Forgókínpad

Forgókínpad

Egy sámán bukása

2021. január 17. - Szele Tamás

Egyre különösebb következményei vannak a Capitolium január hatodiki ostromának, és csak imádkozhatunk, hogy legyen időnk őket kiértékelni: mármint, ne sodorják ki a különleges mozzanatokat fontosabb és aktuálisabb erőszakos események a figyelem fókuszából. Ugyanis egyre keserűbbek a levonható tanulságok... a jelek szerint nem érdemes radikalizálódni.

angeli1.png

Tudom, hogy a csapból is a Qanon Shaman folyik, ilyen az emberi természet, mivel ő volt talán a legfeltűnőbb szereplője az eseményeknek (pedig akadtak egy páran, akik egyenesen a halloweeni buliról érkezhettek), de mégis az ő esetével kell foglalkoznunk, ugyanis ő az orstromnak és következményeinek az állatorvosi lova. Vagy bölénye, ha a szarvait nézzük. Szóval, tudjuk, hogy állástalan, képzetlen és nem is túlzottan tehetséges amatőr színészről volt szó, aki azonban nem ment el felszolgálónak a Cheesecake Factoryba, mint Penny, hanem otthon élt harmincéves korára is az édesanyjával, kizárólag organikus ételeket evett és szorgos munkával radikalizálta magát. Polgári neve eredetileg Jacob Anthony Chansley, ezt változtatta mozgalmi létének első fázisában – mikor még inkább „spirituálisnak” tartotta magát – Jake Angelire, bár már akkor is a szarvas-prémes jelmezét viselte, lándzsával mászkált, szóval elég nehezen jutott volna róla bármely épeszű embernek egy angyal az eszébe.

Maximum egy bukott.

Aztán, úgy körülbelül egy éve teljesen átváltott sámánszerepre, Angeli átadta a helyét Qanon Shamannak. Egy korábbi írásomban már idéztem, miket beszélt össze, különösebb vizsgálat nélkül is ki lehetett volna adni neki az orvosi igazolást paranoiáról, esetleg más lelki bajokról is. Mármost Angeli – maradjunk ennél a névnél – lehet, hogy bolond, de kicsit sem hülye. Mikor megtudta, hogy jelkép lett a vendégszerepléséből a törvényhozásban (ez lehetett szegénynek az egyetlen sikeres alakítása) és körözik, sőt, tulajdon trumpista elvtársai terjesztik róla, hogy igazából az Antifa fizetett provokátora, mert menteni kellett a helyzetet valamiképpen, belátta, hogy nincs sok esélye. Mindkét oldal vadászik rá, mint egy vad szarvasmarhára, tehát fogta magát, és szépen beballagott a rendőrségre, feladta magát. Előtte még közzétett egy nyilatkozatot, miszerint „semmit sem bánt meg”, mert szíve mélyén még mindig hisz a trumpista-qanonista „forradalom” győzelmében, de bevonult, ugyanis belátta: még mindig a fogdán van a legnagyobb biztonságban.

Persze ott sem viselkedett mintafogolyként (ez azért nem is kötelező), éhségsztrájkolt, míg nem kapott organikus ételt, aztán kapott, tegnap pedig ügyvédje benyújtotta kérelmét az elnöki kegyelem iránt. Ezt idézzük, a Telex nyomán:

Chansley úr amerikai, becsületesen, tiszteletre méltóan szolgált a hadseregben. Büntetlen előéletű. Szereti a természetet, rendszeresen meditál, jógázik, és csak organikus ételeket eszik. Komolyan vette Trump elnök számos üzenetét. Hitt Trump elnökben. Ahogy több tízmillió amerikai, úgy Chansley is azt érezte – először az életében –, hogy meghallották a hangját. Az ügyfelem meghallotta Trump elnök gyakran ismételt szavait. Egy elnök szavai és meghívása kell, hogy jelentsenek valamit. Mivel Chansley úr békésen és együttműködően járt el, ezért az lenne a helyénvaló és becsületes döntés, ha az elnök megkegyelmezne neki, és minden hozzá hasonlóan gondolkodó, békés személynek, akik békés szándékkal fogadták el az elnök meghívását.”

Ez a kérelem ezer sebből vérzik, mindjárt részletezem is, de előbb lássuk, mi lenne egyáltalán a vád Angeli ellen?

Az amerikai igazságszolgáltatás nyílt kártyákkal játszik, Washington D.C. államügyésze közzétette ezt (és a másik két vádemelési javaslatot is, mert összesen három letartóztatás történt) az ügyészség honlapján:

Jacob Anthony Chansley-t, más néven az arizonai Jake Angeli-t azzal vádolják, hogy szándékosan lépett be és tartózkodott korlátozott hozzáférésű épületben és területen minden törvényes felhatalmazás nélkül, valamint erőszakosan hatolt be és garázdaságot követett el a Capitolium területén. Chansley-t őrizetbe vették. Chansley-t azonosították a médiában megjelent férfiként, aki szarvakban, medvebőr fejdíszben, vörös, fehér és kék arcfestékben, félmeztelen felsőtesttel és barna nadrágban lépett be a Capitolium épületébe. Ez a személy mintegy 2 méter hosszú lándzsát hordott kezében, melynek a pengéje alá egy amerikai zászlót kötöttek.”

Akkor világos: jelenleg nincs szó többről, mint behatolásról tiltott területre, garázdaságról, a hatósággal szembeni ellenszegülésről és – ami bonyolítja az ügyet – tiltott fegyverviselésről a törvényhozás épületében, ugyanis a lándzsa bizony fegyver. Nem lőfegyver: de ölni akkor is lehet vele. Azonban nézzük csak az ügyészségi irat utolsó mondatát!

Az okmányokban szereplő terhelő információk jelenleg csupán állítások. A vádlottak ártatlannak tekintendők mindaddig, amíg bűnösségüket be nem bizonyítják.”

Valóban, az amerikai törvények szerint ezt kötelesek odaírni, sőt, van egy érdekes hírem: kötelesek komolyan is venni. Nem puszta formaság ez. Most éppen különösen fontos.

Ugyanis ez nem egy kegyelmi kérvény, hanem valóságos selyemzsinór Trumpnak. Volt a napokban hasonló ötlet: akkor az vetődött fel ötlet szintjén – James Comey, az FBI 2017-ben elbocsátott vezetője elmélkedett rajta – hogy ha Biden mindennél alaposabban ki akarna tolni Trumppal, elnöki kegyelemben részesítené. Annak elfogadásával ugyanis Trump beismerné a bűnösségét vagy legalábbis a bűnrészességét a Capitoliumban történtekben. Igaz, Comey is hozzátette: még a pillanatnyilag és egyelőre hivatalban lévő elnök sem bolond oly mértékben, hogy egy ilyen kegyelmet elfogadjon.

Azonban lássuk, mi van ezzel a kegyelmi kérvénnyel. Jogosult az elnök kegyelmet adni ilyen ügyben? Jogosult lenne: az elnöki kegyelemnek nincsenek határai, kivéve az impeachmentet, ám csak szövetségi bűncselekmények esetén adható. Ez egyelőre stimmelne, de történt vádemelés az ügyben? Dehogy történt: még a bizonyítási eljárás szakaszában van. Érdekes módon azonban egy 1866-os precedens miatt az Amerikai Egyesült Államok elnöke vádemelés előtt is adhat kegyelmet, ugyanis annak csak az a feltétele, hogy a bűncselekmény már befejezett legyen – ezzel azt akarták elkerülni, hogy az elnök előre felmentést adhasson mindenféle törvénytelenségek elkövetése céljából. Az jogilag vitatott, hogy saját magának és/vagy családtagjainak kegyelmezhet-e, mivel még sosem volt példa ilyesmire: azonban arra már volt, hogy vádemelés előtt kegyelmezett meg Ford elnök Nixonnak, mikor az lemondott és átvette a helyét. Ford beiktatásakor Nixon ellen még csak készült a vád. Tehát az amerikai jog szerint Trump igenis adhat(na) kegyelmet a sámánjának – csak épp nem fog.

Ha megteszi, neki is vége.

Ugyanis a kegyelmi kérvényben hangsúlyosan szerepel „Trump elnök üzenete” és az „elnök meghívása”. Ha ezt most Trump aláírja, és van erre még két-három napja, azzal aláírja a saját beismerő vallomását is, mely szerint ő hívta meg a tüntetőket az ostromra, ő üzente, hogy támadják meg az épületet, és mivel az FBI legújabb adatai szerint a spontán zavargás annyira nem volt spontán, hogy előkerültek pár hangadótól a listák is azon képviselők neveivel, akiket helyben szándékoztak kivégezni, és azokéval, akiket „csak” túszul kívántak ejteni, megállna ellene az államellenes szervezkedés vádja.

Sőt, súlyosbíthatja a helyzetet a mai nap: ugyanis a Boogaloo Bois mind az ötven állam fővárosában „menetet” tart, elvileg a szabad fegyverviselés jogának korlátozása ellen. Amit pillanatnyilag senki sem kíván korlátozni, de minden demokrata elnöki ciklus elején felröppen ez a rémhír, mármint, hogy megfoszthatják a polgárokat ettől a jogtól, és ilyenkor nagyon örülnek a kézifegyver-gyárak, mert sokszorosára ugranak az eladási mutatók, ugyanis mindenki fegyvert vásárol, az is, akinek semmi szüksége nincs rá, mert legyen a házban, akkor is, ha esetleg betiltják. Erről a megmozdulásról már a hét folyamán kiderült, hogy legalábbis Minnesotában és Michiganben lövöldözés, tűzharc várható a résztvevők részéről és a helyi törvényhozási épületek ostroma, szóval ha erre is sor kerül, még komolyabbak lehetnek a vádak Trump ellen.

Egyszóval: Trumpnak ugyan jogában állna kegyelmet adni fanatikus hívének, megtehetné, de semmiképpen sem fogja megtenni, hiszen az aláírt kegyelmi kérvény alapján épp ellene lehetne nagyon komoly, főbenjáró bűnök miatt vádat emelni.

Hogy ezek után mire számíthat Jake Angeli és két társa, akiket az események kapcsán elfogtak?

Pár évre a behatolás, ugyancsak pár évre a garázdaság és nagyon sok évre a fegyverviselés miatt. Ha bebizonyosodik az összeesküvés is – vagy legalább a szervezett, tehát nem „csak” csoportos elkövetés – akkor még annál is sokkal többre.

Megalapíthatják San Quentinben vagy Guantanamón a „Serény Múmiák” klubját, mert az összbüntetésük versengeni fog a legöregebb egyiptomi múmiák korával.

Ami azért probléma, mert ezek az emberek tulajdonképpen csak eszközei voltak a gonosz tervnek, ami fanatizálta, radikalizálta őket minden eszközzel, elnöki tweetektől hajmeresztő, qanonista hazugságokig. Persze, hogy érdemelnek némi büntetést (bár Angelit én inkább küldeném elmegyógyintézetbe, csak akkor minden fanatikust oda kéne küldeni), de azért az igazi felelősök sokkal többet érdemelnének náluk.

Ebből az a tanulság, hogy semmiféle eszme vagy mese kedvéért nem érdemes radikalizálódni, mert így jár az ember.

Angelin sem fog már senki segíteni.

És tele vagyunk Angelikkel, világszerte, legfeljebb még nem nyomták meg rajtuk a gombot.

Ők mind meg fogják fizetni a radikalizálódás árát.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása