Forgókínpad

Forgókínpad

Béláim Floridából

2020. június 27. - Szele Tamás

Hát Béláim, ezt sikerült alaposan túltolni. És nem csak a Bélák tolták túl, hanem a Johnnyk, Igorok, Changok, elég sokan tolták ezt a kocsmát, míg végül sikerült rátolni a kabátra: aki látta a Legényanya című filmet, annak nem kell magyaráznom, miről beszélek, aki nem annak álljon itt egy rövid bejátszás, hogy érthetővé tegyem kicsiny célzásomat.

 Aztán voltunk sokan, szerencsére túlnyomó többségben, akik meg nem toltuk. Tudtuk, hogy a kocsma nem tolható. De miről beszélek?

 Kérem, arról az átkozott maszkról. Amihez mindenki ért, éspedig mindenki jobban ért másoknál, nagyobb maszk-specialista lett mindenkiből, mint Zorro meg a Vasálarcos együtt. Magyarországon is vannak komoly maszkellenes csoportok, itt is terjednek elmebeteg pletykák arról, hogy „a visszalélegzett levegő fertőz” (ha első belégzéskor nem fertőzött még, akkor nagy a baj, mert belőlünk fakad a vírus, akkor nem csak ajánlott, de kötelező is a maszk), „a gyerekek nem kapnak elég oxigént, és megállnak a fejlődésben” (úgy látom, ezt tapasztalatból mondja, aki terjeszti, csak nem értem, miért kellett neki kiskorában maszkot viselni), „mérgezést okoz” (mifélét?), és még ezerféle betegséget emlegetnek, valószínűleg a hüvelygomba és a lumbágó is a maszktól van. Mit csináljunk, dr. Gődény társasága ilyen, és mivel a közönség érzelmi alapon csoportosul, aki elfogad egy hülyeséget, elfogadja a többit is, a maszkot mindenki utálja, csak éppen viselni kell, aki eljut odáig, hogy belép egy maszkellenes csoportba, annak elég egy hét, hogy a legnagyobb baromságokat is elhiggye, sőt, hirdesse.

 Pedig én sem szeretem hordani. Meleg, fülledt, ha nem ügyelek, bepárásodik tőle a szemüvegem – ja, és én a pszichés hatásait érzem, ugyanis ahányszor felveszem, erős késztetést érzek egy bankrablás elkövetésére, csak fékezem magam, egyelőre sikerül. Hordani kell, nem szeretni és nem tart örökké a maszkviselési kötelezettség: különben sem azért viseljük, hogy magunkat védjük, hanem azért, hogy ha netán fertőzöttek volnánk – csak még nem betegek – mást ne fertőzzünk tovább.

 Nálunk tehát egyelőre csak online átkozódások formájában zajlik a maszkvita, melyben, mondom, dr. Gődény György viszi a prímet, a maga 104 ezer követőjével, ötvenezres csoportjával, régi ügyfele a sajtónak, még a Közös Nevező 2018 nevű kamupártból, aki ugyan gyógyszerész, nem orvos, de még a kamupártos időkben megtanulta a közösségépítés fontosságát és művészetét. Fogunk még találkozni a nevével a politikában.

 Jó, hát nálunk ez a helyzet, mi ilyenek vagyunk, mindig is ilyenek voltunk, de Amerikában tán csak több esze van az embereknek?

 Dehogy van. Legalábbis Floridában akad pár akkora őrült, hogy nálunk minimum népvezér lehetne belőlük, mert amit mi túltolunk, azt ők ezerszer inkább tolják túl. Kering a közösségi oldalakon egy videó, amiben színről színre megmutatják magukat. Hogy a körülményeket is megvilágítsam, arról van szó, miszerint a floridai Palm Beach megyében elhatározta az önkormányzat, miszerint bevezeti a maszkviselési kötelezettséget, éspedig a közösségi, zárt terekben. Tehát még annyiról sincs szó, mint nálunk, hogy a tömegközlekedésben kötelező lenne ez a kissé kényelmetlen viselet, csak arról, hogy a boltokban, állomásokon, ilyesféle helyeken hordani kell egy ideig. No igen, csakhogy az Egyesült Államokban demokrácia van, így a testület szavazás előtt közmeghallgatást tartott...

 Erre ment el a maszkellenes, járványtagadó, konteóhívő helyi közönség színe és virága, a néző szó szerint csodát lát, ugyanis azok a trollok, akikről azt hisszük, hogy a közösségi oldalakon kívül mégis épelméjűen viselkednek és csak az ingyenes nyilvánosság csinál belőlük szociopatát, leléptek a képernyőről és megjelentek a valódi világban.

 Pont olyanok, mint a virtuális térben!

 Az érzelmektől túlfűtött vitát érdemes előbb bemutatni, majd idézni is, hiszen mifelénk nem tud mindenki angolul.

 Még az elsőként felszólaló hölgy mondja a legjópofábbat, helyesnek az sem helyes, de legalább frappáns:
antimaszk1.jpg

Azért nem hordok maszkot, amiért nem viselek alsóneműt sem. A dolgoknak lélegezniük kell.”

 Hát, azt kell, csak tetszik tudni, azok az alsó dolgok nem betegedhetnek meg pusztán a levegőtől, ahhoz kicsit több szükséges, ellenben a tüdőnk igen, és ahhoz elég ám a légzés is. A következő felszólaló már kegyesebb, vallási húrokat penget:

Ki akarják dobni az ablakon a csodás légzőrendszerünket, melyet magától az Úrtól kaptunk. Maguk mind elfordulnak tőle.”

 Hát, ha kidobná valaki, egy perccel sem élne tovább – inkább megőrizni szeretnénk...

Kezdetben az Úr megformálta az embert agyagból és belelehelte lélegzetét. Így lett eleven lelke. Honnét veszik, hogy joguk van szabályozni az emberi lélegzést? Ez egy politikai dogma, amit minden kommunikációs eszköz le akar nyomni a torkunkon, és ez undorító!”

Ne menjünk bele a Genezis elemzésébe, mert könnyen kiderülhet, hogy a koronavírus is az Ő teremtménye – ha minden az, akkor feltétlenül annak kell lennie, csak nincs tüdeje, így nem lehetett belé lehelni semmit.

Maguk egytől egyig a Sátán törvényét követik! Magukat le fogják tartóztatni. És magát, doktor úr, emberiség ellen elkövetett vétkek miatt fogják letartóztatni!”

 Well. Nem tudtam, hogy a maszktól tömegek pusztulnak el, csak azt, hogy nélküle nagyobb az esélyük a halálra. És tessék mondani, milyen hatóság tartóztatja majd le azt, akire ujjal rá tetszenek majd mutatni? A Ku Klux Klan vagy a Boogaloo?

Hadd kérdezzem meg mindannyiukat: hisznek maguk Istenben? Azt gondolják, felülírható az isteni terv életünk védelmében? Megfosztanak szabadságunktól és lábbal tiporják alkotmányos jogainkat ezzel a kommunista, diktatórikus szabályozással, melyet be kívánnak vezetni.”

 Nénémasszony, te sem sok Marxot olvastál... Különben meg, ha az isteni terv felülírhatatlan, többet ne is menjünk orvoshoz semmiféle betegséggel, mert ha az vagyon megírva a Sors könyvében, hogy meg kell halnunk, akkor meg kell halnunk. Azért megnézném egy lábtörés esetén, mihez kezd. Különben is: nem lehet, hogy az vagyon megírva, miszerint orvoshoz kell mennünk? Ezt azért tessék már a Mindenhatóra bízni.

Összefogunk és szabad állampolgárként letartóztatunk minden emberi lényt, aki meg akar minket fosztani a választási lehetőségeinktől, a választás szabadságától. Maguk nem hozhatnak határozatot – szó szerint nem tehetik meg – arról, hogy valaki maszkot viseljen, holott az gyilkolja az embereket. Szó szerint öli őket.”

 Én még embert nem láttam maszktól meghalni, talán akkor ölhet, ha lenyeljük, de a szabad akarat kérdése elemista felvetés: ha nem kötelezhető senki maszkviselésre, ilyen logika szerint arra sem kötelezhető, hogy váltson jegyet a repülőgépre, ne szaladgáljon át a gyorsforgalmi úton vagy ne raboljon ki hatlovas postakocsikat. Ugyanis mindezeket is szabad akaratából tenné, illetve nem tenné. Az előbb láttuk, hogy nincs szükség orvostudományra, míg van Gondviselés, most látjuk, hogy jogra sincs szükség.

Maguk mindannyian vigyorognak a maszk mögött, de magukra egytől egyig le fog sújtani az Úr haragja! Nem, Előle nem menekülhetnek el! Maszkban sem, a két méteres távolság megtartásával sem, amiről itt kell elmondanom, hogy katonai protokoll. Maguk most ezt vezetik be, aztán a kamerákat, jön az 5G is: mindenkit meg fognak figyelni? Mindenkinek megmérik a lázát? A gyerekek majd maszkban járnak iskolába? Maguk megőrültek? Maguk hülyék? Valahol a francban, egy zárt osztályon lenne a helyük!”

 Hát, az lehet, hogy senki sem menekülhet, de honnét ismeri az ifjú hölgy az Ő szándékait jobban felebarátainál? Azt meg, hogy kinek lenne zárt osztályon a helye, szerencsére még nem ő dönti el.

Kommunikációnk nagy része nem verbális. Arckifejezések, gesztusok tartoznak hozzá, és a fizikai távolság a beszélgetők között. Hogy fogják felismerni a gyermekek, ki lehet veszélyes, deviáns, ki pedofil, ki foglalkozik emberkereskedelemmel?”

 Sajnos az eddig sem az arckifejezésből derült ki, kérem, sőt: a legundorítóbb szexuális bűncselekményeket többnyire feddhetetlennek hitt, látszólag kifogástalan életű, rokonszenves arcú polgárok épp úgy elkövetik, mint azok, akik csúnyábban néznek ki.

Maguk nem hallgatnak miránk, a népre! Meghalnék ezért az országért, meghalnék az Alkotmányért! És tudják mit? Maguk megsértenek engem! Tudják mivel? Nem hallgatnak meg minket, a népet!”

Nem viseltem maszkot tegnap, nem viselek ma, és srácok, akárhogyan is határoztok, holnap sem fogom viselni. Szabadnak születtem és az is maradok. Jogaim az Úrtól származnak, nem tőletek.”

Nemzetünk közös értékei a szabadság, az egyenlőség, országunk a szabadság hona, hősök hazája. Ez Amerika, ez nem Kuba. Mi nem vagyunk kommunista nemzet.”

 Senki sem mondta, hogy kommunizmus lenne Floridában, bár pont most idézni az amerikai himnuszt, mikor szerzőjének, Francis Scott Keynek a szobrát a minap döntötték le vagy tájékozatlanságból, vagy ellenkezőleg, tájékozottságból, arra utal, hogy a felszólaló alulinformált, bár lehet cinikus is. A végére hagytam a legszebbet:

És azt mondom: Trump győz 2020-ban! És magukat mind kivágják ebből a testületből, ha a maszkviselési kötelezettségre szavaznak! Szégyelljék magukat!”

 Hát igen, igen. A maszk tényleg kellemetlen viselet, akik nem szeretik, azok csoportokba tömörülhetnek – hiszen semmi sem tiltja – és ahol sok az ember, oda megérkezik a propaganda is. Nem véletlen, hogy a felszólalók kedvenc konteóikon kívül csak egy dologban hisznek: Trump elnök bölcsességében. De abban sosem kételkednének.

 Mégis, így, a történet végén: borzalmasnak kell mondanom, amit látunk. Azért itt nem kijárási tilalomról, rendkívüli állapotról, katonai hatalomátvételről volt szó, hanem egyszerűen annyiról, hogy tessenek maszkban vásárolni. Amit különben az elhangzottak után és alapján egyhangúan szavazott meg a testület.

 De ez a közmeghallgatás történelmet írt. A trollok kiléptek a képernyőről, megmutatták a valódi arcukat – és tényleg, pontosan olyanok, amilyeneknek a kommentek alapján megismerte őket az ember. Sok ilyen lesz még, ez csak az első volt.

 Választ még a világ vezetőt annak alapján, mennyire ostoba és indulatos.

 Sőt, már meg is tette párszor.

 Egyszer sem lett jó vége.

 

 Szele Tamás

süti beállítások módosítása