Forgókínpad

Forgókínpad

Minden szónak egy a vége

2022. május 07. - Szele Tamás

Kérem szépen, az egyik szemem nevet, a másik röhög. Én még lapot ilyen vidáman nem temettem. Veszteség az, ha megszűnik egy sajtótermék, általában nagy veszteség, de most speciel nem az. Sőt: nyereség, hogy mától nem kiabál bele a Nagy Magyar Online Pusztaságba a Minden Szó. Pedig régi, meghitt ellenségek voltunk...

mindenszo_fake.jpg

A maga nemében egyedülálló valami volt. Szó szerint „valami”, ugyanis ez volt az egyetlen magyar médium, aminek pecsétes papírja volt az NMHH-tól arról, hogy nem sajtótermék. De szükségük is volt rá, ugyanis ha sajtóterméknek minősülnek, vonatkozott volna rájuk a sajtótörvény, így viszont mocskolódhattak kedvükre. Olyan sóhivatal volt az az oldal, hogy azt sem tudta az ember, sírjon rajta, vagy nevessen. Külön rovatuk volt például „Liberális agyhalál” vagy „Invázió” címmel, amiből kitalálható, hogy a kormány táborát erősítették, ráadásul nekem végig az volt a gyanúm, hogy öként és dalolva, sőt ingyen tették. Öt éven keresztül garázdálkodtak a magyar médiatérben, míg vége nem lett a dalnak.

Pontosan még nem tudjuk, mitől zárt be ez a rágalomgyár, tegnap délelőtt én még láttam, akkor megvolt, ma reggel néztem volna, már megint mit hazudna: eltűnt. De eltűnt az összes hozzá köthető Facebook-oldal is, mintha sosem lettek volna ezen a világon. Pedig voltak, veszekedtem is velük eleget... bár először a HVG veszekedett. Ők 2017 októberében vették észre, hogy létezik ez a zugportál, ahol sikerült elérni a sajtó Mariana-árkát, aminél nagyon nehezen lehet lejjebb jutni, és először még csak megkérdezték a Médiahatóságtól, miért jelenhet meg egy orgánum impresszum nélkül? Ugyanis az az egyetlen dolog, ami a törvény szerint minden sajtótermékben kell legyen. Tartalmaznia kell a főszerkesztő, a felelős szerkesztő, ezek hiányában a laptulajdonos nevét, kell legyen benne elérhetőség, és nem árt a lap munkatársait is feltüntetni benne. Ez persze az álhírlapok egyikében sincs, amelyikben mégis van valami hasonló, az is csak imitáció, egy e-mail címet tesznek belé és elintézettnek vélik az ügyet, tehát a legtöbb ilyent be lehetne záratni, mert gond esetén felelősségre sem vonhatóak.

Ezt az NMHH akkor válasz nélkül hagyta, ám két év múlva, 2019-ben, már a Magyar Hang kérésére mégis kinyögött valamit. Azt, hogy:

A domain használója által megküldött nyilatkozat értelmében a mindenszo.hu nem minősül sajtóterméknek, melyre tekintettel az NMHH megállapította, hogy a médiatörvény alapján a tartalmat impresszum-feltüntetési kötelezettség nem terheli. Jogsértés hiányában tehát általános hatósági felügyeleti eljárás megindítása nem indokolt.”

Rendben, akkor nem sajtótermék, ez esetben a polgári jog vonatkozik rá, ha mondjuk rágalmazást követ el. De mivel a főszerkesztő, felelős szerkesztő, tulajdonos vagy a munkatársak neve ismeretlen, csak ismeretlen tettes ellen lehet feljelentést tenni, azt meg vagy megtalálják, vagy sokkal inkább – nem. Nyomozni sincs hogyan egy portál után, ha azt informatikus csinálta és kicsit összekuszálta a nyomait. Szóval, ennek a Minden Szónak öt éven át valóságos szabadalma volt arra, hogy abba rúgjon bele büntetlenül, akibe akar. Itt válik fontossá, hogy én sokat veszekedtem velük, ugyanis minden őket célzó írásomban szó szerint idéztem, amit közzétettek, és mostanra összesen ennyi maradt a munkásságukból, minden egyebet felégettek, eltüntettek, majd azt is elmondom, miért. De lássuk, hogy miképpen határozták meg saját magukat még nem is olyan régen, két éve?

Először is néhány szó rólunk, a mindenszo.hu -ról. 2017-es „berobbanásunk” után a HVG egyik cikkében megjegyezte, hogy mi a „Fidesz ökle” vagyunk. Megtámadt minket a HVG, a 24.hu, az egykori Heti Válasz (Stumpf Andriska szidalmazott minket), a magyarhang.org, és az index.hu is. Jót mosolyogtunk, szórakoztunk mindegyik sivalkodáson. A magyarhang.org odáig is elment, hogy feljelentett minket az NMHH-nál, de bebukták a sztorit, mindent rendben találtak. Libernyák tempó. A HVG, meg a többi említett libernyák hulladék, függetlennek tartja magát, ami nyilvánvaló hazugság, hiszen úgy ballibsi az összes – ha tetszik, libernyák –, ahogy van!

Ismételjük: független újságírás nincs! Nem létezik! Az újságíró, a főszerkesztő, a szerkesztő világlátása, véleménye benne van a véleménycikkekben, tehát nem lehet független egyik politikai oldaltól sem. Valahova húz. Vagy azért húz ide, mert innen kapja a pénzt, vagy azért húz oda, mert ott találja meg azt a politikát, amit magáénak vall maga a szerző is. Nem vagyunk pártoknak tagjai, nem finanszíroz minket egyik párt, vagy alapítvány sem, viszont véleményünk van a világról, ami a kormánypártokéhoz áll a legközelebb. Ez van.”

Így fogalmaztak akkor, amikor jó napjuk volt, csak hát az sem sokszor fordult elő, a nyelvezet többnyire a fentihez hasonló fölényeskedő-kötekedő trágárkodásra szorítkozott. A tartalmakat pedig vagy ők írták (ritkábban) vagy változtatás nélkül lopták a kormánymédiából. Mandinerből, 888-bó, Pesti Srácoktól, egy ideig az MTI-től is, de aztán összerúgták a port a Magyar Távirati Irodával. Az sem volt akármilyen jelenet.

Az volt vele a bajuk, hogy nem elég kormánypárti!

Ez még a kormánynak sem szúrt szemet, de a Minden szónak igen, és közzé is tették a kiáltványukat 2020. december 26-án:

Az MTI rosszul végzi a munkáját, így pedig a Köztévé és a többi jobboldali sajtó is megfertőződik a manipulatív hírekkel – Vérszegény hírek külföldről

AFP, Reuters – ezeket el kéne már felejteni

A V4NA hírügynökség nem véletlenül jött létre. Az orosz RT is igencsak hasznos híreket szokott megosztani nemzetközi témákban, mégsem vesz át tőlük semmit az MTI. Miért nem?

Sajnos a Köztévé is, meg a Hír Tv- is pl. csak Reuters, AFP és egyéb liberális nemzetközi ügynökségektől vesz át, sokszor nem valós, vagy direkt liberális szóhasználatban megfogalmazott híreket az MTI-n keresztül. Jóhiszeműen a jobboldali tévék is azt gondolják, hogy ezek valós hírek, amit az MTI átvesz a Reuterstől pl. Pedig általában vagy manipuláltan tálalják a nemzetközi eseményeket, vagy más, fontos híreket hallgatnak el.

Ismételjük: a V4NA V4-es hírügynökség nem véletlenül jött létre. Ami még mindig kevés, de ott van pl. az RT, onnan is lehetne mit szemlézni. Az MTI-ben persze még mindig dolgoznak kommunista ivadékok, és libernyák csicskák. A helyzet pedig ezért ilyen szomorú.

Így viszont a nemzetközi híreket mi is csak egy liberális szemüvegen (AFP, Reuters) keresztül kapjuk meg, ami teljesen torz!

ÉBRESZTŐ! Ébresztő, jobboldal! Ébresztő, MTI! Ébresztő, kormány!

mindenszo.hu”

Mit ad Isten, az MTI máig működik, én is, a Minden Szó eltűnt... ki érti ezt? Mindenki, aki végigolvassa ezt az írásomat. De még milyen kalandjaik voltak? Hej, ha azt mind el lehetne regélni... olyan javaslataik voltak például, mikor Karácsony Gergelyt megválasztották főpolgármesternek, hogy emiatt Magyarország fővárosát helyezzék át Debrecenbe, tokkal, vonóval, kormánnyal és minisztériumokkal, Országgyűléssel együtt. Akartak eltiltani az írástól ötszáz magyar értelmiségit, próbálták kirúgatni az ország összes középiskolájából Nagy Blankát, sértegették a fiatal korosztályt, különösebb ok nélkül, rúgtak lócitromos bakanccsal az Európai Unióba, ezt idézni is tudom:

Az EU meglátásunk szerint egy libernyák szarhalom. Ki kell lépni belőle, ahogy a briteknek! Példás, és rendkívüli, ahogy Orbán Viktor küzd Brüsszelben, és képviseli a magyarok érdekeit. Felemelő, ahogy felszólal hazánk érdekében, amikor egy támadás ér minket. Egészen különleges kitartásra utal, hogy képes ilyen ellenszélben helyt állni a miniszterelnök nyugaton. Hatalmas elismerés ezért neki. De mi akkor sem látjuk értelmét, hogy ennek az ócska, ostoba, halálkultuszt támogató, keresztény-, és emberellenes, halálpárti, abortuszpárti, gyerekmegrontó, illegális bevándorlást támogató ócska szar brancsnak a tagjai legyünk. „Ezek ugyanazok”, mondta Szakács Árpád. És ez igaz a nyugatra is, arra a nyugatra, amelyiknek köszönhetjük Trianont. Akkor sem szerettek minket, előtte sem szerettek minket, most sem szeretnek minket, és soha nem is fogják a magyar népet igazán kedvelni, csakis akkor, ha számukra egy behódoló, migránsbarát, kifosztásbarát, globalogazdi seggét nyaló kormány uralkodik hazánkban.”

Szóval, öt évig úgy tomboltak, mint részeg skinhead a búcsúban. Soha hajuk szála meg nem görbült a viselt dolgaik miatt. Akkor most hogyhogy abbahagyták?

Az történt, hogy az Átlátszó két munkatársa, Sarkadi Nagy Márton és Szopkó Zita utóbbi időben az álhírlapokkal foglalkozik, és azok ettől úgy hullanak, mint a legyek. Ugyanis megfelelő módszerekkel felderítik az oldalak tulajdonosait, szerkesztőit, és interjút próbálnak készíteni velük – ami vagy sikerül, vagy nem, de a brigantik neve mindenképpen nyilvánosságra kerül. És ez teszi lehetetlenné a működésüket. Hiszen így már van jogalany, van perelhető természetes személy! Így már nem lehet következmények nélkül rágalmazni, így már kockázatos a gyűlöletbeszéd. Így esett el a VilágHelyzete.com, velük márciusban foglalkoztak (bár azt a szolgáltató szüntette meg), és így hullott el a Minden Szó is, mert május 4-én megírták, miszerint a lap üzemeltetője és főszerkesztője egy esztergomi szoftverfejlesztő, bizonyos Gerendás László.

Aki nem állt ugyan szóba a kollégákkal, de nélküle is meg lehetett írni a lap viselt dolgait – és harmadnapon úgy eltűnt a Minden Szó, mintha sosem lett volna, még a nyomait is próbálja elsikálni.

Tíz nappal ezelőtt még a titkosszolgálattal akarták elvitetni Panyi Szabolcsot, most ők futnak, mint a nyúl.

Hátra van a legfontosabb kérdés: hogy fizetett a gyűlölködés, uszítás?

Erről egzakt adataink nincsenek, de nekem vannak egész reális becsléseim. Tudomásom szerint a Minden Szó – bár egész fennállása alatt erre vágyott – nem kapott semmiféle direkt kormánytámogatást. A tulajdonos eredeti terve az lehetett, hogy elkezdi hiperűrsebességgel, magas frekvenciával nyalni a kormány nyalható testrészeit, amitől az egy idő után felfigyel rá, majd támogatni kezdi, esetleg kiemeli, és kaphat saját, külön feladatokat is. Ennek azonban volt egy nagy, alapvető akadálya: az NMHH-irat, ami ugyan mentesítette a lapot és munkatársait (egy idő után biztos, hogy nem egyedül „alkotott” Gerendás) a rágalmak jogkövetkezményei alól, de egyúttal el is vágta a támogatás lehetőségétől.

Ha valami ugyanis nem sajtó, az ellen nem lehet sajtópert indítani, ellenben sajtótámogatást sem lehet neki adni az e célt szolgáló alapból. Így történt tehát, hogy a Minden Szót zseniálisnak tűnő mentőötlete örök időkre megakasztotta a növekedésben, fejlődésben.

Pénzt még így is hozhatott, hiszen, mint az Átlátszó is írja, a Similarweb adatai szerint múlt hónapban 365 ezer látogatója volt a szájtnak (a Huppa.hu-nak háromszor ennyi szokott lenni). És voltak rajta AdSense-hirdetések, innentől már nem nehéz kiszámolni, hogy jó hónapban lehetett vele 400 ezer forintot keresni különösebb munka nélkül és pofátlan lopás útján (ugye, a tartalmak háromnegyedét egyszerűen kischmittelték a kormánymédiából). Tehát körülbelül ezért az összegért gyűlölködtek ki tudja, hányan – öt éven keresztül.

Hogy megérte vagy sem, azt mindenki döntse el magának.

Bár az is lehet, hogy tévedek, és nem az Átlátszó kiváló írása miatt szűnt meg a Minden Szó.

Hanem egyszerűen hazarendelték őket Moszkvába.

Ez is egy lehetőség.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása