Forgókínpad

Forgókínpad

Kis magyar hirdetéspolitika

2021. október 16. - Szele Tamás

Itt lesz ez a Békemenet. Félreértés ne essék, meneteljenek csak ahányan akarnak, amiért akarnak, én nem akarom nekik megtiltani, és ők se tiltsák meg nekem a nézeteim kinyilvánítását. Enyhén sufnituning jellegű ugyan a történet, hiszen a tömeget – mint tegnap kiderült – kis honunk még kisebb településeiről buszoztatják majd fel, de örülnék, ha csak ez lenne komikus bennük.

kover_aggyal.jpg

Az nehezen érthető, hogy az Európa Uniót tekintik fő ellenfelüknek, mely államszövetségnek különben polgárai, de Csizmadia László ma valami egészen különös eszmefuttatást közölt a tárgyban hírportáljukon a 2022 Pluszon, engedelmükkel idézném:

Megengedhetetlen az Európai Unió bukása, mert a kontinensek gazdaság és társadalom építési versenyében alulmaradnánk, de az intézményrendszer górcső alá helyezése és reformja elkerülhetetlen.

Bátran fogalmazzuk meg, hogy egy olyan intézmény, amely Európában egyetlen szuperállam létrehozására spekulál, nemzeteink és népeink újkori gyarmatosítására törekszik. Hadat üzent Nagy-Britanniának (Brexit), miközben térdre szeretné kényszeríteni Lengyelországot és Magyarországot is.”

Csizmadia úr nagyon másik filmet nézhetett, mint mindenki más, ugyanis nem az Unió közösítette ki az Egyesült Királyságot, hanem az lépett ki, magától, lelkesen népszavazva, és most keresi a karácsonyi pulykát meg az üzemanyagot, mert a Brexittel azok is odalettek. Magyarországot gyarmatosítani pedig a legrosszabb üzlet volna a világon. De folytatja, kérem, folytatja...

Harcoljunk közös Európánk szebb, jobb jövőjéért! Gyermekeink és unokáink szabadságát hosszútávon biztosítsuk, az ember sorskérdéseket kezeljük a gazdaság primátusa mentén valahogy úgy, ahogy azt az európai közösség alapítói atyái elképzelték. Érjük el nagy magyarunk Széchenyi István szavaival, hogy „Semmit rólunk, nélkülünk”.”

Izé. El tetszett téveszteni az idézetet. Széchenyi tényleg írt ilyesmit, éspedig a magyar nyelv hivatalossá tételének dolgában, mármint a latin helyett, csak ő úgy fogalmazott, szó szerint, előbb latinul, aztán magyarul, hogy:

Nihil de nobis sine nobis. Semmit rólunk nálunk nélkül.”

Ezt így, hogy „Semmit rólunk, nélkülünk” jelszóként a Hallgatói Hálózat használta a 2010-es évek első felében, sőt, idén jelent meg ezzel a címmel Mikecz Dániel tanulmánykötete az Orbán-ellenes tüntetésekről és mozgalmakról. Csizmadia úr hallhatta vagy olvashatta valahol a korábban, lázadó diákok által módosított Széchenyi-idézetet, megragadt a fejében és – használta. Csak ez így, ebben a formában, mint már mondtam is, nem a legnagyobb magyaré, hanem a HaHáé.

Azért ez elég gagyi, de van lejjebb is.

Hunniában mindig van lejjebb.

Mint Rezeda kolléga is említette ma, az OV’ 22 webshop külön akciós Békemenet csomagot kínál, ami egy OV’ 22 emblémával díszített fekete sapkából és ugyanígy kidekorált fekete szövettáskából áll. Hogy mi a haszna a szövettáskának egy békemeneten, az előttem nem világos, talán abban viszik a demizsont, a sapkát értem, ha nem is tetszik. Érdemes a webshop oldalán körülnézni, tartanak még (bár nem akciósan) külön sapkát fehérben és feketében, övtáskát és karkötőket, egyebet nem – de sajnos, ez nagyon, nagyon igénytelen. Vettek pár tucatárut, rájuk nyomták az „OV’ 22” és a „Hajrá, Magyarország!” feliratokat, aztán induljon az üzlet. Azért a politikai merchandisehoz ennél sokkal több fantázia kéne, én nem is bírom elnézni ezt a gagyit, inkább adok pár vizuális ötletet a CÖF-nek, hogy miképpen helyezzék el az üzeneteiket.

cof_alapkep.jpg

Kezdjük az alapképpel, ami a Békemenet-csomagot hirdeti. Ezt úgy lehetne jobban, szélesebb körben eladni, ha tudomásul vennék, hogya törpök élete nem csak játék és mese, a kormánypárti vásárlóknak megfelel a mostani is, a nem kormánypárti célközönség számára meg dúsítsuk fel kicsit egy apart, kétrészes rabkosztümmel, háttérben a szegedi Csillag börtön belvilágával, így már mindenkinek elnyerheti a tetszését.
rabruhas_vegleges.jpg

De hagyjuk a komor víziókat, a CÖF nem győzi hangsúlyozni a család fontosságát, elsőségét, amint a kormánynak szintén vezérelve ez. Amúgy is jönnek a téli, családi ünnepek, kiváló dekoráció minden családi ház kertjébe az „OV’ 22” emblémával díszített Mikulás, mely kedélyesen csüng az ereszcsatornáról, miíg körülötte a gyermekek vígan zsibonganak. És nem mentes sem a magyar, sem az uniós politikai áthallásoktól sem, ha úgy akarja nézni az ember: lám, a magyar Mikulás a jég hátán is megél, a csatornában is megkapaszkodik!

mikulas-az-ereszen.jpg

Ja, hogy nem erre tetszettek gondolni? Arról én már nem tehetek.

Óriásplakát műfajában javasolnám az ARC 2021 kiállításról már ismert képet, melyen Orbán Viktor diadalmasan léptet Pegasus hátán a szivárványhíd alatt, ugyanis ennél a látványnál mi sem fejezi ki jobban a magyar kormány idén aratott nagy és döntő győzelmeit: igaz, meg kell venni a jogait a szerzőktől, anélkül nem megy, de úgy tudom, a CÖF-nek van pénze, nem szűkölködik, és grandiózus látványt nyújtana teszem azt a Kossuth téren, a Parlamenttel a háttérben.

orban_pegasus_oriasplakat.jpg

Képes levelezőlapnak ajánlom a drámai fotót, melyen Kövér László házelnöki székében mutat be a Tisztelt Háznak egy teljesen bedrótozott agyat, mint Hamlet Yorick koponyáját, így utalva arra, hogy az Unió a gondolataink fölött is megszerzi az uralmat, az illuminátus gyíkemberek és a Bilderberg-csoport segítségével, épp ezért, ha valakit leszólít az utcán egy pikkelyes alak, elmondja, hogy a Háttérhatalom küldte és szeretne elektródákat ültetni a szürkeállományunkba, ne engedjük, és édességet se fogadjunk el tőle. Ugyanitt 5G- és oltásellenesség is kapható. Kövér a legszomorúbb példája annak, ahogy a világösszeesküvés befolyásolja a gondolkodásunkat: ő például már sem gondolni nem tud egyébre, se másról beszélni nem képes. Kellemes üdvözlőlap lenne a fotóból, mely egyben hazafias emlékeztető is, eszünkbe juttatja nemzetünk kérlelhetetlen harcát a gyíkemberek ellen. Vagy valamit eszünkbe juttat. Esetleg némi drótot.

kover_aggyal.jpg

De vannak felhőtlen pillanatok is az életben, mikor a megfáradt politikusok aktív pihenéssel töltik napjaikat szeretteik körében, mondjuk az Adrián, bár akkor is épp megoldják az ukrán válságot, csak nem sikerül nekik a nagy kéjbárkázás közben. Erre utal a kép, ami akár a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámja is lehetne: a Lady MRD-ot ábrázolja, természetesen „OV’ 22” felirattal.

lady_mrd_ov_22.jpg

Szijjártó nem mindig hajózik, van amikor repül, gyalog csak sportolni szokott. Bár alig várom már, mikor viszik helikopterrel futni vagy futsalozni, de tény, hogy a külügyminiszternek magának több repült órája van már, mint a teljes Magyar Légierőnek, az igaz, csak utasként, de a teljesítmény akkor is teljesítmény: fél év alatt 79 repülőutat tett, öt és félszer kerülte meg a Földet, csodálom, hogy bele nem szédült, és mindez összevissza 31 millióba került. Nem azért volt olcsó, mert törzsutas és beváltotta a pontokat, hanem azért, mert többnyire a nem-kormánygépekkel repült. Mi is lehetne inkább szárnyaló külpolitikánk, nemzetközi elismertségünk szimbóluma, mint egy „OV’ 22”-felirattal ellátott nem-kormánygép? Ez egyben utal diplomáciánk sugárhajtású lendületére is.

nem_kormanygep.jpg

Szóval, kedves CÖF, reklámozni tudni kell még a gagyit is. Az a bajuk maguknak, hogy nincs fantáziájuk. Megállnak a sapkáknál, táskáknál, karkötőknél. A világ nagy, a lehetőségek tárháza végtelen, értsék meg, ez a huszonegyedik század, ma már szükséges a marketing. Javasolnám, hogy ha sikerre és népszerűségre vágynak, fontolják meg vizuális ötleteimet, de legalábbis próbáljanak meg valahogy így gondolkodni.

Mert a mostani reklámstratégiájuk olyan gyenge, mint a borecet.

Bár, ha így is meglesz az akárhány fős részvétel a Békemeneten, mert csak autóbusz kérdése, akkor felesleges reklámba invesztálni, akkor maradjon minden, ahogy van. Csak akkor kéne változtatni a dolgokon, ha tisztességesen akarnak sikert elérni.

De ez maguknál szóba sem jöhet.

Akkor nem szóltam, további kellemes menetelést!

Szele Tamás

süti beállítások módosítása