Forgókínpad

Forgókínpad

Uszító hazugság

2018. november 27. - Szele Tamás

Kezicsókolom, megint itt vannak. Mármint az álhírek, álhírlapok, el sem mentek, csak az utóbbi időben nem mindig volt idő velük foglalkozni. Azt már megszoktuk, hogy random eltemetnek ismertebb embereket, olyan is volt már, hogy kevésbé ismerteket temettek, de tegnap megint sikerült rekordot dönteni: kitermeltek, pusztán saját kútfőből egy gyilkosságot is.

Igen, gyilkosságot, persze egy szó sem igaz belőle, és ha ezek után atrocitások következnek, nagyon fogom remélni, hogy a valódi bűncselekmények kapcsán most már csak előkerítik a hatóságok a Mindenegyben valódi tulajdonosait, ugyanis ha hiszik, ha nem: ismert a nevük. De előbb lássuk, miről beszélünk.

Tegnap a következő hír jelent meg a minden-egyben.com-on (https://www.minden-egyben.com/hirek/embertelen-botrany-helyi-roma-fiatalok?fbclid=IwAR0w_ZTP6tMd6NQoNCy6U-b4OjcZrD6g6tTi-GyMGXXCOn4wApOSuEBVp3w)

Embertelen! BOTRÁNY! Helyi roma fiatalok verték halálra a 3 gyermekes magyar tanárnőt Tiszavasváriban! Felfoghatatlan az OKA amiért tették..! Nyugodjon Békében! - Ti milyen büntetést adnátok nekik?

Szörnyű tragédia történt ma délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban, közölte a friss hírt a lap.

Az ottani általános iskola egyik Magyar- történelem szakos tanárával végeztek kegyetlen módon a helyi fiatal, 8. osztályos roma diákok, mert korábban az egyik osztálytársuknak elégtelen osztályzatot adott a tanárnő. A szóban forgó tanuló sorozatosan nem készült az órákra és gyakran hiányzott is. Mesélte sokkos állapotban az iskola igazgatója. A szörnyűség akkor történt, mikor délután a tanítás végével a 48 éves tanárnő hazafelé indult biciklijével. A fiatal roma gyerekek megvárták majd körbezárták őt és botokkal addig ütötték még a nő belehalt a sérüléseibe.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr főkapitányság szándékosan megalapozott emberölés vétségével előzetes letartóztatásba helyezett 2 fiatalkorút. 3 másik társukat még keresik, illetve bizonyíték hiányában még nem indult eljárás több tettes ellen.

A kegyetlenül meggyilkolt tanárnő 3 gyermek édesanyja volt és boldog feleség, mesélték a helybéliek. Férje és közeli hozzátartozói a sokktól nem bírtak nyilatkozni. Amennyiben több információt is megtudunk az esettel kapcsolatban, frissítjük cikkünket!

Nyugodjon Békében! Gyermekeinek és családjának őszinte részvét és hatalmas erőt kívánunk! Ti mégis milyen büntetést adnátok az olyanoknak akik erre képesek??! Szívből reméljük, hogy a vétkesek elnyerik méltó büntetésüket! Az Isten kegyelmezzen lelküknek!”

Szögezzük le gyorsan, hogy a hír minden szava hazugság. Van fejlődéstörténete is, mert eredetileg, a tegnap esti állapotok szerint még nem „a lap” közölte a hírt, hanem egyenesen a Blikkre hivatkoztak, de úgy tűnik, eszükbe juthatott, hogy a bulvárlap viszonylag könnyen hozzáférhető bárki számára, és egyszerűen törölték a nevét. Jól is tették, ugyanis a Blikk ilyesmiről soha nem írt, mint a keresési eredmények mutatják. (http://www.blikk.hu/search?q=Tiszavasv%C3%A1ri&fbclid=IwAR2S8s30x4rusxLF9lInj92G7XNJ4-q_-QJIGqC1bnqKxhLktnMOcbFGiLA) A hír fellelhető viszont a Közszolgálat nevű, orosz szerverről működő álhíroldalon is. Nem marháskodok: ez a neve az orosz álhíroldalnak, hogy Közszolgálat. Felbukkan még a Hírcenterben, a Hitelfórumon és nemsokára nagyjából lefedi a hatalmas hazai álhírpiac teljes vertikumát, hogy ilyen bonyolultan mondjam, miszerint a csapból is ez jön.

Még az a szerencse, hogy valódi lap nem hitte el.

A hír valóságtartalmáról annyit, hogy a forrásaként eredetileg megjelölt Blikkben nem szerepel, a helyi hírekkel foglalkozó Kárpátinfo.net nem említi (https://www.karpatinfo.net/regio/tiszavasvari?fbclid=IwAR0YGTiHAR-5OWXZTcfRm6y7jK06fwiSpcB7E1t7Sp_2HRWuDGOLGhiehbA), a Police.hu nem tud róla, egyszóval, megfordítva a hír ellenőrzésének klasszikus előírásait, három független hírforrásból hiányzik, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy hazugság. Olyan gyilkosság márpedig nincs, amiről a rendőri szervek nem tudnak, a helyi és országos sajtó sem, de a Mindenegyben névtelen tudósítója igen.

Akkor most nézzük másképp. Ugyanis van az „íráshoz” fotó is, kétosztatú, egyik felén az „elhunyt” tanárnő, kipixelezett szemekkel, a másikon cigány fiatalok állnak valahol, sötétedés után, és ennél több nem is látszik róluk vagy belőlük. Esetleg, hogy zsebre van dugva a kezük.

kamuhir_mindenegyben.jpg

Keressünk csak kicsit a fotókra. Meg is vannak.

A tanárnő képét a szatmar.ro 2013. április 18-i írásából lopták (https://www.szatmar.ro/Hasznos_az_interaktivtablak_alkalmazasa/hirek/57659?fbclid=IwAR1oMMNKxJbxDZ4_Zsn1VKAix4b4U51twax42XaWlK11b1Uc5F49qJYdqfo), melynek címe: „Hasznos az interaktív-táblák alkalmazása” Felülről a második fotó. Jó, ezen nincs kipixelezve a hölgy szeme, és nem is azt írják róla, hogy meghalt volna, hanem épp interaktív táblát mutat be, ha jól látom, Windows 7 alapon, és köszöni, jól van.

szatmari_tanarno.jpg

A srácokat ábrázoló kép útja is kanyargós: az a Kurucinfóról származik, 2008. november 8-i megjelenéssel, a szöveg szerint Vasmegyeren készült. Nem Tiszavasváriban. Engedelmükkel, a káinfótól sem linket, sem idézetet nem használnék, terjessze őket más, de egy kis képkereséssel bárki rábukkanhat, nem boszorkányság. Jobb egérklikk a képen, utána a megjelenő menüből: „Képkeresés ezzel: Google”.

És ennyi.

Tehát, mit látunk?

Látunk egy tökéletes hazugságot egy soha meg nem esett gyilkosságról, amely hazugság kiemelten alkalmas rasszista indulatok keltésére.

Emlékszem, mikor a Bándy Kata-gyilkosság után a Magyar Gárda Pécsre készülődött, bosszút állni, no, nem a tettesen, hiszen az akkor még nem volt meg, hanem mindenkin, akárkin és bárkin, akit előtalálnak, írtam volt egy jegyzetet arról, hogy a büntetés a hatóságok és nem a paramilitáris csoportok dolga, valamint a pogrom bizony náci szokás – csak az írás miatt mintegy nyolcezren küldtek el kommentben az anyámba, körülbelül hetvenen életveszélyesen is megfenyegettek, ebből vagy ötöt komolyan is lehetett volna venni, csak komolytalan vagyok és nem tojtam be.

De ha egy józan cikk intelmét is így torolja meg a közvélemény, képzelhető, mit tesz, ha elhiszi a tanárnő-gyilkosságot.

És hát régen volt már ilyesmi, hátha sikerül kiváltani – gondolhatta a Mindenegyben névtelen munkatársa, aki a jelek szerint komoly harcot vív minden nap a magyar nyelvvel és a latin betűkkel, de kell a pénz, tehát az ólmos őszi reggelen kávé után mély sóhajjal veti magát a népbutítás nehéz, de anyagilag annál hálásabb munkájába.

Ezzel a témával sokakat el lehetett érni: amint látom, eddig huszonnégyezren kedvelték, kétszázhetvenhárman szóltak hozzá, és hatszáztizenheten osztották meg a Facebookon. Bár, mondjuk a hozzászólók között akadt tiszta fejű ember is, aki keresetlen, magyaros szavakkal mondta el, miszerint álhírről van szó – no, őt lehurrogták.

Hiba volt kedvelni, hiba volt osztani.

Ne tessék nekem azzal jönni, hogy „de igaz is lehetne”, mert egyrészt nem lehetne, illetve maximum annyira, amennyire megszállhatná az izlandi haderő is Új-Zélandot repülő vízibicikliken, skót néphimnuszokat dalolva – mivel fizikailag nem lehetetlen, nem is kizárható, de nulla a valószínűsége.

Nem lehetne igaz. Ezt tessék majd a bíróságnak mondani, ha kitör egy cigányellenes atrocitás az uszító álhír miatt. Mert abban az esetben bizony mindenki bűntárs, aki részt vett a terjesztésében. És nincs a világnak az a bírósága, ami előtt a „lehetett volna” érv lenne.

Mi szüksége volt erre a Mindenegybennek, miért nem maradt meg a haltól terhes kislányoknál és az ötlábú borjaknál?

A kisebbségellenesség a mai Magyarországon népszerűséget generál, a népszerűség forgalmat. Az meg fontos, abból jön a bevétel: és hát kit érdekel Kerepestarcsán, hogy ha esetleg felégetik fél Tiszavasvárit? Ha anyagilag hasznos az illetőnek, égessék felőle az egészet is akár.

Van az a pénz, ugye.

De miért pont Kerepestarcsa?

Azért, mert a Mindenegyben – álhírlaptársaitól eltérően – nem teljesen névtelen cég. Van neve az üzemeltetőjének. Kicsit zavaró, hogy a Mindenegybenből kettő is van, egyik szőke, másik barna, de mindkettő hazudik – viszont mindkettőnek ismerjük a tulajdonosát. Az egyik üzemeltetője (a régebbi MindenegybenBlogé) a tatabányai Horváth László, a szerkesztői „egy fiú és egy lány” (basszus, de édibédi). A másiknak (a valamivel újabb Mindenegyben-blog.comnak, aminek az egyik leányvállalatával van most dolgunk), az üzemeltetőjét szintén Horváthnak hívják, csak nem László, hanem Tomi, Kerepestarcsán él, és ő üzemelteti a fél magyar álhírhálózatot is, az eztfigyeldtől az utcaemberei blogokig. (http://kikezekahulyek.wikia.com/wiki/Horv%C3%A1th_Tomi)

Akkor, tekintetes bíróság, valamit nem értek.

Az álhírterjesztés, pánikkeltés bűncselekménye adott, a motiváció, vagyis az anyagi haszonszerzés evidens, a felelős(ök) neve a Fakepalm csoportnak köszönhetően ismert, gyanúsítottunk van tehát – hol az eljárás? Hol van legalább a vizsgálat? Vagy az csak rendes, igazi újságírók ellen folyhat, akiket svéd álkontesszek jelentenek fel?

Még egyszer kérdem: hol a vizsgálat?

Volna alanya, emitt mutatom, legalább utánanézni lehetne!

Ja, értem. Nincs, nem volt, nem lesz.

Ezzel nem tetszenek foglalkozni.

Pedig nem ismeretlen az elkövető, mint fentebb bizonyítom is.

Akkor marad az a kedves közönség számára, hogy az általam korábban vázolt módon lesz szíves utánanézni, ha szenzációs hírt olvas.

Éspedig minél szenzációsabb, annál inkább, annál alaposabban.

Ha már a törvény nem véd meg minket, védekezzünk magunk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása