Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Egy interjú, némi kommentárokkal

2024. június 04. - Szele Tamás

Ennek a mai írásnak – mint mindegyiknek – megvan a maga története. Ma délelőtt szokásom szerint az orosz sajtót böngésztem, mikor megláttam, hogy a TASZSZ hírügynökség vezető anyaga már megint Orbán Viktor. Persze, hogy ő, mert interjút adott az Il Giornale című olasz napilapnak. Erre eddig csak a Magyar Nemzet lett figyelmes, közöltek is pár perce egy erősen hiányos összefoglalót az írásról – én lefordítottam az egészet.

orban_junius_3_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Le bizony, csak mivel nem tudtam megállni, hogy ne fűzzek megjegyzéseket az elhangzottakhoz, azt a megoldást választom, hogy a saját gondolataimat csillaggal jelölöm és a bekezdés vagy a megszólalás végén közlöm, a következő bekezdés már újból az interjú része lesz. Hát akkor lássuk, mit mondott a miniszterelnök? Az első két bekezdésben Francessco Giubilei, a riporter beszél.

Orbán Viktor a budapesti karmelita kolostor egyik, Dunára néző termében fogad, amely ma a magyar miniszterelnöki hivatalnak ad otthont. A magyar identitás szempontjából fontos ez a hely, hiszen amikor a törökök elfoglalták Budát, mecsetté alakították át, majd karmelita kolostorrá építették át.*

*Tehát kifejezetten jelképe a magyar pálfordulásos hintapolitikának. Ki lehetne rá írni: „Mi mindenre alkalmasok, de legalábbis képesek vagyunk.”

Farmert, kék inget és kék kabátot visel: „Egy romániai városba kell mennem kampányolni az európai parlamenti választásokra a magyar közösségért”. Nyugat-Romániában több mint egymillió magyar útlevéllel rendelkező állampolgár él, akik fontos közösséget képviselnek.*

*Ez így, ebben a formában nem teljesen igaz: a több, mint egymillió magyar valóban ott él, de egyáltalán nem mindegyikük kettős állampolgár.

Amint üdvözöl, megkérdezi, hogy ott voltam-e a múlt hétvégi budapesti békemeneten: „Ez egy nagyszerű esemény volt a béke és a méltóság védelmében, amely a civil társadalom kezdeményezésére született” – fejtegeti a magyar miniszterelnök, és hozzáteszi: „Látnia kellett volna, hogy milyen sokan voltak ott, a politika nem szorulhat kizárólag a közösségi oldalakra, meg kell mutatnia, hogy az emberek egyetértését élvezi.” Orbán Viktor szerint nem elég, ha a politika szociális jellegű, időnként meg kell mutatnia, hogy az emberek egyetértését élvezi. És Orbán Viktornak, tetszik vagy sem, nagy a támogatottsága Magyarországon.

- Miniszterelnök úr, néhány nap múlva lesz az európai parlamenti választás, mit vár ettől?

- Két dolgot várok mindenekelőtt: a demokrácia megerősödését és azt, hogy új jobboldali többség alakul ki. Ez a mostani Európai Bizottság kudarcot vallott a mezőgazdaság, a háború, a bevándorlás és a gazdaság kérdéseiben, most távozniuk kell.* A demokrácia megerősítése azt jelenti, hogy másik bizottságot kell választani, mert ez volt talán eddig a legrosszabb. Ugyanakkor szükség van a jobboldal újjáéledésére Európában. Történelmi lehetőségünk van arra, hogy megváltoztassuk a többséget. A jobboldali pártoknak együtt kell működniük, jelenleg két nő, Giorgia Meloni és Marine le Pen kezében vagyunk, akiknek meg kell állapodniuk egymással.

*És a hajukismilyenmár. Mindenki hülye, csak Orbán Viktor helikopter. Ha viszont az európai jobboldal Meloni és Marine le Pen kezében van, el kéne őket vinni színházba. Ott ugyanis szokás tapsolni.

- Csatlakozik-e a Fidesz a Giorgia Meloni által elnökölt európai konzervatív ECR-csoporthoz?

- Szeretnénk csatlakozni az ECR-hez, még akkor is, ha tisztában vagyunk azzal, hogy vannak olyan kérdések, amelyek elválaszthatnak bennünket néhány párttól, amely része a csoportnak, ilyenek például az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézetek is.

- Az AfD kilépése után az Identitás és Demokrácia csoporthoz való csatlakozás is szóba jöhet?

- Több lehetőségünk is van, akár egy új, nagy európai jobboldali csoportosulás is kialakulhat, a prioritás az, hogy valami hasznosat tegyünk Európa számára.*

*Erősen kétlem, hogy a markánsan oroszellenes lengyel jobboldal szóba állna a köztudottan Moszkva által (időnként Budapesten keresztül) finanszírozott Marine le Pennel, és Meloni is emiatt nem hajlandó vele egyezkedni.

- A legutóbb Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indult a jogállamiság megsértése miatt, Ön szerint ez egy politikai döntés volt az EU részéről?

- Az EU a zsarolás eszközét választotta. Olaszországgal szemben gazdasági és pénzügyi befolyás útján teszi ezt a magas államadósságuk miatt, velünk szemben a gender- és bevándorláspolitikánk miatt. Mi ellenállunk, vannak stratégiáink a szuverenitásunk megvédésére.* Olaszország esetében más a helyzet, Olaszország nélkül nem létezhet Európai Unió, de mi egy kis, 10 milliós nemzet vagyunk. A brüsszeli föderalizmus elleni harcunk azonban példa lehet sok más európai nemzet számára.

*Ilyen magyaros stratégiai eszköz például a pálpusztai sajt. Aki azt egyszer megszagolta, annak egy életre elmegy a kedve a mi szuverenitásunktól.

- Ön szerint az államadósság problémát jelent Olaszország számára?

- A magas államadósság mindenki számára problémát jelent a nemzeti szuverenitás szempontjából. Mi a 83%-os GDP-arányos adósságról 70%-ra csökkentettük tartozásainkat, a Covid előtt pedig 70% alatt voltunk, ez a függetlenségünk miatt van így. Persze önöknél ez más, mert az eurozónához tartoznak, és ezért nincs mozgásterük a monetáris politikát illetően.

- Magyarországot azzal vádolják, hogy nem támogatja Ukrajnát, bár ezt a vádat önök mindig is visszautasították. Elmagyarázná az olasz olvasóknak, hogy mi a magyar álláspont az ukrajnai háborúval kapcsolatban?

- Magyarország határos Ukrajnával, tehát ezek a harcok a mi határainkon folynak. Olaszország földrajzilag messze van, az önök számára ez valami másról szól. Vannak magyar kisebbséghez tartozó magyar állampolgárok Ukrajnában, akik az ukrán hadsereggel együtt harcolnak és sokan el is esnek, mi vagyunk az egyetlen uniós nemzet, amelynek állampolgárai életüket vesztik Ukrajnában.* A háborút Oroszország kezdte, ez kétségtelen, de fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mihez fogjunk. Válaszúthoz érkeztünk: vagy elszigeteljük a konfliktust és diplomáciai utat keresünk, vagy még mélyebben belemerülünk a háborúba. Ha hagyjuk, hogy Ukrajna az Olaszország által is szállított fegyverekkel Oroszországra csapást mérjen, annak erős orosz reakció lesz a következménye, és ettől már csak egy lépésre van a NATO bevonásának kockázata.

*Épp ez indokolná, hogy támogassuk az ukrán hadsereget minden eszközzel: ha ugyanis győznek, véget ér a háború és nem esnek el a mi fiaink sem.

- Nem ért egyet tehát az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos európai stratégiával?

- Az EU stratégiája taktikailag is kudarcot vall, nem vesszük észre, hogy a tűzzel játszunk. Az EU ötlete egy békeprojekt keretében született, a második világháború után Európa rájött, hogy egy újabb háborút nem élne túl. Fel kellene tennünk magunknak a kérdést, hogy mi Európa stratégiai érdeke, és tűzszünetet kellene követelnünk. A közvélemény békét akar, nem pedig háborút, ami már nem politikai játszma.*

*Valamint a közvélemény jobban kedveli a ropogós kacsasültet a spenótnál. Miniszterelnököm, mondjon már valami értelmeset is!

- A bevándorlás az európai nemzetek előtt álló egyik legnagyobb kihívás, Ön szerint hogyan kellene megállítani az illegális bevándorlást?

- Az Európai Bizottság a bevándorlás kezelése terén is kudarcot vallott, nem volt képes más megoldást találni, mint előírni az európai országok között kezelendő bevándorlási kvótákat. De ez, eltekintve attól, hogy én egyáltalán nem értek egyet vele, nem jelenti a bevándorlási probléma megoldását, azt egyszer és mindenkorra rendezni kell.*

*„A Bevándorlási Probléma”. Színes, szélesvásznú magyar film. Rendezte: Orbán Viktor.

- Mi a magyar recept?

- A kezdetektől fogva azt mondtam az európai partnereinknek: Magyarország nemet mond a bevándorlásra, pont. A mi álláspontunk egyszerű, mi egy tízmilliós nép vagyunk, meg akarjuk tartani az identitásunkat és a stabil jóléti rendszerünket. Megvédem az ország határait, mert kormányfőként az a feladatom, hogy megvédjem a magyarokat.

- Ön szerint mi a megoldás az Észak-Afrikából Európába irányuló ellenőrizetlen bevándorlásra?

- Otthon kell segítenünk nekik az EU és Afrika közötti együttműködés és fejlesztési projektek útján. Keresztényként mindig rosszul érzem magam, amikor szenvedő embereket látok,* de azt mondani, hogy a problémáikra az a megoldás, ha Európába jönnek, nagy tévedés. Ahogy Tony Abbott (az ausztrál miniszterelnök, aki a No Way projektet kidolgozta) tette, meg kell akadályoznunk az illegális bevándorlók európai földre érkezését, senki sem jöhet Európába a nemzetállamok engedélye nélkül.

*Ez igaz. Gyorsan el is fordítja mindig a tekintetét, ha szenvedőt, rászorulót lát.

- Olaszországban sokat vitatják Ilaria Salis ügyét, az olasz baloldal azzal vádolja Magyarországot, hogy nem tartja tiszteletben a fogoly jogait, az igazságszolgáltatás pedig nem független. Mit válaszol erre?

- Mi magyarok szeretjük az olasz nőket, tehát nem éri semmiféle hátrányos megkülönböztetés. Azt viszont nem szeretjük, ha egy külföldi azért jön Magyarországra, hogy magyar állampolgárokat bántalmazva bűncselekményt kövessen el. Nem ismerem az olasz igazságszolgáltatási rendszert, de ez itt így működik. Ezt elmondom minden olasznak, aki aggódik amiatt, hogy az önök polgártársa, Ilaria Salis milyen bánásmódban részesült itt Magyarországon: ugyanúgy bántak vele, mint a többi magyarországi fogollyal, ne játssza tovább az áldozatot. Ráadásul tavaly decemberben az Európai Unió kétéves vizsgálat után az igazságszolgáltatási rendszerünket teljesen függetlennek ítélte.

- Mit gondol arról, hogy Ilaria Salis a szélsőbaloldalon indul az európai parlamenti választásokon?

- Magyarországon nem értékelnének egy olyan jelöltet, aki politikai és ideológiai indíttatásból elmegy egy másik országba, hogy azt tegye, amit Ilaria Salis tett, Olaszországot ebből a szempontból nem ismerem.

- Ön régóta ismeri Giorgia Melonit, mi a véleménye a kormányáról?

- Giorgia Melonival évek óta ismerjük egymást, már akkor is támogattam őt, amikor egy 4%-os párt vezetője volt. Amikor először találkoztam vele, azt gondoltam: messzire jut még, mert a megvan benne a politikusok számára két legfontosabb tulajdonság, a jellem és a személyiség.* Ráadásul ő egy keresztény nő, aki szereti a hazáját, és most erre van szükség. Persze jelenleg, amikor kormányon van, több felelőssége nyomja a vállát, de a másfél éves kormányzása alatt nagyon jól teljesített, és Európában mindenhol tisztelik, ezt látom, mert én is az Európai Tanács tagja vagyok. Most már ő is fontos szerepet játszik Európában, és sok múlik majd a döntésein.

*Én azért fontosnak tartanám a racionális, logikus gondolkodást és a szociális érzékenységet is, de ha Orbán szerint ez nem fontos, akkor nem fontos.

- Ön Silvio Berlusconi barátja volt, milyen emlékei vannak róla?

- Berlusconi barátom volt.* Az európai politika gyakran unalmas, és Berlusconi megtörte a politikai korrektség formalitásait, de harcos is volt, aki soha nem adta fel. Mindannak ellenére, amit a baloldal tett vele Olaszországban a média és az igazságszolgáltatás segítségével, soha nem veszítette el optimizmusát. Nagyon tiszteltem őt, mert az egyik legokosabb politikus volt, akivel valaha találkoztam. Hiányzik és imádkozom érte.

*Unga! Bunga! Un-ga, bun-ga!

- Néhány hónapja találkozott Donald Trumppal, akivel szoros kapcsolatot ápol. Ön szerint megnyerheti az elnökválasztást? Hogyan változtatná meg az európai politikát Trump győzelme?

- Szerintem Trumpnak van esélye arra, hogy az Egyesült Államok új elnöke legyen.* Szükségünk van egy nem globalista elnökre, aki felülkerekedik a demokráciaexportról szóló elképzeléseken, ami a leghülyébb dolog, amit valaha hallottam. Trump volt az egyetlen elnök, aki nem kezdett háborúkat, és békés megoldást keresett a Közel-Keleten.

*Azért kicsit nehéz lesz átköltöztetni a Fehér Házat San Quentinbe. Nehéz, de nem lehetetlen.

- Ön szerint megoldódhat az Oroszország és Ukrajna közötti háború, ha Trumpot megválasztják?

- Ha Trump és az EU úgy akarná, a háború 24 órán belül véget érne.* A háborút, ne feledjük, emberek vívják, és ugyanazoknak az embereknek, ha megvan rá az akarat, minden képességük megvan arra is, hogy békét kössenek. Úgy gondolom, hogy ha Trump elnök lenne, akkor egy nap alatt képes lenne garantálni a tűzszünetet Ukrajnában, majd tárgyalásokat kezdene.

*Ahogy azt az egocentrikus Viktorka elképzeli. Például a Bucsában lemészároltak, megkínzottak családtagjai képesek volnának parancsszóra megbocsátani a hóhéroknak? Nyilván nem, akárki is adja ki azt a parancsot.

- Olaszországban komoly demográfiai tél van, míg Magyarországon az önök kormányzati családpolitikájának köszönhetően a születések száma ismét növekedésnek indult. El tudná magyarázni, hogy mik az önök családpolitikájának főbb alapelvei?

- A születésszám csökkenése az értékrend változásának köszönhető, amely az évek során fokozatosan ment végbe Európában. Garanciákat és segítséget kell adni a nőknek. Olyan rendszerre van szükség, amely kedvezményekkel és ösztönzőkkel védi őket, de családbarát adórendszerrel is, ahogyan azt Magyarországon is tettük, ahol az elmúlt években nőtt a születések száma, bár még nem eléggé.*

*És nem szakadt le a Karmelita mennyezete. Hiába, dicső eleink tudtak építkezni.

- Magyarország az agytrösztöknek és alapítványoknak köszönhetően olyan hely lett, ahová a világ minden tájáról érkeznek konzervatívok – miért helyeznek ekkora hangsúlyt a kultúrára?

- A liberális óceánban csak egy konzervatív sziget van, és ez Magyarország. A szabadság szigete, ahol következmények nélkül lehet kritizálni a genderelméletet, a bevándorláspolitikát és a háborút.* Ma Európában a szabadság veszélyben van a politikai korrektség miatt, és az európaiak következő generációját az a veszély fenyegeti, hogy már nem lesz szabad: harcolnunk kell értük.

*Azért próbálja meg, uram, a túloldalról is nézni a dolgokat: ha én kritizálom a kormány „genderpolitikáját”, bevándorláspolitikáját vagy viselkedését az ukrajnai háborúval kapcsolatban, annyi igaz, hogy egyelőre fel nem kötnek érte, de minden egyéb kellemetlenségre el lehetek készülve.

Hát kérem, ennyi volt, ezt a képet mutatja magáról Orbán Viktor Európának, más kérdés, hogy Európa mennyire látja ezt képnek és mennyire szánalmas önfényezésnek.

Számomra kesernyés humorú, de ironikus karikatúra.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása