Forgókínpad

Kościuszko szobra

2020. június 04. - Szele Tamás

Ugyebár, történnek mindenféle események, mely jelenség leginkább annak köszönhető, hogy az emberek művelik őket. Ezeknek rendszerint következményeik vannak, melyek kevés vagy több idő elmúltával a világon senkit sem érdekelnek, maximum annyira, hogy ki milyen célra képes felhasználni valamit, amihez igazából semmi köze.

ko_ciuszki-washington-statue-1.jpg

Tovább

Mesterséges értelmetlenségek

Tegnap már beszámoltam róla, hogy a Microsoft elbocsátotta újságírással foglalkozó munkatársai egy részét, és ezek után az ő feladatkörüket egy mesterséges intelligencia fogja ellátni. Úgy-ahogy, hiszen már tegnap is jeleztem, hogy élő ember nélkül, kizárólag gépi úton sajtót csinálni lehet ugyan, de azt maximum más mesterséges intelligenciák fogják élvezni, természetesek semmiképpen sem. rubik-robot.jpg

Tovább

Mesterséges újságírás

A hír rövid, a hír rossz. Azt mondja, hogy semmi szükség az eleven, hús-vér újságírókra, egyszerű munka ez, a mesterséges intelligencia is el tudja látni. Mivel pedig az olvasók nagy tömegének is ez a – nagyon téves – véleménye, járjuk körbe, míg még mi írjuk a lapot és nem cserélnek le minket valami ügyes szoftverre. Lássuk a hírt magát a HVG nyomán!

ujsagirogep.jpg

Tovább

Válaszok rossz kérdésekre

Van abban valami érdekes és ugyanakkor mélyen elszomorító, ahogy az egymásnak feszülő két óriás, az Amerikai Egyesült Államok és Kína a nagy lökdösődésben a saját háza táján meglehetősen hasonló problémákkal kell szembenézzen. Nem azonosakkal, de hasonlókkal: ami csak azt mutatja, hogy itt is, ott is rosszak a válaszok a felvetődő kérdésekre.

sas_es_sarkany1.png

Tovább

Orbán Viktor focija

Azért ez az Orbán Viktor mindig feladja az embernek a leckét. Nem mondok újdonságot azzal, ha jelzem: semmiképpen sem vagyok feltétlen híve ennek a politikusnak, több okból sem nyerte el a tetszésemet, és ez már így is marad a következő évtizedekben, felteszem, ő sem rajongana az írásaimért, ha olvasná őket, elvagyunk mi így egymással, a kölcsönös ellenszenv összeköt minket.

orban-2010-mti.jpg

(Fotó: MTI)

Tovább

Konzílium a bocsánatról

Ahogy elnézem a tüneteket, nagy itt a baj, főorvos úr. Olyan már volt, hogy a magyar miniszterelnök – és nyomában kormánya – középhatalomnak hitték magukat, esetleg nagyhatalomnak is néhanap, és eszerint viselkedtek, bár nagyon lötyögött rajtuk a tigrisbőr, de olyan, hogy egyszerre képzeljék magukat Tatjána Larinának és Mikes Kelemennek, még soha.

kenyszerzubbony-straitjacket.jpg

Tovább

A Nagy Kínai Inga

Ha Kínával foglalkozunk, sose feledjük azt, hogy ez a hatalmas ország sok ezer éve ciklikusan működik, mint egy óriási inga. Dinasztikus ciklusok szerint, most például a Népköztársasági Dinasztia (másképp nem tudom nevezni) válságának első jeleit látjuk: komoly atrocitások készülődnek a Középső Birodalomban, és amint eddig minden alkalommal, végül most is a dinasztia bukásához fognak vezetni.

sarkany_es_tigris.jpg

Tovább

Vonulás svédtornával

A mai délután egészen meglepő fordulatot hozhat a magyar rendvédelem történetében: ugyanis most először próbálnak Budapesten nyelvtani úton törvényt sérteni, ráadásul bejelentve, csoportosan és előre megfontolt szándékkal. Valószínűnek érzem azonban, hogy a rendőrség nem fogja értékelni a grammatikai finomságokat a Mi Hazánk tüntetésével kapcsolatban.

magyarlegios_1.png

Tovább

Törvény a törvénytelenségre

Ha a magyar belpolitika az az úri szalon lenne, aminek a mindenkori kormányzó pártok beállítják, akkor most össze kéne ülnie a becsületbíróságnak, hogy eldöntse, ki kérjen bocsánatot és miért, aztán valószínűleg azzal is telne el a hónap. És nem, nem arról van szó, hogy bármiért is bocsánatot kéne kérni, az csak a kormány fejében van így.

paragrafusok.jpg

Tovább

A faék és a szuverenizmus

Akkor most kísérlet következik. Arról van szó, hogy a következőkben leírt ügyek kapcsán mellőzni fogom a saját politikai véleményemet, és egyszerűen csak más szögből próbálom mutatni mindazt, amit a világon mindenki olyan kiválóan (de legalábbis, a jelek szerint nálam annyival élesebben) lát, ugyanis mintha mindenki erős szemüvegre szorulna.

faekek.jpg

Tovább