Forgókínpad

Forgókínpad

Moszkvai feltámadás

2022. március 25. - Szele Tamás

Ez most rövid tanmese lesz arról, hogyan is olvassunk orosz híreket. Elsősorban: orosz forrásból, ők tán csak jobban tudják, mi történik náluk, mint bárki más, nem? Mint látni fogjuk: nem. Illetve vagy igen, vagy nem, de ha tudják, mi a helyzet, akkor sem mindig mondják, és még az sem tökéletes módszer, ha a híreik ellenkezőjét tekintjük igaznak.

szpasszkaja-torony_putyin_zsirinovszkij.jpg

Nagyon nehéz lesz ezt a mai történetet irónia nélkül elmesélni, annyira tragikomikus – inkább meg sem próbálok teljesen komoly maradni. Szóval, halászgatok reggel az orosz hírek között, mint az utóbbi időben minden nap, mikor jön az értesítés a Meduzától (a legtöbb fontos információforrást úgy állítottam be, hogy a vezető hírekről külön is kapjak riasztást) miszerint 75 éves korában elhunyt Vlagyimir Volfovics Zsirinovszkij.

Mármost ez a nacionalista politikus, aki különös módon „liberális demokratának” nevezte magát és a pártját valóban sajátos színfoltja volt az orosz bel- és külpolitikának – nehezen felejtem el a kilencvenes évekből azt az eszmefuttatását, ami bemutatta, hogy képzeli a magyar–orosz kapcsolatokat. Konkrétan valami olyasmit beszélt, hogy a magyarok finom szalámit tudnak készíteni, az oroszok meg kiváló kereskedők, tehát mi gyártsunk csak szalámit, azt ők majd jól eladják és amit keresnek rajta, az az ő hasznuk lesz. Nem is tudom, miért nem mentünk bele, a bolondnak is megéri (vagy inkább: csak a bolondnak érte volna meg). Mindegy, ilyen figura volt Vlagyimir Volfovics, groteszk, túlzó elburjánzása egy eleve torgyáni jellemnek, nem volt rajta mit kedvelni, ha elhunyt, ha nem. Azt is írta a Meduza, hogy a hírt a RIA Novosztyi közölte, mármint a moszkvai, nem a kijevi – márpedig az a hírügynökség a Kreml második legerősebb bástyája. Az első a Szpasszkaja-torony.

Bárhogyan is, háború idején nem hír, hogy egy hetvenöt éves, beteg és alapvetően ellenszenves orosz politikus, egy másodosztályú, álellenzéki párt elnöke eltávozik ebből a földi siralomvölgyből. Illetve hír, de jelentéktelen: ilyenkor mindig azok a hírek fontosak elsősorban, amik a harci cselekményekről szólnak, másodsorban jöhetnek a háborúval kapcsolatos politikai-diplomáciai ügyek, harmadsorban a gazdaságiak, utánuk a kultúra és a társadalom kínjai, és csak a sor végén jut hely Vlagyimir Volfovics halálának.

Ahogy én tévedtem. Ugyanis fél óra múlva érkezik a hír: a RIA Novosztyi levette hírét és most az ellenkezőjét írja! Ezt már megnézem magamnak. Valóban: már mentegetőztek.

MOSZKVA, március 25./ Szputnyik rádió. Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke cáfolta az LDPR vezetőjének, Vlagyimir Zsirinovszkijnak haláláról szóló médiajelentéseket.

Korábban Alekszandr Pronyuskin szenátor írt Zsirinovszkij haláláról a Telegram-csatornáján, majd törölte az üzenetet.

Zsirinovszkij február 2-án került kórházba COVID–19 diagnózissal, és azóta is kórházban van.”

Akkor feltámadott, ami már a második eset a történelemben, bár én azt hittem, ez Jeruzsálemben valószínűbb, mint Moszkvában. Hogy Pronyuskinnak miért járt el a szája, nem tudjuk, de nem is fontos. Majd bevallja a Lubjanka téren. Hanem mintha csak kinyitották volna a hírcsapot! A RIA Novosztyi azóta tizenkilenc hírt adott ki a témában, most már egészen elfajult a történet, Zsirinovszkij természetesen mindegyik beszámoló szerint él, tehát lassan ideje aggódni az egészségi állapotáért. De beindult a hírgyár, mivel zsongani kezdett Zsirinovszkij pártja, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt is (semmi közük se a liberalizmushoz, se a demokráciához, csak így nevezik magukat, különben szélsőjobboldali orosz nacionalisták) és úgy felélénkült a pártélet, mintha az elnök épp a menyegzőjére készülne, nem a temetésére. Lássunk pár hírt a kaotikusan örvénylő orosz információs káoszból!

Az LDPR kérelmet nyújt be az orosz főügyészséghez, és pert készít elő a Vlagyimir Zsirinovszkij pártelnök haláláról hírt adó „rágalmazók” ellen. Ezt az LDPR sajtószolgálata jelentette be.

Az LDPR mindent megtesz annak érdekében, hogy megbüntesse azokat a hazugokat, akik „eltemették” Zsirinovszkijt. Ismételjük: az állapota stabil és nem romlott!”

Meggyőződésünk, hogy egy olyan időszakban, amikor az ország stresszhelyzetben van, amikor az információs háttér már így is a végletekig ki van feszítve, az ilyen „hamisítványok” nem csak újságírói „kacsák”, hanem valódi államellenes provokációk, amelyet nem lehet megengedni.”

írja a Meduza moszkvai idő szerint 11:02-kor. A RIA Novosztyi 10:27-kor még arról számolt be, hogy az Állami Duma elnöke, Volodin lemondásra szólította fel azt a szenátort, aki részt vett a Zsirinovszkijról szóló hamis információk terjesztésében. Harmincöt perc alatt már az ügyészségen is van a kereset? Ez világrekord, többet nekem senki se szidja az orosz bürokráciát. Gyorsak, mint a villám, tudnak ők, ha akarnak és most valamiért nagyon akarnak.

A Kreml is cáfol, maga Peszkov szóvivő állt ki a sajtó elé tisztázni a helyzetet:

MOSZKVA, március 25. /TASZSZ/. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva eloszlatta a Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetőjének „haláláról” ma felröppent pletykát. A sajtószóvivő biztosított arról, hogy a veterán politikus életben van, de kritikus állapotban van, és orvosi felügyelet alatt áll.

Valaki ma kitalálta ezt a pletykát. Ez nem helyénvaló. Hála Istennek, Vlagyimir Volfovics Zsirinovszkij él, még mindig kórházban van, súlyos állapotban, orvosi felügyelet alatt” – erősítette meg Peszkov.

Zsirinovszkij haláláról szóló hírek már korábban is megjelentek, de Vjacseszlav Volodin, az állami duma elnöke cáfolta őket.

Február 9-én az orosz egészségügyi minisztérium sajtóirodája arról számolt be, hogy a 75 éves Zsirinovszkij a Központi Klinikai Kórházban fekszik, és COVID-fertőzésben szenved. A minisztérium szerint a politikus február 2-án került kórházba. Március 11-én hozták vissza a mesterséges kómából.”

De megszólalt a TASZSZ-ban az orosz egészségügyi minisztérium is, ami valódi ritkaság!

MOSZKVA, március 25. /TASZSZ/. Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetőjének állapota stabil, minden lehetséges orvosi segítséget megkap, közölte az orosz egészségügyi minisztérium sajtóosztálya pénteken újságírókkal.

Vlagyimir Zsirinovszkij állapota stabil. Az orvosok továbbra is minden orvosi segítséget megadnak, ami ebben a helyzetben lehetséges” – közölte a sajtóhivatal.”

Fel sem tételeztem volna az ellenkezőjét. Mint a párt sajtóosztálya közölte, a beteg állapota stabil, amit sokféleképpen lehet értelmezni, bár mondjuk a halál az elképzelhető legstabilabb emberi állapot, ugyanis az már változni nem fog, ha egyszer beállt. De egyelőre ott tartunk, hogy már új bűnöst is találtak az ügyben – szintén a RIA Novosztyi szerint:

RIA Novosztyi. Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) frakciója eljárást fog kezdeményezni a főügyészségnél, hogy a Mash-t (egy Telegram-csatorna) nyilvánítsák nemkívánatos szervezetté – közölte a frakció sajtószolgálata a RIA Novosztyval.

Az LDPR-frakció kezdeményezni fogja az Állami Duma felszólítását a főügyészséghez, követelve, hogy a Mash szerkesztőségét és az összes kapcsolódó internetes és közösségi oldalát tekintsék nemkívánatos szervezetnek” – közölte a frakció.

Korábban pénteken a Mash nevű Telegram-csatorna Vlagyimir Zsirinovszkij LDPR-vezér haláláról számolt be. A hír, hogy a politikus elhunyt, Alekszandr Pronyuscsin szenátor Telegram-csatornáján is megjelent, aki ezután törölte a bejegyzését. Az állami duma elnöke, Vjacseszlav Volodin cáfolta az LDPR vezetőjének haláláról szóló híreket, hangsúlyozva, hogy Zsirinovszkij állapota valóban súlyos, és jó felépülést kívánt neki.”

Ez mondjuk a legutolsó hír, ez után már csak az jöhet, hogy Zsirinovszkij remekül van és népi táncokat jár tangóharmonika-kísérettel a ravatalozóban, vodkásüveggel a kezében kurjongat és kergeti a lányokat. Na jó: de mi is történt vele az utóbbi időben?

2020 szeptembere óta hét (7) alkalommal oltatta be magát koronavírus ellen, ami igen szép teljesítmény, megértem, hogy bízott a védettségében, ez azért még töltött káposztából is komoly mennyiség volna. December 27-én a Dumában elmondott egy különös, profetikus beszédet, amit azóta is sokszor idéznek – hogy is szólt?

Ha elutasítják, amit kérünk, lehet más a programunk. Hogy milyen, azt majd megérzik. Február 22-én, hajnali 4 órakor. Azt szeretném, hogy a 22-es év békés legyen, de igazat szoktam mondani, 75 éve ezt teszem. Ez nem lesz békés év. Ez egy olyan év lesz, amikor Oroszország ismét nagy országgá emelkedik, és mindenki befogja a pofáját, és tisztelni fogja a hazánkat. Máskülönben ők fogják be a miénket, és előbb a Donbásszban rendezik az orosz ügyet, utána Nyugat-Oroszországban is. Ezért azt javaslom, támogassuk az új irányt az orosz külpolitikában.”

Hm. Mikor kezdődött a mostani háború? Február 24-én, tehát csak két nap késéssel, de pont éjjel négy órakor. Decemberben még ott tartottunk, hogy a Kreml sajtója hangosan gúnyolódott és ujjal mutogatott mindenkire, aki azt merte mondani, hogy Oroszországnak háborús szándékai vannak. Ők csak hadgyakorlatoztak arrafelé, minden rosszindulat nélkül. Erre a beszédre felfigyelt ugyan a nemzetközi sajtó, Francis Scarr, a BBC munkatársa azzal a kommentárral osztotta meg, hogy:

Minek a CIA, ha van Zsirinovszkij?”

arra utalva, hogy a politikus elszólhatta magát. Mindenesetre a támadás hírét már nem hallhatta, hiszen február másodikán szállították kórházba, az után került mesterséges kómába, amiből csak márciusban ébresztették fel. Ha ugyan felébresztették.

Mindenesetre ma délelőtt a fél orosz nyilvánosság akörül forgott, hogy miképpen van Vlagyimir Volfovics, él-e, hal-e és ki mit mondott erről. Azért mutattam be ezt a kis példát, mert egyrészt még most is bármikor bejelenthetik a temetését, de akár a teljes felépülését is, másrészt hogy mutassam be, mennyi forráskritikával kell élni ezeknek a híreknek a kezelése közben. A legtöbbet tényleg kezelni kell, mert beteg: lám, ma is eljutottunk reggeltől délutánig egy halálhírtől odáig, hogy le kell mondjon egy képviselő és becsuknak egy újabb hírcsatornát.

De arról, hogy a hír alanya mégis, milyen állapotban van, üres közhelyeken kívül semmit sem tudtunk meg.

Most tessék elképzelni ugyanezt harctéri hírekkel kapcsolatban.

Ma láttam egy olyan hírt a TASZSZ-on, ami reggel 08:13-kor Iszkander-M rakéták bevetését részletezte. Minden benne volt, a célpont mérete, az, hogy „idegen zsoldosokat” pusztított el a rakéta, ami annyira legyőzhetetlen és elháríthatatlan, mint még semmi az emberiség történetében, két dolog nem szerepelt a szövegben.

Az, hogy mikor használták a rakétát és az, hogy hol.

Innentől viszont nem hír.

Ilyesmikből kell minden nap összerakni a mostani háború híreit. Nem elég hozzá a mesterség, kell a művészet is. Meg ihlet, sok ihlet és tengernyi türelem...

Az alaphírrel kapcsolatban pedig, hogy minden fél szempontjait figyelembe véve és tiszteletben tartva összefoglaljam, amit tudunk, annyi biztos, miszerint:

Vlagyimir Volfovics Zsirinovszkij 75 éves korában a mai nap folyamán, a moszkvai Központi Klinikai Kórházban türelemmel viselt hosszas szenvedés után, már a jobbulás reményében, tragikus hirtelenséggel életben maradt.

És ha nem, akkor tévedtünk.

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása