Forgókínpad

Forgókínpad

A laboratóriumok „titka”

2022. március 13. - Szele Tamás

Egymást érik az álhírek és konteók a mostani háborúban, mindenki választhat, melyiket hiszi el, melyikért megy ölre felebarátaival vagy melyik miatt vész össze akár még családtagjaival is, de egyik sem olyan veszélyes és elterjedt, mint az „Ukrajnában fejlesztett, amerikai biológiai fegyverek” legendája, ami még a koronavírust is Zelenszkij és Biden nyakába varrja.

orosz_vegyvedelmiben.jpg

Veszélyes ez, mert egyfelől a korábbi összeesküvés-elméletekre támaszkodik (azok is Olginóból jöttek, ez is) és könnyű, érthető, világos, hazug választ ad azokra a kérdésekre, amik végig nyomasztottak minket a világjárvány alatt – ráadásul a járványnak még nincs is teljesen vége. Szóval, nem csoda, ha mindenkit foglalkoztat, ha mindenhol nekem szegezik a kérdést, trafiktól boltig, hogy mit tudok róla.

Én azt tudom, hogy óriási hazugság, mocskos rágalom, ismerem még az elődeit is, sőt, még a pre-Covid korszak eredeti oltásellenes konteóit szintén, írtam róluk már négy éve is. Felismerem az álhírt, rémhírt, hazugságot, összeesküvés-elméletet messziről, ez a szakmám. De mit mondjak annak, aki nem ismeri fel, félig-meddig már el is fogadta, és tőlem nem cáfolatot, hanem valójában megerősítést várna? Annak hiába mutatom, hol vannak a logikai hibák, bukfencek a történetben, azt válaszolja: „Nem vagy mikrobiológus, nem vagy virológus, nem értesz hozzá”.

Mit mondjak, mit írjak annak, aki elhiszi a Kontra ultrakormánypárti szerzőjének, hogy

Az oroszok állítása szerint az amerikaiak célja egy etnospecifikus biológiai fegyver kifejlesztése, hogy aztán ezt az éppen bűnös népcsoport ellen be tudják vetni. Akár az erősségét is módosíthatnák, függően attól, hogy halálos vagy bocsánatos bűnt követett-e el az adott népcsoport.”

és ezt épp Ukrajnában kísérletezték volna ki? A Kontra sem bizonyítja egyébbel az állításait, mint azzal, miszerint

Van-e alkalmasabb hely arra, hogy az amerikaiak titkos és törvénytelen kísérleteket folytassanak veszélyes vírusokkal és anyagokkal, mint Ukrajna? A válasz: nincs. Keleti szomszédunk tökéletes terep az ilyen műveletekhez. Egy káoszban fuldokló országban semmilyen törvénynek, erkölcsi szabálynak nincs kötőereje. (…) Egyébként is örök igazság, hogy a háborús felek egymásról igazat mondanak, önmagukról viszont hazudnak.”

Az a szempont fel sem merül, hogy az illető fegyver egyáltalán lehetséges-e.

Ennyi erővel az is lehetne a vád Ukrajna és az Egyesült Államok ellen, hogy böjti boszorkányokból állítottak fel légiót és lidércekkel cimborálnak: abban is elég volna pusztán hinni. Igaz nem lenne, de az nem is fontos a Kreml bábumestereinek, nekik elég, ha a véleményeket, hiteket megszerezték, a tények attól kezdve másodlagosak. Ők kavarták a Qanon-mítoszt is, ami elszabadult és lassan már vallás lesz belőle.

Szóval: míg az az érv, hogy én nem vagyok szakember (illetve: a sajtó szakembere vagyok, nem a virológiáé, mikrobiológiáé), ezért hallgassak, addig maximum véleménynek tekintik azt, amit én bizonyosan tudok, vagyis, hogy az ilyen biológiai fegyver léte tudományos lehetetlenség.

Ezért örültem meg, mikor megláttam a Novaja Gazeta igen terjedelmes, de minden részletre kiterjedő interjúját Jevgenyij Kunin moszkvai születésű biológussal, aki a bostoni és haifai egyetemek adjunktusa, az Egyesült Államok Nemzeti Biotechnológiai Információs Központjának (NCBI) vezető kutatója, az evolúciós biológia elismert szakértője. Ugyanis a Novaja Gazeta is abban a cipőben járhat, amiben én: csak nekik sikerült megtalálni a kérdés legkomolyabb szakértőjét. Részleteket közlök az interjúból, mert igen terjedelmes, körülbelül 18 gépelt oldal lenne az egész, de ott van fent a hivatkozás: aki akarja olvassa végig az eredetit, megéri különben, mert Kunin nem tesz lakatot a szájára, időnként úgy káromkodik, mint egy zupás őrmester. Szóval akkor mit is mond erről a vádról, ami az orosz védelmi minisztériumtól származik, és amelyben arra is kitérnek, hogy „a veszélyes baktériumtörzseket a laboratóriumok megsemmisítették”?

Tényleg látnak arra utaló jeleket az orosz védelmi minisztérium megállapításaiban, hogy a baktériumokat biológiai fegyverekhez használták? Hogyan értelmezné ezeket a dokumentumokat?

Ezeket a dokumentumokat kétféleképpen lehet értelmezni. Az első az, hogy teljes kitaláció, akkor egyáltalán nem tükröznek semmit, és egyszerűen csak kitaláltak. A második, hogy tükröznek bizonyos intézkedéseket, de ezeket az intézkedéseket teljesen ártatlan járványügyi laboratóriumok hajtották végre. És teljesen érthetőek, amikor mindenhol harcok vannak. Ha egy laboratóriumot bármelyik pillanatban eltalálhat egy rakéta, akkor a potenciálisan veszélyes kultúrák megsemmisítése a helyes ötlet. Természetesen nem jelentenek szörnyű veszélyt, de helyi veszélyt jelenthetnek.

Általánosságban elmondható, hogy a kórokozógyűjtemények megsemmisítése rutineljárás, amelyet rendszeresen végeznek a biolaboratóriumokban, mivel a törzseket nem tárolják örökké. Ellenkező esetben a laboratórium nem tudna működni. Ez a megfelelő speciális protokollok szerint történik. Nem dobják a latrinákba, nem dobják a szemétbe, biztonságos környezetben történik, hogy ne legyen szivárgás. Ha valóban február 24-én megsemmisítették őket Ukrajnában, ha a dokumentumok hitelesek, nem tudjuk, hogy ez sietve vagy rutinszerűen történt-e, ez egyáltalán nem derül ki a dokumentumokból.

A dokumentumok egészen konkrét kórokozókat sorolnak fel. Mennyire lehetnek alkalmasak ezek a baktériumok fegyverfejlesztésre?

Ehhez nem elég, ha ezek a kultúrák megvannak, hanem nagyon sajátos formában kell rendelkeznünk velük, hogy elterjedhessenek. Egyébként jegyezzük meg, hogy a Szovjetunióban megpróbáltak tularémián és lépfene baktériumon alapuló fegyvereket előállítani, és kudarcot vallottak velük. Ezek a kísérletek szerencsére kivételesen sikertelenek voltak

Az Escherichia coli baktériumot az ukrán biofegyverek által terjesztett baktériumok között vélték felfedezni. Alkalmas-e fegyverek gyártására?

Van, aki gúnyolódik, mi pedig vitatkozunk... Az Escherichia coli egy baktérium, amely minden emberi szervezetben mindenkor él. És általában minden környezetben, minden csatornában rengeteg van belőle. Természetesen vannak patogén Escherichia coli törzsek, rendkívül ritka esetekben okozhatnak valami betegséget, de általában ártalmatlan hasmenésről van szó. Az Escherichia coli kizárólag élelmiszerekkel és vízzel terjed.

A Staphylococcus aureus is szerepel a listán. A Szovjetunióban minden szülészeti kórházban rettegtek tőle, és állandóan megtalálták bennük.

A Staphylococcus aureusnak is vannak olyan patogén törzsei, amelyek veszélyesek az újszülöttekre. Hozzáteszem: vannak olyan törzsek, amelyek a világ összes antibiotikumának ellenállnak. Ezért a mikrobiológiai laboratóriumok minden többé-kevésbé fejlett országban néhány adott fajta baktériummal dolgoznak, beleértve a közönséges baktériumokat is. Teljesen nevetséges azzal gyanúsítani őket, hogy fegyvereket próbálnak létrehozni ezekből a baktériumokból, mert teljesen alkalmatlanok erre. Vagy minden laboratóriumot be kellene zárni és meg kellene semmisíteni, de akkor Oroszországban is!

Miért finanszírozta mégis az USA az ukrán biolaboratóriumok munkáját?

Az USA több ukrán laboratóriumot is segített. És bármennyire is paradoxnak tűnhet, azért tették ezt, hogy a BioSafety 2 szinten dolgozhassanak. Ez egy alacsony szint, de szükséges például a koronavírusokkal végzett munkához. Az USA a világjárvány idején azzal segítette Ukrajnát, hogy biztonságos és megfelelően felszerelt diagnosztikai és járványügyi laboratóriumokat hozott létre.

A Védelmi Minisztérium csak azokat a kultúrákat nevezi meg, amelyekkel a Biopreparat dolgozott. Azért, mert a megnevezett baktériumok a legalkalmasabbak a fegyverek kifejlesztésére?

Ezek a baktériumok kifejezetten alkalmatlanok fegyverek kifejlesztésére. Vagyis természetesen ilyen szempontból is lehet rájuk gondolni, mert kórokozók. De erre a célra nagyon rosszak. Miért nevezi meg őket külön a védelmi minisztérium? Szerintem csak olyan kultúrákra gondolnak, amelyekről már a szovjet idők óta tudnak. Ha valaki most tényleg biológiai fegyvereken gondolkodna, akkor vírusokat használna, nem baktériumokat.

Miért?

Általánosságban szólva, nem igazán akarok spekulálni azon, hogyan lehet megfelelően biológiai fegyvereket készíteni. De a vírusok sokkal könnyebben terjednek, sokkal stabilabbak, sokkal könnyebb nagy mennyiségben beszerezni őket, ami kényelmes a terjesztéshez.

Ha hinni lehet az orosz védelmi minisztériumnak, akkor Ukrajnában is használtak vírusokat. És a koronavírus-járványt nem a kínaiak, hanem az Egyesült Államok által vezetett ukránok indították el. A vírust madarak és denevérek segítségével terjesztették volna.

Ez már klinikai eset. Pszichiátriai. A baktériumokról még beszélhetünk, de erről... Nevethetnénk rajta, ha nem lenne olyan drámai. Vírusok terjesztése vándormadarakkal... Ugye tudja, hogy ez képtelenség? Ez valamiféle groteszk disztópikus fikció.

Sztavropolban például azt mondták nekem, hogy az amerikaiak helikopterekről permetezik a koronavírust.

Ne feledje, kérem: senki sem készített még használható biológiai fegyvert baktériumokból sehol. De a vírusokból igen. A Szovjetunió megpróbálta, de szerencsére nem használta őket. Ami a baktériumokat illeti, ha valaki megpróbálná használni őket, valószínűleg a lépfene jutna eszébe először. 2001-ben az USA-ban egy őrült terrorista liofilizált (por alakú) lépfene-kultúrát küldött több médiumnak és szenátornak, akiket valamiért ellenségeinek tartott. És megfigyelhettük, hogy milyen a lépfene alapú bakteriológiai fegyver: 22 ember fertőződött meg, akik közül öten meghaltak. Ez nem nevezhető jelentős hatásnak. Viszont 1979-ben a Szovjetunióban, Szverdlovszkban, egy zárt katonai laboratóriumban, amely éppen fegyverek előállításával foglalkozott, gondatlanság miatt valódi lépfene-járvány tört ki.

Milyen jeleket kell keresnünk a laboratóriumi dokumentumokban ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, hogy a baktériumokat ott tudományos célokra, itt pedig katonai célokra használták? És általánosságban, van-e olyan technológiai különbség, amely megjelenhet majd az újságokban?

- Az élet, hála Istennek, nem szembesített katonai laboratóriumokkal. De én két jellemzőt különböztetnék meg. Az első:

A bakteriológiai fegyverekhez hatalmas mennyiségű ilyen kultúrára van szükség, és ezt jelezni kell a papírokban. Több száz vagy több ezer literről van szó. Alapértelmezés szerint, ha a szám nincs megadva, az azt jelenti, hogy nagyon kevés, kis számú petri-csésze van.

Másodszor, fel kell tüntetni a vonatkozó formulákat. Ezek általában por alakú, liofilizált kultúrák, meglehetősen stabilak, könnyen terjeszthetők. Más szóval, a kultúrák ilyen célú felhasználására vonatkozóan konkrét jeleket lehetne tapasztalni.

Van egy olyan elmélet is, miszerint az Ukrajnában készülő biológiai fegyverek célja az volt, hogy szelektíven célozzanak meg bizonyos etnikai csoportokat, és a szlávokat választották ki erre a célra.

Még azt sem mondhatom, hogy a kérdései feldühítenek. Csak hát a paranoiának is kell, hogy legyenek határai. A genetikai fegyverek készítésének gondolata pedig még ezen is túllép.

Nincs olyan genetikai tulajdonság, egyáltalán nincs olyan, egyetlen mutáció sem, amely világosan és egyértelműen megkülönböztetné az orosz és az európai népességet. Egyszerűen nem létezik! Természetesen a genetikai különbségek nem teljesen ismertek, de nem is annyira rosszul. Egyszerűen nincsenek olyan fix allélok, amelyek megkülönböztetnék az egyik populációt a másiktól. Egyáltalán nincsenek!

Bizonyos allélok gyakoriságában különbségek vannak. Például Oroszországban több vörös hajú lehet, mint Ukrajnában. De nincs semmi, ami csak Oroszországban lenne – és ami nem lenne Európában vagy Amerikában. Maga a gondolat, hogy olyan gyógyszereket, olyan szereket hozzunk létre, amelyek csak egy bizonyos alléllal rendelkező népességcsoportot céloznának meg, meghaladja a tudomány és a technológia lehetőségeit. Nem csak lehetetlen ezt laboratóriumban létrehozni, de még egy értelmes algoritmust sem lehet kitalálni arra, hogyan kellene megtenni. Ez ostobaság, aminek semmi alapja.

Csak azt tudom mondani, hogy ennek már semmi köze a tudományhoz. Tudja, természetesen rossz véleménnyel vagyok azok szakértelméről, akik ezeket az elméleteket állítják az „ukrajnai biológiai fegyverekről”. De még mindig nem hiszem, hogy olyan mértékben idióták lennének, hogy komolyan beszéljenek róla. Szándékosan félretájékoztatnak, mivel tisztában vannak saját szavaik értelmetlenségével. Az a véleményem, hogy ezek az emberek tudatos manipulátorok. Bár van rá lehetőség, hogy vannak köztük olyanok, akiket kezelésre szorulnának.

Eddig az interjú, kérem: nagyjából minden kérdésre választ ad, a rágalomnak még a foszlányait is apró cafatokra szaggatja. Ukrajnában fejlesztett, etnospecifikus, járványokat keltő amerikai biológiai fegyverek nem léteznek. Már csak azért sem, mert nem is létezhetnek, minden tudományos ismeretnek ellentmondanának.

Aki ennek alapján sem hisz a szakembernek, annak egyet tudok ajánlani: ne higgyen a kétszer kettőben sem, lehet, hogy az is csak azért négy, mert így jó a gyíkemberek rejtélyes Háttérhatalmának és igazából páros napokon tizenhét, páratlanokon huszonkilenc, kivéve, ha holdfogyatkozás van Nekeresden, mert csak akkor és csak ott egyenesen ötvenhárom!

Az összeesküvés-elméletek ellen pedig – akkor is, ha minisztériumi szinten terjesztik őket – egy tanácsom van.

Ne higgyenek: tudjanak.

Hinni akármit lehet, az érzelmi kérdés, tudni csak azt, ami biztos. Ha elfogadjuk, hogy kétszer kettő négy, mindig annyi volt, most is annyi és a belátható jövőben is így lesz, akkor senki sem fogja nekünk bemesélni, hogy három vagy öt. Nem ördöngösségek ezek, csak kicsit kéne gondolkodni és máris rájönnénk, mikor próbálnak manipulálni minket. Minél vadabb és bonyolultabb egy elmélet, annál valószínűbb, hogy hazugság.

Igen, gondolkodni, azt bizony kéne.

Vagy legalábbis: illenék.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása