Forgókínpad

Forgókínpad

Hadijelentés ellentámadás előtt

2023. május 29. - Szele Tamás

Hétfő van, itt az ideje a szokásos heti pillanatképnek a harctérről. Jóllehet az orosz és ukrán politika eseményei mostanság eléggé érdekfeszítőek, azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a háború voltaképpen mégis a fronton zajlik (és jó esetben ott is dől el). Más kérdés, hogy a harcokat nem lehet megérteni a politikai-társadalmi háttér nélkül, a politikát meg a harcok nélkül, ezért igyekszem ezekben a pillanatképekben minél alaposabb áttekintést adni a helyzetről.

ukrajna_majus_29.jpg

Ehhez ma is, mint általában, a legtárgyilagosabb és pártatlanabb elérhető forrást használom, az Institute for the Study of War napi jelentését – annyit kell hozzáfűznöm a maihoz, hogy mivel ezek a jelentések az információk ellenőrzésének időtartama miatt mindig csúsznak egy napot, a mai Shahed- és Iszkander-támadás Kijev ellen ebből még kimaradt, csak a tegnapi van benne, ami azért kár, mert az ukrán légvédelem brillírozott: száz százalékos hatásfokot nyújtott, a fővárosban keletkezett kisebb károkat csak az ellenséges eszközök törmelékei okozták, de egyik sem ért célba. Amit persze Konasenkov orosz hadügyi szóvivő úgy fog majd előadni, hogy „a támadás elérte célját, minden célpontja megsemmisült”. Ez csak akkor lenne igaz, ha egyáltalán nem lettek volna célpontjai. De lássuk inkább a többi hírt részletesen.

Az orosz hadsereg május 27-ről 28-ra virradó éjszaka hajtotta végre a háború kezdete óta a legnagyobb Shahed-dróncsapást Ukrajna ellen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők 59 Shahed–131/136 drónt indítottak, amelyek közül az ukrán légvédelem 58-at lőtt le. Jurij Ihnat ezredes, az ukrán légierő szóvivője ezt a csapást a háború kezdete óta a legnagyobb dróncsapásnak minősítette, és kijelentette, hogy az oroszok elsősorban Kijevet vették célba. Vitalij Bunecsko, a Zsitomiri Terület vezetője jelentette, hogy az orosz drónok egy meg nem nevezett infrastrukturális létesítményt támadtak a területen. A drónok orosz bevetése Kijev ellen ahelyett, hogy az infrastruktúrát vagy katonai létesítményeket helyeznék előtérbe, továbbra is korlátozza ennek a korlátozott orosz légi hadjáratnak a lehetőségét, hogy érdemben csökkentse az ukrán támadó képességeket a közelgő ellentámadáshoz.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy az orosz tehermentesítési művelet Bahmutban az eredeti június elsejei határidőn túl is folytatódhat, és június ötödikéig tarthat. Prigozsin május 28-án kijelentette, hogy a Wagner kivonulása a városból még néhány napig eltart, mivel a Wagner nem képes június 1-jéig minden felszerelést jó állapotban átadni. Prigozsin kijelentette, hogy a Wagner-erők tehát június 5-ig szándékoznak teljesen kivonulni Bakhmutból a hátországi táborokba. A Washington Post május 28-án arról számolt be, hogy a Bahmut térségében tartózkodó ukrán személyzet megfigyelte, hogy a Wagner-erők elhagyják magát Bahmut városát, és a Wagner korábbi pozícióit a városban a reguláris orosz egységek veszik át. Az ukrán állomány azonban állítólag kijelentette, hogy nem tudják megerősíteni, hogy a reguláris orosz erők váltják fel a Wagnert Bahmutban. Orosz források május 27-én és 28-án felerősítettek olyan felvételeket, amelyek állítólag a „Nyevszkij” önkéntes zászlóalj és az irreguláris 1. „Farkasok” szabotázs- és felderítő brigád elemeit mutatják, amelyek a Bahmut térségében lévő szárnyakon tevékenykednek. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a „Farkasok” szabotázs- és felderítő brigád Avdiivka térségében működött, ami tovább utal arra, hogy az orosz erők az Avdiivka környéki irreguláris erőket és a Donyecki Népköztársaság (DNK) elemeit helyezhetik át Bahmut térségébe. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy ezen elemek Bahmutba történő orosz áthelyezése csökkentheti az orosz támadó műveletek tempóját az Avdiivka-Donyeck város közötti fronton.

A Bahmut körüli orosz hadműveletek üteme továbbra is feltűnően alacsony. Az ukrán vezérkar május 28-án jelentette, hogy az orosz erők sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Orikhovo-Vasziljivka közelében (11 km-re északnyugatra Bahmuttól), Hromovétól nyugatra (közvetlenül nyugatra Bahmuttól) és Ivanivszke irányában (6 km-re nyugatra Bahmuttól). Az ukrán haderő keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes május 28-án jelentette, hogy az elmúlt 24 órában csak egy harci összecsapás történt Bahmut város közelében. A május 28-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok csekély előnyre tettek szert Kliscsiivkától nyugatra (7 km-re délnyugatra Bahmut városától). Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz egységek ellentámadást indítanak Kliscsiivkától nyugatra, de az ukrán csapatok fenntartják jelenlegi állásaikat a térségben. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán alakulatok május 27-én folytatták az ellentámadásokat Orikhovo-Vasziljivka közelében, ahol orosz források szerint az ukrán egységek május 26-án akár egy kilométert is előrenyomultak. A Bahmut térségében lévő ukrán személyzet a jelentések szerint optimizmusát fejezte ki, hogy a Bahmut körüli orosz hadműveletek csökkentett tempója megkönnyítheti a további korlátozott és lokalizált ukrán ellentámadásokat. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz támadó műveletek csökkentett tempója a Bahmut térségében, valamint a folyamatban lévő helyben történő felmentési művelet valószínűleg kezdeményezési lehetőséget biztosít az ukrán haderő számára a térségben, hogy ha úgy döntenek, hogy újabb műveleti fordulót indíthanak a város körzetében.

Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin közvetve ismét aláásta Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyét és rendszerét. Prigozsin egy újságíró kérdésére, miszerint az orosz állami média betiltja a Wagner-erőkkel kapcsolatos minden eszmecserét, azt válaszolta, hogy a meg nem nevezett orosz bürokratáknak csak rövid távon, egy-három hónapig lesz előnyös az ilyen cenzúra, mielőtt az orosz nép visszavágna és elkezdené gyűlölni a bürokratákat. Prigozsin kijelentette, hogy az orosz tisztviselők élvezhetnék az orosz társadalom cenzúrázásának történelmi jelentőségű képességét, ha Oroszország nem kezdte volna el a háborút Ukrajnában. Prigozsin ezután tanácsot adott egy meg nem nevezett tisztviselőnek: „Ha háborút indítasz, legyen karaktered, akaratod és acél tököd – csak akkor leszel képes elérni valamit”. Prigozsin arra utalt, hogy a valódi eredmények elérése lehetővé tenné a tisztviselő számára, hogy ne kelljen hazudnia az új épületek, metróállomások és hidak építéséről, hogy jó színben tűnjön fel. Prigozsin figyelemre méltó módon a meg nem nevezett orosz tisztviselőkről szóló általános beszélgetésről áttért arra, hogy közvetlenül egyetlen, bár meg nem nevezett embert szólítson meg. Prigozsin megjegyzései valószínűleg Putyinnak szóltak, akit az orosz állami média rendszeresen olyan vezetőként ábrázolt, aki apró infrastrukturális projektekkel és az egyszerű orosz emberek életével is foglalkozik. Putyin évente többórás „közvetlen vonalas” sajtótájékoztatókat szokott tartani választópolgárokkal, amelyeken gyakran olyan kérdésekre válaszol, amelyek például leginkább az önkormányzatokra tartoznának.

Prigozsin talán azért támadja Putyint, mert az elnök nem adott meg Prigozsin számára valamilyen beígért jutalmat Bahmut elfoglalásáért. Prigozsin korábbi támadása Putyin személye ellen május 9-én történt – egy szimbolikus ünnepen, amelyet Putyin talán arra akart felhasználni, hogy Oroszország állítólagos bahmuti győzelmét a Szovjetunió 1945-ös berlini győzelmével egyenértékű eredménynek állítsa be. A Kreml állami médiája Bahmut város elfoglalását a május 21-i berlini szovjet diadalhoz hasonlította, ami valószínűleg arra utal, hogy a Kreml a bahmuti győzelmet a Győzelem napjával akarta összekapcsolni. Prigozsin azt állította, hogy Wagner május 10-re ténylegesen elfoglalta Bahmutot, és május 20-ra kiürítette a várost, ám megpróbálta az orosz védelmi minisztérium lőszer-visszatartását okolni a város Wagner általi elfoglalásának késedelméért. Prigozsin azt is állította, hogy a „bahmuti húsdaráló” offenzív hadművelete megölte az ukrán hadsereg felét, amit az orosz ultranacionalista Igor Girkin hamis állításnak nyilvánított. Prigozsin azt is mondta, hogy a Wagner megnyitotta a lehetőséget a további offenzív hadműveletekhez a Donbásszban, és szarkasztikusan megjegyezte, hogy az orosz hadügyminisztérium alá rendelt orosz reguláris erők képesek lesznek elérni a Dnyeper folyót, elfoglalni a négy annektált régió területeit, és elfoglalni a Bahmuttól nyugatra és északra lévő ukrán erősségeket.

Prigozsin Putyinnak és az orosz védelmi minisztériumnak címzett beszólásai – a Wagner eredményeivel való hencegésével együtt – arra utalhatnak, hogy Prigozsin csalódott amiatt, hogy nem kapott meg valamilyen beígért kompenzációt a Bakhmutért folytatott csatában aratott győzelméért. Az orosz védelmi minisztérium talán szándékosan szabotálta Prigozsin tevékenységét napokkal vagy hetekkel május 9-e előtt, hogy megakadályozza a Wagnert abban, hogy a győzelem napja előtt elfoglalja a Bahmut fennmaradó néhány nyugati háztömbjét, ahogyan Prigozsin feltételezi. Lehet, hogy Putyin szándékosan figyelmen kívül hagyta a védelmi minisztérium ilyen szabotázs-törekvéseit, hogy ne kelljen teljesítenie azt az ígéretet, amelyet Prigozsin szerint Putyin tett neki. Prigozsin korábban kijelentette, hogy ha 200 000 fős személyi állományt kapna, a Wagner további nagy előrelépéseket tett volna a frontvonalakon. Prigozsin május 28-i nyilatkozata és korábbi viselkedése arra utalhat, hogy a Wagner bővítését az orosz hagyományos erők rovására képzelte el, vagy az orosz katonai tisztviselők Wagnerhez kötődő személyzettel való helyettesítését. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin kockázatkerülő szereplő, aki aggódik a rendszere egészségéért, és így nem valószínű, hogy teljes mértékben kielégítené Prigozsin radikális követeléseit.

A Wagner-csoport május 28-án állítólag illegális Wagner-párti gyűlést tartott Jekatyerinburgban annak ellenére, hogy a jekatyerinburgi hatóságok állítólag betiltották a gyűlést. Mintegy 100-150 autónyi Wagner-alkalmazott és támogató tartott felvonulást Jekatyerinburgból a Szverdlovszki Terület Berezovszkij falujának temetőjébe, ahol a támogatók virágot helyeztek el egy Wagner-emlékműnél. Egyes orosz ellenzéki források azt állították, hogy a helyi hatóságok kifejezetten megtiltották a gyűlés megtartását, ám a Wagner a tilalom ellenére tartotta a gyűlést. A felvételeken luxusautók vesznek részt a felvonuláson, ami arra utal, hogy a helyi elit egy része támogatja a Wagnert. A Szverdlovszki Terület az orosz védelmi ipari bázis (DIB) egyik jelentős központja, és az orosz hatóságok a közelmúltban több prominens személyt tartóztattak le ott, köztük a Wall Street Journal tudósítóját, Evan Gershkovichot kémkedés vádjával. Gershkovich konkrétan azért utazott Jekatyerinburgba, hogy tudósítson a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak a Jekatyerinburgi Történeti Múzeum igazgatójával, Igor Puskarevvel kapcsolatos kritikáiról. Prigozsin emellett jelentős viszályba keveredett az orosz regionális tisztviselőkkel amiatt, hogy a Wagner elesett tagjai a rendes orosz katonai állományéval egyenértékű temetést kapjanak.

Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista május 27-én bírálta Igor Girkin volt orosz tisztet és lelkes nacionalistát. Szolovjov azzal vádolta Girkint, hogy lejáratja az orosz hadsereget, és kijelentette, hogy az orosz hatóságoknak már be kellett volna börtönöznie őt. Szolovjov azt kifogásolta, hogy a hatóságok más orosz milbloggereket vontak felelősségre az orosz hadsereg lejáratása miatt, de Girkinhez nem nyúltak. Girkin május 28-án válaszolt, megjegyezve, hogy Szolovjov annak ellenére kritizálja őt, hogy neki kiterjedt katonai tapasztalata van, a popagandistának viszont semmiféle sincs. Girkin kiemelte, hogy Szolovjov nem bírálta a Wagner-csoport finanszírozóját, Jevgenyij Prigozsint annak ellenére, hogy Prigozsin büntetett előéletű és egy „zsoldos hadsereg” felett gyakorol ellenőrzést. A Girkin ellen az orosz hadsereg lejáratása miatt indított vizsgálatról szóló pletykák korábban április közepén váltak ismertté, amelynek során Prigozsin megpróbálhatott nyomást gyakorolni Girkinre és pártfogóinak hálózatára egy folyamatban lévő viszály részeként, hogy versenyezzen a befolyásért és támogatásért.

A legfontosabb hírek röviden:

 • Az orosz hadsereg május 27-ről 28-ra virradó éjjel a háború kezdete óta a legnagyobb Shahed-dróncsapást hajtotta végre Ukrajna ellen.

 • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy a Bahmutban zajló orosz mentesítő hadművelet az eredeti június 1-jei határidőn túl is folytatódhat, és június 5-ig tarthat.

 • A Bahmut körüli orosz műveletek üteme továbbra is feltűnően alacsony.

 • Úgy tűnik, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója ismét aláásta közvetve Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyét és rendszerét.

 • Prigozsin talán azért támadja Putyint, mert az elnök nem adta meg Prigozsin számára a Bakhmut elfoglalásáért ígért jutalmat.

 • A Wagner-csoport május 28-án állítólag illegális Wagner-párti gyűlést tartott Jekatyerinburgban annak ellenére, hogy a jekatyerinburgi hatóságok betiltották a gyűlést.

 • Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista május 27-én bírálta Igor Girkin volt orosz tisztet és lelkes nacionalistát.

 • Az orosz csapatok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Kupjanszktól északkeletre és a Szvatove-Kreminna vonal mentén.

 • Az orosz hadsereg korlátozott támadó hadműveleteket hajtott végre az Avdiivka-Donyeck város front mentén.

 • Az orosz tüzérség továbbra is lőtte a dél-ukrajnai területeket.

 • A brit védelmi minisztérium azt állította, hogy Oroszország most további áldozatokat követel az orosz állampolgároktól a háborús erőfeszítések támogatására.

 • Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is erőszakkal deportálják az ukrán gyerekeket Oroszországba nyári táborok ürügyén.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1 – Luhanszki Terület


Az orosz hadsereg május 28-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Kupjanszktól északkeletre és a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Maszjutivka közelében (Kupjanszktól 13 km-re északkeletre), de nem hajtottak végre műveleteket Kreminna térségében. Az orosz Nyugati Haderőcsoport (Nyugati katonai körzet) szóvivője, Szergej Zibinszkij azt állította, hogy a 6. Összfegyvernemi Hadsereg (Nyugati katonai körzet) támadó egységei megsemmisítették az ukrán állásokat Maszjutivka közelében. Egy orosz milblogger szerint az orosz alakulatok előrenyomultak Maszjutivkából és kiterjesztették az ellenőrzési zónájukat a térségben, bár az ISW még mindig nem látott vizuális megerősítést ezekről az előrenyomulásokról, sem megerősítést arról, hogy az oroszok ellenőrzik Maszjutivkát. Egy Kreminna közelében szolgáló ukrán katona arról számolt be, hogy az orosz csapatok rendszeresen sikertelen szárazföldi támadásokat hajtanak végre és harci gázt vetnek be a Kreminna közelében lévő ukrán állások ellen. Egy orosz hírösszefoglaló azt állította, hogy az orosz haderő előrenyomult Bilohorivkától délkeletre (10 km-re délre Kremminától), míg egy milblogger azt közölte, hogy az orosz erők sikertelen műveleteket hajtottak végre a település közelében. Az ISW nem látott vizuális megerősítést, amely alátámasztaná az orosz előrenyomulást Bilohorivka közelében.

Orosz alárendelt főerő #2 – Donyecki terület

Az orosz hadsereg május 28-án folytatta a korlátozott támadó műveleteket az Avdiivka-Donyeck város front mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Sziverne ( Avdiivkától 6 km-re nyugatra), Pjervomajszke (Avdiivkától 11 km-re délnyugatra) és Marinka (Avdiivkától 27 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok Pjervomajszkétől délre visszaszerezték elvesztett állásaikat, de közben veszteségeket szenvedtek A milblogger azt állította, hogy pozícióharcok folytak Vodiane (Avdiivkától 7 km-re délnyugatra) közelében is. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája május 28-án olyan felvételeket tett közzé, amelyek állítólag a DNK 87. ezredének elemeit mutatják, amint egy meg nem határozott időpontban visszavernek egy ukrán ellentámadást Avdiivka külterületén. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők Novokalinove (Avdiivkától 13 km-re északra) és Krasznohorivka (Avdiivkától 8 km-re északra) irányában támadtak, és május 27-én visszavertek egy ukrán ellentámadást a H–20-as (Donyeck város-Kosztyantyinivka) autópálya közelében.

Az orosz csapatok május 28-án nem hajtottak végre megerősített szárazföldi támadást a Donyecki Terület nyugati részén.

Orosz támogató erőfeszítések – déli tengely

Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán haderő május 28-án sikertelen támadást hajtott végre a Dnyeper folyón átkelve. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek észlelték őket és lőttek az ukrán fegyveresekre, amikor azok az Antonivszkij híd közelében készültek átkelni a Dnyeper folyón. Ez a jelentés összhangban van a Dnyeper folyón való időszakos ukrán rajtaütésekről szóló hírekkel.

Az orosz tüzérség május 28-án is folytatta a dél-ukrajnai területek támadását. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az ukrán légvédelem lelőtt két Shahed drónt Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyék felett, és siklóbombákkal csapást mértek a Herszoni Területen lévő Beriszlavra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz légierő csapásokat hajtott végre a Zaporizzsjai Területen lévő Cservone és a Herszoni Területen lévő Zmiivka ellen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint az orosz tüzérségi egységek 70 bevetést hajtottak végre Herszon város és környéke ellen.

Az orosz mozgósítás hírei

A Szaha Köztársaság egyik helyi kiadványa jelezte, hogy a regionális „Bootur–1” önkéntes zászlóalj a BARS–2 (orosz harci tartalékos) önkéntes zászlóalj része lett. 2022. július végén a Szaha Köztársaság 100 önkéntessel létrehozta a Bootur–1 önkéntes zászlóaljat Alekszandr Koleszov helyi közösségi vezető parancsnoksága alatt. 2022 július-augusztusában a Bootur–1 zászlóalj mintegy 90 önkéntese a Harkiv város melletti frontvonalra vonult, ahol az egység egyesült a BARS–2 zászlóaljjal.

A brit védelmi minisztérium értékelése szerint Oroszország most azt követeli, hogy az orosz állampolgárok további áldozatokat hozzanak a háborús erőfeszítések támogatására. A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz állami média és üzleti csoportok petíciót nyújtottak be az orosz gazdasági minisztériumhoz, hogy engedélyezzék a hatnapos munkahetet a munkavállalók számára anélkül, hogy többletfizetést kínálnának, hogy kielégítsék a háborús ipari komplexum igényeit. A brit védelmi minisztérium hozzátette, hogy Margarita Szimonjan, a Kreml propagandistája megjegyezte, hogy a polgároknak a nappali munkájuk után két plusz órát kellene dolgozniuk a lőszergyárakban. (Remélem ő kezdi, önkéntes alapon: a lőszergyári munka csodát tenne a manikűrjével és az arcbőrével, bár szerintem a kedélyével is).

A megszállt területek hírei

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is erőszakkal deportálják az ukrán gyerekeket Oroszországba nyári táborprogramok ürügyén. Az ukrán Luhanszki Terület katonai közigazgatásának vezetője, Artem Luszohor beszámolt arról, hogy az orosz megszálló hatóságok bejelentették egy oroszországi nyári szünidei tábor létrehozását a Luhanszki Terület orosz megszállás alatt álló Scsasztja körzetéből származó ukrán gyermekek számára. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy az orosz megszálló hatóságok a gyermektáborokat arra használják fel, hogy ukrán gyermekeket erőszakkal Oroszországba deportáljanak.

Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők júniusban regionális „A Haza Védelmezői” fiókok megnyitását tervezik, amelyek orosz állami támogatási alapot kínálnak majd a „különleges katonai művelet” résztvevőinek. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők ezeket a regionális irodákat arra próbálják majd használni, hogy adatokat gyűjtsenek a lakosokról, hogy támogassák az Egységes Oroszország párt népszerűsítését a megszállt Ukrajnában.

Jelentős tevékenység Belaruszban (az ISW értékelése szerint egy Észak-Ukrajnába irányuló orosz vagy fehérorosz támadás rendkívül valószínűtlen)

Valerij Csepkalo belarusz ellenzéki vezető május 27-én azt állította, hogy Alekszandr Lukasenka belarusz elnököt egy moszkvai kórházba szállították Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott négyszemközti találkozóját követően. A Hajun Project belarusz ellenzéki kiadvány azonban kijelentette, hogy nem tudja megerősíteni Csepkalo állításait, és azt állította, hogy Lukasenka május 25-én tért vissza Moszkvából Minszkbe.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is érkeznek Belaruszba kiképzés céljából, mielőtt Ukrajnába telepítenék őket.

Körülbelül itt tart most a háború így, a négyszázhatvanadik napján, és a jelek szerint eltart még egy ideig. Az ukrán ellentámadás az oroszok szerint már zajlik, az ukránok szerint még el sem indult, márpedig ha támadnak, azt nekik mégis jobban kéne tudniuk – a késlekedés oka nyilván a nyugati fegyverszállítmányok lassú érkezése.

De egyszer csak megjön majd minden, és akkor vége lesz ennek az egésznek.

Reméljük, minél előbb.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása