Forgókínpad

Forgókínpad

Szélhámosok hete

2022. október 01. - Szele Tamás

Szombat van, ilyenkor a fű sem nő, csak némi jégesőre van kilátás, de miért is ne? Minek nekünk az a termés? Majd megélünk a véleményünkből, ki-ki a maga alternatív valóságában, ahogy azt a legtöbben elképzelik. A héten három eset is volt, mikor a párhuzamos világok ütköztek a valósággal.

hipnohatter_aggyal.jpg

Persze, mindhárom esetben ízzé-porrá zúzódott az illúzió, de azokat, akik hisznek benne, ez a legkevésbé sem zavarja – hiszen ha nem akarunk logikus következtetéseket levonni az eseményekből, akkor az egész hitvilágot a másodperc töredéke alatt lehet újjáteremteni, egyszerűen úgy, hogy tovább hiszünk benne.

Még az első eset a legenyhébb: rabosították régi ügyfelünket, Szabó Bálintot. Szabó úr kanyargós életpályáját már több alkalommal kellett elemeznem, most nem részletezném túlzottan, maradjunk annyiban, hogy volt ő már minden, fideszesként kezdte, lett szocialista, rövid ideig DK-s, aztán független, de nem is ez benne a legfontosabb, hanem az, hogy Münchausen báró és Háry János csak ipari tanulók lehetnének nála, akkora nagyotmondó. Fejtette ő már meg a tévéostromot Eduardo Rózsa-Floresen keresztül, állította, hogy megerőszakolták, mondta, hogy cipőfűzőjével egy égő szalmabálához kötözték a makói tanyavilágban és ezek még csak a főbb állomásai gazdag és termékeny alkotói pályájának. Írtam már róla épp eleget, akit érdekelnek a részletek, itt megtalálja őket.

Most kifejezetten jól jött neki ez a kis rabosítás, „hitelesítette” azt a politikai megváltó-szerepet, amit mostanság játszik, és amivel már annyi magyar amatőr és profi közszereplő próbálkozott, csak épp egyiknek sem sikerült. Az önjelölt népvezér elkiáltja magát: „Milliók állnak mögöttem!” és nem teszi hozzá, hogy „adósságállományban”, mire fel pár ezer vagy tízezer ember ezt elhiszi neki, és gyűjtés útján kifizetik a tartozásait, míg ő folyamatosan beszél. Bármit, csak értelme ne legyen: a Szabó-féle, hamvába hótt augusztusi traktor-tüntetés például alapvetően az aszály ellen tiltakozott volna, mely jelenséget eddig még senkinek sem sikerült demokratikus úton leváltani. Sőt, szankcionálni sem. Az aszály roppant makacs, nem hallgat senkire, akármilyen népszerűtlen is emiatt.

Most azért rabosították a Nagy Mesemondót, azért kapott nyomkövetőt is (eddig még ez a legjobb ötlet, mert ha nyoma vész megint a tanyavilágban, most már meg fogják találni az égő szalmaboglyák között), mert veszélyeztetett egy rendőrségi konvojt. Volt már neki előzőleg is közlekedésbiztonság elleni akciója: a koronavírus-járvány kezdetén kocsijával órákra megbénította a szegedi villamosközlekedést. Vádat is emeltek ellene, akkor még próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyész, az ítéletről sajnos nincs tudomásom, de a mostani eset miatt bizony már visszaesőnek minősülhet.

Hol hibázott Szabó? Ahol az összes többi szélhámos: mivel sokan mindent elhittek neki, úgy gondolta, mindent meg is tehet. Neki alapvetően – ez később fontos lesz – a közönség véleményére volt szüksége, mert abból lesz a szavazat, a szavazatból meg a megélhetés, a politikai karrierről nem is szólva. Csak hát a rendőrséget és a jogot kicsit sem a vélemény érdekli, nem is az vezeti: ha volt büntetendő cselekmény, büntetnek, ha nem volt, akkor nem. Itt bizony volt.

A másik esetről ma számolt be az Index. Arról van szó – ezzel is foglalkoztam már annak idején  –, hogy Orosházán épp úgy, mint más helyeken (nem mindenhol) leállították a JÉGER jégkármérséklő rendszert. Miért állították le most, szezon közepén? Mert egy szélhámos elterjesztette, hogy az okozza az aszályt, és emiatt a rendszer kezelői életveszélyes fenyegetéseket kaptak. Az aszály elmúlt, hiszen a legtöbb aszály elmúlik egyszer, a szélhámos fürdött a dicsőségben, most is terjeszti, hogy ő mentette meg Magyarországot – ha még tartana, azt terjesztené, hogy küldjenek neki pénzt, mert rossz anyagi helyzete miatt nem elég hatékony. Így viszont saját érdemének tud be minden csepp esőt, tehát azért kér pénzt. Bombabiztos üzlet, ugyanis az eső vagy esik, vagy sem. Hogy lehetett ezzel megbukni?

Úgy, hogy emberünk kicsit elszámította magát. Mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptember 30-i közleménye írja:

A szeptember 29-én Dél-Magyarországon átvonuló szupercella súlyos jégkárokat okozott Orosháza környékén. A felhőzet olyan irányból közelítette meg a települést, melyen a korábbi, generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt több generátor sem működött, ezáltal romlott a védekezés hatékonysága. A fenyegetéseket kiváltó alaptalan tévhitet – mely szerint a jégkármérséklő rendszer okozza az aszályt – egyebek mellett egyértelműen cáfolja az is, hogy a Dél-Alföldön szeptemberben minden 3. napon működtek a talajgenerátorok, miközben egyes helyeken a sokévi átlagot jelentősen meghaladó mennyiségű, 130-150 mm csapadék hullott.

Szeptember 29-én Magyarországot heves záporokkal és zivatarokkal érte el egy frontrendszer. Az Országos Meteorológia Szolgálat riasztásának megfelelően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) délelőtt 11:30-tól a Somogy megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonaltól keletre fokozatosan bekapcsolta a jégkármérséklő rendszer generátorait, kivéve azokat, amelyeket korábban a generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt ki kellett kapcsolni.

A frontrendszer legintenzívebb, szupercellává fejlődött felhőzete az ország déli területein haladt végig. Noha a szupercellák esetén a jégkármérséklő rendszer nem tud teljes védelmet nyújtani, az érintett területen a védekezés hatékonyan mérsékelte a kialakuló jégszemek méretét. Kivétel volt ez alól Orosháza: a települést nyugati irányból olyan vonalon érte el szupercella, melyen a fenyegetések miatt néhány generátor nem működött. A kikapcsolt generátorok következtében ezen a területen romlott a védekezés hatékonysága, ezért Orosháza környékén nagyobb szemű, dió nagyságú jég esett, amely jóval komolyabb károkat okozott, mint azokon a területeken, ahol teljes kapacitással zajlott a védekezés.

Az alaptalan tévhitet – mely szerint a jégkármérséklő rendszer okozza az aszályt – a tudományos bizonyítékok és a több évtizedes működési tapasztalatok is cáfolják. A jégszemek méretének mérséklésén túl a rendszer az időjárás egyéb paramétereit, legfőképp a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni.”

Hát igen, ahol nem védekeznek a jégeső ellen, ott elveri a termést, ez kétségbevonhatatlan tény. Néha még ott is, ahol védekeznek, csak – és ez a különbség – nem annyira. A svindler most azzal védekezik, hogy az a jég mindenképpen leesett volna, ami igaz is, csak az a nem mindegy, mennyi lett volna és mekkora szemű. Mindenesetre a közönsége két részre oszlott: az egyik társaság vasvillával keresi, a másik továbbra is hisz neki.

Megint azt látjuk, hogy valaki megszerzi egy csomó ember véleményét, és annál fogva vezeti őket, belőlük él, a hátukra felkapaszkodva csinál karriert. Ez nem politika, de pont úgy működik, mintha az lenne.

A harmadik eset igen csúnya. Bejárta a közösségi oldalakat a videó, amin egy közúti igazoltatás látható: egy „felébredt” pár saját gyártmányú igazolvánnyal próbálkozik náluk, a végén bilincselés is lesz a dologból, a „felébredt” úriember most is a mártírt játssza.

Azért nem fogalmazok pontosabban, mert képtelen vagyok eldönteni, hogy a munkanéven csak „UCC-szektának” nevezhető irányzat melyik ágához tartoznak, ezt az összeesküvés-elméletet ugyanis minden politikai szélhámos használja. Az a lényege, hogy Magyarország tulajdonképpen egy New Yorkban bejegyzett részvénytársaság, tehát nem állam, így aztán egyetlen törvénye sem érvényes, nem is kell betartani. Főleg azok hisznek benne, akiknek komoly adósságai vannak, mert remélik, hogy ezek szerint ki sem kell majd fizetni azokat – és nagyon csodálkoznak, mikor mégis, de nem szállnak ki a szektából, ők már hívők. Végrehajtás ide vagy oda. Meg hát: a végrehajtás is törvénytelen szerintük, ahogy minden egyéb is az. A banktól hitelt felvenni viszont nem törvénytelen. Csak butaság, ha nem tudjuk megfizetni, és millió buktatója lehet. Írtam én erről már három éve is.

Ez a UCC-babonaság évek óta pusztít az országban, és a hívei a legkiszolgáltatottabbak: elég egy bármilyen igazoltatás, hogy lebukjanak a szélhámosok által nekik küldött „Tényszerűsödött Vagyonkezelői” igazolványaikkal, amiket azért egyelőre még a nem létező állam valutájában kell kifizetni a kóklereknek, itt mutatok egy ilyent:

tenyszerusodott_vagyonkezelo2.jpg

No, de majd jön a jó világ, amiben – mi is lesz? Hogyan fog kinézni? Az egyik honlapjuk szerint:

„…MAGYARORSZÁG, beleértve bármely és valamennyi rövidítése, hasonló hangzású, megjelenésű formája, vagy más törvényes, pénzügyi vagy irányítási formája beleértve bármilyen és minden HIVATALA, beleértve bármilyen és valamennyi TISZTVISELŐJE, KÖZTISZTVISELŐJE, VÉGREHAJTÁSI RENDELETE, SZERZŐDÉSE, ALKOTMÁNYA, TÁRSASÁGA, TÖRVÉNYE, és az ezek által és a hatókörükben létrejött bármilyen és valamennyi más szerződés és megállapodás, most semmis, érvénytelen, vagy másként törölve, nunc pro tunc, praeterea preterea, mely nem cáfolt… Ref: 201908068354208 sz. UCC Dokumentum Egyetemes és Nemzetközi Törvényerejű Rendelet

...MINDEN, ami megtestesül, az örök lényeg; Az ÖSSZES Cestui Que (Vie) Trust, és az ÖSSZES élve születési nyilvántartás, és az ÖSSZES rabszolga baba szerződés, és az ÖSSZES összes rabszolga kötvény, és az ÖSSZES tengeri zálogjog most semmis érvénytelen, vagy másként törölve, nunc pro tunc, praeterea preterea, mely nem cáfolt... Ref: 201908068354208 sz. UCC Dokumentum Egyetemes és Nemzetközi Törvényerejű Rendelet

...A MAGYAR NEMZETI BANK, beleértve bármilyen és valamennyi tagjukat, azok tagjait, és azok tagjait, és bármilyen és valamennyi Megbízójukat, ügynöküket, és kedvezményezettjüket, jogszerűen töröltek, nunc pro tunc, praeterea preterea, mely nem cáfolt... Ref: 201908068354208 sz. UCC Dokumentum Egyetemes és Nemzetközi Törvényerejű Rendelet.”

Halandzsa, összevissza fecsegés, a latin szavaknak ebben a kontextusban semmi értelme, de nem is azért vannak ott, hogy jelentsenek valamit, hanem azért, hogy jól és hitelesen nézzenek ki. De itt jön a lényeg:

Ami érvényes: Az Egyetemes Törvény, a Szokásjog, és a UCC (Egységes Kereskedelmi Kódex)”

Aha. Hát például Pápua Új-Guineában az emberevés is része a szokásjognak, ezek szerint azt is szabad. Ez az elmebaj nem magyar specialitás: az Egyesült Államokból indulhatott el, ott Független Polgároknak nevezik magukat az ilyen emberek és terrorszervezetként tartja őket nyilván az oklahomai, 168 ember életét követelő robbantás óta az FBI, Oroszországban nemrég találták meg egy nagyobb közösségüket, akik a „Szovjetunió polgárainak” nevezik magukat, nálunk meg, mint látható, a mozgalom mágikus-nacionalista, de mindenképpen szélsőjobb jellegű. Aki találkozik velük, ne bonyolódjon vitába: ez egy hit, ami a leginkább a vallási rendszerekre hasonlít, érvekkel nem lehet megváltoztatni.

De miért hiszik el ezeket a marhaságokat a különben nem is ostoba emberek? Egyrészt a politikai rendszerünk miatt. A demokrácia nagyon magasra értékeli az egyéni véleményt, hiszen mindenki annak alapján szavaz, az állampolgár számára az jelenti a hatalomra való befolyást vagy annak látszatát, hogy van véleménye. Hogy ez többnyire nem saját, hogy készen veszi politikusoktól vagy svindlerektől? De van, és ragaszkodik is hozzá, jobban, mint az életéhez. Ha valakiknek sikerül hamis, befolyásolt véleményt eladni és elkezdenek hinni benne, ott már a piócás ember sem segít.

A másik oka annak, hogy szabad a vásár, a világ mostani állapota. Volt egy pandémiánk, ami még nem is ért véget teljesen, ezzel párhuzamosan – és részben belőle fakadóan – kialakult egy gazdasági- és élelmiszer-válság, amit tavaly decemberben megfejelt Vlagyimir Putyin egy kemény világpolitikai válsággal, ez előbb új hidegháborúvá dagadt, most már eszkalációval fenyeget, és jött vele bónuszként egy óriási energia-válság. Ezek a krízisek egymást befolyásolják, nem ritkán egymásból is fakadnak, ezer ponton kapcsolódnak, ahogy József Attila mondaná, akár egy halom hasított fa hever egymáson a válság – szorítja, fogja, összenyomja egyik dolog a másikát, s így mindegyik determinált. Hihetetlenül bonyolult rendszert látunk, és csak nézzük, mint neander-völgyi a Nagy Hadronütköztetőt, de a legtöbben nem értik.

Aztán jön egy szélhámos, és ad rá valami faék-egyszerűségű, bárki által felfogható, csak éppen hazug magyarázatot. Amit könnyű elhinni.

Ha én elkezdem magyarázni, hogy most azért hetven forint egy tojás, mert három-négy éve megjelent Kínában a sertéspestis, két éve meg kiöntött a Jangce és elpusztította a kínai gabonatermés felét, miáltal az egész világon felment a gabona ára az egekbe, így a haszonállatok tápja is többe kerül, sőt, a világjárvány miatt a műtrágya gyártása is majdnem leállt, és az orosz–ukrán háború csak rontott a helyzeten, néznek rám, és nem értik, hogy mi köze mindennek a tojás árához a nyóckerben.

Ha viszont jön egy kókler és egy mondattal elintézi: „Minden a gyíkemberek (vagy bármely más létező, esetleg nem létező csoport) miatt van” – neki hisznek, mert értik.

A valóságot nem hiszik, mert nem értik.

Miért nem értik? Mert bonyolult és fárasztó volna megérteni. Ha amúgy is kéznél van egy fröccsöntött, gagyi műmagyarázat, jó lesz az is.

Aztán szembejönnek a tények, és nem segít a bóvli, amit elhittek.

Egyelőre ez a helyzet: használjuk a fejünket.

Nem tilos.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása