Forgókínpad

Forgókínpad

Vlagyimir Vlagyimirovics egy napja

2022. február 27. - Szele Tamás

Sűrű napja volt ma Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, és nem vagyok abban biztos, hogy nem egy-két szto grammal kezdte – abban viszont biztos vagyok, hogy ennek a napnak nincs még vége. Ha a kedves olvasó nem tudná: ma a kora délutáni órákban volt egy időszak, amikor közvetlenül az atomháború árnyékában éltünk, és csak halkan szólnék: ez a veszély egyáltalán nem múlt el.

atomhaboru_putyin_feje.jpg

Nem tudom, mit evett reggelire Vlagyimir Vlagyimirovics, de tigrisepe lehetett tán sárkánytojással, mert igen bátor és határozott lett tőle. Vagy jobb szó volna rá, hogy vakmerő? Mindenesetre tudta, hogy jeles dátum a mai, mert ma van az Orosz Különleges Műveleti Erők napja. Mivel az Anyaföld Védelmezőinek Napját (magyarul: a Hadsereg Napját) a hét elején az Ukrajna elleni támadással ünnepelte meg, a Különleges Műveletiek is kellett kapjanak valami szépet, egzotikusat. De előbb megtartotta nekik az ünnepi beszédét:

Az orosz különleges műveleti erők mindig becsülettel teljesítik katonai kötelességüket, védik az országot és polgárait, biztosítják a nemzeti érdekeket – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, miközben gratulált a katonáknak és veteránoknak a különleges műveleti erők napján, amelyet február 27-én ünnepelnek.

Önök ismételten bebizonyították, hogy bármilyen nehéz körülmények között készek hatékonyan, világosan és hozzáértően cselekedni, a legnagyobb kihívást jelentő és felelősségteljes feladatokat megoldani, mindig becsülettel teljesítik katonai kötelességüket, hogy megvédjék országukat és polgáraikat, biztosítsák Oroszország nemzeti érdekeit” – jegyezte meg az államfő.”

Ezek ugyan szép szavak, de nem többek szavaknál, márpedig Vlagyimir Vlagyimirovics emlékezetessé akarta tenni a mai napot minden áron. Sikerült is neki. Beszéd után nekilátott utána nézni, mi a helyzet Ukrajnában, mi van a háborúval?

A háború köszönte szépen, jól volt, szépen fejlődött, fajulgatott elfele, nőttek belőle mindenféle vadhajtások, de azért Putyin elnök sürgősen átnevezte a sajtó számára „felszabadító hadműveletnek”, mától csak így szabad hívni, ha orosz médium ír róla, aki másképp nevezi, azt becsukják, a lapját betiltják. De látszott a háborúcskán, hogy így, négy naposan sokat veszített a lendületéből, mikor elindult, még valósággal dübörgött, most már meg-megáll, habozik, de azért még halad, kell neki egy kis ösztökélés. Kijevet éjjel is bombázták, lőtték rakétákkal, Harkivban is dúlnak az utcai harcok, Nova Kahovka egyenesen elesett, de gyengül a háború, túl nagy véráldozattal jár.

Ráadásul ott vannak a béketárgyalások is. Harmadik napja írom az ellentmondásos mivoltukat, Putyin szándékosan lehetetlen feltételekhez köti őket, például az ukrán hadsereg kapitulációjához, lehetetlen helyen akarta tartani a találkozót – Minszkben – és még ma délelőtt is zsebre kellett tegye, hogy mikor annyit engedett, hogy legyen a találkozó Minszk helyett a szintén fehérorosz városban, Gomelben, de az ukránok mindenképpen tegyék le a fegyvert előtte, az ukránok felajánlották Oroszországnak, hogy menjen oda, ahova a hadihajót is küldték. Márpedig azt két nappal ezelőtt a férfifütykösbe küldték a Kígyó-sziget védelmezői.

Azonban neki ragaszkodnia kellett az álláspontjához, a találkozó lehet esetleg máshol, de létre kell jönnie, akár a határon, a pripjatyi mocsarakban is. Ráadásul idegesítette az ukránok dacos ellenállása és ragaszkodása a függetlenségükhöz – tehát határozott. Hogy mit, azt a Meduza.io mondja el nekünk:

Putyin elrendelte az elrettentő erők különleges készültségbe helyezését. Ez magában foglalja a nukleáris fegyvereket is

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy Oroszország elrettentő erőit különleges készültségbe helyezzék. Ezt Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimovval, a fegyveres erők vezérkari főnökével folytatott megbeszélésen mondta – jelentette az Interfax.

A stratégiai elrettentő erőkre valószínűleg hivatkozni fognak. Az orosz védelmi minisztérium honlapja szerint ez a nukleáris erőket is magában foglalja.

A NATO vezető országainak vezető tisztviselői agresszív megjegyzéseket tesznek hazánkról, ezért utasítom a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, hogy helyezzék különleges készültségbe az orosz hadsereg elrettentő erőit” – mondta Putyin.”

Ezek után adott délután háromig ultimátumot az ukrán delegációnak, hogy feltételek nélkül találkozzanak az orosz küldöttséggel. Ha a Pirpjaty partján, hát ott. Zelenszkijben nem kellett csalódnia, nem kockáztatta meg az atomcsapást, ha valahol, hát Ukrajnában tudják, hogy a radioaktivitás nem játék – az elnök rögtön közzé is tette a Telegramon, hogyan határozott:

Megállapodtunk abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz delegációval az ukrán-fehérorosz kordonnál, a Pripjaty folyó közelében.

Alekszandr Lukasenko felelősséget vállalt azért, hogy a látogatás, a tárgyalások és az ukrán küldöttség visszatérése idején a Fehéroroszország területén állomásozó repülőgépek, helikopterek, rakéták a földön maradjanak.”

És ha véletlenül mégis elsül valami, akkor elsül. De jól értjük mi, hogy Putyin a nukleáris csapásmérő erőkkel fenyegetőzik?

Jól bizony. Nézzük meg a „startégiai elrettentő erők” meghatározását az orosz védelmi minisztérium honlapján (ha nagy nehezen megnyílik). Itt áll, fehéren-feketén:

Stratégiai elrettentő erők. Az Orosz Fegyveres Erők harci erejének gerince, amelynek célja az Orosz Föderáció és szövetségesei elleni agresszió elrettentése, valamint az agresszor legyőzése a háborúban különböző típusú fegyverek, beleértve a nukleáris fegyvereket is.

Céljuk az Orosz Föderáció és szövetségesei elleni agresszió elrettentése, valamint az agresszor legyőzése (legyőzése), beleértve egy nukleáris fegyvereket alkalmazó háborút is.”

Nem tévedés, ezeket helyezte különleges készenlétbe Vlagyimir Vlagymirovics ma délben, tette bármikor bevethetővé. Miért?

Nos, az világosnak tűnik, hogy részben az ukrán kormányt akarta engedelmességre kényszeríteni. Valamiért nagyon kellenek neki azok a tárgyalások – nyilván azért, mert a háború már ilyen rövid idő alatt is kezd vállalhatatlanná, és ami ennél is több, valószínűleg megnyerhetetlenné válni. Már most majdnem annyian estek el benne, mint az első csecsen háborúban összesen, és több, mint fele annyian, mint az afgán hadjáratban, évek hosszú során keresztül. Az ukrán lakosság nem felszabadítóként fogadta a megszállókat, nem várták őket kenyérrel és sóval. Kemény tűzzel várták őket. De mivel már az orosz népesség is lázadozik az agresszió miatt, nincs nap háborúellenes tömegtüntetések nélkül, ezt a hódítást jobb nem végigharcolni, és hát ott volt Putyin zakója ujjában az adu ász, ott voltak a nukleáris fegyverek – kijátszotta őket. Hogy a tárgyalásoknak milyen eredménye lesz, az még majd eldől, a közhangulat szempontjából az a fontos, hogy már folynak.

De lássuk csak, mit is mondott Putyin? Hivatalosan nem azért adta ki az utasítást, mert Ukrajnát akarta elnémítani, hanem mert „ A NATO vezető országainak vezető tisztviselői agresszív megjegyzéseket tesznek hazánkról”. Márpedig ez messzebbre mutat, mint Ukrajna sorsa, ez már az euroatlanti térség helyzetét, a világ folyását befolyásolja. Az egy dolog, hogy a nukleáris fenyegetéssel hatalmas engedményeket zsarolhat ki Zelenszkijből, esetleg még a kapitulációt is.

De mi van, ha nem vonja vissza a parancsot, nem csökkenti a készenléti szintet, ha úgy maradnak az atomfegyverek, csőre töltve, a keze ügyében? Bárkit megzsarolhat, bárkit rákényszeríthet bármire úgy, ahogy most Zelenszkijt: és az elég rossz hír, hogy a jóindulatára vagyunk bízva. Senki ne gondolja, hogy „úgysem bánt senkit, ő a Béke Angyala” – épp az elmúlt napokban mutatta be Ukrajnában, mekkora pacifista.

Sőt. Most, hogy valósággal kergetik egymást az események, biztos, hogy majdnem mindenki elfelejtette, de idén január 16-án Putyin pártjának egyik képviselője, Jevgenyij Fjodorov, az „Egységes Oroszország” Központi Politikai Tanácsának tagja egy videocsatornán a Gazeta.ru szerint már javasolta atomfegyverek bevetését amerikai célpontok ellen. Hogyan is mondta?

Jevgenyij Fjodorov, az Állami Duma képviselője nukleáris figyelmeztető csapást javasolt egy amerikai katonai gyakorlótérre. A képviselő ezt a „Nemzeti kurzus” YouTube-csatorna műsorában mondta el.

A törvényhozó úgy véli, hogy Oroszországnak befolyást kell gyakorolnia Washingtonra. Javasolta, hogy repülési missziókat és bombatámadásokat indítsanak az amerikai biológiai fegyverek laboratóriumai ellen.

„A harmadik lehetőség egy figyelmeztető csapás nukleáris fegyverekkel, de akár nukleáris fegyverek nélkül is megtehetjük, csak stratégiai rakétákkal a nevadai tesztpályát megcélozva. Ez egy olyan lőtér, ahol csak az amerikai hadsereg tartózkodik, ott nincsenek civilek, és ha két-három nappal előre figyelmeztetik őket, ez megfelelő akció volna arra, hogy demonstrálja a szándékok komolyságát” – mondta Fjodorov.

Szerinte az ilyen intézkedések hatással lesznek az amerikai állampolgárokra, és megmutatják, hogy az orosz megtorló csapással való fenyegetés nem blöff.”

Hölgyeim, uraim: ezek nem viccelnek. Ezek a világ fölötti uralmat akarják, és atomfegyvereik vannak. Sőt: tudják és akarják is használni őket, ha nem engedelmeskednek nekik alázatosan és sietve.

Komolyan képes volt azt mondani Vlagyimir Vlagyimirovics, hogy megjegyzések miatt élesíti az atomfegyverzetét, legyenek bár azok a megjegyzések akármilyenek is?

Komolyan.

Ha most rákap a zsarolás ízére, senkinek sem fog kegyelmezni, de az is rossz megoldás, ha emiatt előzetes csapással semlegesítik a potenciális veszélyt.

Egyáltalán: itt már nincs jó megoldás, ez a szellem kiszabadult a palackból.

Vlagyimir Vlagyimirovicsnak ma erős, sűrű napja volt.

És egyáltalán nincs még vége.

Sőt: holnap is lesz nap.

De reméljük: nem az övé lesz az egész.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása