Forgókínpad

Forgókínpad

A moszkvai út

2022. szeptember 03. - Szele Tamás

Orbán Viktor politikai pályaíve Nagy Imre koporsójától indult és most tart épp Mihail Gorbacsov koporsójánál. De legalább szó szerint így van: a magyar kormányfő Moszkvába repült, hogy részt vehessen az utolsó szovjet pártfőtitkár és egyetlen szovjet elnök búcsúztatásán. Mi meg csak találgatni tudjuk, hogy miért tette.

orban_moszkvaban.jpg

Mivel bizonyosat alig tudunk az útról – azért ezt-azt összeszedtem, de nem találtam túl sok mindent – leginkább csak találgathatunk a kremlinológia hagyományai szerint. Szóval kérem, hogy tekintse mindenki ezt az írást spekulációnak, tényállítás csak annyi lesz benne, amennyit idézek a különböző forrásokból, de azt meg is jelölöm. Először is lássuk a látogatás részleteit. Éspedig, hogy a Moszkva-barát olvasók ne reklamáljanak, lássuk a TASZSZ hírügynökségtől.

Moszkva, szeptember 3. /TASZSZ/. Orbán Viktor magyar miniszterelnök megérkezett Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió első és egyetlen elnökének búcsúztató ünnepségére.

A búcsúztatásra Moszkva központjában, a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában kerül sor.

Az AFP korábban a magyar kormányra hivatkozva arról számolt be, hogy Orbán a magyar delegáció tagjaként vesz részt az ünnepségen.

Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök között nem terveznek találkozót – közölte korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.”

Ebből tulajdonképpen csak két használható információt tudunk kibányászni: az egyik az, hogy Orbán valóban ott volt, a másik, hogy Putyinnal most nem találkozott. Nem is találkozhatna, Putyin jelenleg épp Erdogannal tárgyalt, igaz, hogy telefonon, de az is fontosabb, mint a búcsúztatás vagy a temetés. Sőt, bármi fontosabb lenne: a Kreml most már láttathatja a Szovjetuniót elprédáló ellenségnek Gorbacsovot, szerintem egy-két napon belül el is hangzik majd ellene ez a vád, mármint hivatalosan, mert nem hivatalosan már évtizedek óta emlegetik.

Akkor okos dolog volt elmenni erre a búcsúztatóra?

Vagy okos volt, vagy nem, és vagy a búcsúztatóra ment a magyar miniszterelnök, vagy nem. De lássuk, más orosz források mondanak-e valami részletesebbet. A Meduza annyit ír röviden, hogy:

Moszkvában megkezdődött Mihail Gorbacsov búcsúztatása. Az ünnepségen több ezren vettek részt, köztük Alla Pugacsova, Dmitrij Medvegyev és Orbán Viktor is.

Az augusztus 30-án elhunyt Mihail Gorbacsov szovjet elnök búcsúztatása a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában kezdődött.

Vlagyimir Putyin nem érkezett meg a búcsúztatásra, Gorbacsovtól külön búcsúzott el.”

Bizony külön, bement inkább a kórházba búcsúzkodni, csak nyilvánosan ne kelljen részt vennie a ceremónián. De lássuk, más külföldi kormányfő elment Moszkvába?

Nem. Ilyenről nem tudunk, sőt, a The Insider azt állítja (igaz, az Interfakszra hivatkozva), miszerint:

Az európai politikusok közül egyedül Orbán Viktor magyar miniszterelnök (akit rendszeresen vádolnak a Kremlhez fűződő túlzottan szoros kapcsolatokkal) érkezett a búcsúztatásra. Csak Gorbacsov búcsúztatására repült el, hivatalos találkozót nem terveztek Putyinnal a látogatása során. Az ünnepségen részt vett még Reagan elnök egykori tanácsadója, Suzanne Massie és John Sullivan amerikai nagykövet. Az Interfax azt állítja, hogy rajtuk kívül Görögország, Finnország, Csehország, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok nagykövetei repültek Oroszországba.”

Tehát a nemzetközi diplomácia nagyköveti szinten képviseltette magát, egyedül Magyarországról ment kormányfő vezette küldöttség. Ezzel együtt nem Orbán Viktor volt az egyetlen miniszterelnöki múltú ember a teremben, hiszen Medvegyev is volt egy időben az Oroszországi Föderáció miniszterelnöke. Azonban jelenleg jóval alacsonyabb beosztásban szolgál, és inkább zabolátlan háborús uszítóként ismert, mint reálpolitikusként.

Tudunk valamit arról, hogyan zajlott az orbáni vizit?

Tudunk, az Interfaksztól:

Moszkva. Szeptember 3. INTERFAX.RU – Orbán Viktor magyar miniszterelnök megérkezett a Szakszervezetek Házába, ahol Mihail Gorbacsov volt szovjet elnököt búcsúztatják szombaton.

Autókonvoja megállt az épület főbejárata előtt, és Orbán gyorsan bejutott az épületbe.

Később kiderült, hogy a magyar miniszterelnök körülbelül 10 percig tartózkodott az épületben. Hazája küldöttségének tagjaival együtt, fehér rózsákkal a kezükben, belépett a terembe, odament Gorbacsov lányához és unokáihoz, akik a koporsó mellett ültek, és részvétüket fejezték ki nekik. Ezután virágot helyeztek el, és a koporsó mellett álltak, majd elhagyták a termet.”

Még egy momentum érdekes: Orbán Viktor Facebook-oldalán még moszkvai tartózkodása alatt megjelent egy poszt:

Sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól. Ezek közül az egyik Mihail Gorbacsov személye volt.

Isten nyugosztalja!”

Ezen kifogásolnivalót nem lehet találni, csak arról feledkezett meg vagy a magyar miniszterelnök, vagy, ne legyünk naivak, a médiastábja, hogy a Metát Oroszországban blokkolják, a Facebook használata nem csak tilos, hanem VPN nélkül lehetetlen is, és mindenképpen sérti a helyi törvényeket. Szóval, épp kimehetett a valószínűleg gondosan előkészített és időzített megszólalás, de hogy nem Moszkvából, az is biztos. A magyar kormányfőről amúgy is köztudott, hogy nagyon nem kedveli az informatikát, még okostelefont sem szívesen használ, nehezen hinném, hogy ebből az alkalomból ilyen nagyot változott volna a természete.

Ennyit tudunk, itt kezdődik a spekuláció, a kremlinológia.

Az első lehetőség az volna, hogy ez az egész pontosan az, aminek látszik, semmi más. Orbán Viktor nosztalgiát érzett bohó ifjúkora iránt, aminek bizony elengedhetetlen része volt Gorbacsov (vagyunk ezzel így páran). Viszont ha és amennyiben egyszerűen ezért utazott Moszkvába számolnia kell azzal, hogy a búcsúztatáson való részvételét Putyin sértésnek tekinti, vele való szembeszállásnak, hiszen ő nagyon sok munkával szervezte úgy a napját, hogy ne vehessen részt se a ceremónián, se magán a temetésen. És nem tudok olyan élethelyzetet elképzelni, amelyben Orbán Viktor vállalná a Putyinnal való szembeszállásnak akár csak a látszatát is. Az nem ő lenne.

A második lehetőség – figyelem, még mindig elfogadjuk Peszkov állítását arról, hogy nincs Putyin-Orbán találkozó – az, hogy ha már Moszkvában járt, Putyinnal ugyan nem, de valaki mással mégis találkozott és tárgyalt, ha röviden is. De ki lehetne ez a „valaki más”? Patrusev? Ő még Orbánhoz képest is régi vágású, ahogy Kirijenko szintén, semmit sem tudnának egymással beszélni. Nariskin, az SZVR vezetője? Ő ugyan nagyon komoly kormánytényező, de nincs azonos szinten egy miniszterelnökkel. Misusztyin miniszterelnök? Ő szóba jöhetne, de miről tudnának tárgyalni? Manturov miniszterelnök-helyettes volna az egyetlen elképzelhető tárgyalópartner, aki most az ipari, kereskedelmi és építési ügyeket is viszi, neki tényleg szüksége lenne az alkatrész- és nyersanyag-utánpótlás miatt európai partnerre, bár elég vakmerő vállalkozás volna, ha Magyarország megpróbálná megsérteni a szankciókat. Ne feledjük el ezt az utolsó lehetőséget, de jobb volna, ha nem kerülne rá sor.

A harmadik verzió az, hogy Peszkov szóvivő nem mondott igazat, és igenis volt Putyin-Orbán találkozó, csak tagadják. Peszkovnak egy ilyen füllentés a munkaköri kötelességei közé tartozik, sokkal több példa volt arra, hogy államérdekből belehazudott a világ arcába, mint az ellenkezőjére, és ezt nem is lehet neki felróni, őt nem igazmondó juhásznak szerződtették. Viszont ha volt ilyen találkozó – jelenleg nincs ember a világon, aki ellenőrizni tudná, mennyit beszélt Putyin Erdogannal telefonon, tehát időben beleférhet épp – arra kinek és mi szüksége lett volna?

Ugyanis Putyin Orbánnal is annyit beszél telefonon, amennyit akar, Orbán meg ővele annyit, amennyit megenged neki: személyes találkozókra csak akkor van szükség, ha valamit alá kell írni. Ilyesmiről viszont jelenleg nem tudunk, tehát ok nélkül nem is érdemes feltételezni valamiféle „titkos paktum” létét.

A logika azt mondja, hogy Orbán tényleg a búcsúztatóra utazott Moszkvába, minden hátsó szándék nélkül, az összes többi megoldásnak nincs sok értelme.

Az ám, de a logika azt is mondja, hogy ennek sincs értelme: tele van a világ kormányfőkkel, miért kizárólag a magyar utazott oda?

Ezek után egyetlen megoldás kínálkozik: ez mind ostobaság, és Orbán azért ment Moszkvába, hogy autogramot kérjen Alla Pugacsovától, akiről tudta, hogy mindenképpen részt vesz a búcsúztatáson.

Hogy ez hülyeség?

Persze, hogy az, de ha elvetjük, csak a fenti három megoldás kínálkozik, melyek viszont igen valószínűtlenek.

Ha nem szoktunk volna hozzá, hogy folyamatosan hazudnak nekünk, most nem találgatnánk.

Látják, milyen szép tudomány a kremlinológia?

Bár ne lenne rá szükség.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása