Forgókínpad

Forgókínpad

Görbe tükrök

2018. november 13. - Szele Tamás

Kérem szépen, egy falevelet a legjobban az erdőben lehet elrejteni, egy embert egy nagyvárosban, egy hírt meg a többi hírek között. Meg merném kockáztatni, hogy Hajdu János részvétele az FSZB egy héttel ezelőtti, moszkvai konferenciáján sokkal kevesebb nyilvánosságot kapott így, hogy beszámolt róla az MTI, mintha hét pecsét alatt rejtegették volna – így a kutya sem vette észre.

Mármint a Népszaván és az Origón kívül, de ők is az MTI-hír alapján dolgozhattak. Az Origo nem is változtatott a közleményen, de legalább egy betűt sem. Meg lehetne kérdezni, miért fontos a magyar TEK vezetőjének egy héttel ezelőtti részvétele egy moszkvai FSZB-konferencián, hiszen a hír nem friss, sok újat nem is tudunk meg belőle – de bizony vannak el nem hanyagolható részletei a dolognak. Ugyanis nem csak az MTI számolt be róla, hanem az orosz Sputnik News is.

tek.jpg

Mármost a Sputnik News szavahihetőségével kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy az MTI hitelességével vetekszik, egyik cég sem azt mondja el nekünk, amit tud, hanem azt, amiről azt akarja, hogy tudjuk. Azonban kicsit olyan a helyzet – lévén, hogy egy FSZB-konferenciáról a legritkább esetben adnak ki hiteles jegyzőkönyvet a sajtónak - hogy nekünk most van két görbe tükrünk, nem ellentétesen görbék, hanem párhuzamosan, de különböző mértékben, mindkettőben más-más torzkép jelenik meg, és a kettőt egybevetve, valamint nagyjából ismerve a tükrök görbületét, most megpróbáljuk megalkotni a valós képet.

Nem lesz könnyű, annyi szent.

Szóval mi is hangzott el azon a múlt heti szigorúan titkos és szolgálati konferencián?

Először is, hivatalosan a különleges szolgálatok, biztonsági szervek, rendészeti, rendvédelmi szervek vezetőinek XVII. konferenciájáról beszélünk. Ezen természetes, hogy részt vett a TEK is, hiszen meghívták: az lenne a természetellenes, ha a meghívás dacára nem vett volna részt, vagy az lenne az izgalmas, ha meg sem hívták volna. De meghívták, tehát minden megy a maga útján.

De mit talál a legfontosabbnak az MTI a konferenciából?

Magyarország csatlakozni kíván a terrorellenes adatbankhoz, amelyben az országok megoszthatnák egymással a terrorellenes harcban segítő információikat - jelentette ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1 aktuális csatornának nyilatkozva szerdán.

A TEK főigazgatója elmondta: a TEK 2010-es megalakulása óta részt vesz az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rendezvényén. A keddtől csütörtökig tartó konferencián 86 ország 125 delegáltja tárgyalja meg a terrorellenes témákat. A rendezvényt Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója nyitotta meg, s mások mellett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólalt.
Hajdu János kiemelte: a konferencián nem csak a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettel foglalkoztak, hanem ismét szóba került az al-Kaida is. Mindkét szervezet meggyengült, de összefonódásuk esélye megnőtt. Az is elhangzott, hogy a terrorszervezetek toborzótevékenységét nagyon erősen érezni, nyíltan zajlik a gyermekek toborzása is. Mindezt próbálják a nagy szolgálatok katonai és hírszerzési erővel akadályozni - közölte a főigazgató.
Téma volt a visszatérő harcosok problémája is: akik vagy saját országukba vagy egy harmadik országba visszatérnek, s ott követhetnek, vagy már követtek is el terrorcselekményt. Ennek kapcsán is nagy szerepe lenne a közös adatbázisnak, hogy lássák más országok visszatérő harcosait is, fel tudják őket deríteni, s a határokon megállítani – hangsúlyozta Hajdu János.
Tárgyaltak továbbá a vegyi fegyverek és a bakteriológiai fegyverek szerepéről is, amelyek nagy veszélyt jelenthetnek, ha a terroristák kezébe kerülnek.
Mindemellett kiemelt téma volt a drónok elhárítása is. Ugyanis – mint Hajdu János hangsúlyozta - manapság már nemcsak a rendvédelmi szervek és elhárító szervek, hanem a terrorszervezetek is rendelkeznek drónképességgel. Az ez elleni harcban Hajdu János szerint inkább azoknak az országoknak lesz nagy szerepük, akik több anyagi forrással rendelkeznek.
Szó volt továbbá a kibertér veszélyeiről is. Ugyanis a terrorszervezetek is jó informatikai, hackertudással rendelkeznek - emelte ki Hajdu János megjegyezve: úgy véli e téren is inkább a nagyobb anyagi forrással rendelkező országok járnak majd élen a védekezésben.
Hajdu János elmondta oroszországi tartózkodása során a konferencia mellett több bilaterális tanácskozást is folytat.” (MTI)

Ezt mondja az MTI, mert ezt találta fontosnak – mondhatnánk, hogy korrekt összefoglaló, tele logikai csapdával, mint minden gumitalpú ügy, csak éppen azt is tudjuk, hogy ezt a summázatot nem az MTI találta fontosnak, hanem, hogy úgy mondjam, maguk az érintettek, ez kincstári szöveg, még ha vannak izgalmas részei is.

Például izgalmas rész rögtön az elején az adatbank. Ugyanis nincs annál üdvösebb, mint egy nemzetközi terrorellenes adatbázis, csak éppen azt nem tudjuk, mi mindenre terjed ki, kinek a kezelésében van és főleg hiányzik a terrorista szabatos meghatározása. Ne feledjük: nálunk például jobb híján a civileket terroristázzák le, főleg az Origo szokta lemocskolni a tulajdon horgasinát minden civil tüntetés előtt, lángoló Belvárost és törő-zúzó Soros-gárdát vizionálva, aztán, mikor nem lesz ezekből a megjósolt akciókból semmi, hiszen nem 2006-ot írunk, megveregeti a tulajdon vállát azzal, hogy ők kergették el a vandálokat Róma kapui elől, mert résen voltak. Szóval, a terrorizmus elleni harc igen helyes dolog, de főleg akkor, ha terroristák ellen vívják, különben nem annyira. Talán meg kéne határozni, ki is a célpont, egzakt módon – jobb helyeken így is tesznek.

Ezen a konferencián is, a jelek szerint a két fő célpont az Iszlám Állam és az Al-Kaida. Hát, azok bizony nem fehér ruhás Mária-lánykák, énekeskönyvvel kezükben hazafelé tartva a vasárnapi miséről, szende tekintetüket lesütve, hajukban masnival. Azok kapjanak csak a fejükre, ami belefér. Érdekesebb a nyelvtani csodának számító „drónképesség”, ami azonban kis hazánkban nem annyira azt jelenti, hogy a politikai vezetők biztonságát védik, inkább azt, hogy az ingatlanaikat nem lesz szabad a levegőből fotózni. Mondjuk most már lassan nem is érdemes, nemsokára összeérnek, és a nagy egészet már csak műholdról lehetne belátni, a drón túl alacsonyan repül.

Kissé poénos lehetett pont az oroszokkal társalkodni a „kibertér veszélyeiről”, tisztelem Hajdu urat, hogy fegyelmezni tudta arcvonásait és nem röhögte el magát nyilatkozat (és tanácskozás) közben, ugyanis ezeknek a veszélyeknek a legnagyobb része pont azoktól az uraktól származik, akikkel épp eszmét cserélt. Persze, hogy értenek hozzá – ők találták fel a veszélyek jó részét.

Mármost, mindennel együtt, ez egy kompakt kis beszámoló, ami bevallottan Hajdu úr álláspontját tükrözi. Ha ebből levonjuk a görbületet... nem, még ne vonjuk le. Előbb nézzük a másik görbe tükröt, a Sputnik Newst.

Az egy sajtótájékoztatóról számol be, melyen Hajdu úr is válaszolt különböző kérdésekre. (https://sputniknews.com/europe/201811071069597826-migrants-hungary-border-security/?fbclid=IwAR2fpUe6KJwIOH68Xs3Ik9MomvdOQZ-yCp2CeLClsdiJGG6E1JAc8jaDabw) És feltűnően másról volt szó ezen az eseményen, mint az MTI-hírben – igaz, a konferencia nem azonos a sajtótájékoztatóval és vice versa, de akkor is érdekes. Idézzük Hajdu úr néhány mondatát!

Magyarország déli határán, melyet szögesdrót és riasztórendszer is ellenőriz, rendőri és katonai egységek állomásoznak. Habár minden eshetőségre fel vagyunk készülve, mégsem állíthatnám e pillanatban, hogy képesek volnánk megállítani egy tömeges migránstámadást a határ ellen.” (Sputnik News)

Tessék? Ezt Budapesten is hallották? Hiszen eddig úgy tudtuk, Mordor seregeit is vissza tudná tartani az a drótkerítés, legalábbis a miniszterelnök azt mondja, ha kell, ha nem.

Azt is mondta:

„A magyar szolgálatok médiajelentések alapján megtudták: Boszniában nagy mennyiségű menekült gyűlt fel, akik esetleg megpróbálhatnak áttörni az Európai Unió felé, bár ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretné.”

Szóval a magyar szolgálatok ügynökök helyett a „médiajelentések” alapján tájékozódnak – evidens, hogy csak a kormánypárti, magyar médiáról lehet szó, és itt a kígyó a saját farkába harap, ugyanis azoktól meg más magyar szervek rendelik meg a gyülekező migránshadakról szóló írásokat, így aztán jelentik, hogy gyülekezés van, mi fegyverkezünk, miáltal újabb jelentés születik, hogy még nagyobb a gyülekezés a fegyverkezés miatt, és ez így megy tovább, az idők végezetéig.

Mint a régi viccben:

Kemény tél lesz, mondja az indián sámán a meteorológusnak, az megírja a helyi újságban, hogy nagy hideg várható, másnap megint beszélnek: „Tényleg olyan kemény tél lesz?” „Még sokkal keményebb!” Azt is megírja, harmadnap is kimegy az indiántáborba: „Tényleg hideg tél várható?” „Olyan hideg, amilyent még sosem láttunk!” „De honnan tudod?” „Ne marháskodj! Megírta az újság.”

Hajdu még azt is hozzátette különben a Sputnik News szerint, hogy a párizsi és brüsszeli terrortámadások elkövetői mindannyian Budapesten keresztül érkeztek a kontinensre, ami erős, barokkos túlzás, lévén, hogy jelentős részüknek nem is kellett érkeznie, hiszen eredetileg is itt voltak. De van, amikor ezt kell mondani.

Akkor lássuk, mire jutottunk. Van két torzító hírforrásunk, két alaposan eltérő hírrel, ugyanarról az eseményről. Mindent összevetve, levonva a torzítások mértékét, és elosztva száztizenkettővel az eredményt az elfogultságok miatt, összesen két dolgot tudhattunk meg.

Az első, hogy a magyar szolgálatok adatai nem titkosak Moszkva előtt. Ezt eddig is tudtuk.

A másik, hogy a magyar szolgálatok a leggondosabbak a világon: még az ellenséget is előállítják maguknak, média útján.

Nem bízzák a véletlenre.

Ezt nevezem profizmusnak.

Más újság nincs.

Ez sem az.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása