Forgókínpad

Forgókínpad

A diszkrét offenzíva

2023. március 20. - Szele Tamás

Régen írtam komolyabb részletességgel a zajló harcokról, jó pár napja foglalkoztam ezzel utoljára, akkor sem itt, de most érdemes megállni és áttekinteni a harctéri helyzetet. Ugyanis, ha félreteszünk minden sikerpropagandát, azt látjuk, hogy a Nagy Orosz Tavaszi Offenzíva lényegében véve kifulladt, de nagy eredményeket el nem ért.

diszkret_offenziva_marcius_20.jpg

Hiába a háromszázezer fős erősítés, hiába a nagyívű tervek, hiába Szurovikin leváltása Geraszimovval, a vállalkozás mérlegében a „nyereség” oldalon csak Szoledar és fél Bahmut elfoglalása mutatkozik, meg persze az, hogy Prigozsin Wagnerestől kezd kiesni, lassan már nem is csak a cári kegyekből, de nemsokára talán egy ablakon is. Azonban lássuk az általános helyzet elemzését az ISW mai, elméleti összefoglalója (https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-update-march-19-2023) alapján, és a végén a legfontosabb aktuális hírek ismertetését!

Ez a jelentés tárgyalja a Bakhmut közelében vagy Dél-Ukrajnában várható ukrán ellentámadással kapcsolatos növekvő orosz aggodalmakat, valamint az orosz erőfeszítéseket, hogy előkészítsék az állítólagos erőfeszítések enyhítését. Az orosz offenzív műveletek üteme a hadszíntéren az elmúlt hetekben lelassult, ami arra utal, hogy a donbásszi orosz tavaszi offenzíva a tetőpontjához közeledhet, kulminálódhat. Ukrán tisztviselők jelezték, hogy a Vuhledar közelében elszenvedett jelentős orosz veszteségek súlyosan gátolják az orosz hadsereg képességét további offenzív műveletek végrehajtására a Donyecki Területen. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra használta fel első látogatását a közelmúltban megszállt Ukrajnában, hogy elkötelezett háborús vezetőként tüntesse fel magát, miközben az orosz nacionalista információs térben eltúlzott reakciókat váltottak ki az esetleges jövőbeli dél-ukrajnai ukrán ellentámadástól való félelmek.

Az ukrán hadsereg valószínűleg helyi ellentámadást hajtott végre Bahmut délnyugati részén, miközben egyre több orosz vita alakult ki egy esetleges ukrán ellentámadásról a térségben. A március 19-én közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán csapatok sikeres ellentámadást hajtottak végre Ivanivszkétől délnyugatra (Bahmuttól 6 km-re nyugatra), és az orosz alakulatokat távolabb szorították a térségben lévő T0504-es autópályától. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes arról számolt be, hogy az orosz haderő március 19-én 25 támadást hajtott végre Bahmut térségében, de az orosz csapatok valószínűleg csak csekély előnyöket szereztek. Orosz források március 18-án megerősítették azokat a felvételeket, amelyek állítólag ukrán páncélozott járművek oszlopát mutatják a T0504-es út mentén Kosztyantyinivkától délnyugatra (22 km-re délnyugatra Bahmuttól), és azt feltételezték, hogy az ukrán haderő ellentámadásra készül Bahmuttól délnyugatra. Egy neves orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek jelenleg képesek az ellentámadások fokozására, hogy stabilizálják a Bahmut körüli frontvonalat. A térségben közelgő ukrán ellentámadásról szóló egyre több orosz vita azt sugallja, hogy orosz források egyre bizonytalanabbak az orosz hadsereg azon képességét illetően, hogy meg tudja-e tartani a kezdeményezést Bahmut körül.

Az ukrán katonai tisztviselők által a jelenlegi orosz támadó műveletek üteméről és kilátásairól tett nyilatkozatok arra utalhatnak, hogy az általános orosz tavaszi offenzíva a tetőpontjához közeledik. Az Ukrán Keleti Erők Csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes március 19-én kijelentette, hogy Oroszország nem tudott elegendő erőt összegyűjteni a Donbásszban várható nagy offenzívához, és megjegyezte, hogy a jelenlegi orosz offenzív akciók nem nevezhetők "nagy stratégiai műveletnek". Cserevaty hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok még Bahmut taktikai elfoglalását sem tudják befejezni, ami alátámasztja az ISW értékelését, miszerint a Wagner-csoport offenzívája Bahmut közelében valószínűleg a végéhez közeledik. Az orosz alakulatok a frontvonal mentén máshol is feltűnően küzdenek az operatív szempontból jelentős előnyök biztosításáért, különösen Avdiivka-Donyeck város és Vuhledar térségében. Az ukrán Tavriisk védelmi erők szóvivője, Oleksiy Dmytrashkivskyi ezredes március 19-én megjegyezte, hogy az orosz hadsereg kétségbeesetten támadja Avdiivkát, hogy újraindítsa a támadó műveleteket Vuhledarban, ami valószínűleg arra utal, hogy az Avdiivka térségében folytatódó orosz támadások célja részben az ukrán tartalékok elvonása a nyugati Donyecki területről Avdiivka-Donyeck város térségébe. Dmytrashkivskyi kijelentette, hogy ez az Avdiivkára irányuló újbóli támadási fókusz az utóbbi időben Avdiivka környékén jelentős, egy századnak megfelelő orosz veszteségekhez vezetett.

Ukrán katonai illetékesek emellett továbbra is jelzik, hogy a Vuhledar térségében elszenvedett masszív orosz veszteségek súlyosan rontják az orosz támadó képességet a Donyecki Területen. Dmytrashkivskyi kijelentette, hogy az orosz erők a 155. haditengerészeti gyalogosdandár (jelenleg erősen lekötött Vuhledar térségében) elemeit a 98. légideszant gárdahadosztály tartalékos erőivel erősítették meg. A 155. haditengerészeti gyalogosdandár katasztrofális ember- és eszközveszteségeket szenvedett a Vuhledar elleni folyamatos sikertelen támadások során 2022 novemberében és 2023 februárjában, és az orosz katonai vezetés valószínűleg nagymértékben támaszkodik a 98. légideszant hadosztály tartalékos elemeire a 155. haditengerészeti gyalogosdandár veszteségeinek ellensúlyozására és kompenzálására. A 98. légideszant hadosztály legalábbis részben a Luhanszki területen lévő Kreminna térségében van lekötve, és az, hogy egyes alkotóelemeit a Vuhledar térségébe irányítják, valószínűleg az orosz katonai vezetés elkeseredettségét jelzi, amely megpróbálja újjáépíteni a megvert egységeket és újraindítani a támadó műveleteket a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar hasonlóképpen megjegyezte, hogy az orosz katonai vezetés siet erősítést küldeni Vuhledarba, és a 37. Különleges Motorizált Lövészdandár (36. Összhaderőnemi Hadsereg, Keleti Katonai Körzet) keretében létrehozta a "Storm" különítményt, amely feltehetően március 24-én települ a Vuhledar területére. A meglévő egységek ad hoc átalakítása a Vuhledarba való bevetésre, valamint a dandár alatti szintű légideszant különleges alakulatok nyilvánvaló létrehozása arra utal, hogy az orosz harci képességek a Donyecki Terület nyugati részén nagymértékben leépültek.

Az általános orosz tavaszi offenzíva így valószínűleg a tetőpontjához közeledik. A folyamatban lévő orosz offenzívák a Szvatove-Kreminna vonal mentén, Bahmut körül, valamint az Avdiivka-Donyeck város és Vuhledar frontvonalak mentén 2023 első hónapjaiban nem tudtak többet elérni a fokozatos taktikai előnyöknél. Oroszország azt a mintegy 300 000 mozgósított katonát, akiket 2022 szeptemberében részleges mozgósítással hívtak be pontosan egy ilyen tavaszi offenzíva folytatása céljából, ezekre a különböző támadási erőfeszítésekre irányította. Ha 300 000 orosz katona nem volt képes döntő támadási előnyt biztosítani Oroszországnak Ukrajnában, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a további erők jövőbeli mozgósítási hullámokban történő bevetése idén drámaian más eredményt hozna. Ukrajna ezért jó helyzetben van ahhoz, hogy visszaszerezze a kezdeményezést és ellentámadásokat indítson a jelenlegi frontvonal kritikus szektoraiban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 19-én ellátogatott a megszállt Mariupolba, valószínűleg azért, hogy a sebezhetetlenség képét sugározza, és hogy folytassa azon erőfeszítéseit, hogy magát elkötelezett háborús vezetőként tüntesse fel. Putyin Mariupolban tett látogatásának programja a lakosokkal való, erősen megrendezett találkozókat, egy bizarr kocsikázást a városban, ahol állítólag Putyin maga vezette az autót, valamint Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes tájékoztatóját a város helyreállítási erőfeszítéseiről tartalmazta. A Kreml valószínűleg spontán kiruccanásnak állította be Putyin első látogatását a megszállt Ukrajnában a Krímen kívül, hogy Putyint legyőzhetetlen háborús vezetőnek állítsa be, aki aggodalom nélkül látogathatja az ellenséges övezetet. Putyin valószínűleg azért választotta Mariupolt, mert ez egy 2022 májusa óta elfoglalt város, amely messze van a frontvonaltól, ahol az orosz erők és a megszálló tisztviselők már szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Putyin valószínűleg a látogatását válasznak is szánta a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsára, amely az ukrán gyermekek deportálásával kapcsolatos háborús bűncselekményekben való részvételére vonatkozik, akik közül legalább 1000-et kizárólag Mariupolból deportáltak az orosz tisztviselők. Putyin valószínűleg úgy próbálta beállítani a gyermekek deportálásában és Mariupol lerombolásában játszott szerepét, mint ami kívül esik a nemzetközi közösség joghatóságán, és magát is úgy, mint aki biztonságban van a 80 km-re északra álló ukrán hadseregtől. Putyin meglátogatta a Déli Katonai Körzet főhadiszállását is a Krasznodari Körzetben található Rosztov-na-Donuban, és tájékoztatást kapott Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnöktől, a hadsereg vezérkari főnökétől és más orosz katonai parancsnokoktól. Az orosz média nyilvánosságra hozta Putyin találkozóit Geraszimovval és a korábbi hadszíntérparancsnokkal, Szergej Szurovikin hadseregtábornokkal, hogy Putyint úgy állítsa be, mint aki nagymértékben részt vesz az ukrajnai háború irányításában, valamint valószínűleg azt is jelezte, hogy Geraszimov jelenleg Putyin kegyeit élvezi, és hogy Szurovikin, korábbi Wagner-csoportos kapcsolatai miatt most szilárdan Geraszimov alá van rendelve.

Putyin mariupoli látogatásának valószínűleg az is célja volt, hogy csillapítsa a nacionalista információs térben régóta fennálló és átható félelmet egy esetleges dél-ukrajnai ukrán ellentámadással kapcsolatban. Az ISW által követett orosz milbloggerek március 19-én tömegesen állították, hogy az ukrán hadsereg korlátozott és lokális ellentámadást hajtott végre a Zaporizzsjai Területen lévő Novodanyilivka közelében, ami aránytalan reakció a front más területein gyakran előforduló esetre. A milbloggerek közül sokan azt állították, hogy az ukrán csapatok továbbra is készülnek egy jövőbeli ellentámadásra a Zaporizzsjai Területi frontvonalon, amit a milbloggerek 2022 októbere óta. Néhány milblogger kifejezetten összekapcsolta Putyin március 19-i mariupoli látogatását egy ukrán ellentámadással. Egy milblogger azt állította, hogy Putyin látogatása azt mutatja, hogy nem egy gyáva vezető, aki az ukrán hírszerzéstől való félelmében nem meri elhagyni a moszkvai területet, és azt állította, hogy az orosz "Dél-Ukrajna feladása Putyin személyes vereségét fogja jelenteni." A milblogger hozzátette, hogy az orosz erőknek keményebben kell majd dolgozniuk egy ukrán ellentámadás elleni védelem érdekében.

Igor Girkin volt orosz tiszt és elítélt háborús bűnös ehelyett szarkasztikusan azt állította, hogy az orosz erők "mindent megtesznek majd a vereségért", hogy "mindent Putyinra kenjenek", megjegyezve, hogy Putyin nevezte ki és tartotta hivatalban az összes orosz katonai parancsnokot, aki felelős Oroszország eddigi teljesítményéért a háborúban. Az orosz megszálló adminisztráció, amely Melitopolt és nem Zaporizzsja várost nyilvánította a megszállt Zaporizzsjai Terület fővárosának, valószínűleg azt a vágyat is tükrözi, hogy enyhítse a nacionalista és belföldi információs térben érezhető félelmet azáltal, hogy az orosz megszállást hosszú távúnak és biztosnak állítja be.

A már említett Igor Girkin volt orosz tiszt, elítélt háborús bűnös és prominens kritikus nacionalista milblogger jelezte, hogy az orosz katonai vezetés legfelsőbb szintjein belül valószínűleg egyre mélyülő törések vannak. Egy 12 pontból álló hiper-kritikus és szarkasztikus esszéjében arról, hogyan veszítheti el Oroszország a háborút, Girkin megjegyezte, hogy a háború elvesztésének biztos módja, hogy soha nem változtatják meg az állami, hírszerzési és fegyveres erők vezetését, akik "már bizonyították kirívó inkompetenciájukat", és hogy Oroszország már elkövette ezt a főbűnt. Girkin vezetőváltásra szólított fel az orosz védelmi minisztériumban és vezérkarban, a Külföldi Hírszerző Szolgálatban, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 5. szolgálatában, a külügyminisztériumban, a politikai tanácsadókban és a hadiipar képviselői között is. Az, hogy Girkin kihagyta az FSZB tágabb szervezetét (az FSZB 5. szolgálata egy különálló, de alárendelt FSZB-egység, amely Oroszország külföldi szomszédjainak hírszerzési célpontjaival foglalkozik a posztszovjet térségben) és Alekszandr Bortnyikov FSZB-igazgatót, azért figyelemre méltó, mert arra utal, hogy Girkin az FSZB-t az orosz katonai, hírszerzési és biztonsági apparátustól eltérőnek tekinti. Az FSZB 5. szolgálata volt felelős az invázió megalapozásáért is az ukrán kollaboránsok lefizetésével. Girkin megjegyzései arra utalhatnak, hogy jelentős feszültségek vannak az orosz katonai vezetés és az FSZB között, valamint magán az FSZB-n belül is. Girkin fanyar megjegyzései továbbra is betekintést nyújtanak a belső körök növekvő súrlódásaiba.

A legfontosabb hírek röviden:


– Az orosz erők folytatták a korlátozott támadó műveleteket a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén.

Az orosz csapatok valószínűleg marginális előnyöket szereztek Bohdanivka közelében (Bahmuttól 6 km-re északnyugatra) a Bahmutban és környékén folytatódó orosz támadó műveletek közepette.

– Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Donyeck város külterületén, és talán előrenyomultak Berdics felé, Avdiivkától mintegy 10 km-re északnyugatra.

– Az orosz alakulatok folytatták a védelmi erődítmények felállítását egész Dél-Ukrajnában.

– Ismeretlenek autóbombával megölték a megszállt Herszon területen a Belügyminisztérium járőrszolgálatának egy orosz megszálló szakaszparancsnokát Az ukrán média feltételezése szerint az akció partizánok támadása vagy orosz belharc eredménye lehetett.

– Az orosz szövetségi kommunikációs felügyelet, a Roszkomnadzor blokkolt egy weboldalt, amely segített az oroszoknak a mozgósítás elől menekülni a mozgósítással szembeni ellenállás részeként.

Érdekes egy offenzíva ez a fentiek alapján. Diszkrét. Kerüli a feltűnést, a hivalkodást.

Alig lehet észrevenni az eredményeit.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása