Forgókínpad

Forgókínpad

Az acsai homeopata

2020. március 11. - Szele Tamás

Két dolgot kell folyamatosan felhánytorgatnunk a koronavírus-járvány (és mellesleg: minden egyéb) kapcsán itt, Hunniában. Az egyik, hogy előbb lesz végünk a tulajdon hülyeségünk miatt, mint bármiféle betegségtől, a másik, hogy nem kell mindent egyéni előny vagy haszon szerzésére felhasználni, legyen az anyagi vagy politikai. Undorító is, baj is lehet belőle.

A tegnapi esetünk mindkét kategóriába besorolható: hülyeség is, hasznot is hajt, mármint annak a homeopátiás gyógyszergyárnak, amelyik az ajánlott varázsszereket gyártja. Meg a háziorvosnak is, aki javasolta őket. De lássuk magát a történetet, mert bizony mondom néktek, feleim, nem tanulság nélkül való.

Történt pedig tegnap délelőtt, hogy egyszerre többen is rémülten vették észre, miszerint dr. Jakab László György háziorvos arról tájékoztatja a Pest és Nógrád megyék határán fekvő Acsa község lakosságát, hogy homeopátiás szerekkel meg lehet előzni a koronavírus-fertőzést. Tette mindezt a község hivatalos honlapján, a következő szavakkal:

Koronavírus prevenció homeopátiával

Vezető francia homeopata orvosok a koronavírus prevenciójára a Phosphorust javasolják CH 15-ös potenciában.

Törekvésük láthatóan arra irányul, hogy a nehezítsék a fertőzés kiterjedését a tüdőszövetre. Az eddigi koronavírus fertőzés miatti halálesetek ugyanis minden esetben a tüdő kiterjedt megbetegedése miatt következtek be. Franciaországban a kórnak addig 2 halálos áldozata volt. Az egyik egy 90 év körüli idős ember, a másik egy AIDS beteg fiatalember.
A Phosphorus a belső parenchimás szervek egyik leghatékonyabb protektora a homeopátiában.

A preventív kezeléshez lengyel homeopátiás kutatóorvosok tanácsára került még hozzá az Oscillococcinum, mert ők azt tapasztalták, hogy minden légúti vírusfertőzés klinikai megjelenése, vagy lefolyása enyhébb, ha az Oscillococcinumot preventív alkalmazzák.

Így a Koronavírus járvány alatt javasolt preventív homeopátiás kezelés a következő:

– Phosphorus CH15 napi 1x5 golyó esetleg heti két nap szünettel
– Oscillococcinum heti 1x1 tubusdózisban
– plusz az egyén homeopátiás alkati szere CH 15-ös potenciában hetente 1-2x5 golyó

Figyelmeztetés!

Sulfur homeopátiás alkatú egyének, mivel ők a Phosphorus magasabb hígításait rosszul tolerálják semmi képen ne szedjenek belőle nagyobb potenciát, viszont CH 15-ös potenciában ők is szedhetik a szert.

Azok akik vastagbélrák szűrésre készülnek, ne alkalmazzák ezt a kombinációt mert a Phosphorus elfedi az okkult vérzéseket és negatív leletet fognak kapni még abban az esetben is, ha egyébként lenne kimutatható vér a székletükben.”

Sárkányfüvet nem ajánlott, pedig tehette volna, de a sárkányfű-árus nem vitte el őt továbbképző tanfolyamra, mint a fentemlített szereket készítő francia gyógyszergyár, és attól tartok, százalékot sem ígért a forgalomból. Mármost ahogy a Prédikátor mondja, mindennek rendelt ideje van, megölésnek és gyógyításnak, rontásnak és építésnek, születésnek és meghalásnak, felőlem lehet ideje akár még a homeopátiáról szóló vitáknak is, ha azokat nélkülem tartják – de nem most.

Most járványnak vagyon az ideje és vigyázatnak, kezelésnek, istápolásnak, nem haszonlesésnek. Aki ilyenkor csodaszerekkel kufárkodik, arról mondja meg a törvény, mit érdemel, nem az én dolgom: de nem tisztikeresztet, az is biztos, inkább az ellenkezőjét. Lehet hinni és nem hinni a homeopátiában, békeidőben vitatkozni is róla, de most, a jelen helyzetben szigorúan tilos a bevált gyógymódokat „alternatívokkal” helyettesíteni, lövészárokban, pergőtűzben nem kísérletezgetünk. A homeopátiáról a Magyar Tudományos Akadémia 2018-ban kiadott állásfoglalásában világosan leszögezte:

Bizonyítékok nélküli gyógyászatot végezni súlyos kockázatot jelenthet a betegek számára. Az osztály (az MTA Orvosi Tudományok Osztálya) egyetért az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) véleményével, mely szerint a homeopátia esetében nincs evidencia arra, hogy a homeopátia a placebónál hatékonyabb terápia lenne. Ennek alapján a homeopátia nem tekinthető a komplementer medicina részének.”

Nos, mindennek ellenére Jakab doktor ezt a gyógyászatot javasolta megelőzésre – és semmilyen más prevenciót nem említett! A 444-nek ezt azzal indokolta, hogy:

Más csatornákon rengeteg információt kap a lakosság erről, ő azokhoz kívánt szólni, akik hisznek a homeopátiában és élni szoktak vele.”

És akik nem, azok mihez kezdjenek? Ne a háziorvosuk tanácsát fogadják meg? A dolog egyszerű: dr. Jakab adott a pácienseinek egy alternatívát és úgy gondolta, válasszanak szabadon belőle. Ráadásul, mint láthattuk, ez a megelőzés valós járvány esetén annyit ér, mint halottnak a csók: annyit érne lábtörésre is.

A sajtó megkereste Zemen Szilviát, Acsa polgármesterét, hogy megkérdezze: mi dolog ez, és ő készségesen válaszolt is. Azt válaszolta, hogy:

A közlemény kiposztolására a település háziorvosa kérte meg. Aki nemrég továbbképzésen járt és ott kapta a lakosoknak megírt információkat. neki szerinte nem feladata egy orvos szakvéleményét felülbírálni. (…) Zemen kifejtette, hogy településvezetőként neki akkor is kötelessége az ilyen tájékoztatás, ha ő maga nem ért ugyan egyet, de egy egészségügyi szakember megkéri rá. „Nem feladatom, hogy diktátorkodva szelektáljak” – fogalmazott a polgármester.” (444)

Sőt, tegnap kora délután leszedték Acsa honlapjáról és Facebook-oldaláról a háziorvos „tájékoztatóját”.

Akkor minden rendben van? Hiszen

  1. A sarlatán félretájékoztatás eltűnt.

  2. A háziorvos azzal menti magát, hogy továbbképzésen tanulta a szamárságot (persze, a gyógyszergyárén, de az is „továbbképzés”).

  3. A polgármester nem szólhat bele orvosi szakkérdésekbe, ő ártatlan.

Egyáltalában véve, mindenki olyan ártatlan a történetben, Petőfivel szólva, „mint az izé”, meg mint a szemérmetes Erzsók. Semmi sem történt, az is csak csendben, és azt is leszedték már.

Le bizony, a sajtófigyelemnek köszönhetően: Acsa község honlapjáról.

Bezzeg a szomszédos Püspökszilágyén még ott virít!

Aki nem hiszi, járjon utána: íme, itt látható. 

puspokszilagy.jpg

Márpedig akkor csak tüneti kezelés történt, a sarlatánság látható nyomát elsikálták, és bíztak abban, hogy az az okvetetlenkedő sajtó csak Acsa honlapján fog kutakodni, a többi környékbeli településén nem, ott mehet tovább a félretájékoztatás, ingyenreklám.

Azért ebben van valami nagyon magyaros, majdhogynem végzetesen az.

Hm, hogyan is írja Daniel Defoe a Londoni Pestisben?

...nemcsak varázslókhoz, jövendőmondókhoz és más hasonló szemfényvesztőkhöz futkároztak, hogy kifürkésszék sorsukat (és a népség szándékosan táplálta, ébren tartotta félelmüket, hogy minél tovább szédíthesse, minél alaposabban kifoszthassa őket), hanem ugyanolyan eszeveszetten szaladgáltak kuruzslókhoz, csodadoktorokhoz, mindenfajta javasasszonyokhoz orvosságért meg gyógyszerekért, s az ily módon felhalmozott pirulákra, cseppekre és az úgynevezett védőszerekre nemcsak a pénzüket szórták ki, hanem tetejébe a ragály mérgétől való félelmükben előre meg is mérgezték magukat, és ahelyett, hogy megóvták volna szervezetüket a pestistől, csak utat nyitottak neki.”

Ezt Defoe 1722-ben írta, az akkori Londonról.

No, kérem: utolértük a Nyugatot. Ne tekintsük Angliát, mert már egyenlőek vagyunk vele.

Mármint, az 1722-es, pestis sújtotta Angliával. Azzal mindenképp.

A többi apróságot háromszáz éven belül pótoljuk.

 


Szele Tamás

süti beállítások módosítása