Forgókínpad

Forgókínpad

Románia – választások után

2020. december 08. - Szele Tamás

Tegnap nagy szóbőséggel emlegettem, miszerint igen nagy baj, hogy bejutott az AUR nevű párt a román parlamentbe, és ez szinte azonnal beigazolódott. Valójában szó nincs arról, hogy ők konzervatív értékek védelmezői lennének, arról viszont van szó, hogy a legelső javaslatuk épp az lesz, miszerint alkotmánymódosítás útján tiltsanak be minden nemzetiségi alapon szerveződött pártot.

aur_george-simion2.jpg

Persze, legelsőnek az RMDSZ-t, mert az tényező, de rajtuk kívül is mindenkit. A kommünikéjük végén, hogy a teljesen analfabéták is értsék, szó szerint kimondják:

Az RMDSZ-nek nincs helye Románia parlamentjében. Tiszteletben tartjuk a romániai magyar közösséget, az AUR-nak magyar etnikumú jelöltjei is vannak, akik bejutottak a törvényhozásba. (…) Azonban országos kampányt indítunk annak érdekében, hogy alkotmánymódosítással tiltsák be az etnikai pártokat Romániában.” (Maszol.ro)

A tiszteletüket már megmutatta Simion pártelök az úzvölgyi temetőben, a magyar etnikumú jelöltekből azért szeretnék látni legalább egyet is, de bizony nagy baj, hogy az amúgy is kényes nemzetiségi egyensúlyt ilyen brigantik lökdösik, borogatják fel, ott is békétlenséget szítva, ahol nincs és nélkülük nem is lenne.

Azért van jó hírem is velük kapcsolatban. Nem a legjobb – az ugyanis úgy szólna, hogy feloszlottak és vezetésük bevonult Szamosújvárra, erre a nagy hagyományokkal rendelkező üdülőhelyre pár évig elmélkedni – de a második legjobb, Nem is tudni, meddig marad ez így, de a dolgok jelenlegi állása szerint nem lesz belőlük kormánytényező. Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint:

Bukarest, december 6./Agerpres/ – A Románok Egységéért Szövetség (AUR) nem vesz részt semmiféle kormánykoalícióban - jelentettek ki a vasárnapi urnazárást követően George Simion, a szövetség társelnöke.

Simion „nagy győzelemként” értékelte, hogy alakulata alig egy évvel megalakulása után több mint 500 ezer szavazatot kapott és bejutott a parlamentbe, és leszögezte: semmilyen kormánykoalícióba nem lépnek be, mert „nem látnak semmilyen különbséget Klaus Iohannis pártjai és Marcel Ciolacu pártjai között”.

Úgy fogalmazott: az AUR képviselői megszavaznak majd minden kezdeményezést, amely „a román nemzet érdekeit szolgálja”.

Bejelentette: megóvják a külföldi választásokat, mert ott „csalás történt”, amelyet a „Klaus Iohannis vezette rendszer” követett el.” (Agerpres)

Ami már jó hír, bár ez a „nemzet érdekeit szolgáló kezdeményezések megszavazása” nagyon emlékeztet a budapesti Kossuth tér két pártjára, ugyanis a Jobbik és a Mi Hazánk is rendszeresen a kormánnyal együtt szavaz fontosabb kérdésekben. Aztán ha megkérdik tőlük, mégis, hogyan ellenzékiek ezek szerint, pont ezt szokták mondani: miszerint ők nagyon, de nagyon ellenzékiek, csak a kormánynak ez a kezdeményezése nemzeti érdek volt. Meg a másik is, harmadik is, amiket megszavaztak, meg az összes többi is, mind. Az ember önkéntelenül is megsajnálja ezeket a pártokat, akár Budapesten, akár Bukarestben, hogy soha nem élhetik ki a rebellis hajlamaikat egy-egy ellenszavazattal, mert az a cudar kormány mindig az ő szájuk íze szerint javasol mindenféle nemzeti érdekűt.

No, tehát tegnapelőtt még nem akartak semmiféle koalíciós partnerrel szóba állni a büszke honfiak. És mi a helyzet most?

Most meg ővelük nem akar szóba állni jó pár komoly faktor. Újból idézném az Agerprest:

Bukarest, december 7. /Agerpres/ – Kizártnak tartja Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR-PLUS) társelnöke az AUR-ral való együttműködést a kormánytöbbség kialakítása érdekében.

Dan Barna a Digi 24 televíziócsatornának adott nyilatkozatában azt mondta, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szélsőségesen konzervatív üzenetet fogalmaz meg, ezért egyértelmű, hogy fel sem merül a kormányzati együttműködés ezzel az alakulattal.

Barna úgy vélekedett, hogy az AUR szavazói bázisát az egykori Nagy-Románia Párt szimpatizánsai alkotják, és szélsőséges üzenete a jelenlegi válsághelyzetben támogatásra lelt.” (Agerpres)

Dacian Cioloş pedig, az USR–PLUS társelnöke ma megerősítette azt, amit korábban Dan Barna kollégája is mondott: a parlamenti választások eredményének tükrében a kormányzáshoz nélkülözhetetlen az RMDSZ. Ennek következtében a budapesti kormánysajtó néhány munkatársa tudathasadással elmegyógyintézetbe fog kerülni, ugyanis Cioloşt az utóbbi hónapokban minden magyar legfőbb ellenségei között emlegették, felteszem az utasításaiknak megfelelően, márpedig olyan nincs, hogy a parancs hülye, akkor meg csak ők lehetnek azok...

No jó, de ott a másik oldal, a győztes szociáldemokraták, a PSD, ők esetleg nem kezdenek udvarolni a csinos, kilenc százalékos menyecskének, az AUR-nak? De nem ám. Szintén az Agerpres alapján:

Bukarest, december 7. /Agerpres/ – „Nagyjából nulla” esélye van annak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Románok Egységéért Szövetséggel (AUR) társuljon – jelentette ki hétfőn Sorin Grindeanu, de hozzátette: ez ügyben a párt politikai tanácsa hoz végleges döntést.

A PSD első alelnöke „meglepőnek” nevezte, hogy az új párt átlépte a parlamenti küszöböt, és úgy fogalmazott, hogy az AUR „túlkapásai” nem illeszkednek az „európai vonalba”, és nincsenek összhangban a PSD elveivel.

A potenciális szövetségekről a párt politikai tanácsa dönt, miután véglegessé vált, hogy mely alakulatok lesznek a parlament tagjai - közölte Grindeanu.” (Agerpres)

Szegény kis AUR, senki sem szereti... hát ki fogja bekötni a fejét? Tán a mentőorvos, ha így megy tovább minden. Mintha nem lennének túl népszerűek, politikai körökben semmiképp sem azok. De mégis, miként sikerült egyáltalán nem csak bejussanak, de több, mint 9 százalékot is szerezzenek?

Először is szeretném mindenkinek eszébe juttatni, hogy ez nem volt egy normális választás. Az összes szavazóknak csak 31,84 százaléka vett részt rajta, részint, mert meglehetősen csalódott arrafelé (is) mindenki a politikusokban, részint meg, mert Romániában tényleg súlyos járvány tombol, elrémítő halálozási, fertőzöttségi aránnyal. Azt már korábban írtam, hogy az AUR vírus- és járványtagadó, tehát a szavazói is azok, más pártok nem tagadják a járványt, így a szavazóik is óvatosabbak voltak. Ez a két dolog segíthette az AUR-t a mostani helyzetébe.

Aztán meg, ez a 9 százalék a választók kevesebb, mint harmadának a 9 százaléka, tehát ha mindenki elmegy szavazni, bár mondjuk olyan se nagyon volt 1989 óta, akkor ez 3 százalékot jelentene. Annyi szélsőséges meg mindenhol van, kilenc-tíz százalék kevés helyen és az is rosszat jelent. Tehát nem, nem radikalizálódott Románia népe, csak nagy többségben unja a korrupt politikusokat és nem akart megbetegedni sem.

Sokat segített a látványos, kampányjellegű politizálásban az is, hogy idén a román kormány betiltott három országos méretű ortodox zarándoklatot, úgymint a Szent Piroska (Sfânta Paraschiva) tiszteletére rendezett Iași-i, és a Szaloniki Szent Demeter ókeresztény vértanú tiszteletére rendezett bukaresti, de legfőképp a Konstanca megyei Ion Corvin község kolostorához járuló Szent András-napit. Egészen pontosan az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) október 5-i határozatával döntött úgy, hogy az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Az intézkedést Dániel pátriárka, a Román Ortodox Egyház (BOR) feje aránytalan diszkriminációnak, a vallásszabadság megsértésének minősítette. Mi sem volt természetesebb tehát annál az egyébként is fanatikus ortodox hívekből álló és járványtagadó AUR számára, mint az, hogy az egyház mellé álljanak és ahol lehet, meg is sértsék a tilalmat.

Kik vezetik az AUR-t?

A párt elnöke a 34 éves George Simion jól ismert fociultra, akinek érdemeit nehéz volna elsorolni, de több büntetést kapott már miatta a Román Futballszövetség az UEFA-tól és a FIFA-tól, mintha Hasfelmetsző Jack volna: ugyanis ő találta ki azokat a nacionalista jelszavakat a szurkolótáboroknak, amik miatt monstre bírságokat szabtak ki rájuk. Nem is tudom hirtelen, melyik másik Kárpát-medencei államban politikai faktorok a fociultrák, illetve tudom, de az olvasó is tudja. A párt társelnöke Claudiu Târziu, aki az ortodox egyházhoz köthető média újságírója, a párt oszlopa pedig Dan Tănase, elvileg blogger és újságíró, a gyakorlatban inkább povokátor és hivatásos feljelentő, valami átmenet B. Zsolt, Tényi István és Toroczkai László között, csak ez a hármas a magyarokat (is) utálja, ahogy mindenki mást is, aki nem román. Természetesen ellenzik az Európai Uniónak mind az elméletét, mind a gyakorlatát, ami nem tudom, hogyan jön össze azzal, hogy a román diaszpóra pártja (is) akarnak lenni. Az erdély.ma rövid jellemzésén nem tudok túltenni:

Az AUR konzervatív pártként határozza meg magát, de politikai programjából kiderül, mit ért eme konzervativizmuson. Családként csak a hagyományos modellt fogadja el, hitként csak a keresztényt (lehetőleg ortodoxot), a nemzet csakis román lehet, és a szabadságot is szükségesnek tartják, de bizonyos korlátozásokkal. Bukaresti elemzők szerint az AUR Európa-ellenes, újfasiszta párt, amely a Corneliu Vadim Tudor Nagy-Románia pártjának eltűnése után keletkezett „űrt” kívánja betölteni, de sok esetben még a nagy elődön is túltesz.”

Románia tehát megkapta a maga Jobbikát és Mi Hazánkját együtt, és az AUR legalább annyira nem lesz jó semmire sem a román belpolitikában, mint az említett pártok a magyarban. Illetve, dehogynem.

Békétlenség szítására, ellentétek keltésére, akár zavargások kirobbantására is. Arra nagyon alkalmas lesz, meg politikai obstrukcióra szintén. Hát hiába, no: aknagránáttal nem lehet szántani, ha valami semmi jóra nem alkalmas, rosszra fogják használni.

Jegyezzük meg most és ne feledjük később sem, bármi történik: nem ők Románia népe.

Rájuk az összes választónak csak három százaléka szavazott.

Csak a különleges helyzetnek köszönhetően lehetnek ott, ahol most vannak.

Remélhetőleg nem maradnak sokáig.

Az pedig, hogy kikből fog állni a következő román kormány, igen hamar el kell dőljön, ugyanis hétfőn, a kora esti órákban lemondott Ludovic Orban miniszterelnök, „a vasárnapi parlamenti választások eredményeinek tükrében”, utódját Klaus Iohannis államfő jelöli ki, szintén a választások tükrében, egyelőre Nicolae Ciucă védelmi minisztert nevezte ki ideiglenes kormányfőnek. Iohannis azt engedte sejteni, hogy PNL – USR-PLUS – RMDSZ kormány alakulása várható, de azért hozzátette:

A Románia számára legjobb megoldást fogom választani.”

Úgy legyen.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása