Forgókínpad

Forgókínpad

Prigozsin, Kadirov, Belgorod

2023. június 05. - Szele Tamás

Hétfő van, rendszeres olvasóim tudják, hogy ilyenkor szoktam „pillanatfelvételt” adni a háború állapotáról, mármint, ha nincs valamiféle egyéb szenzáció, ami fontosabb – de most nincs ilyesmi. Régebben hétfőnként az ISW (Institute for the Study of War) elméleti elemzéseket közölt, amikből sokat lehetett tanulni, de most élénkülni látszanak a harcok, így ezekre nem jut idő.

belgorodi_harcok_junius_5.jpg

Akkor viszont lássuk, mi zajlik a fronton? Ma is, mint általában az előbb említett rangos kutatóintézet napi jelentése alapján összesítem a híreket, mert még ez a legmegbízhatóbb, legtárgyilagosabb és mindenképpen pártatlan forrás.

Az össz-oroszországi ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és az Oroszország Szabadsága Légió (LSR) elemei június 4-én újabb korlátozott rajtaütést hajtottak végre a Belgorodi Területen, és a jelentések szerint továbbra is egy orosz határ menti településen tevékenykednek. A június 4-én közzétett geolokációs felvételeken az LSR és az RDK személyzete Novaja Tavolzsanka (3,5 km-re az ukrán határtól) felé haladva látható. Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi Terület kormányzója megerősítette, hogy Novaja Tavolzsankán belül harcok folynak, bár az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a Nyugati Katonai Körzet és az Orosz Határőrszolgálat egységei csapást mértek egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportra a település közelében, és visszavonulásra kényszerítették őket. Orosz milbloggerek azt állították, hogy egy 20 fős szabotázs- és felderítőcsoport páncélozott járművek nélkül behatolt Novaja Tavolzsankába. A Wall Street Journal vezető külügyi tudósítója, Jaroszlav Trofimov arról számolt be, hogy az ukránbarát orosz harcosok moszkvai idő szerint 17 órakor még mindig Novaja Tavolzsankában tartózkodnak.

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi Terület kormányzója válaszolt az RDK és az LSR azon követelésére, hogy tárgyaljanak az elfogott orosz hadifoglyok (POW) cseréjéről. Az LSR és az RDK egy videót küldött Gladkovnak, amelyen állítólag RDK és LSR harcosok láthatóak két orosz hadifogollyal, akiket állításuk szerint Novaja Tavolzsanka közelében fogtak el. Az RDK és az LSR követelte, hogy Gladkov moszkvai idő szerint 1700-ra érkezzen a Novaja Tavolzsankában lévő templomhoz, hogy tárgyaljanak a hadifoglyok szabadon bocsátásáról. Gladkov kijelentette, hogy kész találkozni az RDK és az LSR harcosaival a Sebekino ellenőrzőpontnál, hogy tárgyaljanak a hadifoglyok cseréjéről. Később Gladkov állítólag azért utasította el a találkozót az RDK és az LSR harcosaival, mert úgy vélte, hogy az orosz hadifoglyok már halottak. Az RDK és az LSR később közzétett egy videót, amelyen 12 orosz hadifogollyal együtt mutatkoznak, kritizálva Gladkovot a bátorság hiánya miatt, és kijelentve, hogy a hadifoglyokat Ukrajnába fogják küldeni.

A Belgorodi Területen végrehajtott korlátozott rajtaütésre adott disszonáns orosz válaszok és az arról szóló beszámolók továbbra is azt sugallják, hogy az orosz vezetés még nem döntötte el, hogyan reagáljon ezekre a korlátozott, határokon átnyúló rajtaütésekre. A hivatalos orosz források ellentmondásos jelentései a Belgorodi Területen kialakult helyzetről és Gladkov nyilvánvalóan személyes döntése az RDK-nak és az LSR-nek adott válaszokról arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium és Gladkov nem hangolják össze a rajtaütésekre adott válaszaikat. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők aránytalanul reagáltak az orosz területre irányuló korlátozott rajtaütések miatt, hogy ezzel próbálják csillapítani az ukrajnai háborúval kapcsolatos növekvő orosz aggodalmat, miközben támogatják a folyamatban lévő információs műveleteket, amelyek célja, hogy a háborút Oroszország számára egzisztenciálisnak állítsák be. Az orosz válaszok elsősorban az információs hatásokra összpontosítottak, és semmi nem utal arra, hogy az orosz vezetés szélesebb körű stratégiát határozott volna meg az orosz határ menti területekre irányuló további korlátozott rajtaütések megakadályozására. Az sem világos, hogy az orosz hatóságok megszervezik-e az erre a tevékenységre adott evakuálási válaszlépéseket. Egy RDK harcos június 4-én azt állította, hogy a Belgorodi Terület hatóságai nem szervezték meg a bejelentett evakuálási intézkedéseket Sebekino térségében, és hogy az orosz állampolgárok nagyrészt önszántukból menekültek el, így számos település félig elhagyatott állapotban maradt. Gladkov azonban azt állította, hogy a térségből jelenleg 4000 lakos tartózkodik ideiglenes szállásközpontokban az evakuálási intézkedésekkel összefüggésben. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó június 4-én kijelentette, hogy az RDK és az LSR tevékenysége arra késztette az orosz vezetőket, hogy jelentős erőket vonjanak át a határ menti betörések megállítására, bár az ISW nem tapasztalt megerősítést arról, hogy az orosz erők ezt megtették volna.

A Belgorodi Területen végrehajtott korlátozott rajtaütések és a határ menti ágyúzás egyre inkább az orosz katonai vezetéssel szembeni kritikák jelenlegi középpontjába kerül. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója június 3-án és 4-én továbbra is a Belgorodi Területen kialakult helyzetet használta fel a Honvédelmi Minisztérium bírálatára, konkrétan az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu, Alekszandr Lapin vezérezredes és Valerij Geraszimov, az orosz vezérkar főnöke, Valerij Geraszimov hadseregtábornok reakciójának hiányát kifogásolva. Prigozsin felajánlotta, hogy tárgyalásokat folytat az RDK és az LSR által fogva tartott hadifoglyok szabadon bocsátásáról, ha az orosz hatóságok ezt nem teszik meg, és az ajánlatát ért kritikákra szarkasztikusan azzal válaszolt, hogy Oroszországnak problémája van azokkal az emberekkel, akik „tökösek”. Más ultranacionalista milbloggerek a legutóbbi rajtaütésre reagálva bírálták Gladkovot, amiért hajlandó tárgyalni az RDK-val és az LSR-rel, és az orosz hatóságokat, amiért nem tájékoztatják következetesen a közvéleményt a Belgorodi Területen kialakult helyzetről. Egy neves milblogger arra használta fel a Belgorodi Területen történt rajtaütést, hogy bírálja a Honvédelmi Minisztériumot, amiért nem finanszírozza a Belgorodi Területvédelmi Önkéntes Alakulatokat, és amiért nem tekinti az önkénteseket tényleges harcosoknak. Igor Girkin volt orosz tiszt és lelkes ultranacionalista azzal érvelt, hogy a Kreml nem tehet semmit a Belgorodi Területen kialakult helyzet ellen anélkül, hogy ne bocsátkozna az erőforrások jelentős költséggel járó elterelésébe, ami valószínűleg egy, Bahmutra emlékeztető hadművelettele végződne.

Az orosz erők június 4-én ismét iráni gyártmányú drónokkal és cirkálórakétákkal vették célba Ukrajnát, ami a negyedik egymást követő napon jelentette a csapásokat Ukrajna-szerte. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg öt Shahed–136/131 típusú drónt indított Brjanszk területéről és hat H–101/H–555 típusú cirkálórakétát hat stratégiai Tu–95-ös bombázóról a Kaszpi-tenger térségében június 4-én kora reggel. Az ukrán légvédelem állítólag három Shahed drónt és négy cirkálórakétát lőtt le. Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ihnat ezredes kijelentette, hogy két orosz rakéta csapást mért egy aktív ukrán repülőtérre Kropivnyickij közelében, a Kirovohradi Területen. Ihnat hozzátette, hogy két Shahed drón nem meghatározott infrastruktúrába csapódott a Szumi Területen. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán légvédelem lelőtte az összes drónt és rakétát, amely Kijevet célozta.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója június 4-én azt állította, hogy az ukrán alakulatok visszaszerezhették állásaikat Bahmut délnyugati részén, ami alátámasztja azokat az ismételt ukrán jelentéseket, amelyek szerint az ukrán haderő állásokat tart fenn a város délnyugati peremén. Prigozsin azt állította, hogy egyes nem részletezett jelentések szerint az ukrán csapatok megfigyelőállásokat létesítettek Bahmut délnyugati külterületén. Prigozsin azt javasolta, hogy a Bahmutban lévő orosz egységek lépjenek fel, ha ezek a jelentések igazak. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes és más ukrán tisztviselők folyamatosan arról számoltak be, hogy az ukránok május 20-a óta, amikor Prigozsin azt állította, hogy a Wagner-erők elfoglalták a város teljes területét, állásokat tartanak fenn Bakhmut délnyugati külterületén.

A legfontosabb hírek röviden:

– Az össz-oroszországi ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és az Oroszország Szabadsága Légió (LSR) elemei június 4-én újabb korlátozott rajtaütést hajtottak végre a Belgorodi Területen, és a jelentések szerint továbbra is egy orosz határ menti településen tevékenykednek.

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója válaszolt az RDK és az LSR azon követelésére, hogy tárgyaljanak az elfogott orosz hadifoglyok (POW) cseréjéről.
– A Belgorodi Területen végrehajtott korlátozott rajtaütésre adott ellentmondásos orosz válaszok és az arról szóló jelentések továbbra is arra utalnak, hogy az orosz vezetés még nem döntött arról, hogyan reagáljon ezekre a korlátozott határon átnyúló rajtaütésekre.
– A Belgorodi Területen végrehajtott korlátozott rajtaütések és a határ menti ágyúzás egyre inkább az orosz katonai vezetéssel szembeni kritikák középpontjába kerül.
– Az orosz erők június 4-én ismét iráni gyártmányú drónokkal és cirkálórakétákkal vették célba Ukrajnát, így ez már a negyedik egymást követő nap volt, amikor csapásokat mértek Ukrajna-szerte.
– Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója június 4-én azt állította, hogy az ukrán csapatok visszaszerezhették állásaikat Bakhmut délnyugati részén, ami alátámasztja azokat az ismételt ukrán jelentéseket, amelyek szerint az ukrán erők a város délnyugati peremén tartanak fenn állásokat.
– Az ukrán és az orosz hadsereg egyaránt azt állította, hogy a Kupjanszk-Szvatove vonalon korlátozott területi nyereséget értek el.
– Az orosz haderő korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Bahmut és Marinka környékén.
– Az ukrán csapatok helyi szárazföldi támadásokat hajtottak végre, és állítólag korlátozott taktikai előnyöket értek el Donyeck megye nyugati részén és Zaporizzsja megye keleti részén.
– Az orosz védelmi minisztérium benyújtotta azt a kormányrendelet-tervezetet, amely szerint a katonai nyilvántartásba vételhez többé nem lesz szükség az egyén jelenlétére a sorozási irodában.
– Az orosz tisztviselők továbbra is pihenő- és rehabilitációs programok felhasználásával toloncolják Oroszországba a megszállt területekről az ukrán gyermekeket.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Az orosz hadsereg a jelentések szerint június 4-én sikertelen felderítést hajtott végre Harkiv városától északkeletre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy egy orosz szabotázs- és felderítőcsoport sikertelen kísérletet tett arra, hogy áthatoljon az ukrán védelmen Zelene közelében (Harkiv városától 34 km-re északkeletre).

Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapatok megpróbálják visszaszerezni a kezdeményezést a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonalon, és megerősítik csapataikat a Luhanszk-Harkiv frontvonal mentén. Az ukrán erők keleti csoportjának parancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes arról számolt be, hogy az orosz hadsereg megpróbálja újraindítani támadó hadműveleteit Maszjutivka (Kupjanszktól 13 km-re északkeletre), Novoszelivszke és Kuzemivka ( Szvatovétől 16 km-re északnyugatra), Makiivka (Kreminnától 23 km-re északnyugatra), Bilohorivka (Kreminnától 13 km-re délre) és Spirne (Kreminnától 27 km-re délre) közelében. Szirszkij hozzátette, hogy az orosz alakulatok „Storm Z” támadóegységekkel erősítik meg állásaikat, amelyekben elítéltek szolgálnak. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők egy 500 elítéltből álló csoportot telepítettek egy nem részletezett egység megerősítésére, amely a Harkivi Területen tevékenykedik, és hogy az ukrán erők tüzérségi tűzzel közel 100 elítéltet sebesítettek meg ezek közül.

Az ukrán és az orosz hadsereg egyaránt azt állította, hogy június 4-én korlátozott területi nyereséget értek el a Kupjanszk-Svatove vonalon. Szirszkij azt állította, hogy az ukrán egységek sikeresen előrenyomultak 400 métert egy meg nem határozott területen Szvatove irányában, és felszabadították az Ivanivszkij erdő egy jelentős területét. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok átkeltek az Oszkil folyón és elfoglalták Novomlinszkot (21 km-re északkeletre Kupjanszktól), de megjegyezték, hogy az állítólagos előrenyomulásról nincs fényképes vagy videós bizonyíték. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Novoszelivszkénél, míg az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az oroszok visszaverték az ukrán szabotázs- és felderítőcsoportokat Beresztovénél (Szvatovétől 20 km-re északnyugatra), Andriivkánál (Szvatovétől 14 km-re nyugatra) és Novoszelivszkénél.

Az orosz hadsereg június 4-én folytatta a Kreminnától délre folytatott támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelenül támadták Bilohorivkát és Spirnét. Egy orosz hírösszefoglaló azt állította, hogy orosz és ukrán alakulatok harcba keveredtek az R–66-os autópálya mentén Kreminna közelében.

Orosz alárendelt főerő #2 – Donyecki Terület

Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Bahmut környékén június 4-én. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Ivanivszke és Bila Hora (Bahmuttól 12 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Ivanivszke irányában, és hogy az ukrán egységek támadó hadműveleteket hajtottak végre Zaliznyanszke (Bahmuttól 9 km-re északnyugatra) térségében. Az Ukrán Keleti Erőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes arról számolt be, hogy a Wagner-erők továbbra is visszavonulnak Bahmutból, és a reguláris orosz légideszant alakulatok (VDV) váltják fel őket. Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov arról számolt be, hogy az orosz erők veszteségeinek aránya az ukrán erőkkel szemben Bahmutban 7,5:1 volt.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok június 4-én támadó hadműveleteket hajtottak végre Avdiivka közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz haderő visszaverte az ukrán szárazföldi támadásokat Opitnye (Avdiivkától 3 km-re délnyugatra) és Vodiane (Avdiivkától 7 km-re délnyugatra) közelében. Egyes orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek behatoltak Vodianéba, míg néhány orosz milblogger cáfolta ezt az állítást. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszoűk nem hajtottak végre támadó műveleteket Avdiivka közelében.

Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Marinka közelében június 4-én. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán haderő visszaverte az összes orosz szárazföldi támadást a körzetben. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a csecsen „Akhmat” különleges erők (Szpecnaz) folytatják a támadó műveleteket Marinka irányában. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az Akhmat egységei és az 5. Különleges Motorizált Lövészdandár (1. hadtest) elemei a 150. Motorizált Lövészhadosztály (8. Összhaderőnemi Hadsereg, Déli Katonai Körzet) tüzérségi támogatásával támadó műveleteket hajtottak végre Marinkában, miközben az ukrán egységek megpróbáltak ellentámadást indítani.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg június 4-én szárazföldi támadásokat hajtott végre a Donyecki Terület déli részén. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán erők Pavlivka (Vuhledartól 2 km-re délnyugatra) és Mikilszke (Vuhledartól 3 km-re délkeletre) közelében hajtottak végre szárazföldi támadásokat. Egy másik milblogger sikertelen felderítő hadműveletnek minősítette a Pavlivka és Mikilszke közelében végrehajtott ukrán támadásokat.

Orosz támogató erőfeszítés – déli tengely

Az ukrán hadsereg helyi szárazföldi támadásokat hajtott végre és állítólag korlátozott taktikai előnyöket ért el június 4-én Donyeck nyugati részén és Zaporizzsja keleti részén. A június 4-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a gépesített ukrán alakulatok korlátozott előrenyomulást hajtottak végre Rivnopiltól északkeletre. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán egységek Prijutne (Velika Novoszilkától 15 km-re délnyugatra) és Makariivka (Velika Novoszilkától 4 km-re délnyugatra) irányában támadtak, és elfoglalták Novodarivkát (Velika Novoszilkától 14 km-re délnyugatra) és Neszkucsnyét (Velika Novoszilkától 2 km-re délnyugatra). Egyes orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok áttörték az orosz védelmi vonal első szakaszát, és 500 métertől három kilométerig haladtak előre ezen a területen. E jelentésekre e cikk írásakor nincs vizuális bizonyíték. E jelentések nyelvezete arra utal, hogy az oroszok Levadnénál (Velika Novoszilkától 18 km-re délnyugatra) is elvesztették állásaikat, bár nem világos, hogy ez mostani fejlemény-e, vagy korábbi időpontban történt. Június 2-án közzétett felvételek egy ukrán tüzérdandár tüzérségi elemeit mutatják, amint tüzérségi bevetéseket hajtanak végre orosz állások ellen Sztaromajorszke közelében, mintegy 7 km-re délre, illetve 7 km-re délkeletre Neszkucsnyétól és Rivnopiltól. Néhány milblogger azt is állította, hogy az ukrán erők korlátozott ellentámadást kíséreltek meg Mala Tokmacska közelében (Huljajpolétól 28 km-re délkeletre), és hogy az oroszok légicsapásokat hajtottak végre a Huljajpole közelében támadó ukrán alakulatok ellen. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz „Vosztok” önkéntes zászlóalj és az 5. Összfegyvernemi Hadsereg (Keleti Katonai Körzet) elemei sikeresen védekeztek a további ukrán előrenyomulás ellen. Orosz források nagyrészt azt is állították, hogy az ukrán helyi ellentámadások felderítő hadműveletek voltak.

Az ukrán tüzérség továbbra is célba vetta a dél-ukrajnai frontvonali és hátországi területeket. Orosz források azt állították, hogy az orosz légvédelem június 3-án elfogta a Berdjanszk és Melitopol ellen indított ukrán rakétákat. Orosz források azt is állították, hogy az ukránok június 4-én további területeket támadtak a Zaporizzsjai Területen: Melitopol közelében, Melitopoltól északkeletre Csernyihivka közelében, valamint a frontvonal közelében Verbove és Polohi közelében. Szergej Akszjonov krími megszálló vezető azt állította, hogy az orosz légvédelem és az elektronikus hadviselési rendszerek június 3-án megsemmisítettek vagy hatástalanítottak kilenc ukrán UAV-t, amelyek a krími Dzsankojt vették célba.

Az orosz mozgósítás hírei

Az orosz védelmi minisztérium benyújtotta azt a kormányrendelet-tervezetet, amely a katonai nyilvántartásba vételhez többé nem követeli meg az egyén jelenlétét a sorozóirodában. A rendelettervezet kimondja, hogy az orosz tisztviselőknek lehetőségük lesz arra, hogy „az állampolgárok személyes megjelenése nélkül a katonai toborzóirodában az állami információs forrásban, más állami információs rendszerekben és információs forrásokban található adatok alapján katonai szolgálatra regisztrálják az állampolgárokat.” Az orosz állampolgárok a jelentések szerint az orosz állami szolgálati portálon lévő személyes fiókjukban kapnak majd értesítést a regisztrációról és a leiratkozásról. Az orosz Állami Duma április 11-én elfogadott egy törvényjavaslatot, amely jóváhagyta a katonai szolgálatra jogosult orosz állampolgárok egységes digitális nyilvántartásának létrehozását. Az ISW úgy értékelte, hogy a Kreml azért szorgalmazta a digitális nyilvántartást, hogy a digitális tekintélyelvűség eszközeit felhasználva javítsa az idézések kibocsátásának hatékonyságát és az orosz behívók ellen való fellépést, és ez az új kormányrendelet-tervezet valószínűleg ennek az erőfeszítésnek a része.

Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz katonák továbbra is dezertálnak Ukrajnában. Az ukrán vezérkar június 4-én jelentette, hogy a Luhanszki Területen található Szvatove közelében nagyjából 40 orosz katona hagyta el harcálláspontját és dezertált. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hadsereg két helikoptert és egy Roszgvargyija-egységet küldött a dezertőrök felkutatására.

A megszállt területek hírei

Az orosz tisztviselők továbbra is pihenő- és rehabilitációs programokat alkalmaznak arra, hogy a megszállt területekről ukrán gyermekeket toloncoljanak Oroszországba. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) egykori tisztviselője, Rodion Mirosnyik június 4-én kijelentette, hogy a „Segítünk a mieinknek” önkéntes szervezet 103 embert, 67 gyermeket

és 36 anyát küldött a megszállt Luhanszki és Donyecki Területekről a Moszkvai Területen lévő Kljazma szanatóriumba. Mirosnyik kijelentette, hogy a „Segítünk a mieinknek” új megállapodást kötött az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökséggel arról, hogy 2023 végéig további 162 embert, elsősorban öt és 13 év közötti gyermekeket küldenek a Kljazma szanatóriumba. Egy orosz hírösszefoglaló június 3-án arról számolt be, hogy a Brjanszki Terület gyermek-egészségügyi táborai 750 gyermeket fogadnak majd a Luhanszki terület Brjanka városából, és júniusban 90 gyermek érkezik a településről Brjanszk területére.

Ennyit tudunk - hogyan összegezhetjük a helyzetet?

Egyrészt a belgorodi körzetben (és valószínűleg rövidesen máshol is) megélénkülő partizánharcok (ha annak nevezhetőek) úgy hiányoznak az orosz reguláris hadseregnek, mint üvegesnek a hanyatt esés. Nincs szó nagy létszámú alakulatokról, nehéz fegyverzetről (bár ilyesmi időnként már elő-előkerül az Orosz Önkéntes Hadtest támogatásában), nincs szó komoly pusztításokról sem. Viszont ahhoz, hogy ne legyen súlyosabb a helyzet, a moszkvai védelmi minisztérium óhatatlanul meg kell erősítse a területet, komoly alakulatokat kell odavezényeljen, melyeket csak a frontról vonhat el. Kellemetlen még az is, hogy ezek az önkéntesek nem üzenik meg rózsaszín, illatos levélkében Sojgunak vagy Geraszimovnak, hol és mikor szándékoznak támadni, nem adnak randevút, hanem támadnak, amikor és ahol épp eszükbe jut. Megkockáztatnám, hogy most még ők sem tudják, holnap hol csapnak oda, így aztán az orosz hadsereg erői állandó készenlétben kell legyenek. Ráadásul elveszítették a kezdeményezést is, ami háborúban nagyon kellemetlen.

Megoldás volna az oroszok számára, ha a reguláris alakulatok helyett odavezényelhetnék a Wagner-csoportot, ezt a minap Prigozsin fel is ajánlotta, de mostanra változott a helyzet, Bahmutnál csatáznak, éspedig az orosz reguláris erőkkel. Már június másodikán jelentette Prigozsin sajtószolgálata, miszerint az orosz védelmi minisztérium képviselői állítólag aláaknázták azokat az utakat, amelyeken keresztül a Wagner PMC harcosai elhagyták Bahmutot. Két nappal később Prigozsin sajtószolgálata közzétett egy jelentést, amelyből kiderül, hogy május 17-én a PMC mérnöki-utász százada megkezdte az utak megtisztítását, de kénytelen volt abbahagyni a munkát, mert az orosz védelmi minisztérium Szemigorje melletti állásaiból tűz alá került.

A Wagner PMC harcosai „válaszoltak az agresszióra és őrizetbe vették a támadókat” – áll a jelentésben. Azt állítja, hogy zsoldosok letartóztatták a katonák egy csoportját, amelyet a 72. motorizált lövészdandár parancsnoka, alezredes vezetett, „aki alkoholos befolyásoltság állapotában volt”.

Prigozsin sajtószolgálata egy videót is közzétett, amelyen a férfi Roman Venevitin alezredesként mutatkozik be, és azt állítja, hogy ő és emberei lefegyverezték a PMC Wagner gyorsreagálású csoportját, és rálőttek a „wagneristák” autójára. Elmondása szerint ezt „személyes rosszindulatból” tette. A videón szereplő férfi azt állítja, hogy ittas volt.

A háttérben lévő férfi megkérdezi az alezredest, hogyan jellemzi a tettét. Hosszú szünet után a videón szereplő férfi azt válaszolja: „Bűnös vagyok”.

Ezek után nem túl valószínű, hogy Prigozsin a legényei vére árán akarná megvédeni Belgorodot, de van más jelentkező is: természetesen régi ismerősünk, Ramzan Kadirov. Ő ma közölte a Telegramon, hogy:

A Belgorodi területre betört terroristákkal kizárólag a csecsen egységek tudnak leszámolni. Egy bandita csoport felszámolása orosz területen a civilekre és az infrastruktúrára gyakorolt következmények nélkül különleges tudást és kiképzést igényel. Itt nem csak katonai tapasztalatra van szükség, hanem terrorellenes tapasztalatra is. A csecsen egységek pontosan ilyen tapasztalattal rendelkeznek.”

A csecsen harcosok száma a csecsen biztonsági és katonai struktúrák zászlóaljaiban és ezredeiben Kadirov szerint meghaladja a 70 ezret.

„A legfőbb főparancsnok bizonyára jobban látja” – jegyezte meg Kadirov, hangsúlyozva, hogy a csecsen egységek készen állnak és várják a parancsot a belgorodi régióba való bevonulásra. „Ez jó döntés lenne” – mondta a csecsen vezető.

Mondjuk a csecsen egységek valódi harcértékét nem érdemes dicsérni, most, mint láttuk, Marinka mellett vetik be őket kevés, vagyis nulla sikerrel, valódi harcra ugyanis kevéssé alkalmasak. Hogyha ölre kéne menjenek a kadiroviták a wagneristákkal azon, hogy ki védje meg Belgorodot, gondolkodás nélkül a zsoldosokra fogadnék, de ilyen veszély nem fenyeget: Prigozsin most nincs olyan kedvében, hogy harcoljon a megtiszteltetésért. És ha mégis harcol, azt a reguláris erők ellen teszi. De a védelmi minisztérium sem lesz olyan ostoba, hogy Kadirov megbízhatatlan „TikTok-harcosait” a valóban fontos belgorodi területre engedje: érdekes lenne, amint már orosz földön is elkezdenek fosztogatni, zsákmányolni, erőszakoskodni. Szóval könnyen beszélt Kadirov, tudta, hogy senki sem fogja komolyan venni az ajánlatát.

Ellenben, ha a többi harcteret nézzük, azt kell mondanunk: ugyan elértek némely sikereket az ukránok, de ez még mindig nem az offenzíva. Az még várat magára.

Egyelőre itt tart a háború: baljós, vihar előtti csend üli meg a frontot.

Nagy idő közeledik, bunker legyen, ami kibírja.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása