Forgókínpad

Forgókínpad

A pávatánc vége

2022. március 07. - Szele Tamás

Szegény ember szándékát boldog Isten bírja, én ma másról akartam írni, de szembejött a Történelem, tehát a most újjáalakuló magyar–orosz viszonyról fogok. Ez úton is jelezném Vlagyimir Vlagyimirovics rajongóinak, akik igen szép számmal látogatják és kommentelik ezt az oldalt (míg ki nem érdemlik a tiltást), hogy máig tartott a jó világ, fogják vissza magukat.

pavasegg.jpg

Nem én fogom bántani őket, annyira nem rossz a helyzet, bár az este egyikük olyan szépet írt a lapnak, üzenetben, miszerint:

Te faszszopó HAZUG! Bandéra, a fejetek a karóba lesz Húzva! ezt ne feledjétek.”

de rám semmi szükség, elintézik vagy ők saját magukat, vagy épp kedves orosz barátaik juttatják eszükbe, hogy eddig tartott a druzsba. Aztán ott állnak majd a Putyin-kultusszal, megfürödve. Pedig hát a magyar szélsőjobbos és konteós társadalom majdnem száz százaléka várta az orosz elnököt fehér lovon vagy Megváltóként érkezni, csakhogy mától ha jön is, nem lovon, hanem harckocsin és nem Megváltóként, hanem megszállóként. De inkább ne jöjjön.

Előre bocsátom, hogy a következő két hírt nem én találtam ki, ahogy az összes többit sem, hiába vádaskodik a trollok vonyító kórusa. Az egyik a hivatalos orosz hírügynökségtől, a TASZSZ-tól származik, a másik a Magyar Közlönyből, ami Magyarország hivatalos lapja. Akkor lássuk előbb, mit mond a TASZSZ, sto gavarit Moszkva?

MOSZKVA, március 7. /TASZSZ/. Az Oroszországi Föderáció kormánya hétfőn jóváhagyta azoknak a külföldi államoknak és területeknek a listáját, amelyek Oroszországgal, annak vállalataival és állampolgáraival szemben barátságtalan cselekményeket követnek el.

A listán szerepel az Egyesült Államok és Kanada, az EU államai, az Egyesült Királyság (beleértve Jersey-t, Anguillát, a Brit Virgin-szigeteket, Gibraltárt), Ukrajna, Montenegró, Svájc, Albánia, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Észak-Macedónia, valamint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Mikronézia, Új-Zéland, Szingapúr és Tajvan (amelyet Kína területének tekintenek, de 1949 óta saját közigazgatás irányítja).

A listán szereplő országok és területek az orosz fegyveres erők ukrajnai különleges katonai műveletének megkezdése után vezették be az Oroszország elleni szankciókat, illetve csatlakoztak azokhoz.” (TASZSZ)

Ezt moszkvai idő szerint 12:08-kor adták ki, ami nálunk 10:08, aminek később szerepe lesz. Akkor tehát haragszik a cár atyuska, barátságtalan államnak tekint minket is, hadat még nem üzent, de már vége a jó viszonynak. Sokkal inkább vége, mint bárki gondolná. Ez az intézkedés elvileg, mint a hír végéből kitűnik, igazából az orosz devizatartalék védelmét szolgálja:

A rendelet értelmében azok az orosz állampolgárok és vállalatok, maga az állam, annak régiói és önkormányzatai, akiknek devizakötelezettségeik vannak a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben, rubelben fizethetik ki azokat. Az új ideiglenes eljárás a havi 10 millió rubelt (vagy hasonló összeget devizában) meghaladó kifizetésekre vonatkozik.”

tehát azt, hogy a rubel fogyjon, aminek percről percre csökken az értéke, ne a dollár vagy az euró (persze, a rubel ezáltal visszaszerez valamennyit a korábbi értékéből). Hogy azonban mit kezd a hitelező a rubellel, azt nem tudom, jelenleg maximum higiéniai célokra érdemes felhalmozni ezt a pénznemet.

Azonban a magyar kormány válaszintézkedése kétségtelenné tette a helyzetet. Itt már örök lesz a harag Budapest és Moszkva között, míg Putyin ül a Kremlben. Ugyanis mi jelent meg két órája a Magyar Közlönyben? Engedelmükkel teljes terjedelmében idézem, ugyanis a magyar jog szerint holnaptól hatályos minden szava.

A Kormány 1120/2022. (III. 7.) Korm. határozata az ukrajnai válsággal összefüggő csapatmozgásokról és egyes kapcsolódó feladatokról

A Kormány, figyelemmel az Alaptörvény 47. cikkére, Magyarországnak az Egyesült Nemzetek Alapokmányából és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (a továbbiakban: NATO), valamint az Európai Unióban betöltött tagságából fakadó kötelezettségeire, az Észak-atlanti Tanács PO(2022)0050. számú, 2022. február 16. napján meghozott és PO(2022)0085. számú, 2022. február 24. napján meghozott döntéseire, a szövetséges államok fegyveres erőinek az ukrajnai válsággal összefüggő csapatmozgásainak és egyéb feladatainak elősegítése érdekében

  1. engedélyezi a NATO állam- és kormányfői testületének 2022. február 25-i nyilatkozatában megerősített döntéseire tekintettel a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra Baranya megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Győr-Moson-Sopron megye, Somogy megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye területére, Pest megye területének a Duna vonala és Fejér megye által határolt területére, valamint Budapest Duna vonalától nyugatra eső területére (a továbbiakban együtt: Dunántúlra) történő települését;

  2. az Ukrajnába történő áthaladás esetét kivéve engedélyezi a szövetséges fegyveres erőknek az 1. pont alá nem tartozó, a NATO döntésén alapuló, Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, valamint szükség szerint Magyarországra (Dunántúlra) történő települését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon történő részvételt is;

  3. engedélyezi a szövetséges fegyveres erők által az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását;

  4. Magyarország alapvető biztonsági érdekei védelme érdekében szigorúbb nemzeti politikát alkalmaz, és így nem engedélyezi az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton Ukrajnába történő szállítását;

  5. engedélyezi a szövetséges fegyveres erők által az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, az ukrán fegyveres erők támogatása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/339/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (a nem halálos erő célba juttatására tervezett felszereléseknek és készleteknek – például egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba, illetve szükség szerint Magyarország területéről Ukrajna területére történő szállítását;

  6. egyetért az 5. pont alá nem tartozó további egészségügyi és más humanitárius anyagoknak a szövetséges tagállamokba és szükség szerint Magyarországon keresztül Ukrajna területére történő szállításával; 7. felkéri a honvédelmi minisztert, hogy a fenti pontokban foglaltakkal összefüggésben a szövetséges fegyveres erőktől beérkező technikai engedélykérelmekről tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Operatív Törzset;

    Felelős: honvédelmi miniszter

    Határidő: a felmerülés ütemében”

Ez sem épp hadüzenet Moszkvának, viszont nagyon egyértelmű jelzése annak, hogy most, amikor tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom, Magyarország oldalt választ ebben a konfliktusban, virágom, virágom, és nagyon nem az orosz oldalt választotta.

Egy pillanatig nem akarom azt állítani, hogy ez a kormány bölcsességének köszönhető, ugyanis a kormány a konfliktus kitörése óta össze-vissza beszélt, táncikált jobbra, táncikált balra, próbált szeretkezni is, szűznek is maradni, csak hát nem ment. Nem tehetett mást, nagyon komolyan szólhattak rá, mert határozottan elkötelezte magát a NATO mellett. Mondjuk egy másik kormányra nem is kellett volna rászólni emiatt: de ne feledjük az elmúlt tucatnyi év sok-sok felhőtlen, bohókás pillanatát, melyeket Vlagyimir és Viktor egymás pajkos társaságában töltött. Azok bizony már végérvényesen elmúltak és semmi sem hozza őket vissza: a magyar vezetés egészen biztos, hogy másképp döntött volna, ha van választása, de – nem volt.

Annak a kormánynak nem volt más választása, amelynek külügyminisztere alig egy hete mondta:

Magyarországra nem jöhetnek és nem is kellenek újabb NATO-csapatok, mert a Magyar Honvédség képes megvédeni az országot. Hiszen már vannak NATO-csapatok az ország területén: a Magyar Honvédség és a magyar fegyveres erők.”

Akkor most már jöhetnek. Mi lesz ennek a következménye? Először is a kormánymédia egyszerűbb lelkű munkatársai meg fognak bolondulni, ugyanis ezekben az órákban tört ripityára a teljes világképük. De nem csak ők, hanem még sokan, akik elfogadták a

Putyin=Trump=Orbán Viktor=illiberalizmus=szőlő, lágy kenyér”

egyenletet, akik az alt-right oldalra álltak, akik a „nemzetek Európáját” várták és vezérek zászlai alá gyűltek volna, Salvinitől Orbánon keresztül Putyinig, akik Moszkvából pénzelt mozgalmakban terjesztették az „eurázsiai eszmét”, akik a hatalom zsoldjában vagy legalábbis uszályában akarták megtalálni a számításukat – nos, ezek vagy megőrülnek (ha hittek a Nagy, Nemzetközi Illiberális Eszmében), vagy rájönnek arra, hogy választaniuk kell.

Vagy Putyin, de akkor a saját országukkal fordulnak szembe, vagy a helyi vezérük, de akkor Putyinnak kell búcsút inteni. A vezér ugyan inkább váltaná most is a tányért a Kremlben, de nem teheti.

Mondjuk Marine le Pennek is lesz egy-két izzasztó pillanata a közeljövőben.

De egyelőre az a fontos, hogy mától a putyinizmus és annak propagandája Magyarországon hivatalosan is szalonképtelen, és előnyt nem okoz a követőjének, hátrányt okozhat.

Most kiderül, hányan hittek benne komolyan és hányan használták eszköznek.

Szóval: eddig tartott a vicc és a pávatánc, hölgyek-urak, mától fordult a kocka.

Fordult az még az uraitoknak is.

És még pördül párat nekik.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása