Forgókínpad

Forgókínpad

A szénhidrát-anyagcsere zavarai Moszkvában

2020. december 23. - Szele Tamás

Hogy mi történt Alekszej Navalnijjal, azt tegnap viszonylag részletesen leírtuk. Ugyanis egy hír mégiscsak a tényekről szól, és tegnapi elemzésünk ezekkel foglalkozott. Ma azt nézzük meg, hogyan reagált a kipattanó botrányra az Oroszországi Föderáció, mint a kérdésben legérintettebb államalakulat, éspedig minden reakciót megnézünk, nem csak a Kremlét.

putin-critic_1_721316.jpg

Már az is fontos, hogy arrafelé egyáltalán létezik más vélemény mint a Kreml hivatalos nézete, az még meglepőbb, hogy el is hangzik nyilvánosan. De mielőtt belevágnánk, egy megjegyzés. Tegnapi írásunkat sokan véleménynek tekintették, és hiányolták belőle a hivatalos álláspontot: nos, ez az írás nem véleménycikk volt (ilyen mesterkélten hívja manapság a köznyelv a jegyzetet), hanem adatokkal foglalkozott, nevekkel, helyszínekkel, eseményekkel, az elérhető legnagyobb pontosságra törekedvén. Arról már a sajtó nem tehet, ha akadnak, akik szerint a puszta tények közlése is vélemény. Ők hiányolták a hivatalos orosz verziót is – ma lesz benne részük bőven – de tegnap reggel még szinte nem is állt rendelkezésünkre állásfoglalás az orosz kormány részéről, kellett nekik egy kis idő, míg reagálnak. Azonban összeszedték magukat, úgy, hogy nincs is abban köszönet, szóval a Russia Today rajongói most örülhetnek, kedvenceikkel találkoznak nálunk is, mert most már van mit írni róluk.

Akkor lássuk, mit lépett a Kreml ebben a helyzetben?

Két fő reakcióról számolhatunk be.

Az első azt volt, hogy nem túlzottan meglepetésszerűen – emelje fel a kezét, aki meglepődött – bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden Németország, Svédország és Franciaország moszkvai diplomáciai képviseletének vezetőjét, miután az Európai Unió a múlt héten tiltott vegyifegyver-használat miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be hat ember és egy szervezet ellen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése miatt. A magyar sajtóban megjelent hír nem részletezi, miért pont ezt a három országot választották ki, de olvasunk mi Ria Novosztyit is, és ott világosan leírják: azért, mert Navalnijt a berlini Charité klinikán kezelték, ott állapították meg a novicsok-mérgezést, és a német eredményeket – alapos emberek a németek – ellenőrzés után francia és svéd laboratóriumok analízisei is alátámasztották. De mit adtak a diplomáciai képviselők tudtára, míg azok a szőnyeg szélén álltak?

Azt, hogy Moszkva most válaszlépésként uniós vezetők ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, kibővítve azok körét, akik nem léphetnek be az Oroszországi Föderáció területére. Valamint közölték, hogy Navalnij megmérgezését továbbra is tagadják, az ellenzéki politikus oknyomozását pedig külföldi provokációnak minősítették.

A kölcsönös kitiltások valószínűleg nagyon gyümölcsöző módszert jelentenek a diplomáciai feszültségek tárgyalásos megoldására. Ja, nem.

De ez a gesztus látszólag – mondom, látszólag – csak részben szól a Navalnij-botrányról. Lássuk azonban, miket mondott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az ügyben, éspedig lássuk a leghivatalosabb forrásból, a TASZSZ hírügynökségtől! 

Azt hiszem, most soron kívül ki fogom fejezni személyes véleményemet, amit általában nem teszek meg, mert ez nem tartozik a jogkörömbe. Elmondhatjuk, hogy ez a beteg súlyos üldözési mániában szenved, és észlelhetjük a nagyzási hóbort egyértelmű tüneteit is. Egyesek szerint még Jézussal is összehasonlítja önmagát. Ami a többit illeti, ezek freudi jellegű tünetek, ez a könyörtelen ragaszkodás saját rögeszméihez és így tovább.”

Miután kiörvendeztük magunkat azon, hogy Peszkov úr nem csak kiváló turkológus – ugyanis az a végzettsége – de első osztályú pszichiátriai távdiagnoszta is, mit mond érdemben az esetről? Ja, arról semmit:

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat meglehetősen tömören és kifejezően kommentálta ezt. Tehát nincs értelme ahhoz bármit is hozzáfűzni. Ez egy diszkreditációs kísérlet volt, de az ilyen kísérletek nem veszélyeztethetik a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot. Az Alkotmány értelmében a Szövetségi Biztonsági Szolgálat nagyon fontos szerepet játszik, megvéd mindannyiunkat a terrorizmustól, a szélsőségektől és más halálos fenyegetésektől, és ebben a szerepében mindenképpen nagyon hatékony volt.”

Jó, értjük, hogy az FSZB az illetékes, akkor most menjünk hozzájuk, Ponciustól Pilátushoz, lássuk, ők mit mondanak? Szintén a TASZSZ szerint:

Alekszej Navalnij orosz blogger úgynevezett vizsgálata idegméreggel történő állítólagos megmérgezése miatt a külföldi hírszerző szolgálatok támogatásával előkészített provokáció – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) sajtószolgálata hétfőn. A hírszerző ügynökség azt is kijelentette, hogy a videofelvétel, amelyek Navalnij és az FSB állítólagos alkalmazottja közötti telefonhívást tartalmazzák, hamisítvány. (…) Korábban az orosz hatóságok arról tájékoztattak, hogy Omszkban az orvosok Navalnijnál „a szénhidrát-anyagcsere zavarát” diagnosztizálták. Oroszország nem indított bűnügyi vizsgálatot az eset kapcsán, mivel a „mérgezés” diagnózist a helyi orvosok és toxikológusok nem erősítették meg.”

Próbálták volna megerősíteni, már uránt bányásznának puszta kézzel. Igen, a mérgezés bizony okozhatja a szénhidrát-anyagcsere zavarát. Akár súlyos zavarát is. Ha sikeres, akkor még igen komoly légzési zavarokat is okozhat, ugyanis a páciens egyszerűen felhagy a légzéssel, ebbe a fázisba most nem jutottunk el, majd legközelebb. Ezen kívül természetesen léteznek oly mértékű zavarok a szénhidrát-anyagcserében, hogy az – a légzéssel együtt – véglegesen meg is szűnik.

A hivatalos Moszkva ezeket nyilatkozta, ezt hiányolták tegnap egyesek, hát itt van. Még próbálkoznak egy olyan legendával – érzésem szerint erre a vonalra fognak ráerősíteni – hogy az említett nyugati országoknak is van novicsokja és ők mérgezték meg Navalnijt provokáció céljából, csak akkor a helyi orvosok és toxikológusok kell majd önkritikát gyakoroljanak és kiállítsanak egy második szakvéleményt, miszerint eddig nem találták nyomát mérgezésnek, de most hirtelen és Navalnij távollétében mégis rábukkantak, vissza az egész.

Akkor lássuk, miket mondott a nem hivatalos orosz politika?

A Szaabd Európa válogatásából szemezgetek, eszerint a jó oroszok – akik egyáltalán nem azonosak a kormányukkal – legalább akkorát szórakoztak a titkosszolgálati lebukáson és Navalnij telefonbetyárkodásán, mint mi Szájer József emlékezetes brüsszeli artistamutatványán. Nevettek és szörnyülködtek is. Gennady Gudkov, orosz zöldpárti politikus például azt írta a Facebookon, hogy:

Putyin rezsimje ezzel egy új fázisba lépett, a bűnügyi tudatosságba és erkölcstelenségbe. Oroszországot egy bűnözői csoport irányítja, amely megragadta a hatalmat, és szörnyű bűncselekmények elkövetésére áll készen.

Hát, így van ez, kérem, bár mintha emlékeznék hasonló helyzetre az orosz történelemből. Sőt, elég sok hasonló helyzetre emlékszem, olyanokra, amiket tökéletesen fed a fenti leírás, inkább a kivételeket lehetne különlegesnek találni, mármint amikor a sokkal jobb sorsra érdemes Oroszországot nem bűnözők irányították és nem álltak készen az állami vezetők szörnyű bűncselekményekre.

De mit szól Putyin nagy ellenfele, Hodorkovszkij?

Ez egy komoly ügy, de nagyon nagyot nevettem. Úgy tűnik, csak meg kell indítani azt a büntetőeljárást. Ugye, Vlagyimir Vlagyimirovics?”

Arra utal Mihail Hodorkovszkij, hogy Putyin korábban – Navalnij nevének említése nélkül, sosem mondja ki azt, olyan neki Navalnij, mint Voldemort – valami olyant mondott, hogy ebben az ügyben majd akkor lesz eljárás, amikor lesz beismerő vallomás. Lám csak: van. Ezt említi Roman Dobrokhotov, a The Insider újságírója is:

Milyen bizonyítékra van még szükséged? Ragaszkodtál ahhoz, hogy személyesen valljanak be mindent. Nézd, most bevallották.”

Mihail Szevtov libertárius aktivista Navalnij politikai érzékét dicsérte:

Különösen tiszteletreméltó az a mód, ahogy Alekszej Navalnij nyilvánosságra hozta az esetet. Rohanhatott volna, és Putyin sajtótájékoztatója előtt is közzétehette volna a felvételt, de kivárt, hogy a Kreml belemélyedhessen az ügybe. Ez a valódi politika.”

Rendben van, kérem, ezek a civil és egyes pártokhoz kötődő orosz ellenzéki vélemények, de mit szól az egészhez maga Vlagyimir Vlagyimirovics, a cár atyuska?

Ehhez szó szerint semmit sem. De valami nyomaszthatja az ő hatalmas lelkét, gondok felhőzik homlokát, nem ráncolja ugyan, mert a botoxtól nem tudja, de meglátszik rajta, hogy nem örvendezik ő most az életnek, sötéten látja a jövőt. Különös törvényt hozott tegnap. Éspedig olyant, amely a 444 szerint:

Mentességet ad minden korábbi orosz elnöknek és családtagjaiknak az életükben elkövetett bűncselekmények miatti felelősségre vonás alól. A törvény szerint a volt elnököket ezentúl nem lehet kihallgatni sem rendőrségi nyomozásokban, nem lehet őket letartóztatni, és nem lehet házkutatásokat sem tartani náluk. Ezelőtt a korábbi elnököket csak az olyan bűncselekmények miatt nem lehetett felelősségre vonni, amiket hivatali idejük alatt követtek el. A volt elnököket – a korábbi szabályozáshoz hasonlóan – csak akkor lehet megfosztani mentességüktől, ha hazaárulással vagy más különösen súlyos bűncselekményekkel vádolják őket, és a vádakat a legfelső bíróság és az alkotmánybíróság is jóváhagyja. Az új törvény azonban élethosszig tartó helyet biztosít az Orosz Föderáció szenátusában, ami a saját jogán is erősíti a büntetőjogi mentességet.”

Meglehet, lemondani készül, persze nem a Navalnij-ügy, hanem az egészségi állapota miatt, és öreg napjainak nyugalmát hívatott védelmezni ez az előrelátó, bölcs gondoskodás. Bár mondjuk még így is kiváló részvénytársasági elnök lehet, hiszen akármekkora is a csőd, elmarad a felelősségre vonás. Nurszultan Nazarbajev mondott le így nem is olyan nagyon régen, szinte ugyanezekkel az opciókkal, csak ő még azt is törvénybe iktatta, miszerint róla kell elnevezni a fővárost (és a nagyobb városokat szintén), valamint élete végéig a kazah nemzet vezetője marad, melyet ott helyi nyelven úgy mondanak, hogy Elbaszi.

Máshol is így mondják. Egész sok helyen emelgetik így a nemzetek vezetőit, vagy legalábbis egy mondatban ezzel a szóval. Majdnem ezzel, no.

Egyelőre itt tartunk a Navalnij-ügyben, aki ennél bennfentesebb moszkvai információkat kíván, fáradjon be a Lubjanka térre, ott örömmel állnak a rendelkezésére, mindent el fognak neki mondani, ami rá tartozik, sőt, valószínűleg egy teával is megkínálják.

Kiváló, speciális Litvinyenko-teájuk van. Egyszerre hat a szénhidrát-anyagcserére és a légzésre.

Véglegesen.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása