Forgókínpad

Forgókínpad

Trump önforradalma

2020. április 22. - Szele Tamás

Úgy vagyunk mi ezzel a koronavírussal, mint a busmanok voltak a kólásüveggel a filmben: idekerült valahogy, és most a falu vénei nézegetik, forgatják, mire lehet jó. Ki tésztát akar vele nyújtani, ki a másikat fejbevágni, ki felhatalmazási törvényt fabrikál vele, ki meg – mint Trump elnök – tömegmozgalmat, pedig ha eszünk volna, azon járna, hogyan szabaduljunk meg tőle.

 reopenamerica2498696.jpg

Mondjuk akinek van, azon is jár. De a politikusok előbb mégis felhasználnák erre-arra, és mindegyik másképp próbálja beüzemelni, bár végső soron mindegyik a saját hatalmát erősítené vele. Vegyük például... nem, ne vegyük Orbán Viktort, mindig őt vesszük, az ő dolgairól tudunk a legtöbbet. Vegyük inkább Donald Trumpot, ahogy vettük kicsit vasárnap is ezeken a hasábokon, már akkor volt nekem egy olyan érzésem, hogy láttam én ezt a trumpi tervet már valahol, mégpedig működni, de végül is csak ma reggel ugrott be, miben törheti a fejét a POTUS.

Hát kérem, az a helyzet, hogy Donald Trump nem egyszerűen szeparatista törekvéseket szít, mint tette jó kétszáz éve Aaron Burr, hanem valami olyasmit szervezget, mint a Nagy Proletár Kulturális Forradalom volt Kínában. Csak ez nem kulturális, de szintén felülről szervezett, forradalmi jellegű népmozgalom, szintén a „tömegekre” hivatkozik (mindjárt meglátjuk, mekkorák ezek a tömegek), és végső soron antiforradalom, mert a fennálló hatalmat erősíteni hívatott. De mielőtt ezt részletezném, lássuk, hogyan történtek a dolgok Kínában annak idején!

1962-re nyilvánvalóvá vált a „Nagy Ugrás” kudarca, jöttek az éhínségek egymás után, Mao elvtársat kezdték unni a párt többi vezetői, erről ő is tudott – minek következtében 1966-ra már úgy okoskodott, hogy legjobb védekezés a támadás, csináljunk forradalmat. De olyan forradalmat, ami elmozdít rajtunk kívül minden más párt- és állami vezetőt.

Az első célpont a pekingi polgármester volt, a vele szemben álló körök prominens tagja – de hogy lehet rajta ütni egyet? Épp akkor mutattak be Pekingben egy darabot, ugyan a császári időkről szólt, de áthallásosan. No, erről írt Mao elvtárs leghűségesebb követője, Jao Ven-jüan sanghaji irodalomár egy olyan kritikát, hogy abból előbb sajtóhadjárat lett, aztán a vörösgárdisták még a színházat is széthordták kövenként. A kínai lakosság eleinte csak kapkodta a fejét, hiszen nem értette, hogy a Párt nevében harcol a Párt a Párt ellen, de aztán, amikor látták a „forradalmi tömegbírálatban” meglincseltek holttesteit, gyorsán beszállt mindenki a mozgalomba, mert látták, hogy kimaradni életveszélyes. Aztán ez azzal járt, hogy aki addig valaki volt, abból senki lett, aki senki volt, abból valaki, és belehalt az össznépi-nemzeti felbuzdulásba minimum másfél millió ember. Meg majdnem teljesen elpusztult az ipar és a gazdaság úgy általában: az ember vagy termel, vagy forradalmárkodik. A kettő egyszerre nem megy.

Trump persze nem a Republikánus Párton belüli ellenzékétől akar szabadulni (bár ki tudja...), hanem a szerinte vele szemben álló, demokrata kormányzóktól és állami adminisztrációktól. Ugyebár a karantént az Egyesült Államokban nem az elnök rendeli el, hanem a helyi vezetés, a helyi hatóságok, államonként, megyénként, településenként, mármost ahol ezek demokraták, ott Trumpnak jól jön egy spontán népi mozgalom, amely tiltakozik a kijárási korlátozások ellen. Magyarországon is használják az önkormányzatok ellen a járványhelyzetet, Amerikában pláne. Alkalmas az erre nagyon is.

Ennek jegyében – és most már tudjuk, egy terv részeként – szólította fel a múlt héten Michigant, Virginiát és Minnesotát, hogy vívják ki szabadságukat. Ez, ha akarom, az Egyesült Államok területi egysége elleni támadás, ha elnézőbb vagyok, akkor csak lázadás szítása a fennálló rend ellen. Persze megmagyarázta aztán, hogy ő csak a járványügyi korlátozásokra gondolt (vagy nem), és szerinte pusztán annyiról van szó, hogy „egyes demokrata kormányzók túl kemények”. Szintén vagy nem: ismeretlen vírussal szemben ember nem tudná megmondani, mi a helyes intézkedés.

opening_america.jpg

Azonban itt-ott tüntetések voltak az elnöki támogatás hatására, és leginkább az alt-right szervezetek meg a fegyverviselés-párti szélsőjobboldali milíciák jelentek meg rajtuk, ők viszont fegyverekkel a kezükben, szóval ez már kezd maga lenni az abszurdum. Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke mindjárt kirobbant egy forradalmat a központi kormányzat ellen, melyet pont ő vezet. A forradalom mögött néptömegek nem állnak, de fegyverük van bőséggel.

Honnan tudjuk, hogy nem állnak tömegek a formálódó mozgalom mögött?

Onnan, hogy a KrebsOnSecurity oldal, melyet Brian Krebs, a Washington Post, a New York Times és a Business Week volt munkatársa vezet, utánanézett – persze, mivel kiberbiztonsággal foglalkozó oldalról van szó, nem a gyülekező milicisták közé épült be, hanem a „reopen” („nyisd újra”) motívummal utóbbi napokban bejegyzett domaineket szedte össze, rostálta át. És nagyon érdekes eredményre jutott: ha most nem lenne állandó a botrány úgy az Egyesült Államokban, mint világszerte, meg nem volna valóban súlyos világjárvány, ez lehetne a második Watergate-ügy.

Szó nincs spontán mozgalomról, kérem.

Ezt a mozgalmat részben a Republikánus Párt, részben politikai kalandorok szervezik, orosz módszerek másolásával. Legfőbb módszerük az astroturfing. Ez a kifejezés meghatározása szerint azt jelenti, hogy egy politikai vagy üzleti célt az a szervezet, amelynek érdekében áll a megvalósítása spontán népi kezdeményezésnek tüntet fel, és aztán már akár kívülről támogathatja is – ha már elhitették róla, hogy a nép hangja követeli a dolgot és nem fortélyos politikusok vagy üzletemberek. Persze a nép egy része is csatlakozhat a dologhoz naivitásában: nálunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működése ellen indított tavalyi kormánysajtó-kampány tűnt erősen astroturfingnek, főleg, ha tudtuk, hogy a repülőteret üzemeltető céget épp akkor kívánta megvásárolni Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége. De ahhoz is ártatlan civilek tömege csatlakozott, akiket csak a zaj zavart.

Hát igen: az astroturfingről az Egyesült Államokban kiadott első alapos tanulmányában Philip N. Howard oxfordi professzor azt ki is jelentette, hogy az internet sokkal könnyebbé teszi a hatalmas lobbisták és politikai mozgalmak számára a sértett állampolgárok kis csoportjainak aktiválását, hogy a valósnál sokkal komolyabb jelentőségük, súlyuk legyen a közpolitikai vitákban. 

Akkor lássunk pár adatot.

A KrebsOnSecurity kutatása mintegy 150 domaint vizsgált, ezek mindegyikét a napokban jegyezték be és tartalmazza a „reopen” kifejezést. Az 50 állam földrajzi elnevezésein kívül néhány domain a nagy amerikai városokra vagy megyékre utal, mások pedig általánosabb fogalmakra, például a „reopeningchurch.com” vagy a „reopenamericanbusiness.com”. A domainek egy része még „alszik”, vagyis nem működik, de már be van jegyezve, valószínűleg később fogják őket aktiválni: más oldalak, szolgáltatások elvezetnek rájuk. De akár működnek ezek, akár nem, mindegyikük így vagy úgy kapcsolható fegyverviselést pártoló szervezetekhez, republikánus pártszervezetekhez, konzervatív alt-right eszmei központokhoz vagy vallási-érdekképviseleti csoportokhoz. white_scum.jpg

Például – szép példa az álcázás természetére – a reopenmn.com továbbítja a felhasználót a minnesotagunrights.org webhelyre, de a webhely WHOIS regisztrációs rekordjai egy Floridában élő személyre mutatnak. Ugyanez a floridai lakos regisztrálta a reopenpa.com webhelyet, amely továbbítja a látogatót a Pennsylvania Firearms Association-hez, és sürgeti az állam lakosait, hogy lépjenek kapcsolatba kormányzóval a kijárási korlátozások enyhítésének érdekében.

 A Reopenpa.com kapcsolódik a Pennsylvanians Against Excessive Quarantine ellen elnevezett Facebook oldalhoz is, amely ma délben jelentette be az „Operation Gridlock” tüntetést Pennsylvaniában – 68 000 résztvevőre számítanak. Járvány idején.

Ráadásul a fegyverviselést támogató webhelyek ugyanazt a Google Analytics-azonosítót tartalmazzák forráskódjukban: UA-60996284. Erról a kódról egy alapos internetes keresés azt mutatja, hogy a reopentexasnow.com, a reopenwi.com és a reopeniowa.com webhelyeken is megtalálható. 

És kikhez köthető ez az azonosító? A Dorr testvérekhez, akik létező, fizikai személyek, több államban is létrehoztak olyan, névleg nonprofit egyesületeket, amelyeknek elveihez képest az NRA (Nemzeti Fegyverszövetség) egy ultraliberális klubnak tűnik.

Más webhelyek – például a reopennc.com – a jelek szerint kizárólag a merchandise, a kereskedelem céljából léteznek, ott lehet beszerezni mozgalmi pólókat, matricákat, sőt, kész transzparenseket is olyan feliratokkal, miszerint: „Élj szabadon vagy halj meg”, „Ismerd meg jogaidat” vagy „Ne félj a tényektől”. Nagy igazságok ezek, mint minden közhely, és bármikor, bármilyen helyzetben alkalmazhatóak. Bárkire, bármire, javaslom, hogy tegyék hozzájuk a „Le az alávalókkal!” jelszót is, az is hasonló jolly joker. Az említett site-tal kapcsolatban megjegyzendő, hogy a WHOIS nyilvántartásai szerint ugyanaz a floridai lakos, aki regisztrálta ezt az észak-karolinai webhelyet, néhány perccel később szintén regisztrált egyet New Yorkban – reopenny.com néven és hasonló céllal, tartalommal.

Nincs is szebb, mint Floridából szítani az észak-karolinai és New York-i tüzet.

A Reopenoc.com – amely a kaliforniai Orange megyében a társadalmi korlátozások megszüntetését támogatja – hivatkozást mutat az Orange megyei republikánusok Facebook oldalára, és az ottani utcai tüntetések krónikáját is tartalmazza. A Reopensc.com felszólítása – amely arra buzdítja a látogatókat, hogy digitálisan írják alá az újbóli petíciót a korlátozások enyhítéséről, melyet az állam kormányzójának címeztek – betű szerint megegyezik a Horry megyei konzervatív republikánusok Facebook-oldalán szereplő üzenettel.

Több mint 50 domain regisztrálására április 17-én, egy órán belül került sor – 15:25 és éjjel 4:43 között. Ezek többségében hiányoznak a regisztrációs részletek, de néhányukban a Michael Murphy regisztrálói név szerepel. Milyen érdekes: ugyanaz a név köthető a fent említett Minnesota és Pennsylvania fegyverjogok domainjéhez (reopenmn.com és reopenpa.com). amelyeket egymáshoz képest másodpercen belül regisztráltak április 8-án. Eleinte Mr. Murphy elérhetetlen volt, de aztán a Mother Jones című oldal sikerült meginterjúvolta: mr. Murphy azt állítja, azért regisztrálta a domaineket, hogy azok ne kerülhessenek rossz kezekbe, és ő tulajdonképpen egy pacifista, öreg hippi. Ha ez igaz, akkor nem csak öreg, de bolond is, mert rossz kezekbe kerültek: és a fegyverviseléssel kapcsolatos domainekről szót sem ejtett. Szóval, vagy Murphy mester hülye, vagy mindenki mást néz annak.

Egyelőre itt tart az ügy: fegyverviselés-pártiak, szélsőjobb milíciák, alt-right ideológusok állnak a trumpi „tömegmozgalom” mögött, meglepően kis számban, ám online tevékenységüket úgy végzik, hogy mindenki azt gondolja: milliók állnak mögöttük.

Azok is, csak nem emberben, hanem dollárban számolva.

Ha zavargások robbannának ki, pusztán azért, hogy Trump leszámolhasson néhány demokrata kormányzóval, az bizony az elnök felelőssége lesz – és ezé az oroszosan hatékony, olginói módszerekkel dolgozó, bár valószínűleg amerikai állampolgárokból álló kis diverzáns hálózaté.

Egyet mondok: ha sikerrel járnak, annyi pezsgőben és kaviárban fog úszni a moszkvai Kreml, amennyit Joszif Visszárionovics óta nem láttak arrafelé. Jut abból még a Vörös térre is, ahogy az orosz virtust én ismerem.

Trump elnök pedig majd a dicsőséges forradalom élére áll és sikeresen megdönti saját magát.

Vagy megvalósítja a maoizmust Amerikában.

Végül is a Nagy Proletár Kulturális Forradalom is valami ilyesmi volt – az állam legfelsőbb vezetője indította az állam ellen.

Trump tanulékony ember. Már várom, mikor írja meg a Kis Csillagos-Sávos Könyvecskét.

De ha a saját házunk táján körülnézünk, itt is akad Mao-tanítvány a vezetésben.

Legyünk gyanakvóak, mielőtt tömegmozgalmakhoz csatlakozunk, amondó volnék.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása