Forgókínpad

Forgókínpad

Atom és olaj

2022. december 03. - Szele Tamás

Csak halkan jegyezném meg, hogy mintha jó lenne az a hír, amit hozok, mintha balzsam lenne, egyenesen Gileádból, viszont nem árt alaposan mögé nézni, mert lesz egy-két érdekes folyománya világgazdasági szinten. Arról van szó, hogy a Kremlből kiszivárgott információk szerint az orosz fegyveres erők a Zaporizzsjai Atomerőmű átadására készülnek.

tanker2_december_3.jpg

Tovább

Offenzíva Zaporizzsjában?

Azokból a kérdésekből ítélve, amik az olvasóktól érkeznek, jelenleg a magyar közönséget három külpolitikai terület érdekli, legalábbis engem ezekkel kapcsolatban szoktak megkeresni. Egyrészt az ukrajnai háború fordulatai – ez természetes – másrészt az Iránban zajló események, harmadrészt, legújabban a Kínában kirobbant tüntetéshullám.

bakhmut_december_2.jpg

Tovább

Nemzeti medvetrutyi

Ma kényes kérdésről lesz szó, előre óva intek mindenkit az elhamarkodott ítéletektől és általánosításoktól. Aki ebben a szomorkás történetben nem látja meg a Kelet-Európa országainak minden zugát átható, mérgező politikumot, akitől csak általános átkozódás telik, az könnyen kaphat egy tiltást, szóval aki kommentel, válogassa meg a szavait.

medveszar1_december1.jpg

Tovább

A GRU braziljai

Valami nagy baj van a GRU háza táján, valami komoly, kardinális probléma és nem is nehéz megmondani, miről lehet szó: most kezdenek csődöt mondani azok a hírszerzési-konspirációs módszerek, amiket évtizedekkel ezelőtt dolgoztak ki és amelyek kiválóan beváltak a hetvenes-nyolcvanas években, most viszont pár hónapon belül már az ötödik ügynök bukik meg miattuk.

brazil_kem_november_29.png

Tovább

Rakétaszombat

Álmos egy szombat van, odakint köd és eső, ilyenkor heverészni a legjobb, nem dolgozni, de hát mióta Ádám megszegte azt a bizonyos szerződést a Paradicsomban, azóta munkából él az ember. Lássuk, hogy oldják meg a kollégák ezt a dolgot, mert nem hiszem, hogy a magyar sajtó bármely oldalán dúlna most a munkakedv és az ifjonti lelkesedés.

raketaszombat_november_26.jpg

Tovább

Haricsev lemond?

Nos, ma egy kis kremlinológia következik, amit az ember néha komikusnak érez, néha hiábavalónak, hiszen nyugodtan lehetne az is a címe az ilyen írásoknak, hogy „a cári udvar hírei”, de azért általában célravezető elemezni, hogy mi történik a Kreml bástyáin belül. Most például arról érkezett hír, hogy Alekszandr Haricsev rövidesen lemond.

haricsev_november_25.jpeg

Tovább

Putyin után

Magyarországi híveinek és rajongóinak nagy csalódást jelenthet, hogy Oroszországban egyre többször kerül szóba Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin bukása, főleg abban a kontextusban, hogy „azután mi lesz, azon kívül, hogy baj?” Igen, Budapestről tűnhet diadalmenetnek az ukrajnai háború és öröknek, tökéletesnek a mostani orosz rendszer, testközelből egyik sem az.

putyin_utan_november_24.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása