Forgókínpad

Forgókínpad

Monte Cristo grófja

2019. június 24. - Szele Tamás

Nem értem én ezt a Budaházy Györgyöt, komolyan mondom, nem értem. Szerintem nem jó az ügyvédje – vagy ha jó, akkor nem hallgat rá. Márpedig az öreg hiba. Ha nekem lógna a fejem fölött tizenhárom év fegyház terrorcselekmény miatt, nem a Pride rendezvényeit zargatnám, hanem, míg el nem dől az ügyem, nagyon csendesen viselném magamat. Esetleg jótékonykodnék is.

budahazy_index_2018.jpg

(Fotó: Index, 2018)

De Budaházy nem nyughat. Valamiért muszáj neki mindig megzavarni a Pride-ot, valósággal úgy érezheti: ott a helye, nélküle meg sem tartanák az eseményeket, ő nem hiányozhat. A múlt héten a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület filmvetítését zavarták meg ő és kis barátai, méghozzá elég furmányosan: akadhatott közöttük vendéglátós is, aki tudta, hogy ha a filmvetítésnek helyszínt adó kávézó mosdóját tönkreteszik, akkor a kávézónak be kell zárni, míg a mosdót meg nem javítják.

Tegnap pedig a Mérce tudósítása szerint a Pán Rapid Randi című rendezvényt tették lehetetlenné – azt állították ugyanis, hogy szeretnék megtudni, mi is az a pánszexualitás, és ennek az az egyetlen módszere, ha az összes jelenlévőről videofelvételt készítenek, és nem mellesleg sértegetik is őket.

Az afférnak a rendőrség vetett véget – de ez azért felvet néhány érdekes kérdést.

Rögtön ott van az a tény, hogy Budaházyt 2016. augusztus 29-én a Fővárosi Törvényszék első fokon – társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében, mindezt bűnszervezetben elkövetve vádpontokban bűnösnek találva – elítélte. Összbüntetésül 13 év fegyházat kapott, melyből feltételesen sem szabadulhatott volna. A büntetés idejébe beleszámították az előzetesben és házi őrizetben töltött éveket is. Ezzel egyidejűleg – szökés, elrejtőzés veszélye miatt – a bíróság elrendelte házi őrizetbe helyezését. Az ítélet ellen a védelem felmentésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Mármost, aki házi őrizetben van, az legyen is házi őrizetben és ne mászkáljon ország szerén tova. Mit mond erről a jog?

A házi őrizet a terhelt mozgási szabadságát és a tartózkodási helye szabad megválasztásának jogát korlátozza. Házi őrizet elrendelése esetén a bíróság által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a terhelt csak a bíróság határozatában meghatározott célból, különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása vagy gyógykezelés céljából az ott írt időben és távolságra (úti célra) hagyhatja el.”

Hát nem tudom. Lehet, hogy a Pride rendezvényeinek megzavarása Budaházy mindennapi életének szokásos szükséglete? Vagy tekintsük ezeket a tevékenységeket gyógykezelésnek, mintegy terápiának? Van egy olyan érzésem, hogy ha házi őrizetben lévő személyt nem Budaházy Györgynek hívják és agresszív cselekményekre ragadtatja magát, elhagyván a számára kijelölt lakást és helyet, úgy lecsukják, hogy belefeketedik.

Na, de Budaházynak hívják.

És hogy is volt azokkal a terrorcselekményekkel?

Azok a 2007-2009-es időszakban történtek, amikor sorozatban Molotov-koktélos vagy robbantásos támadások érték az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodáit és politikusaik otthonait. Célpont volt például az akkori kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a vidéki háza, Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető ingatlana. Felgyújtottak egy Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt, az egyiket olyankor, amikor éppen vendégek is voltak bent. A vádpontok között szerepelt egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is, pénzszerzési céllal.

Csak megjegyezném, hogy ezek szerint Sztálin elvtárs nem állt egyedül a tbiliszi posta kirablásával, lettek követői.

Hát ez bizony komoly vádirat, a 2016-os elsőfokú tárgyaláson meg is jegyezte a bíró, miszerint nehéz helyzetben van, hiszen egészen addig nem kellett magyar bíróságnak terrorcselekménnyel kapcsolatban dönteni.

Azóta igen: illetve nem egészen, mert az tény, hogy pár napja elítélték első fokon és még nem jogerősen a rendőrgyilkos Győrkös Istvánt, csak épp nem terrorcselekményért, hanem emberölésért és lőfegyverrel való visszaélésért. Viszont a szervezet, amit fenntartott, vagyis a Magyar Nemzeti Arcvonal mármint az MNA1989, mert kettészakadtak volt korábban, ugyan tekinthető terrorszervezetnek, csak épp a hatóságok mostanság a legkorszerűbb nyugati és távol-keleti módszerekkel kutatnak utánuk, vagyis bottal ütik a nyomukat. Győrkös megkapta első fokon a tényleges életfogytiglant, rendőrgyilkosságért nem is nagyon kaphatott volna Signum Laudist vagy habostortát, de mondom, az ítélet még nem jogerős, lesz még ebből másodfok is, Kúria is...

Azonban térjünk vissza Budaházyhoz. Hát neki ennél azért bonyolultabb a helyzete. Tavaly év elején kezdett újra megjelenni a közéletben, főként interjúkat adott, melyekben nem fukarkodott az akkori (és mostani) kormánypárt dicséretével, valamint a Jobbik szidalmazásával, ez annyit finomodott az azóta eltelt időkben, hogy a Mi Hazánkat sem szereti, illetve a Fidesz kreatúrájának tartja - de akkor miért nem kedveli őket? Mert ugye a kormánypártot viszont támogatja... nem értem én ezt a bonyolult lelket, illetve, dehogyisnem, tán még túl jól is értem.

Ugyanis amint elkezdett hűségnyilatkozatokat tenni, a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletét és új eljárást rendelt el az ügyben.

Ami mostanáig is tart.

Tehát akkor emberünk 2016. augusztus 30-ig előzetesben volt, attól 2018. áprilisáig házi őrizetben, utána meg nem tudni biztosan, milyen a státusa, ennek részletei nem ismertek, de azért Jupiterre, akit egyszer már elítéltek tizenhárom évre terrorcselekményért, és most is vizsgálat folyik ellene, tán csak nem kéne a Dunakorzón flangáljon?

De flangál, kérem, flangírozik, rendezvényeket zavar meg, és szemmel láthatóan a haja szála sem görbül, még a rendőri intézkedés során sem. Olcsó poén volna azon röhögni, hogy mi marhaságot ki kell ennek a szegény embernek találnia ahhoz, hogy kimehessen a Pride-ra – de tényleg mintha a saját érdekei ellen dolgozna, egy független bírósági rendszerben minden ilyen, általa elkövetett atrocitás súlyosbítaná a helyzetét, az új eljárás végén.

Vagy nem: a jelek arra mutatnak, hogy neki vagy minden mindegy, vagy sérthetetlen, megfürdött Fafnir sárkány vérében, mint Siegfried, és most már semmi fegyver nem fogja.

Mondjuk annak magam voltam a szemtanúja, mikor 2014-ben vagy 2015-ben bekiabálással megpróbált megzavarni egy Nagy Imre-megemlékezést, pedig hát akkor elvileg még előzetesben is kellett volna lennie – csak épp nem volt, mondjuk nagy botrány nem lett, mindkét fél beérte a nehézlovassági becsületsértésekkel és ment utána a dolgára.

De neki már akkor sem lett volna szabad a Vértanúk terén lennie.

Mégis ott volt. Két megoldás kínálkozik: vagy kettő van belőle, egy törvénytisztelő, aki otthon ül, csendesen, jogkövető módon viselkedik, és egy gonosz ikertestvér, aki minden egyébért felelős, vagy pedig úgy jár ki-ba a magyar büntetésvégrehajtási rendszerben, mint a huzat.

És nem tudnám megmondani, melyik válasz a nyugtalanítóbb.

Esetleg még lehet ő Monte Cristo grófja is, mert az megszökött If várából – na, de csak egyszer, Budaházy meg a jelek szerint hetente teszi.

Egyet mondok, magyarok, legyünk büszkék a jogrendszerűnkre.

Nincs még egy ilyen sehol, széles e világon...

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása