Forgókínpad

Forgókínpad

Oltásroham Magyarországon

2021. április 30. - Szele Tamás

Kezdjük a lényeggel: a rádió nem játék. Semmiféle sajtótermék nem az, és aki ezt nem tudja, kerülje a nyilvános megszólalásokat, míg meg nem tanulja. Akkor is, ha történetesen magyar miniszterelnök. Különben még az a jó eset, ha csak nevetségessé válik, azon már sok éve túl vagyunk, de magára is haragíthatja a nagyérdeműt, ha elég óvatlan.

rokus_korhaz.jpg

Szent Rókus kórház (Fotó: Telex)

Orbán Viktor ma látszólag óvatlan volt. És ez nem fogja növelni a népszerűségét, pedig kiváló hangulatjavító és egyben fegyelmező eszköznek tűnhetett a bejelentése.

Mármint az, ami a Pfizer vakcinára vonatkozott, ugyanis, lévén péntek, ma reggel is megszólalt a Kossuth rádióban, szokása szerint, és bejelentett egy csomó dolgot. Például, hogy holnaptól ihaj lesz és csuhaj, a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Ami igen jó hír, kár, hogy nem tervezek belesikítani az éjszakába, de biztos néptömegek indulnak majd meg újból a legendák Sárga Földje felé holnap este. Bár mondjuk múzeumi orgiáktól nem tartok. Mindegy is, a problémát nem a nyitásnak ezen részletei okozták. A problémát az okozta, hogy elkezdték valamiért manipulálni a vakcinák osztását. Illetve értem, miért: fenn akarják tartani a Pfizer vakcinákat a 16-18 év közötti korosztálynak. Tudtommal aránytalanul több Pfizer van az országban, mint ennek a korosztálynak a lélekszáma, de tudhatok én rosszul is dolgokat. Mindenesetre ma reggel – az MTI alapján – azt mondta a kormányfő a rádióban, hogy:

A 16 és 18 év közöttiek oltása Pfizer-vakcinával az érettségiket követően, május 10-e után indul. Szombattól a Pfizer-vakcinákat félre kell tenni a diákoknak. Ma még kaphat ilyen oltást, aki akar, legközelebb erre csak hetek múlva lesz lehetőség.”

Ezzel nagyjából egy időben, 8 óra 35 perckor a kormányzati koronavírus-oldal is közölte:

Az Országos Oltási Munkacsoport döntése alapján rendkívüli oltási akciót tartanak a mai napon. A regisztráltak számára péntek reggel 8 órakor Pfizer vakcinára is megnyílik az online időpontfoglaló a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az oltásra – kórháztól függően – ma délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor. A mai napi foglalásokhoz összesen 100 ezer adag Pfizer vakcina oltását ajánlják fel. Az online időpontfoglaló emellett továbbra is nyitva van Sinopharm oltásokra és a már jövő heti AstraZeneca oltásra is.”

Akkor pedig kocsmárosné, aranyvirág, ide a Pfizer vakcinát!

Legalábbis így gondolhatták elég sokan. A teljes igazsághoz tartozik, hogy már tegnap este is szállingóztak olyan hírek, miszerint lehet Pifzerre regisztrálni, csak nehezen, eléggé el van dugva az illető oldalon ez a lehetőség, amit ellenőrizni már nem igazán tudtam, mert az oldal összeomlott a nagy forgalom miatt. Hogy úgy mondjam: minden magyar kormányzati oldal össze szokott omlani, ha a szokásosnál tíz százalékkal többen próbálják megnyitni valami miatt, olyankor jönnek a nyilatkozatok, hogy „terheléses támadás” érte a szervert. Dehogy támadás, egyik hivatalos honlap sem bírja a forgalmat, talán szakemberekkel kéne csináltatni őket, de arról szó sem lehet, hazánk valósággal dúskál Mekk Elekekben.

eeszt.jpg

Frissítés: így legyen ötösöm a lottón. Ezekben a pillanatokban jelentette be az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, miszerint:

Terheléses támadás érte az időpontfoglaló kormányzati oldalt. A támadás a recept felírás rendszerét is érintette, de ezt már helyreállították. Az időpontfoglaló honlap helyreállítása jelenleg is zajlik. A támadást felelőtlen emberek követték el.”

Ez az oldal reggel hét – fél nyolc körül omlott össze, azóta küzd, mint malac a jégen és így, Anyák Napja közeledtével valószínűleg élénken csuklik az oldal rendszergazdájának édes jó mamája is. Azonban a magyar élelmes nép, mondaná a miniszterelnök, ha nem lehet regisztrálni online, odamegy az oltópontra offline, és megoldja.

Ez most nem volt a legjobb ötlet, ugyanis a sok élelmes ember miatt kitört a káosz.

A Telex értesülései szerint:

honved_korhaz.jpg

Honvéd kórház (Fotó: Telex)

Többszáz méteres sorok alakultak ki a fővárosi és vidéki oltópontoknál. A Honvédkórháznál helyszíni tudósítónk szerint nagyjából 700 méteres lehet a sor, több utcán keresztül kígyóznak az oltásra várók. Több emberrel is beszélt, akik az oltásra regisztráltak a vakcinainfón, de reggel már nem tudtak időpontot foglalni az EESZT felületén. Gyorsan elterjedt a hír, hogy az is megkapja az oltást, aki időpont nélkül elmegy az oltópontra. Annyi már biztos, hogy előre engedik azokat, akinek sikerült időpontot foglalnia, de ilyen alig van a sorban állók közül. Nagyjából hatosával engedik be az embereket, több katona is a helyszínen van. Azoknak pedig nem kell sorban állnia, akik a második oltásra jönnek, az erről szóló igazolás felmutatásával gyorsabban bejutnak az épületbe.

Közben délre a Honvédkórházban elfogyott a Pfizer oltóanyag.

A kórház hivatalos közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy „az újonnan érkezőket csak Astra Zeneca vagy Sinopharm oltóanyaggal tudják beoltani”.

A Győri Petz-kórház oltópontjánál is több száz méteresre duzzadt mostanra a sor. A katonák és rendőrök karszalagot és és hozzájáruló nyilatkozatot osztogatnak a sorban állóknak – akinek jut, az biztosan kap oltást. Mindenki lázas telefonálgatásba kezdett, futótűzként terjed a hír, hogy aki délig ideér, az még talán beállhat a sorba. Aki regisztráltként kínai vakcinára vár, azt viszont kiszedik az emberkígyóból és előreviszik. A sor akkora, hogy van, aki már kisszékkel érkezett.

Az egri Markhot Ferenc Kórháznál is több százan várakoznak. Az embereket katonák irányítják, és egyelőre senkit nem küldenek el, de azt nem tudják, jut-e majd mindenkinek oltóanyag.” (Telex)

A Rókus kórház előtt szintén hatalmas a tömeg, ott viszont kitettek egy táblát is, miszerint fényképezni tilos. Ugyancsak tömegjeleneteket tapasztalnak az Uzsoki Kórháznál és a Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznál, sőt, a fővárosból eléggé kieső Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnél is.

jahn_ferenc_korhaz.jpgJahn Ferenc kórház (Fotó: Blikk)

Miért rohant mindenki ma beoltatni magát? Nos, ennek több oka van.

Az első kifejezetten politikai: az általános bizalmatlanság minden iránt, ami a kormánnyal kapcsolatos. Rosszak a tapasztalataink, mondhatni, és a kormány a sikerpropagandája részévé tette az orosz és kínai vakcinabeszerzéseket. Kínához, Oroszországhoz amúgy is fénysebességgel közeledünk, gyorsabban, mint az egészséges lenne, sokan idegenkednek a Sputnik V vagy a Sinopharm vakcináktól. Ok nélkül teszik, ártalmas egyik sem lehet, de míg lehet választani, mást választanának.

A mai roham másik oka az, hogy elég lett volna hozzá annyi is, amit már este tudtunk: hirtelen lehetségessé vált a Pfizer vakcinára regisztrálni. Jellemző, hogy a magyar sajtóban ez is politikai kérdés: a kormánypárti lapokban mindennapos a Sinopharm dicsérete, a nem kormánypártiakban meg a legkevesebb rosszat a Pfizerről olvashatunk. Ez nem jelenti azt, hogy az egyik rossz lenne, a másik meg életelixír, de azt igenis jelenti, hogy az egyiket kötelező dicsérni a kormánymédiában, a másikat meg nem kötelező szidni a független sajtóban. Sőt, egyiket sem kötelező se szidni, se dicsérni, én is tartózkodom ettől, a Pfizer iránti bizalom spontán jöhetett létre. De az tény, hogy jól körülhatárolható, miszerint aki „csak Pfizert” fogad el, az általában nem a kormány oszlopa, bár mondom: ezért pont a kormány tesz a legtöbbet a Sinopharm és régebben a Sputnik V erőszakos propagálásával.

Tehát igen, már este lehetett számítani egy átlagosnál nagyobb oltási kedvre, a Pfizer-regisztráció megjelenésekor. Azonban rohamra nem. A rohamot a látszólag szertelen jókedvében fecsegő kormányfő váltotta ki, mert „nem tudta fékezni a nyelvét” az élő rádióadásban, és nem csak annyit mondott, hogy ma Pfizerrel oltanak, hanem azt is, hogy holnaptól egy ideig ezt félreteszik a diákoknak. Tehát, az kap, aki siet.

Ezt súlyosbította, hogy a regisztrációs honlap összeomlott, és ezrek próbálkoztak jobb híján személyesen megszerezni az oltást, a hab a tortán pedig az volt, hogy délelőtt a Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette e-mailben, miszerint 100 ezer adag Pfizer-vakcinát különítettek el a mai oltási programra. Ami egyébként valószínűleg igaz, miért ne volna így? Ennél sokkal több is rendelkezésre áll.

Mi lehetett a kormányzati szándék a történtek mögött? Röviden: a szombati nyitás. Illetve, a szombaton bevezetésre kerülő enyhítések. Ezeket elengedhetetlennek tartják, márpedig ezek feltétele a négymillió oltott személy.

Akkor számoljunk egy kicsit. Ma reggel – a kormányzati adatok alapján – 3 millió 913 ezer magyar állampolgár volt beoltva. Ha ehhez hozzáadjuk a mára elkülönített 100 ezer Pfizert, hipp-hopp, kicsit több jön ki, mint négymillió. Az ám, csakhogy mi van, ha valamiért nem mennek el ma százezren beoltatni magukat?

El kellett érni a határértéket, ha az ég a földdel egybeszakad, akkor is. Ezért került elő pont ma a társainál népszerűbb Pfizer, és ezért mondta a kormányfő a rádióban, hogy „csak ma” oltanak vele, ki akarták váltani a tömeges oltási kedvet ezzel a kis manipulációval, ami túl jól sikerült.

Most ezrek állnak a kórházak előtt és emlegetik sok szeretettel vezetőink édes mamáit, hiszen, mint már említettem, közeleg Anyák Napja.

Miért pont szombatra kellett elérni a négymillió fős határt? Miért nem vasárnapra vagy hétfőre? Kibírtuk volna addig, ahogy mostanáig is kibírtuk.

Nagyon egyszerű, kérem, a magyarázat, de nem fog tetszeni. Szombaton játszik a Ferencváros a Mezőkövesd SE ellen, 19:30-tól, és ezt a mérkőzést már nyitott kapukkal akarják megtartani. Sőt, mint arról Kubatov Gábor, a Ferencváros mostani elnöke (jelenleg ez a címe a fontosabb, és nem az, hogy mellesleg a Fidesz pártigazgatója és alelnöke) Facebook-oldalán tudósított, már tegnap elkezdték árusítani a meccsre a jegyeket.

Ami azt jelenti, hogy Kubatov már tegnap, 3 millió 870 ezer beoltott mellett biztos volt abban, amiben ma reggel Orbán Viktor 3 millió 913 ezres szintnél, hogy ugyanis holnap meglesz a négymillió beoltott fő.

Jóllehet tegnap csak 43 ezer állampolgár oltatta be magát. Azt nem lehetett mondani a hangulat javítása céljából, hogy „oltakozzatok, sporikáim, a Fradika kedvéért”, azt viszont igen, hogy „kaptok Pfizert”. Erre még „rápromózott” egyet Orbán a rádióban és lám: meglesz a szám, még föle is lesz.

Mondjuk ettől még ezrek állnak tömött sorokban a kórházak előtt és nagyon elégedetlenek. Ezek az ezrek pedig oltatlanok, hiszen pont vakcináért állnak: járvány idején pedig nincs veszélyesebb hely a tömegnél. Aki most, azokban a sorokban kapja el a betegséget, az nagyon rosszul járt.

Tetszik látni: ezt hívjuk tömegmanipulációnak.

Átlátunk ugyan rajta, de ez nem sokat segít a helyzeten. A helyzeten az segítene, ha hozzányúlnának a tartalékokhoz és minden sorban állót beoltanának Pfizerrel.

Ha már odabolondították őket.

De hogy ebből a mai rohamból miképpen lesz sikerpropaganda, azt csak a Rogán tudja.

Lehet, hogy még ő sem.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása