Forgókínpad

Forgókínpad

Az emberjogi sörnyitó

2020. március 26. - Szele Tamás

Az, kérem, közismert tény, hogy a világon minden jó valamire, de főleg sörnyitónak, mert olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó. Azonban az már valóban csodálatos, ahogy a Romániában bevezetett kijárási tilalom a magyar kormánynak, illetve a kormány sajtójának arra alkalmas, hogy indokoljanak vele egy esetleges magyar kilépést az Emberi Jogok Európai Egyezményéből.

nemzetiszinu_sornyito1.jpg

Mert hát ha a szomszédnak szabad, akkor nekünk is legyen szabad, eb ura fakó, eb ura Brüsszel.

Kicsit zavarja az erősen érzelmi alapú és logikátlan eszmefuttatást az a két apróság, miszerint 1. Románia nem lépett ki ebből az egyezményből, 2. amiről szó volna, az nem tegnap, hanem egy hete történt. Akkor nem lépett ki. És akkor is viták folytak a dologról.

Na, tegyünk rendet ebben a kuplerájban.

Tehát, vegyük elsőként azt, amire hivatkozok. Az írás a Mandinerben jelent meg, átvette a Pesti Srácok is, jobban mondva teljesen átértelmezte, ami szakmai szempontból dicséretes, mert legalább dolgoztak valamit a szokásos copy-paste helyett, azonban az ő megközelítésüknek nincs túl sok köze a valós helyzethez, még ha bizonyos tényeken alapul is. Lelkük rajta, miként értelmezik a tényeket – szuverén, sőt, esetükben szuterén joguk. Azonban lássuk a medvét először a Mandinerből:

A járványra tekintettel, de a nyilvánosság tájékoztatása nélkül függesztette fel Románia részlegesen az Emberi Jogok Európai Egyezményének alkalmazását. Az ún. derogációval élve a román kormány tulajdonképpen önálló mérlegelése szerint korlátozhat olyan alapjogokat, amelyeket az Egyezmény rögzít. Az Egyezmény felfüggesztése adott esetben hátrányosan érintheti a helyi magyarságot is.

Románia azt követően jelentette be az Európa Tanács felé az Emberi Jogok Európai Egyezménye 15. cikkének alkalmazását, hogy szükségállapotot hirdetett a járvány kapcsán. A bejelentés szerint a szabad mozgás, a magán- és családi élethez való jog, az otthon sérthetetlensége, az oktatáshoz való és a gyülekezési jog, a magántulajdonhoz való jog, a sztrájkjog és a gazdasági szabadság kerülnek zárójelbe a rendkívüli jogrend idejére.

A bejelentésről a román kormány nem tájékoztatta a közvéleményt, amely így csak napokkal később, egy külföldi hírügynökségen keresztül értesült a lépésről.

Az Egyezmény 15. cikke háború vagy a nemzet létét fenyegető más rendkívüli állapot esetén lehetővé teszi a részes államok számára, hogy az Egyezményben foglalt kötelezettségeiktől eltérő intézkedéseket tehessen a helyzet szükségessége által feltétlenül megkívánt mértékben. Az Egyezmény 15. cikkének alkalmazása során az élethez való jog, a kínzás és a rabszolgaság és kényszermunka tilalma továbbra is érvényesül, emellett továbbra sem lehet büntetést kiszabni törvényi rendelkezés nélkül.” (Mandiner, 2020. március 25.)

Ez nagyjából helytálló, habár a „napokkal később” kitétel érdekes realitást takar, és jobb lenne a „napokkal írásunk előtt” kifejezést is beszúrni valahová – miért is? Mert, amint azt a Centrul de Resurse Juridice (magyarul: Jogi Erőforrások Központja) honlapján olvashatjuk március 20-i dátummal, Románia képviselői még március 17-én értesítették az Emberi Jogok Európai Bíróságának titkárságát arról, hogy bizonyos alapvető emberi jogok korlátozására a járvány kapcsán elrendelésre kerülő kijárási tilalom folyamán sor kerül majd. Tehát Románia nem lépett ki az egyezményből, nem sértette meg azt és nem tekinti semmisnek, Románia csak szólt, mondjuk a nyilvánosság kizárásával, ami nem helyes – de szólt előre. (Annyit még hozzátennék, hogy a Centrul de Resurse Juridice saját bevallása szerint is a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával működik).

Akkor most lássuk, hogy mutatja be ezt a Pesti Srácok, szintén tegnap, forrásként a Mandiner írását megjelölve:

A román kormány hatályon kívül helyezte az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Romániában szerda délben életbe léptek a kijárásra vonatkozó, a koronavírus terjedésének megfékezését célzó szigorítások, amelyek betartását rendőrök, csendőrök és katonák ellenőrzik az utcákon. Közben keleti szomszédunkban a kormány saját hatáskörében függesztette fel az Emberi Jogok Európai Egyezményének hatályát a koronavírus-járvány miatt – számol be a mandiner.hu.

A román kormány saját hatáskörében úgy döntött, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének hatályát, így a szabad mozgás, a magán- és családi élethez való jogot, az otthon sérthetetlenségét, az oktatáshoz való és a gyülekezési jogot, a magántulajdonhoz való jogot, a sztrájkjogot és a gazdasági szabadságot ideiglenesen felfüggeszti a koronavírus-járványra hivatkozva. Ez azonban bár az Egyezmény vonatkozó passzusaival összhangban van, de jelentős kockázatokat jelent többek között a kisebbségben élő romániai magyarság számra is.” (Pesti Srácok, 2020. március 25.)

A továbbiakban a kijárási tilalom elemeit ismerteti, itt engedtessék meg nekem egy zárójel: ennek kihirdetését magam is figyelemmel kísértem a Digi24 csatorna élő adásában, és minden magyarországi forrás megfeledkezik az egyetlen kissé mosolyogtató momentumról a különben nagyon komoly bejelentés során: jelesül arról, amikor a román belügyminiszter külön kitért pár mondatban a tényre, külön felhívta arra a figyelmet, hogy márpedig futballozni főleg és különösen tilos, mert ez csapatjáték és nézni is sokan szokták. Nem tudtam nem arra gondolni, hogy a hasonló magyarországi intézkedésre soha nem kerülne sor.

De vissza a lényeghez: a kijárási tilalom tegnaptól van érvényben, és olyan, mint minden, járvány idején elvárható kijárási tilalom. Nem teljes: szó nincs arról, hogy szigorúan tilos lenne kimenni a házból, ki lehet menni, de főként vagy dolgozni, ha ez elkerülhetetlen, vagy bevásárolni (az viszont elkerülhetetlen) ezen kívül orvoshoz, patikába. Emellett elhagyhatja az otthonát saját felelősségére is ésszerű korlátok között bárki, csak ahhoz ki kell tölteni vagy le kell másolnia kézzel egy formanyomtatványt, amiben szerepel, mikor megy, hova megy, miért megy. Ha igazoltatják, ezt bemutatja és mehet – de így lehet ellenőrizni a potenciális fertőzöttek mozgását. Olaszországban is valami hasonló rendszer működik, a magyar kormánysajtó mégsem állítja, hogy Itália felmondott volna bármilyen egyezményt.

Tovább megyek: ha és amennyiben lesz nálunk kijárási tilalom, az is valahogy így néz majd ki. Nincs hogy másképp kinézzen.

Románia, illetve a román kormány csak annyit tett, hogy – napokkal a magyar kormánysajtó ébredése előtt – jelezte a szándékát az illetékeseknek. Mármost jogilag ez úgy néz ki, mint Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke kedden bejelentette, hogy:

Minden állam felelőssége, hogy védelmi intézkedéseket hozzon vészhelyzet esetén, a kormányoknak azonban ragaszkodniuk kell az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak betartásához is, amikor új rendeleteket fogadnak el a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére - jelentette ki Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke kedden.

Daems arra figyelmeztetett, hogy egy vészhelyzet az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokat meghaladó intézkedések bevezetését is igényelheti, megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve.

Az egyezmény bármilyen körülmény esetén alkalmazható, és bizonyos eltéréseket is megenged a benne foglalt jogoktól, azonban a jogállamiság alapvető biztosítékait, különösen a jogszabályok betartását, a hatékony parlamenti felügyeletet, a független bírósági ellenőrzést és a hatékony jogorvoslati lehetőségek fenntartását még vészhelyzet esetén is fenn kell tartani.

A közbiztonság, az egészség megőrzése és a rend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek vagy korlátozásoknak arányosnak kell lenniük. Az egyezménytől való eltérést igénylő vészhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kell. A vészhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni.” (MTI)

Tehát láthatjuk: az EJEE átmenetileg és fontos közérdekből, vészhelyzetben részlegesen felfüggeszthető, ha nem is öröm az ilyesmi, de Jupiterre: teljesen, abszolút módon és univerzálisan soha nem is volt érvényes mindenkire, mert például a szabad mozgáshoz való jog nem alkalmazható sem a büntetésüket töltő elítéltekre, sem a fegyveres testületek tagjaira természetesen, amint ezer és egy kivétel van alóla békeidőben is: ezek nem jelentik az egyezmény felrúgását vagy a kilépést belőle.

Akkor mi a jó mindenségért interpretálja így a magyar kormánymédia a romániai kijárási tilalmat? Emlékezzünk csak kicsit, alig több, mint egy hónapja már szó volt arról, hogy Magyarország ki akarna lépni ebből az egyezményből! Akkor a KDNP vezérszónoka, Vejkey Imre mondta az az Országgyűlésben, felszólalása során, hogy:

El kell gondolkodnunk azon, hogy a strasbourgi bíróság hatályát felfüggesztjük-e. Magyarországon az emberi jogok helyzete enélkül is biztosított. A strasbourgi döntések sértik az állam kompetenciáját, az ítéletek mögött globális csoportok érdekei húzódnak meg. Itt az idő, hogy az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy bizonyos pontjainak felfüggesztéséről gondolkodjon el a kormány.”

Szó nem volt még idén február huszadikán, mikor ez elhangzott, járványról, karanténról, kijárási tilalomról Magyarországon. Sőt, Vejkey agymenését még a kormány is cáfolta, aznap, hivatalos kommünikében. Túl korán szólhatta el magát. Azonban láthatjuk: volt szó egy magyar kilépésről, nem is olyan régen.

A romániai kijárási tilalommal érvelni emellett velejéig hazug és hamis módszer, mint azt egyébként meg is szokhattuk: Románia nem lépett ki semmiféle egyezményből, csak szólt előre, hogy egy ideig sérülni fognak bizonyos, egyébként és általában sérthetetlen emberi jogok. Az Unió meg rágta kicsit a ceruzáját, és azt mondta: „Jól van, de csak óvatosan, és a járvány végén minden legyen úgy, mint előtte!”

A magyar kormány viszont a jelek szerint kiváló alkalomnak találja a rendkívüli helyzetet arra, hogy ne pusztán bebetonozza örök időkre uralmát a felhatalmazási törvény útján (nem értek ugyanis egyet ebben a kérdésben Török Gáborral, akárhogyan is elemez), hanem, ennek a logikának mentén, a helyzet ürügyén valóban ki akar lépni az EJEE-ből, ezt készíti elő propagandaeszközeivel.

Nem kétlem, hogy lesznek majd sokan, akik tapsolva mondanak le örök időkre emberi jogaikról.

Ugyanis az egyezményből való kilépés ezzel jár: az nem ideiglenes, nem átmeneti hatályú, nem visszafordítható: az végleges döntés.

Azért ügyesek ezek a fickók a kormányban, meg kell hagyni. Mindent tudnak használni mindenre.

Koronavírust teljhatalomra, a szomszéd ország kijárási tilalmát emberi jogok végleges eltiprására.

Szerintem még sört is tudnak nyitni akármivel.

Csak ne sörnyitó legyen.

Azzal képtelenek.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása