Forgókínpad

Forgókínpad

A szoledari titok

2023. január 14. - Szele Tamás

Ember a talpán, aki képes megmondani, mi történik most az ukrajnai háborúban. Sajnos a hírek teljesen ellentmondanak egymásnak, így aztán marad a spekuláció, a fejvakarás, és a kremlinológia: az egészen biztos, hogy az orosz védelmi minisztérium minimum két háborút vív egymással párhuzamosan, és csak az egyiket Ukrajna ellen, a másikban oroszok az ellenfelek.

prigozsin-putyin_januar_14.jpg

De kezdjük azzal, amit biztosan tudunk. Ez pedig az, hogy Ukrajna jelenleg is rakétatámadás alatt áll, lakóépületek és kritikus polgári infrastruktúra károsodott eddig. A Kijevi Területen reggel 6 órakor robbanások hallatszottak – közölte Olekszij Kuleba, a területi közigazgatás vezetője. Később elmondta, hogy az egyik kritikus infrastrukturális létesítményben tűz ütött ki. Az előzetes jelentések szerint nem voltak áldozatok. Vitalij Klicsko kijevi polgármester robbanásokról számolt be Kijev Dnyipropetrovszk kerületében. Az ukrán elnöki hivatal pontosította, hogy a rakétatámadás a város kritikus infrastrukturális létesítményeit érte. Nem sokkal később Klicsko azt írta, hogy a rakéták törmelékei a kijevi Goloszejevszkij kerületben épületekre hullottak, aminek következtében tűz keletkezett, de már eloltották. Kijev Darnyica kerületében egy gépkocsi megrongálódott egy rakétaszilánk által – közölte a városvezetés. Ezenkívül 18 magánház megrongálódott a kijevi régióban.

Harkivban két Sz–300-as rakéta csapódott be az ipari kerületben – közölte Oleh Szinegubov, a harkivi területi közigazgatás vezetője. Hozzátette, hogy a városban és a régióban vészhelyzeti áramkimaradások lehetségesek. Ihor Terehov, Harkiv polgármestere szerint a lövések célpontjai infrastrukturális létesítmények voltak. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Mikolajivi területen Ocsakiv városa és Ocsakiv község reggel 6 órakor került tűz alá – közölte Vitalij Kim, a területi közigazgatás vezetője. Ennek következtében megrongálódtak egy lakóház ablakai, tűz ütött ki egy polgári infrastrukturális létesítményben, valamint kigyulladt egy garázs és két autó. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Ezenkívül egy lakóházat is találat ért Kucuruba közösségben. Az épület megrongálódott, de nem voltak áldozatok.

A Zaporizzsjai Városi Tanács titkára, Anatolij Kurtev szintén a város elleni támadásról számolt be január 14-én reggel.

A cserkaszi területi katonai közigazgatás vezetője, Ihor Taburec azt mondta, hogy a nap folyamán további masszív rakétacsapások lehetségesek orosz részről. Vitalij Kim, a mikolajivi területvédelem vezetője rámutatott, hogy 17 orosz katonai repülőgép volt „a légtérben”. A zaporizzsjai területvédelem vezetője, Olekszandr Sztaruh az ukrán fegyveres erők adataira hivatkozva azt írja, hogy a Kalibr robotrepülőgépeket szállító orosz hajók kifutottak a tengerre.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az újabb bombázást.

Akkor most térjünk rá a valódi rejtélyre: igen nehezen megválaszolható a kérdés, hogy mi is történt Szoledarban. Az nem sokat jelent, hogy az orosz védelmi minisztérium többször is bejelentette a város elfoglalását, mert létezik olyan település, amit Konasenkov szóvivő szerint négyszer is „felszabadítottak”, az is propagandafogás lehet, hogy Jevgenyij Prigozsin is bejelentette kétszer a győzelmet: ehhez képest viszont az ott harcoló ukrán erők meg azt mondják, hogy ki fogják verni az oroszokat a településről. Ezen igazodjon ki, aki képes rá... Lássuk az egymásnak is ellentmondó híreket!

Január 13., moszkvai idő szerint 13:35

Az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatójában bejelenti, hogy Szoledart orosz ellenőrzés alá vonták. „Szoledar elfoglalását az tette lehetővé, hogy az orosz csapatok egy csoportosulásának roham- és katonai repülése, rakétacsapatai és tüzérsége folyamatosan lőtte az ellenséget” – közölte a minisztérium.

Az orosz védelmi minisztérium sajtóközleményében külön kiemelte az Orosz Légierő vadászrepülőinek, légvédelmi harci egységeinek, légideszant-csapatainak (VDV), elektronikai hadviselési erőinek és „a támadóegységek sikeres támadó akcióinak” munkáját.

Január 13., moszkvai idő szerint 14:06

A Concord sajtószolgálata, amelynek tulajdonosa Jevgenyij Prigozsin, a Wagner PMC alapítója, közzéteszi válaszát az RTVI televíziós csatorna kérdésére, hogy mit gondol az amerikai tisztviselők azon kijelentéseiről, amelyek szerint semlegesíteni kell a PMC-k (katonai magáncégek) tevékenységét.

Prigozsin kijelenti, hogy az „orosz fajon belüli harcot” sokkal komolyabb fenyegetésnek tartja, mint az Egyesült Államokat. Prigozhin szerint a média „aktívan dolgozik azon, hogy betiltsa a „Wagner PMC” kifejezést, ne ejtse ki hangosan, és kerülje, mint az ördög a szenteltvizet.

Prigozhin szerint „állandóan megpróbálják ellopni a győzelmet” a PMC-k elől. „Arra kérem önöket, hogy támogassák azokat a srácokat, akiknek nehéz dolguk van a fronton, és a kommentekben említsék meg, hogy ott vannak és keményen dolgoznak, hogy az oroszok nyugodtan aludhassanak” – jelenti ki az üzletember.

Január 13., moszkvai idő szerint 19:32

Az orosz védelmi minisztérium „az orosz csapatösszevonás különböző egységeinek összetételére és részvételére vonatkozó médiafelhívások miatt” új sajtóközleményt tesz közzé – és ebben az áll, hogy a Wagner PMC vezető szerepet játszott Szoledar ostromában. „Ami az ukrán haderő által elfoglalt Szoledar városrészeinek közvetlen megrohamozását illeti – ezt a harci feladatot a Wagner PMC rohamosztag önkénteseinek bátor és önzetlen cselekedetei révén sikeresen végrehajtották” – áll a közleményben.

Ez azért különösen érdekes, mert az orosz védelmi minisztérium a történelem folyamán először ismerte el a Wagner-csoport létezését. Egészen mostanáig szót sem ejtettek róluk, sőt, Lavrov külügyminiszter tavasszal a zsoldosok említését is ellenséges aknamunkának nevezte, melynek az a célja, hogy elterelje a figyelmet az ukrán oldalon állítólag harcoló amerikaiakról. Most meg „bátornak és önzetlennek” nevezik ezeket az eddig nem létező alakulatokat – mit jelent ez?

Könnyen meglehet, hogy Prigozsin számára semmi jót. Ne feledjük: nagy ellenfele, Lapin lett a vezérkari főnök, másik ellenfele, Geraszimov vette át az ukrajnai harcok irányítását, barátját és harcostársát, Szurovikint lefokozták, szóval nem neki áll a zászló, ezért is van olyan égető szüksége a legendára, mely szerint Szoledart csakis a Wagner vette be, a hadsereg ott sem volt, hogy így igazolni tudja az alakulat létjogosultságát. Ami a jelek szerint félig-meddig sikerül: a védelmi minisztérium azt ugyan elismerte, hogy ott voltak, azt is, hogy verekedtek, de azt nem, hogy a győzelem egyedül az övék volna. Ez utalhat a zsoldoscsoport hivatalos elfogadására is, de azt is jelentheti, hogy az elfogadás után azt betagosítják a hadsereg többi alakulata közé, és vége lesz a szép időknek, magas zsoldnak, kiváló felszerelésnek, szabad rablásnak és egyebeknek. Még Prigozsintól is elvehetik a csapat vezetését.

Közben az sem biztos, hogy egyáltalán győzelemről van szó. Az ukrán vezérkar esti tájékoztatása szerint a Szoledarért folytatott harcok folytatódnak. Chuck Pfaffer katonai szakértő is megerősíti ezt. Információi szerint a Wagner PMC kiterjesztette ellenőrzését a város lakó- és ipari területeire, míg az ukrán erők több kulcsfontosságú helyszín védelmére összpontosították erőfeszítéseiket, különösen egy iskola, egy kórház és az 1-es és 7-es aknákhoz való hozzáférés közelében.

Tarasz Berezovec, az ukrán fegyveres erők kapitánya a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy a Szoledar külvárosában maradt katonák feladata most az, hogy minél több wagneristát likvidáljanak. Elmondása szerint a 77. és a 46. dandár ejtőernyősei még mindig a város nyugati peremén tartózkodnak. Berezovets megjegyzi, hogy katonai szempontból nem volt értelme a városban maradni. „Szoledar teljesen elpusztult. Nincs egyetlen épület sem, amely túlélte volna az orosz ágyútüzet” – mondta. Ezt az Ukrán Nemzeti Gárda Szvoboda zászlóaljának parancsnokhelyettese, Volodimir Nazarenko még plasztikusabban fogalmazta meg:

Szoledar több négyzetkilométernyi, már felperzselt föld, nem több, mint néhány mező. Mindannyian láttuk az ott készült felvételeket: nem csak arról van szó, hogy nincs egyetlen épségben maradt épület sem, hanem arról, hogy egyetlen ép tégla sincs.”

Tehát egyelőre semmi sem biztos, a CNN munkatársai például megfigyelték az ukrán csapatok visszavonulását Szoledarból tegnap délután. „Egy Szoledartól mintegy 4 kilométerre lévő forgatócsoport szemtanúja volt annak, hogy az ukrán erők péntek délután csapatokat mozgattak a városból való szervezett visszavonulásnak tűnő módon” – áll a jelentésükben, ugyanakkor ezek a kivonult csapatok jelenleg is tűzharcban állanak a város területén. 

Ezt hívjuk „a háború ködének” (fog of war). A védelmi minisztériumnak kell a szoledari győzelem, hiszen Szeverodonyeck és Liszicsanszk óta nem foglaltak el várost, Prigozsinnak is kell a győzelem, hogy igazolja létjogosultságát (és legendáját) a csatatéren, sőt, az ukrán fegyveres erőknek is kell a győzelem, mi több, ebben a helyzetben még az ő szempontjaik a legkönnyebben megérthetőek. Azonban az orosz oldal játékosai még a tényleges siker előtt jelentették be a diadalt, ami arra utal, hogy ennek az egésznek sokkal fontosabb a propagandaértéke, mint a hadászati jelentősége.

Prigozsin bizony túl népszerű lett az utóbbi pár hónapban, nem utolsósorban az ügyesen alkalmazott kommunikációs trükkkjeinek, milbloggereinek, propagandájának köszönhetően, valóságos második Csapajevvé látszik kinőni magát, de kényes helyzetben van, mert ez a jelek szerint már magát Putyint zavarja. Érdekes módon látja Prigozsin helyzetét Igor Girkin volt FSZB-tiszt, háborús bűnös és prominens nacionalista hangadó: ő elítélte a hagyományos katonai parancsnokság és a nem hivatalos erők (Wagnerre utalva) közötti „éles konfliktust” háború idején, és azt állította, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök arra törekszik, hogy a Wagnerhez hasonló magán-katonai cégeket feloszlassák, és elemeit a védelmi minisztérium struktúrájába integrálják. Girkin kijelentette, hogy Szoledar komoly dilemmát vetett fel Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, amit úgy fogalmazott meg, hogy az elnök választhat: vagy fokozza erőfeszítéseit mind az orosz védelmi minisztérium, mind Prigozsin megnyugtatására, kockáztatva, hogy elveszíti a háborúja támogatását; vagy döntőbíróvá és főparancsnokká válik.

De az is lehet, hogy Putyin intézkedéseket tesz a Putyinhoz és az orosz védelmi minisztériumhoz hű katonai bloggerekel tartott kapcsolatok ápolására, hogy aláássa Prigozsin felemelkedési törekvéseit. Az Egységes Oroszország Párt Központi Végrehajtó Bizottságának vezetője, Alekszandr Szidjakin, az Egységes Oroszország Állami Duma parlamenti képviselője, Artyom Turovij, valamint a Donyecki Népköztársaság vezetője és Putyin szövetségese, Denisz Pusilin január 13-án több milbloggerrel találkozott. Ezek a magas rangú Putyin-szövetségesek egy több mint 10 milbloggerből álló csoportnak – köztük Alekszandr Szladkovnak és a WarGonzo egyik újságírójának – hivatalos köszönőlevelet adtak át, amelyet Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország Párt főtanácsának titkára írt alá. Putyin talán arra törekszik, hogy jó kapcsolatokat építsen ki ezekkel a Kremlnek engedelmeskedő milbloggerekkel, hogy médiamegjelenésüket a Prigozsinnal szövetséges milbloggerek Prigozsint népszerűsítő és Putyin hírnevét az orosz információs térben rontó törekvéseivel szemben felhasználja.

Ennek fényében nem érdektelen, hogy Prigozsin azt állítja, rövidesen személyes találkozón vesz részt Putyinnal, melyen „meg fogják vitatni a szoledari győzelmet”, csak az a nem mindegy, melyikük lesz hangosabb és kinek kell majd a szőnyeg szélére állni. Ne feledjük: egy igen gazdag emberről van szó, aki valódi blatnoj, szervezett bűnöző és kilenc évet ült börtönben mindenféle bűncselekmények miatt, melyek között a leánykereskedelem és a kiskorúak bűncselekményekbe való bevonása is szerepelt. Nem épp gátlásos, jól nevelt gentleman, inkább az ellenkezője, aki egyre nyíltabban építi politikai karrierjét melynek valószínűleg az a célja, hogy ő lehessen Putyin örököse.

Csakhogy ezt Putyin is tudja róla, így aztán jobban teszi, ha vigyáz a bőrére és kerüli az ablakokat, mostanság annyian kiesnek rajtuk...

Hogy mindeközben mi történik igazából Szoledarban, az Moszkva számára teljesen másodlagos, majd mondanak róla valamit, a szoledari csata voltaképpen Moszkváért, sőt, a Kremlért folyik.

Az irányítói pedig nem hagyják magukat zavartatni a tényektől.

Nem lenne csoda, ha a gyakorlatban mégis az ukránok nyernék meg – bár jelenleg még semmi sem biztos.

Majd meglátjuk. Ahogyan azt is kinek lesz szép temetése: Prigozsinnak vagy Putyinnak.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása