Forgókínpad

Forgókínpad

Tervpolitika és olajár

2020. április 21. - Szele Tamás

Nem lehet ezt a kormányt egy napra sem magára hagyni, kérem, tegnap más dolgom volt, nem tudtam írni, erre ma látom, hogy miket műveltek... Ha egy hetes szabadságot vettem volna ki – pedig az is időszerű volna már – mire visszajövök, már Gergely-naptárunk sincs, azt is eltörték volna, használhatnánk a régi Julián-naptárat, ami a padláson porosodik.

orban_konyokol.jpg

(Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Vasárnap délben a megszokott aggodalommal vettük tudomásul, hogy Müller Cecília arról tájékoztat: Magyarországon még felszálló ágban van a járvány, de úgy látszik, az országos tisztifőorvosnak nincs olyan szakmai háttere orvosi ügyekben, mint Orbán Viktornak, aki ugyanaznap délután elárulta:

A szakemberek szerint május 3-ára fut fel a csúcsra a járvány Magyarországon. Addigra meglesz az országban az 5000 lélegeztetőgép, ami már nagyjából biztonságos, de ez a szám eléri majd a 8000-et is, ami pedig elég lesz, akármi történik, az háború idejére is elég lenne.” (Index)

Mondjuk elég nehezen tudnék elképzelni olyan háborút manapság, amiben lélegeztetőgépre egyáltalán szükség lenne, Szaddám Husszein már a tubafa árnyékában hancúrozik a szüzekkel, a Zemzem partján, márpedig ő volt az utolsó, aki harci gázt használt. Európában már az yperni harctéren megtanultuk, hogy nem jó szerszám az, mert bármikor megfordulhat a szél és a mieinket fogja tizedelni. De mindegy, ez harmadlagos kérdés még „békeidőben” is (azért az idézőjel, mert bárhogyan is szeretnék egyesek, ez mégsem háború, ami ránk szakadt, csak elemi csapás), a valódi csoda mégis az, hogy Orbán Viktor tudja, mikor tetőzik majd a járvány.

Elsőre azt mondtam: azonnal szóljon valaki az ügyben a koronavírusnak is, hogy tudjon róla, mikor kell tetőznie, mert ha máskor tetőzik, megnézheti magát, és a Pesti Srácok is azt fogja róla írni, hogy sorosbérenc.

De tényleg elkezdett érdekelni, hogy miképpen lehet a miniszterelnök jobban informált az országos tisztifőorvosnál speciálisan és a teljes magyar orvosi karnál úgy általában? Mert ők egyelőre teljesen bizonytalanok a járvány csúcspontjának megállapításában. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis két lehetőség van összesen, úgymint

  1. a járvány vagy május 3-án éri el csúcspontját Magyarországon

  2. vagy máskor.

Ha ez most lóverseny volna, és az oddszokat latolgatnánk, azt mondanám, tegyük meg közepes összegre a harmadikát is, mert legalább százszoros pénzt fizetne, annyi az esélye, mint egy hármas befutónak, de hát – sajnos, ez nem lovi. Bár lenne most idő és lehetőség a lovival foglalkozni. Jobb szeretném. No, de mégis, miből jósolta ezt meg a magyar miniszterelnök? Sasmadarak röptéből, villámok fényéből, áldozati bika beleiből vagy kávénak zaccából?

Nem: a járványügyben tanácsot adó szakértők teszik május 3-ára a járványgörbe csúcsát. Egy fokkal jobb, mintha Orbán Viktor vagy egyenesen a nagy hírű, vajákos Biri néne jósolta volna meg, a szakértői gárda többsége tényleg tudós ember, a többieket meg annak mondják, és az is sokat számít. A teljes névsor olvasható a Portfolio írásában, én annak örvendek, de nagyon, hogy a magyar virológia olyan nagyságai sem maradtak ki ebből a csapatból, mint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, EMMI (ez utóbbi a munkahelye, nem a beceneve) vagy nagy kedvencem, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja. Szócska akkor került közel az én szívemhez, amikor még 2013-ban előtérbe helyezte a Gondviselés szerepét a sürgősségi ellátásban, mondván:

Aki hisz a gondviselésben, az el tudja fogadni, hogy bármikor bármi megtörténhet vele”.

Ez nagy igazság, melynek alapján mentőkre sincs semmi szükség, de mi van azokkal, akik nem hisznek benne? Nos: higgyenek. Örök kár, hogy ezt az egyházatyákhoz is méltó tételt olyan ember fektette le, aki a boldog és átkozott nyolcvanas években az ETA punkzenekar szövegírója volt és a magyar zenetörténet arany betűkkel jegyzi akkor írott veretes sorait:

Az űrdiszkóban radarpénisz lődörög (lődörög),
mámorosan csámborog a nők között (nők között),
Gyere ide Szűcs Judith!
Hadd vegyem le a bugyid!
Fuáááájjj!

Az űrdiszkóban robotpinák klaffognak (klaffognak),
Éjszakára egy radarfaszt megfognak (megfognak),
Levettem a bugyiját!
Megláttam a puniját!
Fuáááájjj!”

 Van az úgy, hogy az ember előbb a Sex Pistols híve, aztán a Gondviselésé, a kettő voltaképpen nem zárja ki egymást, és mostani helyzetünkben érdemes nem csak Szent Ágoston tanácsaira hallgatnunk, de Johnny Rottenére is, sőt, az övére inkább: Szent Ágoston ugyanis afrikai születésű volt, és mint ilyen, gyanús. No, mindegy, hagyjuk Szócskát birkózni a kemény basszusokkal és egyházatyákkal, inkább nézzük, Palkovics szerint miért harmadika a harmadika? 

Röviden azért, mert egy matematikus csoport vizsgálja a járvány terjedését - mondta a miniszter, hozzátéve: az ebola-járvány és a H1N1 vírus terjedését is jól tudták előre jelezni.

Ezek a számok tőlük származnak – mondta a miniszter. Azt érdekes irányítási feladatnak nevezte, hogy hogyan lehet a vírus terjedését ezen a szinten tartani, és mint mondta, „itt jön az, hogy mennyit mérünk, többet kell-e mérni, el kell szigetelni azokat, akik igazoltan koronavírus fertőzöttek, azoknak otthon kell maradnia és az egyéni felszerelés, a szájmaszk komoly eleme a védekezésnek” – sorolta a miniszter.” (ATV)

 Akkor csak van némi tudomány a dátum mögött, bár esküt mégsem tennék arra, hogy harmadikával elvonul a vész. Viszont érdekes: most már mérni, szűrni is fognak, aminek következtében a fél kormánysajtó pennájába dől, ők ugyanis mostanáig azt kiabálták, hogy felesleges a szűrés. Legalább a pszichológiai utókezelést ingyenessé kéne tenni a KESMA munkatársainak, amondó volnék.

 No, de nem igazán a tudomány mondja, hogy legyen vége az egész karanténos cirkusznak harmadikán. Hanem a gazdaság. Az kerülhet komoly bajba, ha május elején nem indul el minden a megszokott kerékvágásban, bár a válság már így is a nyakunkon van, ha engem kérdeznek. Mindenesetre Orbán Viktor tegnap interjút adott a Mária rádiónak (ezt az adót bizonyára százmilliók hallgatják, legalábbis Magyarországon), amiben azt mondta:

Május 3-án Magyarország képes lesz arra, hogy – több ország tapasztalatát is figyelembe véve – legyen egy kilábalási, visszatérési terve - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Mária Rádiónak adott interjúban.

A kormányfő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban úgy számol: május 3-án eléri az ország „a teljes önvédelmi képességet”, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális élet kerékvágásába.

De erről majd május 3-án, 4-én tudok legkorábban beszélni, hamarabb nem, de remélem, hogy akkor már – több ország tapasztalatával felvértezve – egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tudok bemutatni az országnak” – mondta.

Orbán Viktor hozzátette: az is kérdés, hogy a most „tüdőlövést” kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be. A válaszra különböző iskolák léteznek, ő a mérsékelt irányzathoz tartozik: a bekövetkező visszaesést kisebbnek látja, mint a legtöbben, a visszatérést azonban lassabbnak, mint a legoptimistábbak – közölte. Úgy gondolja, hogy jövő ilyenkor egy olyan gazdaságról lehet majd beszélni, amely azt a teljesítményt képes nyújtani, mint amit két hónappal ezelőtt.” (kormany.hu)

 Aha.

 Vagy nem.

 Terv, kérem, az van, gondosan kidolgozott, alapos terv, egyvalami nincs: garancia arra, hogy megvalósul. Arra, hogy minden a várakozások szerint történik. Nyugodtabb volnék, ha nem egy terv lenne a gazdasági kikapaszkodásra, hanem három-négy, ideértve a legjobb és legrosszabb változatokat is. De nálunk egy a terv mert egy a géniusz is, ha a valóság nem alkalmazkodik majd a tervhez, annál rosszabb lesz az a valóságnak, az is megnézheti majd magát, a koronavírussal együtt. Összegezve elmondhatjuk tehát: ha és amennyiben a dolgok Orbán Viktor elképzelései szerint alakulnak, az esetben egy fajta következményekre számíthatunk, ha azonban nem, akkor egészen másfajtákra.

Ettől most érezzük magunkat sokkal okosabbnak. Nem lettünk azok, de mindenesetre érezzük úgy.

Mi fordíthat az események menetén? Röviden: bármi. Mondok is egy példát. Tegnap este kísértet járta be a sajtót, az olajár kísértete: ugyanis a WTI nyersolaj hordónkénti ára akkorát zuhant, hogy elérte a mínusz harminchét dollárt. Ezt tanítani fogják, még akkor is, ha tudjuk: az eset a sok közül egyetlen amerikai olajfajtát érintett, miközben Európában és a Közel-Kelet végig pozitív (bár nagyon alacsony) áron adták és adják az olajat. És nem is általában az olaj ára csúszott át a negatív tartományba, hanem csak bizonyos határidős olajügyletek másodpiaci értéke, az is csak a havi zárás előtti utolsó pillanatokban. Ugyanis a kereslet még a vártnál is kisebb lett, egyes cégek túl sok nyersolaj felvásárlását kötötték le és megpróbálták visszamondani a szerződéseket.

Adná magát a megoldás, hogy ideiglenesen korlátozzák magát a kitermelést. Szaúd-Arábia korlátozza is, csakhogy például Oroszország ezt nem képes megtenni, ugyanis az olajkutak többsége Szibériában van: ha azokat leállítják, befagynak (igen, még áprilisban is) és újat kell fúrni helyettük, az amerikai palaolaj-kitermelések leállítása pedig szintén nagyon drága lenne. Tényleg olcsóbb továbbra is kitermelni a nyersolajat, mint leállni vele. Csak már nincs hova tenni, így alakult ki átmenetileg az a helyzet, hogy ha tegnap este valaki az amerikai tőzsdén WTI nyersolajat vett volna, kapott volna hordónként 37 dollárt is mellé, csak vigye már.

Azonban aki most gyermetegen tapsikol annak alkalmából, hogy a nyersolaj ára mínuszba esett, és azt hiszi, hogy jön az ingyenbenzin, annak csak eszébe juttatnám, hogy itt van a hátulsó felünkben egy katonai nagyhatalom, aminek a gazdasága legnagyobb részben a fosszilis energiahordozókkal való kereskedelemre épül, és ha nem kezd sürgősen akármilyen háborúba, csődbe fog menni. Oroszország gazdaságát most csak a hadiipar gyors felfutása menthetné meg. Nyilván nem Nyugat felé várható a katonai akció (ha várható), nekünk nincs félnivalónk, hanem más irányba, elég hosszú az Orosz Föderáció határa, és elég konfliktusban vannak benne már nem is fél kézzel: de ez például minden tervet felborítana és tökéletesen átalakítaná a világgazdaságot is, a világpolitikát is.

Különben furcsa háború lenne, a járványveszély miatt gyalogsági csapatösszevonások, megszállások nélkül, ugyanis ahhoz sok ember kell egy helyen, és azok törvényszerűen megbetegednének – de nem féltem orosz barátainkat, leleményesek ők, ha háborúról van szó.

No, mindegy. Ezt is meglátjuk még, azt is, hogy harmadikán mi tetőzik: a járvány vagy a Duna Gönyűtől Mohácsig (máshol apad) – azt egészen pontosan negyedikén látjuk meg.

Addig legyünk türelmesek és maradjunk otthon, ha tehetjük.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása