Forgókínpad

Forgókínpad

Orbán Viktor és a Nagy Lecserélés Szlovéniában

2022. június 16. - Szele Tamás

Érdekes körökkel áll kapcsolatban a magyar miniszterelnök, és ami még érdekesebb, hogy a jelek szerint egyet is ért velük némely dolgokban: ez viszont nagyon sötét jövőt vetít elénk. A következőkben olyasmiről lesz szó, amire teljesen véletlenül, szándékomon kívül bukkantam: de elég hátborzongató, hogy kiknek a gondolatait szajkózza Orbán Viktor.

great_replacement_orbannal.jpg

Bonyolult történet következik, jelezni fogom, amikor egy-egy pontja fontosabb a többinél, oda kell figyelni az összegabalyodó szálakra: aki nem szereti a hosszú és figyelmet igénylő olvasmányt, azt kérem, most hagyja abba ezt az írást, neki megmarad a drága ideje, nálam meg eggyel kevessebben reklamálnak, hogy nem értik. Nem mondom, nekem is időbe került, míg átláttam.

A történet mostani része május 16-án kezdődött, mikor a magyar miniszterelnök beiktatási beszédét mondta a Parlamentben. Annak volt egy érdekes része, ezt az idézetet jegyezzük meg:

Nekünk, magyaroknak erre kell felkészülnünk, ebben a zűrzavarban kell kijelölnünk az irányt, és megalkotnunk a saját politikánkat. Az előttünk álló háborús évtized képéhez hozzá tartoznak a nyugati világ meg-megújuló öngyilkossági hullámai is. Ilyen öngyilkossági kísérletnek látom a nagy európai lakosságcsere programját, amely a hiányzó európai keresztény gyerekeket más civilizációkból érkező felnőttekkel, migránsokkal akarja pótolni.

Igen, van ilyen konteó, a „The Great Replacement” (A Nagy Lecserélés”), emlegette időnként ezt a kényszerképzetét korábban is, eredetileg Renaud Camus francia írótól származik, ő azt írta (a HVG-t idézve), hogy:

Az őshonos francia népet Európán kívülről – főleg Afrikából és a Közel-Keletről – érkező bevándorlók cserélik le, egy külső hatalom támogatásával. Ezt azért is tehetik meg, mert az iparosodás, a szekularizáció és a kulturális züllés táplálta materialista társadalom és globalizáció minden nemzeti, etnikai vagy kulturális sajátosságot nélkülöző, lecserélhető embert hozott létre.”

Szóval ez eredetileg csak francia elembaj volt, de mimagyarok vagyunk olyan legények, mint a franciák, mi az, hogy minket már le sem akarnak cserélni? Orbánnál le akarnak, és annyira gyökeret vert ez a teória a nemzetközi szélsőjobb körökben 2011, vagyis a születése óta, hogy most már mindenki várja a váltást, csak valahogy késik.

Megjegyeztem a mozzanatot, de nem találtam annyira fontosnak, hogy írjak is róla. Háború van, ilyenkor nagy a témabőség. Ma viszont nagyon meglepődtem, mikor ukrajnai hírek után kutatva a Bellingcat oldalára tévedtem. Ott hosszú és nagyon alapos tanulmány foglalkozik a szlovéniai sajtóhelyzettel, amiben nagyon komoly része van Magyarországnak és ennek az elméletnek is. Az írás címe ragadta meg a figyelmemet:

Hogyan juttatta Janez Janša médiabirodalma a szlovén szélsőségeket a politikai főáramlatba?”

Mármost tudtam én arról, hogy a szlovén és észak-macedón sajtóban komoly magyar, sőt, kormányközeli tulajdonrész van, úgyhogy erre felütöttem a fejemet, mint huszárló a trombitaszóra. Jól éreztem: bizony, különös dolgok történnek Szlovéniában. Hogy is kezdődik?

A 2022. áprilisi parlamenti választások közeledtével a Demokracija („Demokrácia”) című szlovén hetilap cikket közölt, amelyben elítélte a „mélyállamot”, és interjút közölt egy „az úgynevezett nem kormányzati szervezetek világhírű szakértőjével”.

A Demokracija-t Szlovéniában széles körben a Szlovén Demokrata Párt (SDS) magazinjának tekintik – amint arról széles körben beszámoltak, a magazin mögött álló kiadóvállalat részben magának a pártnak a tulajdonában van. Egyes tudósítások szerint a lap a pimasz jobboldali populista retorika hangadója, amelyről Janez Janša, az SDS vezetője és mostanra már csak volt miniszterelnök vált ismertté.

Janša április 24-i veresége óta a Demokracija az utódja, Robert Golob, a jelenlegi miniszterelnök és a Szabadság Mozgalom vezetője ellen uszít. Ő „be fogja vezetni az LMBT ideológiát” az iskolákban, figyelmeztetett a Demokracija májusban. A Nova24, egy másik népszerű szlovén médiaoldal és csatorna, amelyet az SDS tagjai alapítottak és részben az SDS tagjai tulajdonolnak, egy SDS-politikus szavaival élve, a baloldaliak „el akarják árasztani Szlovéniát radikális muszlim migránsokkal”.

Az, hogy Janša támogatói a médiában nem rajonganak a meggyőződéses zöld és liberális Golobért, talán nem meglepő. De a Demokracija és más, az SDS-hez kötődő kiadványok sokkal többet tettek a kritikánál – kapcsolatokat építettek ki a szélsőjobboldallal, és tisztára mosták annak beszédtémáit.”

Ej, de ismerős szavak, eszmék... mint kiderült, nem véletlenül azok. Egyrészt tudni kell, hogy Janez Janša a Demokracija főszerkesztője volt, mielőtt miniszterelnökké avanzsált, másrészt Orbán Viktor nagy barátja és tisztelője. A politikai hátteréről annyit, hogy miután a szlovén kormány 2020 elején összeomlott, Janša és az SDS koalíciós kormánnyal vette át a hatalmat. Ezt követően azzal a váddal illették, hogy aláássa a jogállamiságot, és Szlovéniát a szomszédos Magyarország illiberális demokráciája felé próbálja terelni. Janša az SDS-hez kötődő médiumokon keresztül ellenfelei ellen intézett támadásairól is hírhedté vált, nem is beszélve saját Twitter-fiókjáról.

De sajnos már korábban, 2015-ben elkezdett médiapolitikával foglalkozni. Abban az évben jelentette be, hogy a pártja támogatja egy kifejezetten pártos médium megalapítását. A következő évben elindult a Nova24. Ezt is jegyezzük meg: Nova24. Itt folytassa a Bellingcat.

Janša stratégiája azonban nem légüres térből nőtt ki; szakértők szerint nagyrészt arról mintázták, amit a szomszédban Orbán Viktor magyar vezető csinált. Amint azt maga Orbán Viktor is elmondta az amerikai konzervatív politikai akciókonferencia (CPAC) budapesti találkozóján idén májusban, újraválasztási győzelme után, a hatalom kulcsa az, hogy „rendelkezz saját médiával”.

Janša lemásolta Orbán médiastratégiáját, mert látta, hogy az működik, pont” – mondta a Bellingcatnek Csáky Zselyke, a demokráciát figyelő Freedom House budapesti kutatási igazgatója. Szerinte Janša úgy látta, hogy Orbán évek óta tartó sikereit a szavazóurnáknál érdemes utánozni: „Orbán sikerei nagyrészt a lojális kormánypárti médiának és annak a párhuzamos valóságnak köszönhetőek, ha úgy tetszik, amit Orbán az elmúlt évtizedben ki tudott építeni”.

Ez a stratégia némi sikert hozott. A Similarweb honlapelemző eszköz szerint a Nova24-et havonta körülbelül 3,2 millióan, a Demokracija-t pedig 800 ezren látogatják. Mindkét weboldal rendelkezik angol nyelvű változattal is.

A Demokracija mögött álló kiadó a Nova obzorja („Új horizontok”) nevű cég. Könyveket is kiad – többek között a Generation Identity nevű szélsőjobboldali csoport szlovéniai ágának két kötetét.

Az Oštro szlovén oknyomozó portál és a South Eastern Europe MediaObservatory projekt jelentése szerint az Orbán Viktor kormányához politikai szempontból közel álló befektetők magyar tőkéje nagyban hozzájárult e vállalkozások támogatásához.”

Értem, tehát tőlünk jött a rossz példa is, a pénz is. Bizony tőlünk: 2022 júniusától a nyilvános cégnyilvántartási adatok szerint a Nova obzorja kisebbségi, alig több mint 30 százalékos részesedése van magának az SDS-nek a tulajdonában; a többség 2022 májusáig egy magyar cégé volt, amelyben Schatz Péter vállalkozó főrészvényes volt. Schatz az erősen Orbán-barát magyar bulvárlap, a Ripost korábbi tulajdonosa, és az OCCRP oknyomozó szervezet tudósítása szerint a magyarországi kormánypárti média külföldi terjeszkedésének egyik kulcsszereplője.

Hoppá, régi ismerős, de legalábbis régi ügyfél. Hiszen írtam én erről a befektetésről még 2020. december hatodikán, lássuk csak, mit is?

Azt, hogy a folyamat Észak-Macedóniában kezdődött, mikor ott lezajlott a kormányváltás, Gruevszki propaganda-sajtója nehéz helyzetbe került, hiszen elvesztették a dotációt, amiből éltek, az olvasótáboruk nem volt számottevő (az egész országnak összesen kétmillió lakosa van, ami reklámpiacnak nagyon kicsi – kicsi még a magyar anyanyelvű tíz-tizenötmilliós is, az igazat megvallva), és ezeknek a haláltusájukat vívó lapoknak dobott mentőövet, persze igen olcsón néhány magyar cég még 2017-ben. Oly módon, hogy épp az utolsó pillanatban elkezdtek náluk hirdetni és ez mentette meg a sajtótermékeket a teljes csődtől. Majd fel is sorolom őket, de egyelőre azt mesélem el, hogy mikor a lapok fellélegeztek, jött két magyar befektető, Schatz Péter és Adamik Ágnes, alapítottak egy Adamik Media Company nevű céget és a megmentett lapokban többségi tulajdont szereztek. Annyira többségit, hogy Schatz például a gruevszkista Alfa TV tulajdonosa most, az Adamik Media pedig teljesen Adamik Ágnesé, az Em Media, a Prva Republika és az LD Press Media nevű cégekkel együtt, és ezek adják ki a voltaképpeni online lapokat (alfa.mk, ripostmk.com, republika.mk, kurir.mk, lider.mk, denesen.mk, ekonomski.mk, vistina.mk netpress.com.mk). Azt már nem is említeném, hogy az Alfa TV-nek van egy Schatznál ismerősebben hangzó nevű társtulajdonosa is, bizonyos Habony Árpád.

Ugyancsak 2017-ben történt, csak Szlovéniában, hogy három magyar cég (a Ridikül és a Ripost kiadója, valamint az őket tulajdonló, Habony Árpádhoz tartozó Modern Media Group) megvette a szlovéniai Nova24TV-t, majd később átadták két újonnan létrehozott, szintén magyarországi hátterű cégnek. Idén októberben pedig Szlovéniában a TV2 Média Csoport Zrt. vásárolta meg a Planet TV nevű országos adót 5 millió euróért.

Szóval akkor került a markukba a Nova24, később a Nova obzorja. De ebben van egy csavar: a szlovén média 2022 júniusában arról számolt be, hogy Schatz cége eladta többségi részesedését a Nova24-nek; a nyilvánosan elérhető cégnyilvántartási adatok szerint a Nova24 televíziós csatornát (NTV24.si) üzemeltető cég 2022. május 25-én vette át a Nova obzorja többségi irányítását. Tehát akkor most Habony Árpádé minden, ami a szlovén szélsőjobboldalt ellátja szellemi munícióval.

Mit kapnak ők ettől a „szlovén nemzeti”, ám magyar tulajdonú médiabirodalomtól? Lássunk pár példát.

Ott van Tomislav Sunić, egy horvát–amerikai szélsőjobboldali szerző, aki holokauszttagadókkal és neonácikkal áll kapcsolatban. Sunić, aki 2009-ben panaszkodott a zsidósággal szembeni „intellektuális szolgalelkűség...” feltételezett következményeiről, 2021 decemberében interjút adott Sekulovićnak a Nova24 honlap számára. Legutóbbi könyvének szlovén nyelvű változata a Nova obzorja kiadónál jelenik meg; Sunić 2022-ben a fővárosban, Ljubljanában tartott könyvbemutatón tartott beszédet, arról is beszámoltak.

Vagy tekintsük Daniel Friberget, aki egy szélsőjobboldali hátterű svéd kiadó és 2019 októberében cikkeket közölt a Demokracija és a Nova24 oldalán. A Demokracija Jared Taylor amerikai fehér nacionalistát dicsőítő cikke 2021 októberében jelent meg. Taylor annyira ismert szélsőjobboldali, hogy történetesen még személyesen is ismerem, egyszer órákon keresztül hazudozott a világsajtó megjelent képviselőinek a Déli Pályaudvar aluljárójában, meg is írtam annak idején az esetet. Akkor járt Budapesten az előbb emlegetett Tomislav Sunić is.

Egy 2022 februárjában a Nova24-en megjelent cikk, amelyet Jože Biščak, a Nova obzorja akkori igazgatója és a Demokracija főszerkesztője írt, arra buzdítja az olvasót, hogy „csípje meg magát”, ha azt hiszi, hogy a „Nagy Lecserélés” csak egy összeesküvés-elmélet. Biščak 2022 májusában egészségügyi okokra hivatkozva lemondott pozícióiról.

A Nagy Lecserélés összeesküvés-elméletéről szóló viták még az SDS hivatalos párthonlapjára is felkerültek. A „Nagy Lecserélés zajlik!” – írta Branko Grims, az SDS régi parlamenti képviselője egy Demokracija-cikkben, amelyet 2022 márciusában, a parlamenti választások előtt újra közzétettek az SDS honlapján, egy a szlovén baloldaliakat támadó bejegyzésben. Grims az NTA-nál is publikált, egy olyan oldalon, amelyen Andrej Sekulović – aki szintén gyakori Demokracija- és Nova24-szerző – az egyik fő szerzőként szerepel.

Hát kérem: innét vehette Orbán Viktor azt a gondolatot, ami ennek az írásnak az elején szerepel. Amint látom, nem csak finanszírozza Szlovénia és Észak-Macedónia szélsőjobboldali csoportjait és ideológiáit, de már el is hiszi a hülyeséget, amit terjesztenek.

Figyelem: azt nem lehet állítani, hogy ezek a balkáni médiumok magyar közpénzből működnének, ugyanis mire az odaér, ezerszer is átmossák és elveszíti közpénz jellegét. Az már Habony pénze, találta a Piccadilly Circus sarkán, abból hozta tető alá a használhatatlan V4NA hírügynökséget is, ezeket a médiumokat is.

Érdekes összefüggések mutatkoznak az európai szélsőjobboldalon. Minden összefügg mindennel és mindenki mindenkivel.

Szóval, csak annyit akartam volna jelezni, hogy ez a mi miniszterelnökünk nem akárhonnan veszi a fantazmagóriáit. Kipróbált, rasszista, antiszemita, szélsőjobboldali brigantiktól.

Ilyesmit tényleg csak megbízható helyről érdemes beszerezni.

Ahogy maszlagot és beléndeket is.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása