Forgókínpad

Forgókínpad

Drónok, csaták, tüntetések, gyilkosságok

2021. szeptember 07. - Szele Tamás

Olvasóim elnézését kell kérnem, tegnap egy másik munka miatt nem volt lehetőségem folytatni afganisztáni híradásainkat, ma igyekszem pótolni a lemaradást – sajnos van is, mit, ugyanis az események nem álltak meg. Nem csak az élet zajlik Afganisztánban, hanem a harcok is, és ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, mi is a helyzet.

tuntetes_herat_times.jpg

Az új kormány megalakulása még várat magára, de most már egészen biztos, hogy rövidesen bejelentik, kik lesznek a tagjai és milyen minőségben. Azonban ha nem rövidesen jelentik be, akkor később, esetleg sohanapján. Ez utóbbira is van lehetőség, mint majd látni fogjuk, és nem is csak matematikai. A kabuli vezetés az utóbbi napokban mintha a leginkább a saját népszerűsége ellen harcolna, és ennek komoly következményei lesznek.

Mivel kormányzati hírekről nem tudunk beszámolni – jobban mondva csak annyi idevágó információval szolgálhatok, hogy a Tolo News szerint a tálibok valamilyen oknál fogva zokon vették, hogy a CIA teljesen és tökéletesen megsemmisítette „Eagle” nevű kabuli bázisát, mindent elpusztítottak, aminek az új rezsim hasznát látta volna. Nem tudom, mit vártak a CIA-től, elég sok mindent eltoltak fennállásuk alatt (és szintén sok mindent megoldottak), de az biztos, hogy nem amatőrök, nyilvánvaló volt, hogy semmi értékelhető vagy hasznosítható nem marad majd utánuk (különben az első hírek szerint magát az épületet is felrobbantották, a romokat nyitották meg a tálibok tegnap a nyilvánosság előtt). És most durások, hogy „miért nem hagyták itt nekünk az iratokat?”. Kérem, így tetszettek járni.

A valódi hírek most a Pandzsir-völgyről szólnak. Szokás szerint teljes összevisszaságban, megpróbálom valamiképpen rekonstruálni a helyzetet, nem biztos, hogy sikerül, de egy kísérletet megérdemel. Tehát: magyar idő szerint tegnapelőttről tegnapra virradó éjjel (az időeltolódás két és fél óra Kabul és Budapest között, az afgán főváros csak 4361,3 kilométerre fekszik Budapesttől) újabb tálib offenzíva indult a Pandzsir-völgy ellen, korábban nem látott létszámú csapatok vonultak fel: ezt az ellenállók kedvező helyzetük miatt még vissza tudták volna verni, erre fel voltak készülve. A pakisztáni légi támogatásra azonban nem.

Az hatalmas károkat okozott az ellenállók soraiban, elesett Fahim Dashti, az ellenállók egyik szóvivője, korábban neves újságíró és Abdul Wudod Zara tábornok, a legendás Ahmed Sah Maszúd egyik unokája is (Ahmed Maszúd, az ellenállók mostani vezetője fia a sahnak, de ő biztos helyen van). A tálibok elfoglalták a tartomány kormányzói hivatalát, felhúzták rá lobogójukat is, megszállták Ahmed Sah Mazsúd mauzóleumát szintén, ami mérhetetlen sértés a helyiek számára – az ellenállók ezzel szemben súlyos veszteségek után felhúzódtak a hegyekbe és folytatják a harcot. A helyi lakosság többsége követte őket.

A pakisztáni légi támogatás természete nem világos. A helyszíni beszámolók dróntámadást említenek, és tény, hogy tudomásunk szerint Pakisztán a tavalyi év közepén valóban vásárolt Kínától Lon Wing drónokat, sőt, „öngyilkos” drónokat (melyek a bevetés során megsemmisülnek) már 2015 óta birtokolnak, de nem lehettek a Pandzsirban bevetett drónok mégis azok, amiket a tálibok a hadseregtől zsákmányoltak? Nem, mert a hadseregtől 7 darab Boeing Insitu ScanEagle felderítő drónt „örököltek meg”, és ezek harci bevetésre használhatatlanok.

Márpedig ez a pakisztáni segítséggel elért tálib győzelem lehet éppen a vereségük kezdete is. De maradjunk egyelőre a drónoknál: mértékadó sajtóforrások és a helyszínen tartózkodók egyaránt beszámoltak róluk, és a veszteségek mértéke is azt igazolja, hogy ott kellett legyenek – ellenben, mivel ez a mostani információs háború is egyben, egyes indiai tévéadók képesek voltak túltolni a tudósítást, és – mivel helyszíni felvételek egyáltalán nem voltak – az Arma 3 című videojáték segítségével „tudósítottak” a dróntámadásról. Egyszerűen hamisítottak egy videót.

Ez persze másodperceken belül kiderült, és sokkal többet ártottak vele az ellenállóknak is, az indiai sajtó szavahihetőségének is, mint amennyit használtak volna, ha nem derül fény a csalásra: innentől kezdve akárhány hiteles forrás is beszél a pakisztáni drónok alkalmazásáról, mindegyiket gyanakvás fogadja majd, minden ilyen információt feltételes módban kell majd kezelni. Sőt, a trükkfelvétel forrása az Egyesült Királyságban működő, ám afgán nyelvű Hasti TV volt, amely eredetileg a Facebookon osztotta meg a „felvételt”, mindenki más tőlük vette át – aztán, mikor kitört a botrány, lóhalálában törölték. Ha az ellenállók érdekében akartak fellépni, akkor nagyon elrontották, ha viszont ellenük – nos, akkor sikerült az akció.

Azért mégis kellett legyenek ott drónok, mert az iráni külügyminisztérium szóvivője, Said Khatibzadeh különös nyilatkozatot tett közzé:

Elítéljük a tegnap esti támadást. Afganisztán vezetőinek mártírhalála mélységesen sajnálatos és szomorú. A külföldi beavatkozást lehetőségét ki kell vizsgálni, és ki is vizsgáljuk.”

Ami két dolgot jelent: az egyik az, hogy Irán Maszúd és Szaleh oldalára áll, őket fogadja el Afganisztán legitim kormányának, a másik pedig, hogy biztos tudomásuk lehet a pakisztáni beavatkozásról. De hát nem is lehet véletlen, hogy a pakisztáni hírszerzés vezetője épp a támadást megelőző napon látogatott Kabulba.

Az ütközet híre megrázta Afganisztánt, főleg, mert a biztonságos helyen tartózkodó Maszúd nemzeti felkelésre szólította fel Afganisztán minden polgárát. Mármost az MTI tegnap kiadott hírei szerint:

A Herat Times című afgán lap arról számolt be, hogy hétfő este több afganisztáni városban, egyebek mellett Kabulban, Gázniban, Herátban és Mazari-Sarifban is a pandzsíri ellenállókat támogató tüntetések voltak. A demonstrálók az ellenállók vezetőjét, Ahmad Maszúdot – Ahmad Sah Maszúd fiat – éltették, halált kiáltottak a tálibokra és az őket szerintük támogató Pakisztánra. Incidensekről nem érkeztek hírek.” (MTI)

Az tény, hogy a nemzeti függetlenség eszméje – annak ellenére, hogy európai értelemben vett nemzetről vagy nemzetállamról nem is beszélhetünk ebben az esetben – nagyon fontos arrafelé, és Pakisztán, a tálibok ősi barátja a nem-tálibok köreiben meglehetősen népszerűtlen, tehát a tüntetéseknek igenis van tömegbázisa. De miféle forrás ez a Herat Times?

Érdekes. Ugyanis saját honlapja nincs, csak Facebook-oldala, sejtésem szerint egy nyomtatott lap közösségi oldala lehet, de hitelesnek tűnik. És folyamatosan teszik közzé az információkat, nagy kár, hogy – perzsa, illetve pastu nyelven. De azért lefordíthatóak.

Például:

Az Ellenállási Front jelentései szerint Shatl kerület kivételével Panjshir minden kerülete az ellenállási erők irányítása alatt áll.
Tegnap este több mint 300 volt kommandós csatlakozott az ellenállási erőkhöz.
A tálibok egyelőre nem reagáltak a hírre.”

Reméljük, de azért még ne igyunk a medve bőrére... és a tüntetésekkel mi a helyzet? Az, hogy a tálibok Kabulban nagy hibát követtek el. Tüzet nyitottak egy körülbelül ezer fős tömegre, mely Maszúd felszólítása nyomán tüntetett ellenük. A BBC jelentése szerint:

A tálibok sortüzet adtak le, hogy szétoszlassák a tömeget egy nagyszabású tüntetésen az afgán fővárosban, Kabulban.

A helyszínről készült videofelvételeken látható, amint az emberek biztonságba menekülnek, miközben a háttérben lövöldözés hallatszik.

Kedden több ezer tüntető vonult az utcára, hogy követelje a nők jogait és elítélje a tálibok uralmát.

A tüntetők Pakisztán-ellenes jelszavakat is skandáltak, mivel sokan úgy vélik, hogy a szomszédos Pakisztán támogatja a tálibokat, amit az ország tagad.

A tüntetések egy nappal azután kezdődtek, hogy az ellenállási erők vezetője, Ahmed Maszúd „nemzeti felkelésre” szólított fel a tálibok ellen.

A BBC-hez eljuttatott videón tálib harcosok láthatók, amint a levegőbe lövöldöznek – ezt a csoport a múlt héten betiltotta, miután a jelentések szerint több ember meghalt az ünneplő díszsortűzben.

Néhány újságírót megakadályoztak abban, hogy a gyűlésen filmfelvételt készítsenek, és az afganisztáni Tolo News arról számolt be, hogy operatőrét letartóztatták néhány más helyi és külföldi médiamunkással együtt.”(BBC)

Ugyanerről a Tolo News szűkszavú gyorshírben számol be:

Kedden afgánok százai vonultak utcára Kabulban, és Pakisztán nagykövetsége előtt Pakisztán-ellenes jelszavakat skandálva tüntettek.

Először nők egy csoportja gyűlt össze a pakisztáni nagykövetség előtt, majd férfiak is csatlakoztak hozzájuk.

A tüntetés egyre nagyobb lett, több száz kabuli lakost vonzott.

„Pakisztán, Pakisztán, hagyd el Afganisztánt” – állt egy táblán.

A tüntetők is skandálták: „Szabadság, szabadság”.

A tálib erők megakadályoztak néhány újságírót abban, hogy filmre vegyék a mai tüntetést.

Őrizetbe vették a TOLOnews operatőrét, Wahid Ahmadit, és elkobozták a kameráját.

A tüntetők elmenekültek, mivel a tálib erők a levegőbe lőttek.” (Tolo News)

Ha valami, ez romba döntheti a tálibok maradék népszerűségét is. Amennyiben ugyanis forradalmároknak és a nemzeti függetlenség hithű harcosainak nevezik magukat, ne paktáljanak külföldi atomhatalmakkal, és főként ne lőjenek arra a népre, amiért elvileg harcoltak vagy harcolnak, mikor ezt az eszükbe juttatja.

Az is nagyon nagy hiba volt, hogy szombat éjjel a közép-afganisztáni Ghor tartományban családja szeme láttára meggyilkoltak egy nyolc hónapos terhes rendőrnőt, erről a CNN számol be:

A CNN által megszerzett videón az áldozat fia, Mohammad Hanif nyilatkozott a gyilkosságról, aki elmondta, hogy a tálibok bementek a házba, ahol a családja él, majd kivitték őt és a testvéreit, és megkötözték őket.

A szemünk láttára ölték meg az anyánkat. Késsel ölték meg” – mondta Hanif. Mivel terhes volt, Hanif szerint a tálibok két gyilkosságot hajtottak végre, és felszólította a kormányt, hogy cselekedjen a gyilkosok felkutatása és bíróság elé állítása érdekében. Ha nem történik semmi, Hanif figyelmeztetett, „lehet, hogy a saját kezünkbe kell vennünk a törvényt”.

Bilal Kareemi, a tálibok szóvivője tagadta a vádakat. „Nem az Iszlám Emirátus mudzsahedjei ölték meg, valószínűleg személyes ellenségeskedés miatt, de még nem kaptuk meg a vizsgálat végeredményét” – mondta.” (CNN)

Egy dolog már valószínűnek tűnik: ha stabilizálódik is a tálib rendszer, konszolidációra, össztársadalmi támogatásra a történtek után nagyon sokáig nem számíthat. Uralkodhatnak: de egy pillanatra sem tehetik majd le a fegyvert.

Frissítés: ebben a pillanatban érkezett a hír, hogya  tálibok meggyalázták és elpusztították Ahmed Sah Maszúd mauzóleumát. Tömeges jelentkezés várható a vandál cselekmény nyomán az ellenálló erőkhöz. 

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása