Forgókínpad

Forgókínpad

Nyitás, kérdőjelekkel

2021. április 23. - Szele Tamás

Akkor itten nyitás lesz, akárki meglássa. Meg is hallhatta, meg is láthatta: Orbán Viktor még hajnalban közzétette Facebook-oldalán, hogy elértük a három és fél millió oltott személyt, holnap nyitnak a teraszok, azt meg már a rádióban mondta, hogy jövő hétre meglesz a négymilliós létszám is és újabb kellemetességek várnak ránk. Mehetünk például korcsolyázni is.

orban_nyit1.jpg

Nem tudtam így, ötvenhárom éves fejjel, mi hiányzik nekem, de ebből rájöttem: a rendszeres jégtánc, az. Anélkül nem volt eddig teljes az életem. Mielőtt a várható csodákra térünk, előbb következzen a mea culpa, ugyanis én tegnap tévedtem. Azt mondtam ugyanis – a dolgok logikájából fakadóan – hogy a szombati terasznyitás biztos, és a további nyitások szintén, csak azokat már Orbán fogja bejelenteni, és ebben igazam is volt. Abban nem volt igazam, hogy én ezt a bejelentést olyan hétfőre-keddre tettem volna, nem ma reggelre, ugyanis egyrészt tudjuk, hogy Orbán Viktor ma Brüsszelbe utazik Ursula von der Leyenhez, pénzügyi tárgyalások céljából, elég magas összegről van szó, 5 800 milliárd forintról, ennyiért én már kihagynék egy reggeli rádióhaknit, úgy látszik, a magyar miniszterelnök nálam kevésbé nagyvonalú, gyorsan lezavarta indulás előtt ezt is. Másrészt kicsit ellentmond a „jó zsaru – rossz zsaru” kampánykommunikációs logikának is, mert abban Gulyás a „rossz zsaru”, ő mondja a rossz vagy kevésbé jó híreket, Orbán a jókat vagy nagyon jókat, így, hogy nem volt szünet a bejelentések között, össze fognak mosódni a kollektív memóriában, és még a végén nem Orbánt jegyzik meg a szavazótömegek pavlovi pozitív reakcióval, hanem Gulyást.

De ezek szerint a kormányfő mégsem állta meg, bejelentette a hű, de nagyon jó hírt. Akkor ünnepeljünk, de csak holnap és a teraszokon. Vagy ne ünnepeljünk, szerencsére még nem kötelező. Lássuk akkor, mik hangzottak el – szokás szerint a teljesség igénye nélkül, megint úgy kell összevadászni a rádiónyilatkozatot több lapból, a kormány kommunikációja lassúbb a reumás csigánál, hegymenetben. Szóval, most inkább csak arról érdemes írni, amit pontosan tudunk, ami több forrásban is megegyezik, ami biztosan elhangzott.

Például abban mindenki megegyezik, hogy Orbán Viktor saját bevallása szerint szomjas és sört inna. Vannak ilyen reggelek az ember életében, amikor minden vágya egy pohár vagy korsó sör, keserű szájízzel próbálja összerakni az előző este emlékcserepeit, döbbenten bámulja a telefonos híváslistát és mindenféle esküket tesz – igen, a reggeli gyógysör ezekben az esetekben életmentő lehet. Persze tudom én, hogy nem erről van szó, de miért mond olyant hajnalok hajnalán, miszerint:

Rám is vár egy korsó sör a teraszomon”

ha nem másnapos? Különben pedig megnézném én magamnak azt a teraszt. Ugyanis holnap a nyilvános teraszok, sörkertek, ilyesmik nyitnak ki, és tudtommal ilyen helyekre nem jár. Ha mégis, akkor a törzshelye megfogta az Isten lábát, mert nem csak neki kell fogyasztani, ha bemegy, hanem annak a fél gyalogezrednek is, amelyik a biztonságáról gondoskodik és közben úgy tesz, mintha gyanútlan, civil járókelő volna. Különben komoly, profihoz méltó, nehezített feladat volna golyóálló mellényben gondtalanul sörözni.

Nyilván nincs törzshelye, viszont akarta valami „népieset”, „emberközelit” mondani, amitől úgy érzik a választók, hogy egy közülük. Ez most nagyon nem sikerült. De térjünk a tárgyra.

4 millió beoltottnál (szerda-csütörtök) megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Látogathatók lesznek a színházak, táncszínházak, mozik, fittness-termek, sportesemények, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, cirkuszok, múzeumok, szállodák és az éttermek belső helyiségei is.”

Akkor most kapunk választ arra, amit hetek óta kérdez a magyar sajtó függetlennek megmaradt roncsa, hogy „tessék már megmondani, mi az istennyilára lesz jó az a plasztik védettségi igazolvány?” Ugyanis az utazást nem könnyíti meg, hiszen ezt a magyar hatóságok adták ki belföldi használatra, egy méterre a határtól már csak akkor lenne érvényes, ha volna róla államközi szerződés. De nincs, az uniós igazolvány lesz alkalmas ilyesmire, majd, ha lesz, egyszerűbb megoldás is azt elfogadni mindenhol. A miénk csak házi vagy háztáji használatra való, nem is tervezték más célra, bár ezt nem kötötték az orrunkra. Annyira nem, hogy tegnapelőtt még azt válaszolta a Belügyminisztérium az ATV erre vonatkozó sokadik kérdésére, hogy:

Az igazolvány felhasználhatóságára vonatkozó kérdés idő előtti.”

Majd, ha felnősz, Pistike, megtudod.” Szerintem szerdán még ők sem gondolták, hogy Pistike két napon belül fel fog nőni. Az egész különben egy régi viccre emlékeztet, mikor az iskolában arról beszélgetnek az elemisták, hogy ki mit szeretne Mikulásra. Jancsika focilabdát, Péterke kisvasutat, Móricka megszólal:

- Én intimbetétet szeretnék.

- Megőrültél?

- Dehogy őrültem meg. A labdával csak focizni lehet, a kisvasúttal is csak egyfélét játszhat az ember, de láttam a nővérem betétjének a dobozán: azzal lehet kocogni, úszni, teniszezni, síelni...

Ezzel a kártyával is lehet majd járni színháztól étteremig és jégpályáig mindenhova. Nélküle viszont csak teraszra, boltba, patikába, orvoshoz meg dolgozni mehet az ember. Azért ez is felvet pár kérdést, ugyanis ez az igazolvány személyazonosító irat, kényes adatokat tartalmaz (például a TAJ-számot) így rendőr kérheti, de más nem.

Kicsit olyasmi ez, mint dohányáru vásárlásakor a személyi: ha valaki nem látszik tizennyolc évesnek, magától bemutathatja az igazolványát, de a trafikos nem igazoltathatja őt. Arról viszont szabadon dönt, kiszolgálja-e avagy sem. Az életkor azért a legtöbbször látszik, de az oltottság vagy az immunitás nem: már várom az olyan párbeszédeket, hogy „Uram, maga olyan sápadt, oltatlannak tűnik, van védettségi igazolványa?” Abszurd lenne, ugyanis csak a hatóságoknak köteles bemutatni az illető. Például a jegyárusnak a mozipénztárban nem. Szóval: sikerült kialakítanunk egy betarthatatlan rendszert, nem először és nem utoljára.

Különben fenenagy kialakuló tolongásoktól nem kell tartani szerintem. Akik óvakodnak a fertőzéstől, azok amúgy sem indulnak majd el tömegével a jégpályára vagy a vadasparkba, ezeken a helyeken máskor is ritka a tumultus, nem tudunk olyan forradalmi tömegmegmozdulásról, ami a jégpályán feltorlódott, helyzetével elégedetlen sokaság között robbant volna ki. A mozik régebben sem voltak túlzsúfoltak tapasztalataim szerint, a színházak azért látogatottabbak, a Fővárosi Nagycirkusz a zárlat alatt végig üzemelt, csak ezt nem mindenki tudja, a könyvtárak sem kell szuronyrohamtól tartsanak, a kalandpark országos méretű, a szállodák helyzete meg kérdéses: ugyanis kinyitni lehet őket, de az országba beutazni még mindig csak a korábbi feltételekkel szabad, tehát maximum belföldi forgalomra számíthatnak.

Két helyen lehetnek sokan: az éttermekben és a sporteseményeken, de hát valljuk meg őszintén, mindenki tudja, hogy a nyitás az utóbbiak miatt volt sürgős. Az EB-mérkőzésekre, melyek közül három csoportmérkőzés lesz és egy nyolcaddöntő, egyedül Magyarország vállalta, hogy a Puskás Aréna nézőtéri ülőhelyeinek 100 százalékát elfoglalhatják a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek. Magyar látogatók esetében ez értelemszerűen a védettségi igazolvány lesz, a budapesti meccsekre érkező külföldieknek pedig két, öt napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet vagy egy olyan dokumentumot kell majd felmutatniuk az országba való belépéskor, amely igazolja, hogy hat hónapon belül koronavírus-fertőzöttek voltak és felgyógyultak a betegségből.

Láthatjuk tehát: tömegigény csak és esetleg a labdarúgó mérkőzések látogatására mutatkozik, amiatt kellett ennyire sietni a nyitással, egyébként ha mindegy ugyan nem is lenne a dolog, de nem nyitnánk ilyen lóhalálában.

Azt azért ne feledjük el, hogy nyisson ki bármi vagy akármi is, a maszk viselete továbbra is kötelező lesz, szóval ne kapaszkodjunk össze anélkül spontán körtáncban a köztereken és az örömtüzek gyújtását is mellőzzük egyelőre.

És még egy kis ünneprontás: holnap ugyan majd ki lehet ülni a teraszokra, de aki megteszi, készüljön olyan 10-15 százalékos áremelésre, mert a vendéglátóiparnak hatalmas tehertétel volt a zárlat, ráadásul sújtja a munkaerő elvándorlása – valamiből időközben meg kellett élniük az alkalmazottaknak és nem biztos, hogy azonnal, sőt, ugyanannyiért visszajönnek – ami pedig ennél is több: a takarmányárak emelkedése miatt a hús és tojás ára 25 százalékkal emelkedett, szóval így rendeljünk bécsi szeletet, mert ahhoz hús is kell, tojás is, valóságos státusszimbólum lesz nemsokára.

Szóval: nyitunk, de így fog kinézni.

Aztán hogy mi lesz belőle, majd meglátjuk.

Egyelőre focimeccsek lesznek belőle, sokkal több nem.

Reméljük, hogy nem.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása