Forgókínpad

Forgókínpad

Polgári piknik

2020. augusztus 28. - Szele Tamás

Csak épp nem Kötcsén, hanem Zsófiapusztán, Veszprém megyében, Úrkút mellett. Különös összejövetel lehetett, sajnálatos következményekkel is járt. Ugyanis a találkozó után kormánytagok és magas rangú nercegek sora került karanténba, éspedig azért, mert az esemény fényét megjelenésével emelő Hollik István tudtán kívül ugyan, de koronavírus-fertőzött volt.

zsofiapuszta.jpg

A zsófiapusztai kúria

Először lássuk a névsort. Karanténban van tehát maga Hollik István, mint nulladik beteg, őt követte első körben Gulyás Gergely miniszter és Orbán Balázs államtitkár, majd tegnap kora délután bejelentette önkéntes karanténba vonulását Varga Judit igazságügyi miniszter – azonban arra figyelmezzünk, hogy ő saját bevallása szerint nem a találkozón fertőződött meg, hanem később került kapcsolatba olyan személlyel, aki ott volt, talán épp Hollikkal – őket követte hű fegyverhordozóként Kovács Zoltán, Dömötör Csaba és Farkas Örs. Szóval, nem akármekkora buli lehetett, akkor is, ha Varga Judit védelmében meg kell jegyeznünk, hogy a miniszterasszony nem ott került fertőzés közelébe, merthogy ott sem járt.

Ezzel párhuzamosan, ám a rendezvénytől teljesen függetlenül megbetegedett dr. Solymár Károly Balázs, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Törökországban fertőződött meg nyár elején, mikor egy munkatársával ott üdült. Minek következtében végig kellett tesztelni a minisztériumot, ami pedig kicsit tragikomikus ebben az esetben: doktorunk történetesen épp a kormányzati VírusRadar alkalmazás felelőse. Ez az a mobilos alkalmazás, aminek segítségével kideríthető, ki került igazolt koronavírus-fertőzött közelébe…

Egyelőre tehát ennyi és ilyen körülmények között karanténba került mindenféle rangú és rendű tótumfaktumokról tudunk beszámolni, bár az bizonyosnak tűnik, hogy többen is vannak és lesznek: ugyanis ha eltekintünk Varga Judit és dr. Solymár eseteitől, elég sok mindenki járt a zsófiapusztai eseményen, melynek házigazdája Schaller-Baross Ernő miniszterelnökségi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár volt, márpedig ha van a dolgokban legalább némi logika, akkor neki is karanténba kell kerülnie, mert azt mégsem mondhatja, hogy épp nem volt otthon, mikor bulit tartott. Tehát legalább kilencen kell legyenek az érintettek, lassan már meg is alakíthatnék a karantén-kormányt.

Illetve, dehogy alakíthatnák, ugyanis Orbán Viktor sajtószóvivője kihangsúlyozta: a miniszterelnök nem vett részt az eseményen, tehát nélküle nem is volna érdemes belevágniuk.

Jól van, de mi történt? Erről kétféle információnk van, szokás szerint: az egyik Hollik Istvántól származik, mely szerint ő egy kis létszámú, családias kis kerti rendezvényen vett részt, a másik viszont Szánthó Miklóstól, az Alapjogokért Központ és nem mellesleg a KESMA vezetőjétől, aki azt mondta, hogy a party az Alapjogokért Központ magánrendezvénye volt (afféle munkahelyi, csapatépítő buli esetleg?) és ez esetben nem lehetetlen a 24.hu információja sem, mely szerint több, mint százan jártak szombaton abban az ódon kúriában – ennyi vendég a kötcsei polgári piknikeken szokott lenni.

Mindenesetre akkor nem ártana Szánthó urat is karanténba utalni, hiszen ő, mint vezető nem maradhatott el az eseményről.

A rendezvény apropója azonban lehetett ennél több is. Sőt, több is kellett legyen. Helyezzük politikai térbe: a múlt héten még arról adott hírt a kormánymédia, hogy megtartják a Tranzit Közéleti Fesztivált, igaz, a járványügyi intézkedések miatt kevesebb, mint ötszáz fő részvételével. Sőt, a Mandinernél még tegnap is úgy volt, hogy megtartják, amikor már a kormánymédia összes többi lapja jelezte, miszerint elmarad, amint elmarad Orbán Viktor szokás szerint sorsfordítóra tervezett beszéde is, amit a megnyitón mondott volna el. Urak, olvasni kéne a szerkesztőségi e-maileket is néha, bár nekünk most hasznos ez a kis tévedés (ki tudja, mióta kész lehetett a Mandinernél az előre megírt beharangozó cikk), mert így lehet némi fogalmunk az el nem hangzó beszéd jelentőségéről. Akkor idézzünk.

Együtt erő vagyunk – a magyarság esélyei a XXI. században – ezzel a címmel mond beszédet Orbán Viktor lapunk megjelenésének másnapján Tihanyban, a Tranzit fesztiválon. A miniszterelnök előadása különleges jelentőségű lesz, hiszen idén elmarad a Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor, ismertebb nevén Tusványos. Orbán Viktor minden évben ott mondja el azt a beszédet, amelyben hagyományosan világpolitikai összefüggésekbe helyezi a kormány politikáját, és vázolja a közeljövő politikai programját, terveit, elképzeléseit. Ezt ezúttal várhatóan a Tranzit fesztiválon fogja megtenni.”

Az ám, csakhogy a Tranzit Fesztivált farba lőtte az ármány, miként a tusványosit is, nincs hol beszélni. Sok fontos ármány kifordul medribül, sok vita marad el, egyikért sem érdemes véres könnyeket hullatni: amúgy is az egész történetnek az Orbán-féle, következő évünket meghatározó politikai programbeszéd lett volna a lényege. Amit nem ismerhetünk meg, vagy csak abban az esetben, ha a kormányfő mégis nekidurálja magát, és elmondja felvételről, a dolgozószobájából, aztán megosztja Facebookon, esetleg a köztévé útján. Ha elég fontosnak találja, amit mondani akart, akkor erre sor kerül, csak nem lesz semmi apropója.

Szóval, mit látunk?

Azt látjuk, hogy mivel Tusványos elmaradt – és megjegyezném, mivel az egy valódi és nem politikai fesztivál, akárminek is mutassa be a magyar köztelevízió, ott Orbán nem fő műsorszám, nagyszínpadon, hanem egy mellékes, olyan kétezer fő előtt, tehát már régóta csak jobb híján mondja el ott a programbeszédeit, lehet, hogy ezek után abba is hagyja – a kormány félig fedett háttérintézménye, az Alapjogokért Központ a már korábban is létező Tranzit Fesztivált gyorsan átszervezte egy tisztán politikai Tusványos bétává (nem haragudnék, ha ez így maradna és a jövőben ott durrogna a miniszterelnök feje).

Ugyanis valahol el kell mondani azt a programot. És megfelelő külsőségek között, megfelelő közönség előtt.

Az átszervezés sikerült, a szombati összejövetel egyszerre lehetett utolsó eligazítás bevetés előtt, jutalombuli a gyors és sikeres munkáért és némi fejtágító. Nos, ebbe piszkított bele a koronavírus. Mondhatnánk, hogy de hiszen a karanténba kerültek közül csak négyen vettek volna részt a fesztiválon, miért nem lehet nélkülük megtartani? Azért, mert valószínűleg most a nagyobb nyilvánosság mellőzésével karanténba került az összes többi szervező is, akik államtitkárnál alacsonyabb rangúak, hiszen ők is ott lehettek a zsófiapusztai összejövetelen.

Amit ne képzeljünk ájult, gátlástalan orgiának, ezekben a körökben és ezeken a szinteken mindenki mérhetetlenül vigyáz, hogy közvetlen munkatársai és főként főnökei előtt ne engedje el magát, ne tegyen vagy mondjon olyasmit, amit később felhasználhatnak ellene: árgus szemekkel figyelik egymást, mondhatni vigyázzállásban pálinkáznak, ami nem könnyű feladat, de ők választották.

Tehát, túllépve a faék-egyszerűségű kárörömködésen és összeesküvés-elméleteken, azt látjuk némi gondolkodás után, hogy a koronavírus-járvány most az egyszer, kivételesen nagy jót tett az országgal, ugyanis miatta marad el egy olyan politikai gesztus – a beszéd –, ami eddigi tapasztalataink alapján hasznos nem lehetett volna, csak káros.

Azonban nem tévedünk nagyot, ha a közeljövőben újabb kormányhivatalok leállására számítunk, ugyanis ha azt vesszük, hogy a zsófiapusztai rendezvényen mintegy százan vehettek részt, mind kormányközeli tényezők különböző rangban és fontossággal, ők tegnapig – vagy inkább keddig, mikor Hollik tesztje pozitív lett – elég sok emberrel találkozhattak, főleg hétfőn, mikor mindenki bement a munkahelyére.

Most azt fogjuk meglátni – amennyiben sor kerül a további fennakadásokra az államgépezet működésében – hogy voltaképpen mekkora is a befolyása az Alapjogokért Központnak a magyar államigazgatásra, hány helyen vannak jelen fontos vagy kevésbé fontos pozícióban ennek az intézménynek az emberei.

Aztán majd persze arra sem ártana rájönnünk, mivel is foglalkozik voltaképpen, mert alapjogokkal nem, de az egy másik, következő óra tartalma lesz.

Egy kérdés még tisztázatlan, és ez az, hogy valóban Hollik-e a nulladik beteg, vagy valamelyik munkatársától kapta el ő is, annyit tudunk, hogy külföldön ugyan nem járt, de Facebook-oldalának tanúsága szerint augusztus 11-én a Balatonon viszont igen. 

Több Balaton, kevesebb Adria, mondta valaki, aki most állítólag épp az Adrián tartózkodik, annak dacára, hogy kedvenc katonai kémelhárító kocsmárosa nemrég elhunyt.

Az egész ügyben összesen két embernek van alibije.

Szijjártónak, mert neki az Adria óta minden lépésére ügyelnie kell, és Orbán Viktornak, aki múlt szombaton minden körülmények között az Operában volt.

És ott készült a beszédére.

Ami elmarad.

Egyelőre ennyit tudunk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása