Forgókínpad

Forgókínpad

A Nagy Európai Filmfesztivál

2020. december 13. - Szele Tamás

Én ezt kikérem magamnak. Ez a legnagyobb fokú indiszkréció, úriembereket nem lehet ilyen helyzetbe hozni. Ezt még figyelni is kínos. Az egy dolog, miszerint Orbán Viktor és Soros György urak folyamatosan levelezgetnek egymással, bizonyára sok a közlendőjük egymással, de miért a nyilvánosság bevonásával teszik? Ez már exhibicionizmus, kérem.

luke_es_darth_vader.jpg

Sőt, ha úgy veszem, Orbán Viktor levelezget, ugyanis Soros cikkeket ír, megengedem, közérdekű ügyekről, de mégis cikkeket, ezekre válaszol a magyar kormányfő levelekben, amiket ő szamizdatnak hív, és elvárja, hogy ugyanott közöljék őket, ahol az írások is megjelentek. Ami azért sehol a sajtóban nem szokott megesni: a régi, nyomtatott lapokban volt levelezési rovat, az olvasói felszólamlások abba kerültek, ha ugyan kerültek, mert amit nem lehetett megszerkeszteni vagy nem volt lényeges, az a papírkosárba került, a helyére. Az írással azonos helyen maximum helyreigazítás jelent meg akkoriban. Mindegy, Orbán Viktor miniszterelnök hetente egyszer dr. Del Medico Imrének képzeli magát és sajtólevelezőnek áll. Aztán megsértődik, hogy levelezőként kezelik a Project Syndicate-nél, nem főmunkatársként. Ebben a felállásban pedig másként nem is kezelhetik.

Mondjuk ez tényleg azt a benyomást kelti, mintha ez a két úriember egymással levelezne, de csak a felületes szemlélőben, ugyanis ők valójában elírnak egymás mellett, mindketten a magukét mondják, és egyáltalán nem egymásnak, hanem a nyilvánosságnak, minek következtében a jól nevelt nyilvánosság kínosan érzi magát, hiszen nem illik más levelezését elolvasni, ámde ezt beletolják az arcunkba.

Kellemetlen, mindenképpen kellemetlen, de mivel, mint említettem, az egyik fél magyar kormányfő, sajnos foglalkoznunk kell a dolgaikkal. Szóval az úgy esett, hogy Soros György írt egy keserűt a vétóügyben született alkuról a Project Syndicate-ba, ahova szokott. Körülbelül olyasmik voltak benne, hogy:

Nem tehetek mást, mint hogy hangot adok annak az erkölcsi felháborodásomnak, amelyet azoknak kell érezniük, akik elhitték, hogy az EU kiáll az európai és az egyetemes értékek védelmében. Figyelmeztetni szeretnék arra is, hogy a megállapodás megrendíti azt a bizalmat is, amelyet az EU-s intézmények nyertek a gazdasági mentőcsomag összeállításával.”

Valóban, sokakat meglepett a dolog, de aki belegondolt abba, milyen borzalmas év előtt áll az Unió – gazdasági válság, világjárvány ki tudja, hány hullámmal, no-deal Brexit, villongások az ír-északír határon, Skócia esetleges kiválása az Egyesült Királyságból, sőt, talán török–görög konfliktus a nemrég felfedezett tenger alatti kőolaj- és földgázmezők miatt – annak nem esett le az álla. Ilyenkor az Unió nem ér rá a hátsó udvarában rendet csinálni, olyan helyzetbe hozták a vitázó feleket, hogy mindenki győztesnek mondhassa magát, aztán mikor lesz rá idő, foglalkoznak a jogállamisággal is (mert a kérdés azért valójában nyitva maradt), most ellenben nincs idő ezzel pepecselni. És nehezen hiszem, hogy Soros György, aki az eszéből gazdagodott meg, ezt nem látja, érti. Érti ő – csak nem örül a helyzetnek. Mi sem.

Erre írt Orbán Viktor egy olyan választ, amit megfejteni is nehéz. Talán a tudományos-fantasztikus irodalom műfajába tartozik, bár átcsúszik fantasybe is, de mégis sci-finek mondanám – amennyiben a Csubakka-védelem sci-fi. Hogy az micsoda? Az a módszer, amikor egészen másról beszélünk, mint amiről szó van, aztán a végén kérjük az ilyen, vagy amolyan döntést. Eredetileg nem is a Csillagok Háborújában fordul elő, hanem a South Parkban, amikor egy zeneszám miatt indult szerzői jogi perben így érvel a védő:

Miért akar egy wookie, egy 220 centis wookie az Endoron, 50 centis ewokok között élni? Ennek nincs értelme! De ami még fontosabb: ennek az egésznek mi köze a most tárgyalás alatt lévő ügyhöz? Semmi. Hölgyek és urak, ennek semmi köze az ügyhöz. Ennek nincs értelme. Nézzenek rám! Ügyvédként védek egy hatalmas kiadócéget, és Csubakkáról beszélek. Van ennek értelme? Hölgyek és urak, ennek semmi értelme. Az egésznek nincs értelme. Tehát emlékezniük kell, amikor majd vitázgatnak és döntögetnek az Emancipációs Kiáltványról: van értelme? Nincs. Hölgyek urak, úgymond esküdtszék! Ennek nincs értelme. Ha Csubakka az Endoron él, ítéljenek bűnöst. A védelem végzett.”

Az eljárásnak semmi köze a Csillagok Háborújához, a védőbeszéd összevissza hülyeség, de – már alkalmazták eljárásokban és időnként még működik is. Orbán Viktor most ugyanilyen Csubakka-védelmet ad elő, amikor azt írja:

Soros György krokodilkönnyeket hullat. Ez ugyan nem adja vissza a spekuláns által kifosztott emberek, családok, vállalkozások millióinak pénzét, de szerény elégtételnek jó. A világ legkorruptabb emberének és hálózatának jó oka van a csalódottságra. Európa nem hódolt be, Soros grandiózus tervét az Európai Tanács ülésén megakasztottuk. A reflektorfény a költségvetési pénzekre, a helyreállítási alapra, a ki, mihez és hogyan férhet hozzá kérdésére irányul. Hiába, anyagias világban élünk. Ám az unió költségvetésének pénzeit eddig is minden tagállamban szigorú és többszörös európai felügyelet alatt tartották. A kutya máshol van elhantolva.”

De kérem: a Soros-terv egy egészen másik horrorfilmben van, abban, amiben a zöld marslakók támadnak! Mondjuk ha a kormányfőt annyira nem érdekli a pénz, ő oly mértékben az ideák embere, ahogy itt írja, miért nyilatkozta, hogy „megvédtük a magyarok pénzét”? Véletlenül védték meg, mintegy mellékesen, mert szó sem volt mocskos anyagiakról, csak a nagy hadakozásban beleakadt a kelevéze a magyarok pénzébe, és ha már ott volt, megvédte? De menjünk tovább, nem ússzuk meg ebben a filmben, hogy a miniszterelnök el ne mesélje a másik filmet, a sajátját. Hagyjuk, hátha hamarabb szabadulunk.

Ki fogja irányítani Európát a jövőben? Ez volt a valódi tét a múlt heti ülésen. A tagállamok polgárai által megválasztott kormányok és a belőlük álló tanács irányítja-e majd Európát vagy Sorosnak sikerül felépítenie egy új hatalmi struktúrát? Egy hálózatot, amely a liberális, posztnemzeti és posztkeresztény ideákat terjesztő NGO-kból, az eszméiket szállító és felerősítő nemzetközi fősodratú bal- és jobboldali médiából, az európai parlamenti képviselők jelentős csoportjából, a Bizottságba bejuttatott Soros-megbízottakból és az ezeket összekapcsoló, jogállamiságinak nevezett mechanizmusból áll.”

Elárulok egy titkot: a hálózat tagjai még ráadásul jedik is! A helyzetet csak az mentheti meg, ha mihamarabb kancellárrá választjuk Palpatine-t, és az ő kezeibe helyezzük a Galaktikus Szenátus hatalmát. Hogy Palpatine voltaképpen Darth Sidious, a Sötét Nagyúr, az csak színesíti egyéniségét, az a lényeg, hogy le kell számolni az álnok jedi-lovagokkal. Mit fontolgat titkon a Jedi Tanács?

A terv olyan egyszerű, mint amilyen grandiózus. Egy pénzügyi központ, Soros György központja NGO-k, kutatóintézetek, elemző műhelyek és aktivisták ezreit finanszírozza, akik befolyásolják a mainstream média irányvonalát. Összevásárolja és hálózatba szervezi parlamenti képviselők kritikus mennyiségét, a Bizottság kulcspozícióiba juttatja a neki dolgozó embereket, mint Timmermans és Jourová. Végül elfogadtat egy jogszabályt, amely politikai előfeltételeket – gender, migráció, nyitott társadalom, liberális demokrácia – szab ahhoz, hogy a tagállamok hozzáférjenek az uniós forrásokhoz.”

Valamint a midikloriánoknak köszönhetően az Erő is velük van. Ez tűrhetetlen, azonnal cselekedni kell, hol a Halál-csillagunk? Megint eljátszotta valahová a macska, de mindjárt meglesz, addig is azonnal induljon meg a klónkatonák fejlesztése.

A nemzeti szuverenitásukhoz, keresztény gyökereikhez és a hagyományos családmodellhez ragaszkodó országokat, mint Lengyelország és Magyarország erre a jól megfont kötélre kell felakasztani. A vonakodókat pedig, mint a jobb sorsra érdemes közép-európai országok és a renitenskedő skandinávok, ki kell rendelni a nyilvános autodaféra, hogy megérthessék a liberális érvelés lényegét.

Az utolsó pillanatban Európa kormányai felébredtek. Elolvasták azokat a jogállamsági országjelentéseket, melyeket Soros György és Frans Timmermans íratott Jourová asszonnyal. Hirtelen mindenki megértette, hogy az ítélet már a bírósági tárgyalás előtt elkészült, és Magyarország és Lengyelország után mások is sorra kerülnek majd.”

Valóban, az Alderaannak pusztulnia kell. Hatalmas zavart érzek az Erőben. Hívják Anakin Skywalkert!

Az Európai Tanács múlt heti döntése nyílt ellenszegülés Soros György hatalomátvételi kísérletével szemben. Politikai kérdéseket nem lehet összekötni pénzügyi kérdésekkel, szubjektív kritériumok nem lehetnek pénzügyi döntések alapjai, és az unió alapszerződésében rögzített jogi eljárásrend nem cselezhető ki Soros-módra. Az Európai Unió megőrizte egységét és győzött.

Soros György vesztett. Itt lenne az ideje, hogy az európaiak végre hazaküldjék Amerikába. Nincs magyarázat arra, hogy mi, európaiak miért tűrjük, hogy egy amerikai spekuláns amerikai pénzzel uniós befolyásolási rendszert építsen és vásároljon. Amíg az európai vezetők ezt az utolsó lépést nem teszik meg, újra és újra hatalomátvételi kísérletekkel kell szembenéznünk a jövőben is. Máris itt van az asztalon Soros György műhelyéből a migrációs és a gender akcióterv. Ideje lenne pontot tenni Soros György európai ámokfutásának végére.”

A film végéről hiányzik az a nagyjelenet, ami az ellenkezője volna az eredetinek (ahogy az egész forgatókönyv is), melyben Luke vágja le Darth Vader kezét, csak előtte megdöbbenti azzal a kijelentéssel, hogy „Anakin, én vagyok a fiad!” Mintha ez Anakin nem tudná. Aztán nagyfinálé, és minden wookie táncol, a robotok csipognak.

Szóval láttuk először Soros filmjét, ami valamiféle Shakespeare-dráma feldolgozásának tűnik, láttuk most Orbán filmjét, ami egy teljesen kiforgatott Csillagok Háborúja, most már jó lenne megnézni az Unióét is, de azt csak január elsejétől mutatják be. Reméljük, egy unalmas dokumentumfilm lesz, az izgalmakból elegünk van.

Szóval itt tart jelenleg az a levelezés, ami igazából nem is levelezés, nem véletlen, hogy filmes hasonlattal éltem: ezek vetítenek nekünk. Elénk. Mindenféle filmeket, képeket, ilyeneket is, olyanokat is, mi ülünk a sötét teremben és nézzük őket, pedig igazából mindenki azt szeretné, ha vége lenne a vetítéseknek, ez már nem szórakozás, ez már kínos, kellemetlen, fárasztó.

Kapcsolja már fel valaki a világítást!

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása