Csak azt mutatja, mekkora lehet a nyomor Tádzsikisztánban.

Az akció szervezése profira vall, aki amatőrökkel vitette el a balhét. Tehetnek azokkal bármit, nem lesznek képesek bevallani azt, amit maguk sem tudnak, vagyis hogy igazából kinek dolgoztak.

Mindeközben, akármennyire is nyilvánvaló az ISIS-K-szál, a hivatalos orosz politika Ukrajnát hibáztatja, pedig semmi köze a történtekhez – nyilván azért, hogy az általános népharag támogassa a várható nagyarányú mozgósítást.

Hogy aztán valójában ki a megbízó, az kérdéses, ugyanis akárki lehet. Még az is előfordulhat, hogy ha akad a Lubjanka téren egy elég ravasz elme, aki rájött, miképpen varrhatják az ISIS-K nyakába az akciót, és megszervezte, akkor maga az FSZB, de lehet a valódi ISIS-K is, esetleg egy harmadik fél, aki zavart szeretne kelteni – magánvéleményem, hogy az ISIS-K lesz a bokorban, Putyin csak a mostanra kialakult helyzetet próbálja kihasználni a maga javára.

Ha azonban a mozgósítás sikerrel jár, a most lecsukott terroristákkal elbánnak, de mégis folytatódnak majd az Iszlám Állam terrortámadásai Oroszországban (és Moszkvából vagy Pétervárról nem lehet kitiltani a közép-ázsiaiakat, mert nem lenne, ki dolgozzon, minden kellemetlen vagy nehéz munkát ők végeznek), akkor ez a besorozott, fegyveres tömeg nagyon-nagyon ideges lesz a harctéren, úgy fogja érezni, hogy őket irgalmatlanul átverték. És esetleg elindul haza, de nem áll meg, mint a Wagner, hanem átvágja magát Moszkváig. Szóval: nem lenne jó ötlet eljutni idáig, Vlagyimir Vlagyimirovics.

Egyelőre ennyit tudunk, amint új fejleményről értesülünk, folytatjuk híradásainkat.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása