Forgókínpad

Forgókínpad

QAnon illegalitásban

2020. október 07. - Szele Tamás

Ahogy nézem, eső után köpönyeg, késve reagáltak a nagy közösségi oldalak. Most már mind tilthatják a QAnonnal kapcsolatos összes csoportot, személyt, oldalt és profilt: ahogy Mark Twain mondta, „adj a hazugságnak huszonnégy óra előnyt és az igazság sosem fogja utolérni”.

qanon1.jpgQAnon megkapta ezt az előnyt, és a köztudatból már a macska sem kaparja ki.

Szóval az alaphírek egyike – mert kettő van – az, hogy a QAnon-összeesküvéselmélet már az amerikai képviselőházat ostromolja, annyira, hogy múlt pénteken kénytelenek voltak kongresszusi határozatban elítélni és hamisnak bélyegezni azt, jóllehet így is akadt 17 republikánus szavazat a javaslat ellen, és egy tartózkodás – azonban így is átment, ami azt jelenti, hogy a világ legnagyobb demokráciájának vezető szervében csak tizennyolc sült bolond ül. Ami azért jelentős eredmény, tudnánk mondani államokat és képviselőházakat, amelyek ennél rosszabbul állnak.

De miért jutott el idáig ez a sztaniolsapkás elmebaj? Azért, mert Tom Malinowski demokrata képviselő rengeteg életveszélyes fenyegetést kapott a QAnon-hívektől, ugyanis az egyik republikánus kézben lévő televíóban az hangzott el róla, hogy „lobbizott a szexuális ragadozók védelmében”. Dehogy lobbizott, illetve ha mégis, annak gazdasághoz volt köze, nem a szexuális ragadozáshoz. De nem csak ezért fogalmazták meg az állásfoglalást, egy képviselő problémái még nem mozdították volna meg a testületet – sajnos tömegmozgalomról van szó, mármint ha mozgalomnak nevezhetünk valamit, amihez igazából mozogni sem kell. Érdemes elolvasni a kibocsátott szöveget, hevenyészett fordításban azt mondja, hogy:

Ez az állásfoglalás elítéli QAnont és elutasítja az általa népszerűsített összeesküvés-elméleteket, valamint az összes többi csoportot és ideológiát a szélsőbaltól a szélsőjobbig, amelyek hozzájárulnak az alaptalan összeesküvés-elméletek terjedéséhez, és arra ösztönzik az amerikaiakat, hogy semmisítsék meg az állami és a magántulajdont, vagy támadják meg a rendfenntartókat.”

Ez így már jóval többet mond, bár... én emlékszem egy bostoni teadélutánra, melynek keretében elég sok bála magántulajdonban lévő teát hajigáltak a kikötő vizébe, szigorúan és szó szerint véve ez a nyilatkozat azt is elítélné, de hát semmi sem lehet tökéletes. Még a kongresszusi határozatok sem. Viszont egyáltalán, mi ez a QAnon-ostobaság?

Ez tulajdonképpen három éve kezdődött, amikor az amerikai választók kezdtek rájönni, hogy elnökük, Donald Trump döntései, hogy úgy mondjam, kissé... sajátosak. Érthetetlenek és logikátlanok. Nos, akkor tűnt fel a rejtelmes QAnon, akiről ugyan senki sem mondja ki, hogy Donald Trump lenne, de mindenki úgy tudja, hogy ő az. QAnon magát egyszerűen csak „hazafinak” nevezi, aki az elnök megbízásából „szivárogtat ki apró információmorzsákat”, aki ezeket összerakja, megkapja az egész kenyeret. Ezért nevezik magukat a Q-hívők pékeknek. Arra még később rátérünk, hogy kicsoda is Q, most azt nézzük, mit mond?

qanon2_trump.jpg

Borzalmas marhaságokat. A korábbi állás szerint azt, hogy az Egyesült Államokat és az egész bolygót elmebeteg, kannibál pedofilok összeesküvése irányítja, akik minden hatalmi központot és ágat a kezükben tartanak, kivéve az Egyesült Államok hadseregét. Az valahogy kimaradt nekik. A hadsereg kérte fel Trump elnököt, hogy induljon a választásokon, amiket meg is nyert, ámde most megjátssza a bolondot, hogy ne tűnjön fel a pedofil kannibáloknak, milyen okos is ő, és míg látszólag őrültségeket művel, a háttérben a pedofilok vezetőinek letartóztatását készíti elő. A Mueller-bizottság Q szerint nem Trump ellen vizsgálódott, az csak a legenda, valójában Barack Obama és Hillary Clinton körül szorul a hurok, és már csak napok kérdése, hogy rács mögé kerüljenek. Mondjuk elég rég óta napok kérdése, de senki sem mondta, főleg Q nem, hány napról van szó. Ezen kívül Angela Merkel Adolf Hitler unokája, a Las Vegas-i mészárlást a Clintonok szervezték, és a célja Mohammad Bin Salman szaúdi trónörökös meggyilkolása volt, szóval tombol a paranoia.

Ha megfigyeljük, a kannibál-pedofil motívum még a 2016-os választási kampány egyik különösen aljas álhíréből fajult el, ugyanis amikor nyilvánosságra hozták Hillary Clinton elektronikus levelezését (már ez is törvénybe ütközött volna) abban sok szó volt egy washingtoni pizzériáról. Mit tegyünk, Hillary valószínűleg szereti a pizzát, és odajárt enni-inni a barátaival. Ebből még nem lehetett volna propagandát csinálni, de Steve Bannon alt-rightos álhírlapjai csavartak egyet a történeten, és azt állították: a „pizza” szó gyermeket jelent, a Clinton-stáb pedig kannibál és pedofil. Nem kell mondanom, ez akkora hazugság, hogy eltörpül mellette a Sziklás-hegység is, de választási kampány alatt a szavazók egy része elhitte.

Ez fajult, fajulgatott tovább, az alt-right médiumok a Breitbarttal az élen újabb és újabb bővítményeket és cikornyákat tettek hozzá hétről hétre, most körülbelül ott tartunk, hogy a legendárium szerint az említett letartóztatások már meg is történtek, és a különböző politikusok, valamint hírességek helyett a klónjaikat láthatjuk, illetve olyan embereket, akiket plasztikai műtétekkel tettek hozzájuk hasonlókká, így lett Melinda Gates a hat éve halott Robin Williamsből. Ettől még a kannibalizmus zavartalanul folyik, Németországban ember-mészárszékek nyílnak (egy sok évvel ezelőtti paródiát vettek szó szerint), az eltűnt gyermekekből és szüzekből egy „adrenochrome” nevű elixír készül, vagyis hát a vérükből, ami megfiatalítja a gazdagokat, és a föld alatt óriási bázisokon folyik a harc a gonosz gyíkemberek és a jó földönkívüliek között, attól vannak a földrengések. De valahogy az elrabolt gyermekeket és szüzeket is ott tartják fogva, viszont mégsem Ashtar parancsnok földön kívüli angyalai fogják megmenteni az emberiséget, hanem Donald Trump, személyesen. És mindezt a Melanie Trump ruháján található ábrákból lehet kiolvasni.

Így kapott szerepet a sötét, középkori vérvád a 21. században, a mostani amerikai elnökválasztási kampány eszközeként. Sok ez a rengeteg őrültség minden épelméjű embernek, így egy helyen felsorolva látszik csak igazán, mekkora ostobaságokról van szó, persze, hogy tenni kellett ellene – tenni kellett volna már 2017-ben, mikor elkezdett burjánzani, de mivel propaganda-célokból hasznos volt Trump elnöknek, aki sosem állította nyilvánosan, hogy ő lenne QAnon, csak épp soha nem is tagadta, nem mozdult az apparátus, hagyták menni a dolgokat a maguk útján. A QAnon-tanról már korábban is írtam, hogy a konteók konteója, az abszolút konteó, ugyanis minden korábbi összeesküvés-elméletet sikerült beleillesszenek így vagy úgy, ami nem stimmelt teljesen a helyére, azt is belekalapálták, szóval ezért valaki Olginóban akkora prémiumot kaphatott, mint senki más az FSZB történetében, szerintem elő is léptették.

De ha lépett a képviselőház, léptek a techóriások is (ez a második, friss hír), és mára virradóan letiltották az összes QAnonhoz köthető profilt, oldalt és csoportot a Facebookról és az Instagramról – a Twitterről is kifelé áll a szekerük rúdja, ráadásul ez a mai akció egy korábbi, augusztusi folytatása, amikor is a qanonista felekezet egyharmadát már kipucolták a közösségi terekből. Lehet cenzúráról motyogni, lehet, hiszen szólásszabadság van, le merem fogadni, hogy a magyar kormánysajtó meg is teszi majd, mert ők nagy hadjáratban vannak a techóriások ellen, csakhogy pillanatig se feledjük: a szólás szabadsága nem azonos a hazudozás szabadságával. Igen, sok mindent lehet mondani, csak mindennek van valamiféle következménye, jó vagy rossz – ha az ember rágalmaz és hazudozik, akkor előbb-utóbb megbüntetik érte, és ez nem sérti a szólás szabadságát.

Vége tehát a QAnon-legendának?

Dehogy van vége. Még csak most kezdődik igazán.

A qanonisták eddig is mesterei voltak a kódolt, képes beszédnek, szóhasználatnak (QAnon állítólag „kiszivárogtatott” információmorzsái is rendszerint értelmetlen halandzsák voltak, amikbe belemagyarázták a saját rögeszméiket, mert az állítólag „kódolt szöveg” lett volna), szóval nem féltem én őket, átnevezik QAnont mondjuk „cirmos kismacskának” és minden megy tovább a régi kerékvágásban, csak most már sokkal sértődöttebben és radikálisabban. A qanonizmus már így is kezd valódi politikai mozgalommá válni, az FBI már most potenciális belföldi terrorizmusként tartja nyilván, de teljesen hivatalos politikusok is nyíltan és hangosan qanonisták, például Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselő, aki szó szerint QAnonon lovagolva jutott be a Házba. Sőt, Donald Trump augusztusban – hiába, kampány van – valami olyant mondott a qanonistákról, miszerint „tudom, hogy nagyon szeretnek engem és Amerikát”, ami a legfelsőbb hivatalos elismerést jelentette akkor.

qanon3_marjorie.jpg

Ellenben akárhogy csavarjuk, mégiscsak szemenszedett hazugságról van szó, olyanról, ami már népmesei elemeket is felhasznál. Így, hogy tiltják, még sokkal népszerűbb lesz, és a legnagyobb problémája a szellemi árukapcsolás – ugyebár az, hogy valaki esetleg nem kedveli Hillary Clintont, nem ért egyet a politikai elképzeléseivel, még egy társadalmilag elfogadható álláspont. Lehet nem szeretni a politikusokat, szabad is.

Ha azonban ez a Hillary Clintont nem kedvelő ember valami csúnyát olvas mondjuk a Breitbarton ebben a témában: hát elhiszi, hiszen egybevág a nézeteivel. És ha ebbe az írásba belekerül a kannibalizmus, az ardenochrome vagy más baromság, azt is elhiszi, aztán másnap még többet, ha már ezek gyökeret vertek abban az okos fejében, utána még sokkal többet, míg azon nem kapja magát az eredetileg csak politizálni kívánó emberünk, hogy sztaniolsapkában rohangál az utcán, a kezében csengő és a közelgő világvégéről prédikál.

Ráadásul azt sem hajlandó elhinni, hogy nincs igaza: úgy van összemesterkedve az egész elmélet, hogy ha csak egy morzsáját is elhiszi valaki, már soha vissza nem vonul, egyben fogadja el az egész csomagot.

A mostani járványos időkben ráadásul a qanonisták halmaza igen nagy átfedést mutat a vírustagadókéval, nem is csodálkoznék, hogy a tiltás miatt most már valószínűleg népszerűbb mozgalom beszállna a járványszkepszisbe is, hiszen azt a Trumpot istenítik, akinek épp most tiltotta le a Facebook egy posztját, mert abban azt írta, hogy „a legtöbb ember számára a COVID–19 kevésbé halálos, mint az influenza, emiatt nem zárjuk be az országot”. A legtöbbek számára talán nem súlyos a betegség, de ez nem vigasztalja azon keveseket, akik számára viszont igen, bár nem is érdemes ebbe a témába belebonyolódni: minket most az érdekel, Trump átnavigálhatja-e a qanonistákat a teljes vírustagadásba, és erre a kérdésre az a válasz, hogy igen.

A mozgalom most nem sebet kapott a közösségi oldalaktól, hanem csak az illegalitás diszkrét báját, mostantól fog csak igazán terjedni – pedig hát akár egy ember hiszi, hogy kétszer kettő harmincnégy, akár egymilliárd, kétszer kettő akkor is négy lesz.

A kétszer kettő ugyanis nem vélemény kérdése, amint egyetlen valós tény sem, nem lehet rájuk szavazni, vélemény kérdése az lehet, hogyan kezeljük a tényeket és hogyan a hazugságokat. Ha 2017-ben, a hisztéria kialakulásának, elszabadulásának idején gátat szabott volna a Facebook ennek az őrületnek, már nem is emlékeznénk rá, így viszont sok munka lesz még vele, míg sikerül kigyomlálni a fejekből, már ha egyáltalán sikerül valaha is.

Hogy is volt az a Mark Twain-idézet, amit az írásom elején citáltam?

Adj a hazugságnak huszonnégy óra előnyt és az igazság sosem fogja utolérni.”

QAnon nem huszonnégy órát, hanem három évet kapott.

Ezt már a büdös életben nem éri utol az igazság.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása