Forgókínpad

Forgókínpad

Evakuálják Donyecket

2022. február 18. - Szele Tamás

A legfrissebb hírek szerint – mint a Meduza.io jelenti – ezekben a percekben evakuálják a Donyecki Népköztársaság teljes lakosságát.

donyecki_evakuacio.jpg

(Fotó: Interfaksz)

A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Pusilin videoüzenetben közölte, hogy február 18-tól „megszervezték a lakosság tömeges, központosított távozását az Oroszországi Föderációba” a térségben növekvő feszültségek miatt.

Elsőként a nőket, a gyermekeket és az időseket evakuálják.

Az Oroszországi Föderáció vezetésével kötött megállapodás értelmében a Rosztovi Területen készen állnak a befogadó- és szálláslétesítmények polgáraink számára. A kitelepítettek számára mindent biztosítanak, amire szükségük van. Minden feltétel adott a gyors átmenethez az ellenőrző pontokon.

A döntés váratlan és nagyon kevés előzménye lehet: a TASZSZ hírügynökség például még nem is jelentette ezt, jelentett azonban néhány más eseményt, melyek kapcsolatban lehetnek a lakosság evakuációjával, bár talán csak érintőlegesen: a Kreml hivatalos véleményét tükröző hírügynökség szerint:

A Donyecki Népköztársaság megakadályozta az ukrán szabotőrök több robbantási kísérletét
A meghiúsult terrortámadásról szóló anyagokat nemzetközi szervezetekhez és a DPR ügyészségéhez továbbítják – közölte a DNK Népi Milícia

„Ma hajnali 04:00 óra körül ukrán szabotőrök egy csoportja megpróbál felrobbantani egy ammóniatartályt a Gorlovka városában található sztirol-üzemben. Az üzem egyik biztonsági tisztje, aki kiszúrta a szabotőröket, megsebesült” – közölték Telegram-csatornájukon.

Ezen kívül ukrán csapatok pénteken a hajnali órákban megpróbálták felrobbantani a Jelenovka település közelében lévő olajtárolókat egy olajbázison.

„A katasztrofális következményeket a DNK rendfenntartói összehangolt erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült megakadályozni” – közölte, hozzátéve, hogy a meghiúsult terrortámadásról szóló anyagokat nemzetközi szervezetekhez és a DNK ügyészségéhez fogják továbbítani.

Később a nap folyamán a DNK Népi Milíciája közölte, hogy megakadályozta egy ukrán szabotőrcsoportnak a köztársaság területére való beszivárgását, hogy felrobbantson egy klórtartályt a Gorlovka melletti vízkezelő létesítmények területén. „Katonáinknak tüzet kellett nyitniuk, legalább két fegyverest megöltek és hármat megsebesítettek. Az ukrán szabotőröknek vissza kellett vonulniuk. Felderítési adataink szerint a szabotőrök azt tervezték, hogy felrobbantanak egy klórtározót a Gorlovka melletti vízkezelő létesítmények területén” – közölte a DNK Népi Milícia, hozzátéve, hogy lehallgatták a szabotőrök lengyel nyelvű telefonbeszélgetéseit.

A kelet-ukrajnai kontaktvonal mentén csütörtök reggel romlott a helyzet, amikor az önhatalmúlag kikiáltott köztársaságok az ukrán csapatok legintenzívebb ágyúzásos támadásairól számoltak be. Egy civil megsebesült, és több polgári infrastrukturális létesítmény megrongálódott.”

Ugyancsak a TASZSZ jelentéseiből úgy tudjuk, hogy az ukrán hadsereg nagy kaliberű tüzérséggel támadta volna a Luganszki Népköztársaságot. A sebesültekről és a megrongált létesítményekről szóló információk még nem pontosak.

Az ukrán fegyveres erők nagy kaliberű tüzérségi ágyúkkal bombázták az önhatalmúlag kikiáltott Luganszki Népköztársaságot (LNK) – jelentette pénteken az LNK missziója a közös tűzszünet-ellenőrző és koordinációs központnak.

„Az ukrán fegyveres alakulatok durván megsértették a tűzszünetet, különösen nehéz fegyvereket használtak” – közölte az LNK-misszió a Telegram-csatornáján.

Konkrétan helyi idő szerint 12 órakor (mely egyezik a moszkvai idővel) hat lövedéket lőttek ki 120 milliméteres aknavetőkből Zhelobok falura. 12 óra 40 perckor az ukrán hadsereg 122 mm-es tüzérségi ágyúkkal Rajevka falut támadta, ennek során hét lövedéket lőttek ki. 13:30-kor az ukrán fegyveres erők tíz 122 mm-es tüzérségi lövedéket lőttek ki Veszjolaja Gorka község ellen – közölte az LNK-misszió.”

A helyzet a kelet-ukrajnai hadműveleti vonalon csütörtök reggel eszkalálódott. A Donyecki és a Luganszki Népköztársaság (DNK és LNK) az elmúlt hónapok legintenzívebb tüzérségi támadásairól számolt be az ukrán hadsereg részéről. Áldozatokról egyelőre nem érkezett adat, egy nő azonban megsebesült, és a lövedékek megrongáltak néhány polgári infrastrukturális létesítményt.

A DNK és az LNK missziói a Közös Tűzszünet-ellenőrző és Koordinációs Központnál korábban arról számoltak be, hogy az ukrán hadsereg péntek reggel óta mintegy 500 lövedéket lőtt ki a köztársaságok területére.

Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter ma délben a kijevi parlament, a Verhovna Rada előtt bejelentette:

Nem tervezünk semmilyen katonai akciót a Donbassz vagy a Krím ellen. Ne higgyenek ezeknek az állításoknak. Szeretném megismételni, hogy Ukrajna megerősíti a védelmét, de nem áll szándékunkban támadást indítani a Donbassz és a Krím ellen. Politikai és diplomáciai utat fogunk követni, mert ott élnek polgártársaink, és nem fogjuk őket veszélynek kitenni.”

Megszólította „Luganszk, Donyeck, Alcsevszk, Gorlovka és Jaszinovataja lakosait”, felszólítva őket, hogy „ne féljenek”, és figyelmeztette őket, hogy „ne higgyenek semmilyen ukrán offenzíváról szóló híresztelésnek”. „Az ukrán hadsereg készen áll bármilyen védelmi tevékenységre” – tette hozzá Reznyikov.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka korábban kijelentette, hogy Kijev nem folytat előkészületeket egy donbászi vagy krími katonai műveletre. Alekszej Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára viszont azt mondta, hogy a Krím kérdése még nem oldódott meg Kijev számára, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna mindent megtesz azért, hogy „mind a Krím, mind a Donbassz hazatérjen”. Danilov szavai szerint azonban nincs katonai lehetőség a Krím visszavételére.

Mindenesetre a hírek alapján nagyon valószínű, hogy a tűzszüneti megállapodást megsértették, valószínűleg mindkét oldalról, és nagy valószínűséggel már legalább két napja folyhatnak a harcok, ugyanis a CNN viszont egy ukránok által ellenőrzött területen, Vrubivka faluban fekvő óvodát ért gránáttalálatról számolt be, mely a mellette fekvő iskolával együtt öt kilométerre fekszik az úgynevezett érintkezési vonaltól, amely elválasztja a két (ukrán és luhanszki) oldalt. A gránáttalálatnak nem volt halálos áldozata, ám három sérültje igen.

Az EBESZ megfigyelői február 16-án este és február 17-én reggel mintegy 500 robbanást regisztráltak a kelet-ukrajnai érintkezési vonal közelében.

Időközben a Meduza.io és az Interfaksz újabb részletekről számolt be a donyecki evakuációval kapcsolatban: mint a DNK parlamenti forrása felhívta rá a figyelmet, több százezer ember gyors átköltöztetéséről van szó. A hír nyilvánosságra hozatalát követően az orosz rubel árfolyama meredeken esett. A moszkvai tőzsdén kevesebb mint fél óra alatt 42 kopejkával emelkedett a dollár árfolyama – moszkvai idő szerint 16:32-kor 76,24 rubelért kínálták a dollárt.

Ne feledjük: február 15-én az Orosz Állami Duma képviselői határozatot fogadtak el, amelyben arra kérik az orosz elnököt, hogy ismerje el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok függetlenségét. Vlagyimir Putyin szerint „mindent meg kell tenni a donbászi problémák megoldása érdekében”, de „a minszki megállapodások végrehajtásának nem teljesen megvalósult lehetőségeiből kell kiindulni”. A Kreml szerint tehát az LNK és a DNK függetlenségének elismerése sérti a minszki megállapodásokat.

Nos, ha mindez így áll, akkor most egyetlen ember kezébe került az a döntés, ami háborúhoz vagy békéhez vezet Oroszország és Ukrajna között, és amely az egész világunkat is a végromlásba döntheti.

Ezt az embert Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak hívják.

Most ő felel azért, ami történni fog.

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása