Forgókínpad

Forgókínpad

Jelentés a cyberfrontról

2019. február 20. - Szele Tamás

No, kérem, mozdulni látszik valami, kár, hogy nem túl sok, de mozog, ha nem egyéb, a közösségi oldalak lelkiismerete – a Facebook és a You Tube bejelentették, hogy fellépnek az álhírek ellen. Nosza, vigadjunk, vágjuk le a hízott tulkot, mondaná az ember, csakhogy igen kicsiny mértékű ám ez a hadjárat, és sajnos pusztán adott területeket érint. És ehhez is járvány kellett.

a-tuin.jpg

Szóval a Facebook le fogja tiltani az oltásellenes tartalmakat.

De legalábbis ritkítja majd őket.

Vagy némiképp ritkítja.

Esetleg felhívja a megosztók figyelmét arra, hogy tévednek, melytől a fanatikusok azonnal fejükre csapnak, magukba néznek és egyéb tornagyakorlatokat végeznek, aztán elrohannak beoltatni a gyermekeiket.

De az is elképzelhető, (láttunk már olyant), hogy a Facebook nem tesz majd a világon semmit, csak nyilatkozik, ellenben a valódi sajtót még hátrányosabb helyzetbe hozza az álhír-oldalakhoz képest (ez zajlik most, ugyanis a bejegyzett lapoktól származó tartalmakat az algoritmus leghátulra sorolja a hírfolyamban a magánemberek posztjaihoz képest, ha csak nem fizetnek sok pénzt a reklámért az oldalnak – az álhírek pedig, lévén, hogy nem bejegyzett sajtótermékből származnak, az algoritmus szerint magánjellegű posztok, így előre kerülnek). De nyilatkozat mindenképpen lesz, a közösségi oldal vezetői imádnak nagyokat mondani. Most is azt ígérik: (https://hvg.hu/tudomany/20190215_facebook_google_youtube_oltasellenesseg_dezinformacio_alhir?fbclid=IwAR3jhtxW6J-RdFT4mWhYwz4D1MqZQ-aBCbUjsCQZeFkQpBi0_YS-hdYvuLk):

...lépni fognak az ügyben. Az oltással kapcsolatos téves információk számát megpróbálják csökkenteni, és az ajánlások közül is igyekeznek kigyomlálni azokat, az ilyen témával foglakozó csoportokkal egyaránt. Emellett a keresési eredmények között is kevesebbszer találkozhatunk majd ezekkel, miközben a hiteles információk megjelenését tovább erősítik az oldalon.” (HVG)

No, ez érdekesen hangzik, mert konkrétum nincs az ígéretben, de ha még nagyobb lesz a baj, akkor a Menlo Park-i központ van mire hivatkozzon. Viszont ehhez is az kellett, hogy Adam Schiff képviselő levelet írjon a Google-nek és a Facebooknak, ugyanis Washington államban felütötte a fejét a kanyaró. Erre már válaszolni kellett valamit.

Nem mellesleg, a kanyaró reális veszély Észak-Amerikában, Vancouverben például szintén kitört a járvány, csak a civilizált Kanadában sikerült visszakövetni a terjedését, és megtalálták a hibást. Igen, jól tetszenek sejteni: egy Emmanuel Bilodeau nevű oltásellenes úrról van szó, aki tizenkét évvel ezelőtt úgy döntött a neten szállongó álhírek hatására – ne feledjük, a Facebook is már tizenöt éves! - hogy nem oltatja be a gyermekeit MMR-oltással, ami a kanyarót, a mumpszot és a rubeolát hivatott megelőzni, mert az egyesek szerint autizmust okoz. Az elmaradása viszont kanyarót, mumpszot, netán rubeolát, mint a mellékelt ábra mutatja: a Bilodeau család idén Vietnamba utazott nyaralni, ott az egyik gyerek elkapta a kanyarót, és hazatérve végigfertőzte iskolatársait. Azok meg a fél várost. Mindez egy tizenkét évvel ezelőtti álhírnek köszönhető, még az a csoda, hogy eddig emberhalál nem esett, de hogy fog, az is biztos.

Különben az MMR-oltás autizmuskeltő hatásáról szóló rémhír egy Andrew Wakefield nevű, azóta az orvosi kamarából is kizárt professzortól ered, aki húsz évvel ezelőtt ezt azért kezdte terjeszteni, hogy eladhassa – saját kanyaró elleni oltását.

Jelezném, mintegy másodlagosan, hogy az oltásellenesség nem csak ezért nem ártatlan hóbort, nem véletlen, hogy imádják propagálni az orosz álhír-oldalak – tessenek már elképzelni egy biológiai háborút egy olyan ország ellen, aminek oltatlan a populációja. Oltatlan, mert a propaganda meggyőzte őket, hogy az oltás rossz dolog. Nem kéne oda anthrax, kiirtaná őket akármelyik gyermekbetegség is. A gyermekeket mindenképp.

Jó, mondja az oltásellenes hívő (és egy csomó európai ország), de akkor is a szülő demokratikus joga megengedni vagy megtiltani a gyermekei oltását. Hát, vagy igen, vagy nem: a demokrácia ugyebár mégiscsak az adott helyzetekben hozott kollektív döntésekre vonatkozik, amint a szabadságjogok sem mehetnek szembe a tényekkel: hogy sarkítsam a dolgot, azt mondjuk eldöntheti parlamenti szavazás vagy akár népszavazás is extrém esetben, hogy Magyarországnak lehessen-e gazdasági képviselete Kamerunban, mert módunkban áll eldönteni, létesítünk-e ilyent vagy sem. De azt nem áll módunkban semmiféle szavazással eldönteni, hogy Kamerun állam létezik-e, ugyanis tőlünk teljesen függetlenül létezik.

Így aztán akármilyen demokratikus is jogot adni valakinek arra, hogy mondjuk fényt egyen, a gyakorlatban egy ilyen jognak sok értelme nincs, mert szembeszáll a fizikai tényekkel. Az oltások gyógyhatása közismert, negatív hatásuk ellenben vitatott, sulykolják akárhogyan is, tudományosan semmiképp sem bizonyított (kivéve néhány, ritka esetet, amelyben hibás oltóanyag került forgalomba, de az nem releváns, ennyi erővel vizet se igyunk, mert lehet benne cián). Mivel logikai úton bizonyított, hogy az oltások nem károsak, nem hinném, hogy demokratikus jog a megtagadásukkal veszélyeztetni a társadalom többi tagját, ugyanis bizonyos oltatlansági szint fölött a csoport-immunitás már nem működik. Ez az a jelenség, hogy ha száz gyerek közül egy oltatlan, akkor az is biztonságban van, mert nincs kitől kanyarót kapjon. Igen, míg nem kerül más környezetbe... és ha tíz oltatlan, vagy mind a száz?

Ennyit az oltásellenességről, ha a Facebook fellép ellene, az tapasztalataim szerint valóságos garancia, hogy a következő nemzedékek körében is pusztítsanak a legegyszerűbb gyermekbetegségek... tessék már nekem egy, azaz egy dolgot mutatni, ami ellen fellépett a Facebook és utána eltűnt.

A Google is szépeket ígér – ők a kuruzslók és a lapos Föld-elmélet híveinek videóit akarják legyalulni a You Tube-ról. Most se nagyon vigadozzunk: nem tiltják őket, csak nem fogják ajánlani. Az ajánlórendszer ugyanis eddig minden témaszűrés nélkül a nézettségre alapult, ha valaki interjút közölt a jetivel vagy stúdióbeszélgetést a Loch Ness-i szörnnyel, azt is ajánlotta - ha elég sokan voltak rá kíváncsiak. Most annyi lesz a különbség, hogy a főoldal ajánlásaiban kevesebb ilyen „szürkezónás”, konteós videó lesz, illetve ha megnézünk egy ilyent, a rendszer nem ajánl fel nekünk még harmincezret.

Hát, ez se túl nagy haditett, ugyanis akit érdekel, beírja a keresőbe, hogy „flat Earth” és már élvezkedhet is.

Pedig ezeknek a videóknak komoly hatásuk van. Az Index írja (https://index.hu/techtud/2019/02/19/a_youtube_szaporitja_a_laposfold-hivoket/?fbclid=IwAR2OqCST5nsalZFmBe7AYARHvbp2RtzZljcGTC2VmlAkZP4VSCjdOVtwrcs), miszerint komoly tanulmányok bizonyítják: a lapos Föld-elméletet tényleg a You Tube terjeszti. Asheley Landum, a Texasi Műszaki Egyetem pszichológusa

Harminc résztvevővel készített interjúkat szellemi fejlődésük folyamatáról, és ezekből teljesen egyöntetű mintázat rajzolódott ki: 29 válaszoló arról vallott, hogy két éve még gömbölyűföld-hívők voltak,

Amíg nem néztek meg pár összeesküvés-elméletes videót a You Tube-on.

Az egyetlen ember, aki nem ezt válaszolta, az a lányával és annak férjével jött a (két évvel ezelőtti, denveri) konferenciára, akik látták ezeket a videókat a YouTube-on, és meséltek róluk neki. A válaszokból az is kiderült, hogy a legtöbb beavatott nem túl válogatós a konspirációs teóriák tekintetében, mindent nagy érdeklődéssel fogyasztanak, ami szembejön a videómegosztón, a szeptember 11-i terrortámadások „alternatív” magyarázataitól a Sandy Hook iskolai vérengzésen át az örök klasszikus holdra szállásig.”

Hozzátenném, hogy a lapos Föld-elmélet minálunk, Magyarországon kifejezetten szélsőjobboldali körökben terjed, Budapesten a Polgári Mulatóban rendeznek róla magvas beszélgetéseket, olyan személyek vezetésével, akik leginkább Budaházy György köréhez köthetők – hát kérem, simile similis gaudet, de úgy is mondhatnám, simlis a simlishez.

Tehát a tervezett nagyívű és átfogó intézkedések arra lesznek jók, hogy az álhíreket összesen két témakörben (a többit békén hagyják) nehezebben tegyék hozzáférhetővé azok számára, akik amúgy is érdeklődnek irántuk. Valahogy nem várok átütő győzelmet...

De például élénk érdeklődéssel várom, mit tesznek a többi álhírrel? Tegnap került elém egy díszpéldány, esetünkben a Metropolita című vallási honlapról. (https://metropolita.hu/2017/10/lady-gaga-megbantam-hogy-sotet-illuminatus-eroknek-adtam-el-a-lelkem/?fbclid=IwAR0HN31Hq6JsB0R48D57Z9O-E5aO-UKR1W5e9iArFd6jKMR_YaUkEPKCZ-w) Ebben azt mondja Lady Gaga, miszerint:

Megbántam, hogy sötét illuminátus erőknek adtam el a lelkem”

A sötét illuminátus erők is megbánhatták ezt, mert az írás szerint a művésznő súlyosan megbetegedett, és csak az egyházhoz való visszatérése tartja benne a lelket.

Akkor mégsem adta el? Hogy is van ez? Baromi rossz üzletemberek lennének ezek az illuminátusok, ha léteznének, de Weishaupt profeszsor fiai kivesztek már nagyon régen, és mikor éltek, akkor sem lelkekkel kufárkodtak.

Hanem a Metropolita még kezdő az álhír-piacon: megjelölte a forrását. Hiba, kérem, öreg hiba, ugyanis még rákeres az ember. Ez a Worldtruth.tv című amerikai álhír-oldal, amely egyebek között tagadja a globális felmelegedést, oltáselleneséget terjeszt és militánsan antiszemita. Hogy minden egyben legyen. Vagy mindenegyben. Bizonyos Eddie Levin vezeti, különben „méregtelenítő” diétákkal is üzletel. A történet már legalább tíz éves, természetesen egy szó sem igaz belőle, az ilyen orgánumnál ez a minimum – ha véletlenül egyszer becsúszna valami igazság is az anyagaik közé, azonnal összeülne náluk az Etikai Bizottság a Ku-Klux-Klan Nagy Sárkányának vezetésével. Különben a legfrissebb híreik között is kiváló címek vannak:

Trump elnök utolsó figyelmeztetése a sötét illuminátus erők számára!”

A bitcoin illuminátus csalás!” (Csalás most már, de nem illuminátus)

A kemoterápia nem válasz a rákra!”

Folytatnám, de unnák. Többet tudnék mondani, mást nem.

Maradjunk annyiban, hogy a nagy techcégek nem fognak minket megvédeni a hazugságáradattól, mert ahhoz át kéne alakítsák a teljes működésüket. Legfeljebb enyhítik az álhírek áradatát, csökkentik a nyomást, ahogy tudják.

Ez esetben mi a teendő?

Ha ők nem védenek meg minket, védjük meg mi saját magunkat.

És az ép eszünket.

Ne tessék minden marhaságot elhinni.

Megosztás előtt ellenőrizzünk minden hírt.

A kibertér nem játszótér.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása