Forgókínpad

Forgókínpad

Ördögi kísértetek

2019. november 27. - Szele Tamás

Ha én most Bornemisza Péter volnék, úgy folytatnám a címet, hogy „...avagy röttenetes utálatosságáról ez megfertéztetett világnak” – tulajdonképpen nem is lenne rossz ötlet, akkor sem, ha nem vagyok jó ideje elholt lelkész és szuperintendens. Van valami ebben a dologban, kérem, ahogy így körülnézek. Minden sarokban ördögfiókák, démonok, rosszlelkek.

lucifer.jpg

Magyarországon zajlik valami.

Éspedig valami ördögi.

Más országban nem rendeznek nemzetközi konferenciát az üldözött kereszténység védelmében, aminek az lehet az oka, hogy a más országok egy része egyáltalán nem vallásos, más része vallásos, de nem keresztény, megint más országok vallásosak is, keresztények is, de nem tapasztalnak üldözést, szóval ránk marad a feladat, hogy ez ügyben konferenciát rendezzünk, mint tapasztalt szakértők. Mely konferencián oly szépet idézett a magyar kormányfő Szent István intelmeiből Imre herceghez, hogy majdnem elfakadtam sírva, amely gyöngyen mondta:

Vésd az emlékezetedbe, hogy (...) indulat, dölyf és gyűlölség nélkül, békességben, lélekben alázatosan és szelíden kell uralkodnod, mivel minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”

Még azt is hozzátette, hogy „ebből dolgozik ma is a magyar kormány”.

Én majdnem elaléltam ennyi szépségtől, a födém meg majdnem leszakadt, de szerencsére csak majdnem, szóval tudom folytatni ezt a pokoli írást.

Más országban csak szófordulat az „ördög ügyvédje”, méghozzá latinos: nálunk nagyon is létező személy vagy csoport, annyira létező, hogy a rendőrség is nyomoz utána. Most éppen a szegény, ártatlan, szűzies erkölcsű Borkai ex-polgármester zsarolói között keresik a legmodernebb kriminalisztikai módszerekkel, miszerint külön erre a célra kialakított, speciális bottal ütik a nyomát, és ettől vagy meglesz vagy nem, de inkább nem. Mondjuk tényleg nem tudom, mi lenne a nagyobb baj, meglehet az, ha elkapnák, mármint az igazit – mert akkor nagyon kínos dolgok derülhetnének ki. Sőt, ha ő a Sátán jogi képviselője, akkor komoly túlvilági hatalmak védelmezhetik, még a végén kénköves lángokat fog szórni, jobb lesz helyette becsukni akárki mást, az amúgy is azt fogja vallani, amit várnak tőle.

De nem csak a politikánkba bújt bele az ördög, hanem a mindennapi életünkbe is. A múlt héten aki nem azon sápadozott, hogy akad, aki nem áll fel egy nemzeti rock-számra egy futballmérkőzésen, az attól szédelgett, hogy megszállták Magyarországot a jógadémonok, legalábbis a nagykenetű Németh Sándor szerint, aki kitart kijelentései mellett, sőt, pereskedik is, ha valakinek nem tetszenek. Az indiai követségnek sem tetszettek, úgyhogy India most jobban teszi, ha reszket, mert jönnek az arkangyalok, akiket Németh nagykenetű küld a nyakukra, oszt lángpallosra hányják Varánaszi összes bálványát, felégetik minden templomát. Ami meg marad belőlük, beleszórják a Gangeszbe. Mondjuk Indiának most más bajai vannak, de ha majd azokkal végzett és ráér, nem kétlem, hogy nekiáll egy kicsit remegni ez ügyben is.

Azonban a jógadémon semmiség, kérem. Az csak amolyan ördögfióka. Sokat kell még annak nőni, hogy veszélyes legyen: nekünk magára az öreg Ördögre kell felkészülnünk! Mert nem úgy vagyon az, hogy Béliál vagy Azazél meghátrál pár Miatyánktól, Üdvözlégytől, megkergetjük szenteltvizes vízágyúval és már menekül is az országból hanyatt-homlok. Érteni kell ahhoz, kérem. Tehát tanulni kell.

Tanítják is. Éspedig nem akárhol, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen! Sőt, nyilvánosan hirdetik, íme, bizonyság Isten előtt!

Szeptember óta egy katolikus és két református lelkész lát el lelki gondozási szolgálatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Szerdánként este 7 órától bibliaórákkal várják az érdeklődőket, valamint azzal az előadássorozattal, amely az ördögűzés filmbéli és valóságos eseteivel foglalkozik. Az első órán Alácsi Ervin János őrnagy, római katolikus tábori és egyetemi lelkész az ördögűzés teológiai hátterét világította meg. Mint mondta: a téma a ’70-es években kezdte foglalkoztatni a hollywoodi filmeseket, az Ördögűző című alkotás volt az első klasszikus. Azóta sok szenzációhajhász mozi jelent meg, ám a 2000-es évek elején készült, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért, vagy a 2011-ben bemutatott A rítus című alkotások valóságos történeteken alapulnak, és jól bemutatják az ördögűzés valóságos jelenlétét az egyházban. Ennek bizonyítéka az is, hogy II. János Pál pápa külön Ördögűző Akadémiát hozott létre a Vatikán falain belül. A katolikus lelkész leszögezte: ez a komoly téma indulatokat ébreszt, mert sok keresztény ember sem hisz az ördög létezésében és abban sem, hogy létezik megszállottság. Ehhez a pszichiátria tudományának álláspontja is társul, amely többek között az epilepszia, skizofrénia, vagy mániás depressziós kórképekre vezeti vissza egy-egy személy ördögi megszállottság esetén mutatott „tüneteit”. Az Egyház álláspontja ugyanakkor az, hogy a tudomány nem tud mit kezdeni olyan jelenségekkel, mint amikor egy ördögtől megszállott ember különböző, általa korábban nem ismert nyelveken beszél, emberfeletti erővel rendelkezik, vagy képes végtagjait természetfeletti módon kicsavarni, esetleg – akárcsak a filmekben – a valóságban is levitálni (lebegni) és kifecsegni a jelenlévő ördögűző titkait. Alácsi Ervin János szerint ezért is nem lehet pszichiátriai kórképeknek megfeleltetni a megszállottságot. Ugyanakkor az Egyházban is vannak szkeptikusok a témával kapcsolatban még a pápaválasztói joggal rendelkező bíborosok között is. A katolikus egyház hivatalos, teológiai alapokon nyugvó álláspontja mégis az, hogy a sátánról és az angyalokról nem tudomást venni, létezésüket tagadni a megváltás történetének magyarázatában szab gátat. A hit szerint ugyanis Krisztus épp a sátántól, ezáltal a bűnöktől való megszabadításunkért áldozta életét a kereszten. A Bibliában számos helyen szerepel, hogy meggyógyította az ördögtől megszállottakat, követőinek pedig hatalmat adott az ördögűzésre. Erről az egyházi szolgálatról és megvalósulásáról a sorozat következő alkalmán lesz szó, amelyről a hallgatók a megszokott csatornákon kapnak majd értesítést.”

Még nem önálló tanszék, de már tanulható! Nem győzöm hangsúlyozni: ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanítják, a nemzeti közszolgáknak, vagyis Magyarország jövendő vezetőinek. Belőlük lesz majd az a nemzeti középosztály, amelytől a mostani rendszer a felemelkedést várja – meg, amint látom, az ördögűzést is.

Tehát akkor a mi mostani rendszerünk hisz a Sátánban? Hinnie kell, ugyanis a KESMA egyik lapjában, a sonline.hu-ban idén, Vízkereszt alkalmából külön terjedelmes és saját írás jelent meg – ezeknél a sajtótermékeknél ki kell emelni, ha egy írásuk saját, mert nem ez a gyakorlat. Nézzünk csak bele abba is!

A katolikus egyház szerint a sötét oldal napjainkban egyre erőteljesebben és észrevehetetlenül munkálkodik, ezért kap folyamatosan nagy hangsúlyt a sokak által misztikusnak tartott, ám létező ördögűzés szertartása. (…) Mint mindegyikben, a Kaposvári Egyházmegyében is van hivatalos ördögűző, akit a püspök jelöl ki a szolgálatra. A papok csak felső utasításra vállalják a szertartást, amit egyáltalán nem tartanak veszélytelennek, akár emberéletet is követelhet, ha hibáznak. Ugyanúgy, ahogy az orvosi műtéthez is asszisztencia kell az orvosnak, az egzorcista is segítőkkel dolgozik. A módszer pedig titkos, belső, egyházi kompetencia, ám egy biztos: Jézus nevében cselekszenek.

Nem erőről beszélünk, hanem személyről, egy külső tényezőről, ha az ördögöt említjük – mondta Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent Margit Templom plébánosa. – Az ördög a hazugság atyja, eszköze a rejtőzködés, célja annak elhitetése, hogy nincs, és pont emiatt nem is fognak védekezni ellene. Pedig ha jól szétnézünk a világban, erősen azt láthatjuk, hogy aktívan munkálkodik – mondta a plébános, aki szerint a befolyásoltság, a megkötözöttség és a megszállottság fokozatait különböztetjük meg. Az elsőnél még működik a szabad akarat, de az ellenállás nehezére esik az érintettnek. A második fázis már több területre hat, a megszállottság pedig a személyiség egészét érinti, nincs szabad akarat. Ekkor már külső segítség kell.

Ha az orvosi okokat egyértelműen kizárták, akkor lép közbe az egzorcista, hétköznapi nevén: ördögűző, aki megtisztítja a gonosztól a testet, a szellemet és a lelket egyaránt, vagyis mindazt, ami miatt ember az ember. (…) Nem is gondolnánk, hogy a pokoli hörgésekre emlékeztető kemény metálzene, vagy a horoszkópok szerint alakított élet mennyire erősíthetik a sötétség hatalmát. (…) Pedig szilveszter és újév idején könnyű elcsábulni, hogy megtudjuk, mit hoz a következő esztendő. Ezek a tevékenységek tévútra vezethetnek, és erősíthetik a gonoszt.” (Sonline.hu)

Tovább is lenne, ugyanilyen szépen, de csak több volna, más nem: jobb, ha tudomásul vesszük, miszerint olyan országban élünk, amelyben az Ördög és a démonok reális tényezőnek tekintendők, akik pedig nem hisznek bennük, azokat nyilván megszállták, és ha a szenteltvíz nem téríti őket jobb belátásra, majd téríti a tűz. Különben sosem értettem, miért égetik meg máglyán azt, akibe belebújt az Ördög: a Sátán lakóhelye a tüzes Pokol, lételeme tehát a tűz – nem, hogy megszaladna tőle, inkább kedveskedésnek, szíveslátásnak érezheti az autodafét. Egyszóval, nem a Gonoszt büntetik azzal sem, hanem a szegény áldozatát – pokoli dolgok ezek, kérem.

Másfelől meg ilyen bölcs és mértéktartó, mindig egyenlőségre, méltányosságra törekvő és kiválóan gazdálkodó kormányzat mellett a bajokat tényleg nem tudom, ki más okozhatná, mint a Sátán és légiói: szóval, ki kell őket űzni az országból, ha kell, boszorkányokat is kell égetni, de legelsőbben ki kell adni újra és magyarul a Boszorkányok Pörölyét, a Malleus Maleficarumot, „mellyel minden boszorkány és az ő eretnekségük igen hathatósan eltiporható”, ahogy a híres kötet alcíme mondja. (Malleus maleficarum maleficas et earum haeresim ut phramea potentissima conterens)

Hiába, sok az ördög minálunk, belébújtak az országba.

Lassan mindannyian szegény ördögök leszünk.

Néha már kételkedem is abban, hogy ez még Magyarország.

Mert ahogy kergetik, űzik a sok sátánfattyat a szentéletűek, inkább az az érzésem: ez már a Pokol.

Még a térképen át kell írni a nevét a területnek, de ha megtesszük, egyből a helyére kerül minden, Luciferrel, démonokkal, üstökkel és miegymással együtt.

Apage Satanas, kedves felebarátaim, apage Satanas.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása