Forgókínpad

Forgókínpad

Erkölcsi piedesztál

2021. február 14. - Szele Tamás

Szélsőjobboldali politikusnak lenni bizonyos szempontból jó ötlet, az ember feláll egy szép, magas erkölcsi piedesztálra és ha kiderül róla bármi disznóság, azt mondja: „De hiszen ezt tiltják az elveim, én ugyan ilyent nem tettem!” Szélsőjobboldali politikusnak lenni ugyanezért viszont rossz ötlet is, mert azon a piedesztálon a világon minden látszik.

aur_meg_fobb_kep.png

Ez most a romániai AUR párt nagy bánata is, mivel hiába jutottak be mindenki nagy meglepetésére december elején a választásokon a bukaresti parlamentbe, a nagy reflektorfényben minden disznóságuk messzire látszik, de annyira, hogy most már inkább az a kérdés vetődik fel: van nekik egyáltalán olyan politikusuk, aki nem bűnöző és/vagy futóbolond? Erre nehéz válaszolni, ugyanis a párt alapvetően nacionalista-vírustagadó-klerikális-abortuszellenes-homofób-euroszkeptikus-nyugatellenes ideológia mentén érte el a sikerét, és hát ezeknek az alapelveknek a jelentős része önmagában véve vagy ostobaság vagy kiváló táptalaja a bűncselekményeknek. Valamiért a hirdetésüket mégsem büntetik, hanem politikának nevezik, szóval furcsa egy világban élünk, és nem csak Romániában furcsa ez a világ.

A decemberi siker mindenkit gondolkodóba ejtett, pedig hát egyszerű volt annak a titka: világjárvány idején rendezték a választást. Az AUR vírus- és járványtagadó, tehát a szavazói is azok, más pártok nem tagadták a járványt, így a szavazóik is óvatosabbak voltak. Aki tartott a megfertőződéstől, inkább nem ment szavazni, aki azonban biztos volt abban, hogy vírus márpedig nincs, az mind elment. Így is abnormálisra sikerült a voksolás, mert az összes szavazóknak csak 31,84 százaléka vett részt rajta, ezzel a részvételi aránnyal érte el az AUR a 9 százalékot, ami azonban a választók kevesebb, mint harmadának a 9 százaléka, tehát ha mindenki elment volna szavazni (bár mondjuk olyan se nagyon volt 1989 óta), akkor ez 3 százalékot jelentene. Tehát a „földcsuszamlásszerű győzelem” tulajdonképpen nem is akkora diadal, mint amekkorának a párt vezetése beállítja, nem bolondultak meg a választópolgárok, legalábbis nem többen, mint máskor.

Jó, bekerültek a pikszisbe, láttunk ilyent Budapesten is, láttunk pártelnököt gárdamellényben képviselői esküt tenni, de most, mikor már bent vannak, mihez kezdenek? A pártot a szélsőséges fantazmagóriák és botrányok hajtják, ahhoz kevesen vannak, hogy érvényre juttassák a rögeszméiket, de meg nem feledkezhetnek róluk: már a legelső sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy igyekeznek betiltatni minden nemzetiségi alapon szerveződő pártot. Tehát az RMDSZ-t is, sőt, azt elsőként. Ami nem kis hiba lenne, hiszen a jelenlegi Cîțu-kormányban is három miniszterük ül, és adtak egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettest is. De tán épp ezért az ominózus sajtótájékoztató után az összes komolyan vehető romániai párt egyenként bejelentette, hogy bárkivel hajlandó koalícióra lépni, csak az AUR-ral nem.

aur_2_1.jpgA párt vezetése is érdekes figurákból áll. Elnökük, a 34 éves George Simion jól ismert fociultra, akinek érdemeit nehéz volna elsorolni, de több büntetést kapott már miatta a Román Futballszövetség az UEFA-tól és a FIFA-tól, mintha Hasfelmetsző Jack volna: ugyanis ő találta ki azokat a nacionalista jelszavakat a szurkolótáboroknak, amik miatt monstre bírságokat szabtak ki rájuk. Nem is tudom hirtelen, melyik másik Kárpát-medencei államban politikai faktorok a fociultrák, illetve tudom, de az olvasó is tudja. A párt társelnöke Claudiu Târziu, aki az ortodox egyházhoz köthető média újságírója, a párt oszlopa pedig Dan Tănase, elvileg blogger és újságíró, a gyakorlatban inkább povokátor és hivatásos feljelentő.

És ez még csak a felső vezetés!

mihai_lasca.jpg

A képviselők és az aktivisták, sőt, a mezei párttagok sem különbek. Kezdjük rögtön Mihai Lasca képviselővel, akit ki kellett zárni a pártból, mert nem tájékoztatta az illetékeseket arról, hogy büntetőjogi vizsgálat folyik ellene bűnszervezet létrehozása miatt, és elítélték testi bántalmazásért. Embercsempész bandát működtetett ugyanis a honatya. Francisc Toba képviselő kizárása is folyamatban van, de ami mindent felülír: szerdán kizárták a pártból üdvöskéjüket, Diana Şoşoacă képviselőt is, aki nem mellesleg ügyvéd. Ő megér egy misét, álljunk meg nála egy pillanatra.

diana_sosoaca.jpg

Ha valaki, hát ő tényleg a koronavíruson lovagolva szerezte a mandátumát. Ehhez ismerni kell a román ortodox egyház jelentőségét: állam az az államban, hatalmas úr, komoly politikai tényező, és az ország leggazdagabb szervezete. Néha az embernek az az érzése, hogy nem is az egyház van Romániában, hanem Románia az egyházban. Viszont akármilyen hatalmasak, a jövedelmük akkor is a hívektől folyik be, és valamiért szó szerint nem elég nekik az Isten pénze sem. Tehát, mikor a kormány betiltotta a gyülekezést a járványhelyzet miatt, elég sok bevételtől estek el, tagadni is kezdték a vírus létét, olyanokat hirdettek, hogy „a koronavírus a templomban nem képes fertőzni”, és nem csak az istentiszteleteket folytatták, tilalom ide vagy oda, hanem a zarándoklatokat is, mert azokban még több pénz van. És azok is voltak a legveszélyesebbek, mert ezeken rendszerint nagy tömeg vesz részt.

Tavaly a román kormány betiltott három országos méretű ortodox zarándoklatot, úgymint a Szent Piroska (Sfânta Paraschiva) tiszteletére rendezett Iași-i, és a Szaloniki Szent Demeter ókeresztény vértanú tiszteletére rendezett bukaresti, de legfőképp a Konstanca megyei Ion Corvin község kolostorához járuló Szent András-napit. Egészen pontosan az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) október 5-i határozatával döntött úgy, hogy az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Az intézkedést Dániel pátriárka, a Román Ortodox Egyház (BOR) feje aránytalan diszkriminációnak, a vallásszabadság megsértésének minősítette.

Diana Şoşoacă azokban az ügyekben nyújtott ingyenes védelmet és jogsegélyt az egyháznak, amelyek a zarándoklatok tilalmának megsértése miatt indultak, persze, hogy a hívek úgy megválasztották, mint a huzat. De miért zárta ki az AUR?

Nehéz eldönteni, melyik stiklije miatt, hivatalosan azt mondták: rendszeresen figyelmen kívül hagyta az AUR felsőházi frakciójának stratégiáját és a párt vezetőségének döntéseit mind a parlamentben, mind pedig a nyilvánosság előtt. Nem hivatalosan viszont olyanokat művelt, hogy mentelmi jogot követelt minden romániai ügyvédnek minden esetben, a kizárása előtti felszólalásában közölte és fenn is tartotta azt az állítást, hogy „a Pfizer/BioNTech vakcina elpusztítja a román nép nemzeti mátrixát”, legyen akármi is az a nemzeti mátrix, de akkor már kifele állt a szekere rúdja a pártból egy hónap eleji mulatozás miatt, melyen maszk nélkül vett részt, erősen „hazafias” nótákat énekelt, közepesen becsípve, sértegette Raed Arafat belügyi államtitkárt (aki a járvány elleni védekezés egyik főszereplője és irányítója Romániában), ámde mindezt saját maga közvetítette telefonján a Facebook segítségével. Ezt a hölgyet elárulni sem kell, erős, önálló személyiség, elárulja ő saját magát.

Jó, szerdán kizárták, de még ezt is képes volt tetézni: Facebook-oldalán közzétett egy állítólag Twitteren közzétett gondolatot Donald Trumptól, melyben a volt elnök azt írta volna, miszerint:

sosoaca_tweet.png

Sad to read about Mrs. Sosoaca exclusion. It's a HUGE mistake”

vagyis:

Szomorúan olvasok Şoşoacă asszony kizárásáról. Ez NAGY hiba!”

Nagyobb hiba viszont az, hogy Trump akkor már nem tweetelhetett egyáltalán, mert le volt tiltva, tehát ez is hamisítvány volt. Ennyire nézte hülyének a választóit Diana asszony, vagy ő maga volt ennyire, hm, nem túl okos.

Ez már így is szép botránytömeg, harminc bulvárlap megélne belőle fél esztendeig, ha nem tovább, de tegnap is történt valami.

ancutacarcubun.jpg

Éspedig az, hogy a párt egyik Spanyolországban élő aktivistáját, bizonyos Ancuța Cârcut letartóztatta a spanyol rendőrség, prostitúció elősegítésének vádjával. Magyarul: lányokat futtatott egy banda tagjaként, akiket a Kolozs megyei Tordán és Aranyosgyéresen toboroztak, majd Madridban és Tenerifén alkalmaztak. Mint a foter.ro írja:

Természetesen az ilyenkor szokásos módszerekkel: a lányoknak minden ügyfelükről pontosan be kellett számolniuk, és a keresett pénzzel is el kellett számolniuk az utolsó eurócentig.

Cârcu decemberben még azzal lépett be a pártba, hogy a korrupt, tolvaj politikusok és az országot hálójukban tartó érdekcsoportok ellen, az emberek érdekében kíván cselekedni.” (foter.ro)

Így jutott el Ancuța Cârcu az Értől szó szerint az Óceánig, hogy Adyt idézzük, de előzőleg is viharos volt az élete:

Korábban a Nagy-Románia Párt berkeiben politizált, ahol elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azzal vádolta meg a néhai Corneliu Vadim Tudor pártelnököt, hogy az meg akarta őt erőszakolni.

Erre Vadim (...) keresetlenül csupán a bájait anyagi ellenszolgáltatásért áruló személyként jellemezte a hölgyet – persze nem ilyen árnyalt megfogalmazásban.” (foter.ro)

Én csak egy dolgon csodálkozom: hogyhogy kábítószer-ügye még nincs az AUR-nak? Minden egyebe már van! Azonnal gondoskodni kell valami drogbotrányról is, különben elmaradnak az európai szuverenista-populista pártok főáramától. Esetleg fel lehetne küldeni Simion pártelnököt valami esőcsatornára, akkor más jobboldali politikusok is komolyan vennék őket.

Ez a botrányszéria meglátásom szerint csak a jéghegy csúcsa. Az AUR valósággal magába szívta Románia legkétesebb elemeit, ami nem feltétlenül baj, mert legalább egy helyen vannak: kérdéses, hogy ha még két-három ilyen ügy kipattan, elegen lesznek-e egyáltalán a parlamenti politizáláshoz.

Azonban a folyamat kiválóan modellezi, mi történik akkor, ha lelkes emberek járványtagadás, valamint ultraklerikális-nacionalista elvek hirdetése céljából pártot alapítanak és az bejut egy parlamentbe. Életképtelen a kísérlet, voltak ugyan ehhez hasonló jelenségek nálunk is (magam is veszítettem sajtópert egy péniszpumpa említésének okából), kisebb halacskák nálunk is lejtettek zártkörű bulikon rúdtáncot bőrtangában, aztán átkozták a Pride-ot, de ilyen szériát mi sosem voltunk képesek produkálni. Nálunk azért évek kellettek egy ennél kisebb botránysorozat összegyűléséhez, az AUR két és fél hónap alatt ránk vert, szóval igyekezzen a magyar politikai szélsőjobb, ha nem akar szégyenben maradni.

Bár nem féltem se a magyar, se a román, se más nemzetek szélsőjobboldali politikusait, törvényszerű, hogy ellentétbe kerülnek részint a törvénnyel, részint a saját elveikkel.

Ugye, nagyon felálltak arra a piedesztálra.

Nem gondolták meg, hogy ott fent ők nagyon fognak látszani...

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása