Forgókínpad

Forgókínpad

Amikor mindmeghaltam

2020. január 30. - Szele Tamás

Kezicsókolom, én tegnap mindmeghaltam. Itt a Baross téren, a Keleti közelsége miatt. A szomszédok is, közösen haltunk meg mind, rövid volt az agóniánk és remélem fájdalommentes is. Erre részben a leírásokból, részben pedig abból következtetek, hogy nem vettük észre. Szóval lehet, hogy mi már zombik vagyunk vagy kísértetek, de hogy nem tudunk róla, az biztos.

koronavirus.jpg

Nem mennék most bele abba, hogy Kínából milyen hírek jönnek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, mennyire igazak, mennyire megbízhatóak, ugyanis a legtöbbekkel ellentétben nekem nem csak véleményem van Kínáról, hanem ismereteim is vannak. És ezek azt mondják, hogy a Középső Birodalomban nincs viszonylagosabb dolog az igazságnál, arról nem is szólva, hogy Kína az egyik olyan ország a világon, ahol ha valamit az állam titokban akar tartani, az sikerül is neki. A másik ilyen Oroszország. A többi országokban ezzel szemben többé-kevésbé elviselhető az élet, szóval valamit valamiért.

Az viszont biztos, hogy ezt a járványt valamennyire mindenki meg fogja érezni a bolygón, az is, aki el sem kapja, mert hosszú távú gazdasági és talán politikai következményei lehetnek – még a legszerencsésebb forgatókönyv esetében is (mely szerint könnyen és gyorsan megfékezik az epidémiát) kiváló lehetőséget kap a pekingi vezetés egy ellenőrzött bezárkózásra, aminek viszont nagy hagyományai vannak arrafelé. Zárt országban a korlátlan hatalomgyakorlás is könnyebb. Az is elég sokat mond, hogy a Kínai Népköztársaság területéből egyedül Tibet fertőzésmentes – hogyne, hiszen oda csak egyetlen műút és egyetlen vasútvonal vezet, a légiforgalom is nehezen megoldható, és a tartomány eleve katonai irányítás alatt áll, ott még akkor sem tudhatnánk, mi zajlik tőlünk tíz kilométerre, ha a Potala előtt állnánk a téren. Tehát ez nem Avalókitésvara kegyelme, hanem a zsarnokság és elnyomás, valamint a földrajzi viszonyok pillanatnyilag szerencsés mellékhatása. Hogy Hszincsiang-Ujgurban meg fog ugrani a táborokba zsúfolt foglyok között a járvány áldozatainak száma, az is valószínű: a könyvelésben mégis másképp néz ki, ha valakivel a koronavírus végez, mintha azt írják bele, hogy „szökés közben hátba lőtte magát, öngyilkossági szándékkal”. Ugyebár, az ujgur munkatáborok kizárólag a szakmai továbbképzést szolgálják, legalábbis a hivatalos magyarázat szerint, ott őrség sincsen a pekingi illetékesek szerint, épp ezért szökés közben mindenki köteles saját magát hátba lőni.

Szóval, Pekingnek érdeke ugyan megszabadulni a járványtól, de az nem igazán érdeke, hogy a sikerről a világ túl hamar tudomást szerezzen. Persze muszáj lesz majd előbb-utóbb kiteríteni a kártyákat, hogy a gazdaság ne szenvedjen túl nagy kárt, és nem, nem arra gondolok, hogy az iparcikkek lehetnének vírushordozók, az nem igaz, nem lehetnek: hanem arra, hogy leáll minden komolyabb üzleti tárgyalás és tranzakció a rendkívüli állapot miatt.

Ennyit Kínárról – de mi újság Pesten?

Mi lenne? Pusztulunk, romlunk, mindmeghalunk, ahogy kell.

Mármint az álhír-sajtó szerint.

Szóval, elég sok mindenre jó ez a járvány, de egy csomó ember pénzt keres rajta. Amolyan sárkányfű-árusok ezek, ugyanis amit eladnak, az sem nem igaz, sem nem hasznos, sem nem alkalmas egyáltalán semmire a világon, de mégis kelendő a portéka, mikor az a szóbeszéd járja, hogy sárkányt láttak az alvégen.

Az Index és az Urban Legends külön válogatást közölt a kerengő álhírekből, engedelmükkel ezeket most nem is elemezném, bőven elég az is, amihez személyesen van szerencsém. Ritka dolog ugyanis, ha az újságíró valamiről külső források, bizonyítékok igénybevétele nélkül is tökéletesen bizonyosat tud mondani, és én most ebben a helyzetben vagyok: ki is használom, bár majd bemutatok néhány külső forrást is, mert tanulságos lesz, hogyan alakul az álhír sorsa, ha egyszer elindult.

Egyszóval, tegnap a következő rémhír járta be a Facebook magyar nyelvű bugyrát:

tv2-friss.jpg

FRISS! 7 KÍNAI ÉS 3 MAGYAR KORONAVÍRUSSAL FERTŐZÖTT ÁLLAMPOLGÁRT SZÁLLÍTOTTAK KÓRHÁZBA MA HAJNALBAN. AZ NNM HIVATALOSAN IS BEJELENTETTE A JÁRVÁNY MEGJELENÉSÉT MAGYARORSZÁGON ÉS EZ MÉG NEM MINDEN....

BUDAPEST - Mostmár hivatalosan is bejelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy ma hajnalban hét koronavírussal fertőzött kínai állampolgárt és három magyar állampolgárt szállítottak kórházba és helyeztek azonnal karanténba Budapesten. A 10 súlyosan fertőzött személyből hárman egy órán belül az életüket vesztették. További 57 gyanús személyt helyeztek karantén alá az éjszaka folyamán. Több szemtanú elmondása szerint a Keleti Pályaudvaron a mellkasához kapott és összeesett egy kínai férfi, aki a helyszínen az életét vesztette.
– Menczer Tamás külügyi államtitkár bejelentette és felhívta a figyelmet, hogy senkinek nem javasolja a külföldre történő utazást, sőt azt is elmondta, hogy aki teheti tartózkodjon otthonában. A Kínába tartó összes járatot azonnali hatállyal felfüggesztette.
Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a „tüsszentési etikett” betartása. A vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.”

Ejnye-bejnye. Persze, egy Google-keresés kiadta a forrást – naná, hogy a tv2-hirado.me, ez a rossz hírű álhírlap a felelős, ami ellen most már nyomozás is folyik – csak kissé lassan folydogál, el lehetne kapni őket rövid úton is, bár az nem biztos, hogy államérdek. De mindegy is. A szöveget sokan töredékesen, mások teljes formájában idézték, rendszerint a forrást meg sem jelölve, tehát a köztudatban bekerült a „megírták a Facebookon, tehát igaz” kategóriába.

Akkor lássuk. Ez egy roppant virulens epidémia. A hír szerint a kínai állampolgár a Keletiben kapott a mellkasához és hunyt el – nos, ha így lett volna, valóban nem lett volna csoda, ha karanténba helyezik a környéket, pedig hát Budapest, sőt, Magyarország egyik legnagyobb közlekedési csomópontja és ha másból nem, az Útinformból mindenki tudna a lezárás tényéről. Azonban nincs itt lezárva semmi. Annyira nincs, hogy én tegnapelőtt, mikor épp karanténba kellett volna minket csukjanak, egy ismerősömmel és remélem, nemsokára kollégámmal kávézgattam jó hangulatban, és a legteljesebb egészségben váltunk el, utána még be is vásároltam kicsit. Szóval, szemenszedett hazugsággal állunk szemben.

Már csak azért is, mert a tv2-hirado második fotója, mely azt mutatja be, hogy mentők és rendőrautók állnak a Keletinél, szikrázó napsütésben készült, tegnap meg tegnapelőtt viszont olyan köd volt mifelénk, hogy fel lehett rá akasztani a kisbaltát.

keleti_napfenyben.jpg

Rendben van: hazugságot láttunk, ami csak arra volt hivatott, hogy növelje az álhírlap olvasottságát, megosztásainak számát ebben a hisztérikus pánikhangulatban, több pénzt kapjanak az oldalon elhelyezett kismillió körömgomba-reklámért. Máskor is hazudnak ezek a piros-sárga fejlécű orgánumok, igazat még tévedésből sem írnak, annyi a különbség, hogy ezt most visszakézből tudom cáfolni. Mint láthatjuk, nem is akarnak igazat írni, az náluk nem cél, csak az olvasottság, a kattintások, megosztások száma fontos – olyan ez, mintha szándékosan romlott ételt árulnának a népnek.

Persze, azért ez másnak is szemet szúrt, és gyorsan ki is használták politikai szempontból.

Míg az álhírlap anyagi tőkét kovácsolt a hazugságból, az Origo és a Magyar Hírlap politikait – abból, hogy az álhírlap hazudott.

Olyan címmel jelent meg anyag az Origón, miszerint:

Hazugságok, álhírek terjednek a neten a koronavírussal kapcsolatban”

Ezzel még egyet is lehet érteni. De lássuk a folytatást!

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.”

A magyar kormány vizsgálhatná az összes álhírrel szemben való fellépést is, csak akkor eldobhatnák a KESMA-t – idézzük emlékezetünkbe, a kormánymédia az elmúlt évben hány sajtópert veszített.

A Magyar Nemzet, illetve az EMMI még rátesz egy lapáttal:

Az EMMI felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést.”

Az EMMI felszólíthatná ennyi erővel a Francia Idegenlégiót, a Biztonsági Tanácsot, a bostoni Szimfonikusokat és a kigyikfalvi tűzoltózenekart is ugyanerre, mivel a pártoknak semmi közük nem volt az álhírlap ügyeskedéséhez – van nekik közük ezer más dologhoz, de speciel ehhez nincs.

Mármost előállt egy érdekes helyzet. A Baross téren ki nem tört koronavírus-járvány és a be nem vezetett karantén politikai üggyé vált, tehát most már teljesen mindegy, mi is az igazság. A politizáló magyar polgár most pártállása szerint vagy köteles beszerezni egy koronavírus-fertőzést és elhunyni minél előbb abban, hogy bizonyítsa, miszerint a kormány nem mondott igazat, vagy köteles volna sportversenyeket és hegyen-völgyön lakodalmat rendezni a téren, hogy azt bizonyítsa, miszerint semmi veszély, a kormány igazat mondott.

A politikum betette a lábát, a tények nem számítanak, a valóság visítva menekül.

Mi meg, itteni lakosok, jelentem, élünk, de nem politikai céloktól vezérelve maradtunk életben, hanem csak úgy. Senki sem szólt nekünk, hogy mind meg vagyunk halva.

Bár ettől még lehet, hogy elhunytunk, csak nem vettük észre.

De ha meghaltunk, akkor sem nyugodhatunk békében.

Ezek a marhák azt se hagyják.

A legközelebbi mindmeghalást tessék jelezni a kapualjban, a faliújságon.

Legalább tudjunk róla.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása