Forgókínpad

Forgókínpad

Prigozsin hosszú árnyéka

2023. június 29. - Szele Tamás

Ma újból prigozsinozunk, mert még mindig nem ültek el a múlt hét végi lázadás hullámai, sőt, meglehet, magukkal sodorják Szurovikin tábornokot is, aki azért jó pár cselekedetével kiérdemelte a büntetést, de gyanús, hogy a lázadás vétkében nem bűnös. Mindegy, azért jó helyre megy, amit kap. Ezen kívül szó lesz az orosz milbloggervilág válságáról is, mely szintén Prigozsinnak köszönhető.

prigozsinistak_junius_29.jpg

Különös egy világ jött el, mert még a tárgyilagosságára jogosan büszke ISW is – mely pedig egyébként szívesebben foglalkozik a harcterek konkrét eseményeivel – a Prigozsin-botrányt elemzi, aminek az a vitathatatlan előnye, hogy végre pontos hírösszefoglalót kapunk a vélt és valós eseményekről, nem kósza véleményeket. Akkor lássuk csak, mi történt tegnap?

Az Alekszandr Lukasenka fehérorosz diktátor által közvetített, a Wagner-csoport fegyveres lázadásának befejezéséről szóló megállapodással kapcsolatos jelentések azt sugallják, hogy az érintett felek még mindig tárgyalnak a konkrétumokról. A The Hajun Project nevű független belarusz megfigyelőcsoport június 27-én repüléskövetési adatokat mutatott be, amelyek szerint a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin repülőgépe a fehéroroszországi Macsuliscsi repülőteréről Oroszország felé indult, Moszkvába repült, majd azonnal továbbment Szentpétervárra. Igor Girkin volt orosz tiszt, háborús bűnös és ismerten kritikus milblogger azt állította, hogy Prigozsin visszatért Oroszországba, hogy tárgyaljon meg nem nevezett orosz tisztviselőkkel és a Wagner Parancsnoki Tanáccsal. Prigozsin rövid időre valóban visszatérhetett, hogy kidolgozza az Alekszandr Lukasenka fehérorosz diktátor által megtárgyalt üzlet további részleteit.

Orosz források június 28-án is folytatták a találgatásokat az alku részleteiről. Egy Wagnerhez kötődő orosz milblogger egy belarusz Wagner-harcossal készített interjút tett közzé, amelyben a harcos azt állította, hogy Wagner „új harci frontot” nyitott Belaruszban, és hogy a Wagner-harcosok egy része „Oroszországban fog dolgozni”, míg mások „Belaruszban fognak működni.” A Meduza orosz ellenzéki kiadvány azonban az orosz védelmi minisztériumon belüli forrásra hivatkozva azt állította, hogy csak 1000 Wagner-harcos ment Prigozsinnal Belaruszba. A belarusz ellenzéki Belamova csatorna emellett azt állította, hogy a június 27-i műholdfelvételeken egy új katonai objektum építése látható az Oszipovicsij körzetben, amely június 13-án még nem volt megfigyelhető, ami arra utal, hogy a felvételeken egy fehéroroszországi Wagner-kiképzőtábor építése látszódhat. Nem világos, hogy a katonai objektum építése a Prigozsin-Lukasenko megállapodás június 24-i bejelentése előtt jelent-e meg. A Wagner fehéroroszországi pozícióját övező elterjedt spekulációk azonban arra utalnak, hogy a megállapodás bizonyos aspektusait még csak most dolgozzák ki.

Orosz források azt találgatták, hogy a Wagner lázadása már most is széleskörű hatásokat gyakorol az orosz parancsnoki struktúrára. Egy neves orosz milblogger azt állította, hogy Wagner lázadása „nagyszabású tisztogatásokhoz” vezetett az orosz fegyveres erők parancsnoki káderállománya körében, és hogy az orosz Védelmi Minisztériumban jelenleg „törésteszt” zajlik a lojalitás szempontjából. A milblogger azt állította, hogy az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) egyenként felülvizsgálja az orosz katonai vezetés tagjait, valamint az egyes egységparancsnokokat. A milblogger azt állította, hogy az orosz tisztviselők ürügyként használják fel a Védelmi Minisztérium „határozatlanságát” a lázadás elfojtásában és a „félkatonai vállalatok (PMC-k) támogatását”, hogy eltávolítsák a „kifogásolható” személyzetet a pozíciójukból. A milblogger nevezetesen azt állította, hogy az orosz légideszant erők (VDV) parancsnoka és a pletykák szerint a hadszíntér parancsnokának helyettese, Mihail Teplinszkij vezérezredes egy meg nem határozott időpontban, de valószínűleg a lázadás után átvette az ukrajnai hadszíntér főparancsnokának feladatait Valerij Geraszimov vezérkari főnöktől és jelenlegi általános hadszíntérparancsnoktól. A militarista hangsúlyozta, hogy Geraszimov megtartja vezérkari főnöki posztját, de az ukrajnai orosz műveletekért már nem lesz felelős. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy „a gyanakvás légköre lengi be a vezérkart”, és hogy Geraszimov csatlósait határozatlansággal és kudarccal vádolják, míg az ukrajnai erők közös csoportosítása parancsnokának helyettesét, Szergej Szurovikin hadseregtábornokot a lázadásban való bűnrészességgel vádolják. Az ezeket a találgatásokat közzétevő források nagyrészt pontosak voltak az orosz parancsnoki változásokról szóló korábbi jelentésekben, bár az emberi kapcsolati háló folyamatos megszakadása és a Prigozsin fegyveres lázadásával kapcsolatos súlyos lehetséges következmények befolyásolhatják e források pontosságát. Nyilvánvaló, hogy a fegyveres lázadásnak továbbra is jelentős következményei vannak az információs térben.

Az orosz hatóságok a jelentések szerint június 28-án letartóztatták Szergej Szurovikin hadseregtábornokot, ami valószínűleg arra utal, hogy a Kreml meg kívánja tisztítani a Védelmi Minisztériumot a hűtlennek tekintett személyektől. A The Moscow Times című orosz ellenzéki forrás június 28-án arról számolt be, hogy két, a Védelmi Minisztériumhoz közel álló forrás is megerősítette, miszerint az orosz hatóságok azért tartóztatták le Szurovikin tábornokot, mert a lázadás során Prigozsin oldalára állt. A The New York Times június 28-án arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés által tájékoztatott amerikai tisztviselők szerint Szurovikin előre tudott a lázadásról, de az amerikai titkosszolgálatok még mindig próbálják kideríteni, hogy Szurovikin közvetlenül támogatta-e Prigozsin törekvéseit. Nem világos, mi történt, ami arra késztette Szurovikint, hogy csak néhány órával a lázadás kezdete után felszólítsa Prigozsint a lázadás befejezésére, bár lehetséges, hogy ezt kényszer hatására tette, nem pedig az orosz katonai vezetés támogatása céljából. Ha az orosz hatóságok valóban letartóztatták Szurovikint, akkor a Kreml valószínűleg bűnbakként fogja felhasználni őt és társait, hogy nyilvánosan megmagyarázza, miért reagált rosszul az orosz hadsereg és az orosz belbiztonsági apparátus a lázadásra, és hogy igazolja az orosz katonai vezetés esetleges átalakítását. Az ISW korábban már beszámolt Szurovikin figyelemre méltó Wagner-kapcsolatairól és állítólagos támogatásáról, így Szurovikin kiválóan alkalmas bűnbaknak, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyire támogatta a lázadást.

A Kreml valószínűleg megpróbál majd arra törekedni, hogy enyhítse a Védelmi Minisztérium intézményesített vezetői iránti széleskörű megvetést, amely Wagner lázadását táplálta, miközben megpróbálja elbizonytalanítani azokat, akik esetleg szimpatizáltak a lázadással. A háborúpárti ultranacionalista közösség és az orosz hadsereg egyes szegmensei rendszeresen bírálták Geraszimovot és Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert az ukrajnai háború irányítása miatt, és Prigozsin kinyilvánított célkitűzése, hogy erőszakkal eltávolítsa a két tábornokot, arra utal, hogy a Kreml Geraszimov és Sojgu népszerűtlenségét közvetlen fenyegetésnek tekintheti Putyin azon képességére nézve, hogy megtartsa támogatását a kulcsfontosságú választói csoportok és a hadsereg körében. A Kreml valószínűleg megpróbálja jelezni, hogy Sojgu megtartja pozícióját, de a lázadást követő napokban még nem támogatta hasonló módon Geraszimovot. A Kreml megpróbálhatja lecsillapítani a védelmi minisztérium intézménye iránti megvetést azzal, hogy csökkenti Geraszimov szerepét az ukrajnai műveletekben, bár nagy valószínűséggel megtartja, legalábbis névlegesen, az általános hadszíntérparancsnoki pozíciót és a vezérkari főnökként betöltött hosszú távú szerepét. Geraszimov eltávolítása bármelyik pozícióból túlságosan ártana Putyin és a Védelmi Minisztérium hírnevének. Putyin megpróbálhatja elkerülni a jövőbeni parancsnoki változások következményeit azáltal, hogy egyre inkább megjutalmazza a hivatalos pozíciójukon túlmutató felelősséggel rendelkező parancsnokokat. Putyint valószínűleg azért sem váltja le nyilvánosan Geraszimovot, mert attól tart, hogy a zsarolás sikeres eszközeként legitimálja a lázadást. Azok a találgatások, amelyek szerint Geraszimov szerepe csökken Ukrajnában, arra utalhatnak, hogy Putyin Geraszimovot más feladatokra tereli át ahelyett, hogy teljesen lefokozná. Putyin valószínűleg mindenekelőtt a lojalitása miatt értékeli Geraszimovot, és lehet, hogy Geraszimovot bízza meg a lojalitásra összpontosító személyzeti változtatásokkal a Védelmi Minisztériumon belül, ha a Kreml úgy dönt, hogy átalakítja az orosz katonai vezetést.

A Kreml talán azért választotta Teplinszkijt de facto általános hadszíntéri parancsnoknak, mert állítólag széles körben népszerű az orosz sorállomány és az orosz ultranacionalista közösség körében. Korábban Teplinszkij a Wagner mellett irányított erőket Bakhmut körül, de nem egyértelmű, hogy Teplinszkij támogatta-e Wagnert általánosságban, ahogyan Szurovikin állítólag tette, és Teplinszkij hallgatott a fegyveres felkelés alatt. Teplinszkij állítólag február végén közvetlenül Putyinnak fejezte ki elégedetlenségét a jelenlegi katonai parancsnoksággal kapcsolatban, és 2023 áprilisában vezető katonai parancsnoki pozíciót vállalt, így Szurovikin mellett az egyik legjelentősebb Geraszimov-ellenes parancsnok lett. Teplinszkij állítólag a front azon szektoraiért felel, ahol az orosz erők jelenleg az ukrán ellentámadó hadműveletekkel szemben védekeznek, és a de facto általános hadszíntérparancsnoki kinevezéséről szóló spekulációk arra utalhatnak, hogy a Kreml igyekezett Teplinszkijt jutalmazni azért, hogy a front ezen területein felügyeli a doktriner orosz védelmi műveleteket, vagy hogy olyan arcot találjon a háborús erőfeszítések számára a nyilvánosság előtt, aki legalább alapvető katonai szakértelem tanúsításáért tudhat magáénak elismerést, hogy ellensúlyozza vagy elterelje a figyelmet, amelyet Prigozsin kapott Bakhmut elfoglalásáért. A Kreml dönthet úgy, hogy az ukrajnai parancsnoki felelősséget úgy osztja el, hogy az orosz katonai tisztviselők titokban elismerjék, hogy egy Geraszimov-ellenes személyiség irányítja az ukrajnai háborús erőfeszítéseket anélkül, hogy a Kremlnek nyilvánosan el kellene ismernie ezt a tényt. A Kreml valószínűleg küzdeni fog, hogy egyensúlyt találjon a Védelmi Minisztériummal szembeni elégedetlenség lecsillapítása és a hűtlen alakoktól való megtisztítása között anélkül, hogy ellentmondásba kerülne retorikájával és tetteivel. Amennyiben ezt az egyensúlyt túl nehéz lenne megtalálni, úgy dönthet, hogy csak az egyik célt követi. Ebben az esetben a Kreml szinte biztosan a hűtlen személyek megtisztítására irányuló erőfeszítést fogja választani, függetlenül a Védelmi Minisztérium vezetése iránti folyamatos haragtól.

Orosz források azt állították, hogy a Kreml azokat az orosz erőket bünteti, amelyekről úgy látja, hogy kudarcot vallottak a lázadásra adott válaszlépéseikben. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz pilóták, akik megtagadták, hogy csapást mérjenek a Wagner-konvojra, és az orosz határőrök, akik megtagadták, hogy tüzet nyissanak Wagnerre, most nem részletezett büntetőjogi felelősségre vonással néznek szembe. A Kreml talán azért bünteti az alacsonyabb rangú orosz katonákat, hogy további bűnbakokat teremtsen a lázadásra adott válaszukért, bár a törvényes és közvetlen parancsok teljesítésének megtagadása bármely hadseregben hadbírósági eljárásra adna okot, és a fegyveres lázadásban részt vevő erőkre kiadott tűzparancs nagy valószínűséggel törvényes lenne. megerősíteni ezeket a milblogger állításokat.

Az Állami Duma további intézkedéseket fontolgat az információs tér feletti ellenőrzés fokozására és az internetes közösségek öncenzúrájának előmozdítására. Az Állami Duma oktatási bizottságának első elnökhelyettese, Jana Lantratova június 27-én kijelentette, hogy az Állami Duma javasolni fogja egy olyan testület kinevezését, amely „jogosult a bloggerek tevékenységének ellenőrzésére.” Lantratova azt is kijelentette, hogy a duma képviselői további törvényjavaslatot fognak benyújtani a bloggerek „tömegmédiaként” való nyilvántartásba vételéről, amely meghatározza a bloggerek jogait és kötelezettségeit. Bár az erről a törvényjavaslatról szóló beszámoló nem határozza meg külön kategóriaként a katonai tudósítókat vagy a milbloggereket, valószínű, hogy a milbloggerek a „bloggerek” tág kategóriájába fognak tartozni, és a javasolt ellenőrző szerv és az ebből következő törvényjavaslat fokozott szabályozás és ellenőrzés alá fogja vonni őket. Az ISW korábban már beszámolt az orosz hatóságok azon törekvéseiről, hogy fokozzák a milbloggerek és katonai kommentátorok cenzúrázását. A Duma valószínűleg azért javasolta ezt a törvényt a „blogger” tág kategóriáját használva, hogy elkerülje a milbloggerek konkrét haragját, akik június 28-án nagyrészt nem kommentálták ezeket a frissítéseket. (Erről a későbbiekben még bővebben is szót ejtek).

Fehéroroszország június 28-án hivatalosan ratifikálta a közös orosz-belarusz kiképzőközpontok létrehozásáról szóló megállapodást Fehéroroszországban. A fehérorosz média arról számolt be, hogy a fehérorosz képviselők elfogadták az Oroszország és Fehéroroszország közötti, a fehérorosz és orosz katonák számára „a katonai személyzet közös kiképzésére szolgáló harci kiképzőközpontok létrehozásáról és működtetéséről” szóló megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. Viktor Hrenin belarusz védelmi miniszter megjegyezte, hogy ezeknek a harci kiképzőközpontoknak a fő feladata az orosz és a belarusz erők „harci kiképzésének egységesítése”. Oroszország azért nyitott ilyen kiképzőközpontokat Belaruszban, hogy megteremtse a további állandó katonai bázisok feltételeit, annak a szélesebb körű orosz törekvésnek a részeként, hogy Belaruszt teljes egészében a Kreml ellenőrzése alá vonja. A közös kiképzőközpontokról szóló megállapodást korábban 2023. március 28-án írták alá, egy 2022. október 31-i szerződéses törvénytervezet alapján. A már létező megállapodás ratifikálása a következő lépés a Kreml folyamatban lévő kampányában, amelynek célja Fehéroroszország katonai alávetettségének biztosítása, és nincs összefüggésben a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és Alekszandr Lukasenka fehérorosz diktátor közötti, a június 23-24-i fegyveres felkelést követően Wagner fehéroroszországi száműzetéséről szóló jelentett alkuval.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter június 28-án telefonbeszélgetést folytatott Mohammad Bagheri vezérőrnagy úrral, az Iráni Iszlám Köztársaság fegyveres erőinek vezérkari főnökével. Az orosz média arról számolt be, hogy Sojgu és Bagheri megvitatták a kétoldalú katonai és haditechnikai együttműködés kérdéseit, a regionális biztonságot és a tágabb nemzetközi helyzetet, és bejelentették szándékukat a kétoldalú párbeszéd elmélyítésére, valamint további védelmi szerződések kidolgozására. 2021 októberében Bagheri az iráni katonapolitikáért és stratégiai irányításért felelős vezető már találkozott Moszkvában Sojguval. Bagheri magas rangú szerepe az iráni biztonsági apparátusban arra utal, hogy fegyvereladásokról tárgyalhatott Sojguval. Iráni tisztviselők korábban kifejezték érdeklődésüket az iránt, hogy orosz vadászgépeket és légvédelmi rendszereket kapjanak az orosz háborús erőfeszítések iráni támogatásáért cserébe, bár ezek az eladások még nem valósultak meg.

Meg nem erősített jelentések szerint az orosz katonai rendőrség állítólag Szíriában őrizetbe vette a Wagner-csoport parancsnokait. Az Al Hadath szaúd-arábiai tévécsatorna június 27-én adásban állítólag azt állította, hogy az orosz katonai rendőrség őrizetbe vette a Wagner szíriai Suwaydában lévő kirendeltségének vezetőjét és három másik „magas rangú” Wagner-parancsnokot a Hmeimim légibázison, majd meglátogatta a Wagner damaszkuszi, hamai és Deir ez Zor-i irodáit. A Kommerszant orosz hírportál arról számolt be, hogy a Wagner parancsnoka, Dmitrij Utkin később Telegram-csatornáján tagadta ezeket az állításokat a Wagner-állomány szíriai letartóztatásairól. Egy másik, a Wagnerhez kapcsolódó Telegram-csatorna szintén tagadta a letartóztatásokat.

Ígértem, hogy foglalkozom kicsit a milbloggerek viszontagságos életével. Nos, a tevékenységük törvényi szabályozása sokuk kenyerét veszélyezteti, de mivel komoly tényezőnek számítanak az információs térben, az aktivitásuk megfigyelése járhat tanulságokkal, akkor is, ha tudjuk, hogy egy szavukat sem szabad elhinni. Sőt: csak akkor vonhatunk le helyes következtetéseket a viselkedésükből, ha nem hiszünk nekik. Mindenesetre az elmúlt néhány napban alaposan felkavarodott a korábban sem csendesen poshadó világuk, erről a Wired számol be.

Az orosz nacionalista bloggerek milblogger vagy voenkor néven ismertek, és a kormány által hagyott információs vákuumot töltötték be a frontvonalakon zajló eseményekkel kapcsolatban. Sokan óriási követőtábort szereztek, és olyan csoportokat felügyelnek, amelyek a háborúról készült videofelvételeket, fotókat, térképeket tesznek közzé. Az oroszbarát ukrán blogger, Jurij Podoljaka Telegram-csatornájának 2,8 millió követője van. Szemjon Pegov volt tévés újságírónak, aki WarGonzo néven posztol, 1,3 millió követője. A Rybar nevű fiókot, amelyet egy Mihail Zvincsuk nevű volt katonai tolmács vezet, 1,2 millióan követik.

Ez a befolyás azt jelenti, hogy Oroszországban sokan fordultak a Telegramhoz, amikor Jevgenyij Prigozsin, Putyin régi szövetségese és a Wagner-csoport vezetője június 23-án megindult Moszkva ellen. De ahelyett, hogy a szokásos frissítéseket kapták volna, a háborúpárti Telegram-bloggerek csoportja zavartan hímezett-hámozott.

„A reakció a milbloggerek közösségében nagyon-nagyon óvatos volt” – mondta Eto Buziashvili, az Atlantic Council Digitális Törvényszéki Kutató Laboratóriumának munkatársa. „Keresték, hogy melyik oldalra helyezkedjenek, melyik volna számukra előnyösebb.”

A voenkorok és a Kreml közötti kapcsolat már régóta zavaros. A különböző nacionalista bloggerek különböző kötődésűek. Egyesek a Kremlhez, mások a Wagnerhez húznak. Létezik például a veterán katonák frakciója, amelyet olyan figurák képviselnek, mint Igor Girkin, aki a Krím 2014-es annektálása idején az oroszok által támogatott szeparatista erők egykori parancsnoka volt, és akinek most 800 ezer követője van a Telegramon. De ők mindannyian háborúpárti nacionalisták, akik gyakran (majdnem mindig) az erőszak fokozásáért kampányolnak.

A lázadás kibontakozásakor azok a bloggerek, akik a Kremlhez közel maradva udvaroltak Prigozsinnak, megragadták az alkalmat, hogy megerősítsék Putyin iránti hűségüket. „Pegov (más néven WarGonzo), aki nem is olyan régen egy nagyon hosszú, bókokkal teli videóinterjút készített Prigozsinnal, a Wagner-lázadást „hátba döfésnek” nevezte” – mondja Buziashvili. (Meg kell jegyeznem, Pegovnak a héten halálhírét vettük, de tegnapelőttre kiderült, hogy jól van).

Egyesek számára a hangnemváltás bosszantó volt. „Nem értem azokat, akik néhány napja még hevesen ágáltak a Wagner ellen, most pedig hirtelen arról ordítoznak, hogy mikor, hogyan és hol kell kivégezni az árulókat pontosan” – írta Alekszandr Pelevin, a Wagner régi támogatója a Telegramon, ahol a támogatóinak száma szerény 21 ezer főre rúg.

A Telegram más felületein csend uralkodott az általában hangos profilokon. Ez vonatkozott a hagyományosabb propagandistákra, például Margarita Szimonjanra, az RT állami televíziós hírcsatorna szerkesztőjére. Prigozsin egykori támogatója, Szimonjan Telegram-fiókja szombaton néma csendben volt. Aztán, mikor eldőlt a helyzet, természetesen Putyin oldalára állt (vagy inkább letérdelt mögéje). De az új generációs Telegram-influencerek egy része is hallgatott. A névtelen Veterán Jegyzetek fiók, amelynek 320 ezer feliratkozója van, nem posztolt, amikor a lázadás péntek este elkezdődött – olyan körülmények miatt, amelyeknek „semmi közük” a Wagner-lázadáshoz – közölte a fiók anélkül, hogy magyarázatot adott volna.

„Tényleg csendet tapasztaltunk néhány milblogger körében, akik az elmúlt hónapokban mindkét oldalon szerepet játszottak” – mondta Kateryna Stepanenko, az Institute for the Study of War agytröszt Oroszország-elemzője.

A Wagnerhez kötődő fiókok, például az Alexander Szimonov független haditudósító által vezetett Call Sign Bruce esetében a csendes időszak később jött el. A lázadás idején kitört izgalom után – amely Prigozsin nyilatkozatainak és fotóinak megosztásával járt együtt Rosztov-na-Donuból, a városból, ahol Wagner rövid időre átvette az irányítást – a fiókok posztjainak tempója lelassult. Szimonov június 26., vagyis hétfő óta nem posztolt.

Eddig ezeket a katonai bloggereket a nacionalizmus közössége egyesítette, alig várták, hogy Oroszország megnyerje az ukrajnai háborút, és emiatt szokatlanul szabadon bírálhatták a kormányzati döntéseket. Június elején több Telegram-influencer vett részt nyilvános találkozón Putyinnal, ahol olyan kérdésekkel szembesítették őt, mint például, hogy miért küzdenek a tehetséges emberek a hadseregben a felemelkedésért? És miért nem kapnak a katonák pénzjutalmat a megsemmisített tankokért?

De ez a kritikára való hajlandóság veszélybe kerülhet. Mivel Prigozsin a jelek szerint fehéroroszországi száműzetésbe vonul, a milbloggerek elvesztettek egy olyan magas rangú szövetségest, aki hajlandó nyíltan beszélni az ukrajnai katonai kudarcokról. Az öncenzúra azonban már jóval a Wagner-lázadás előtt elkezdett belopakodni ebbe a csoportba – állította Stepanenko. „A Rybar régebben nagyon sokat beszélt arról, hogy az orosz védelmi minisztérium lényegében mennyire pocsék” – mondja – „Mostanra a fiók többnyire csak helyzetjelentéseket posztol a harctérről”. A sikertelen Wagner-lázadás azzal fenyeget, hogy felgyorsítja ezt a tendenciát – teszi hozzá. „Lehet, hogy néhány katonai blogot szándékosan öncenzúrára késztet, hogy ne úgy nézzenek ki vagy hangozzanak, mintha Prigozsint támogatnák”.

Ezek a bloggerek hasznosak voltak a Kreml számára, mondja Ian Garner történész és orosz propaganda kutató. A polgári újságírás és a propaganda új keverékét képviselik. „Azt a benyomást keltik, hogy az átlagpolgárok valóban lelkesednek a háborúért” – mondta.

De közeleg a törvényi szabályozás. Vannak arra utaló jelek, hogy Putyin a voenkorokat is szeretné összehangolni. A júniusi találkozó valószínűleg egy kísérlet volt arra, hogy megmutassa a bloggereknek, hogy értékelik és tisztelik őket - mondja Garner. „Ez része volt egy szélesebb körű kísérletnek, hogy az információs harcosok és a fronton lévő csapatok széttöredezett és szétszórt hálózatát mind a védelmi minisztérium és az állam felügyelete alá vonják.” Prigozsin lázadása akaratlanul is nagyobb befolyást adhatott ennek a törekvésnek.

A Telegram-influencerek új generációja fájdalmasan tisztában lesz azzal, hogy ha Putyin ellenük fordul, már megvannak az eszközei ahhoz, hogy lecsapjon rájuk. Idén márciusban Moszkva megszigorította cenzúratörvényeit, ami azt jelenti, hogy bárki, aki „lejáratja” a hadsereget, akár öt-tizenöt év börtönnel is büntethető. Májusig 80 embert vontak felelősségre az új szabályok alapján az OVD-Info emberi jogi csoport szerint. Eddig a törvényt csak a háborút ellenző bloggerek ellen alkalmazták, a háborút támogatók ellen nem.

Szóval, hogy egyszerűsítsük a helyzetet: az orosz nacionalista olvasó, aki nem hisz az állami propagandának, inkább milbloggereket, voenkorokat olvas, akik előadják neki nagyjából ugyanazt az állami propagandát, de ezentúl őket sem olvassa majd, mert államosítják a blogolást.

Aztán majd, ha központi ellenőrzés alá került, nagyon fognak csodálkozni, hova lett az olvasottságuk. Már várom a következő törvényt, ami előírja, hogy az orosz állampolgároknak kötelező mondjuk Rybart vagy WarGonzot olvasni minden nap.

És lám: így lesz az önkéntes, amatőr talpnyalókból profi, állami talpnyaló.

Ha mást nem is köszönhet az orosz nép Prigozsinnak, csak annyit, hogy miatta lehetetlenné válik ennek a szégyenletes milblogger bagázsnak a működése (van olyan magyar „biztonságpolitikai szakértő”, aki csak belőlük informálódik, úgy is sikerül neki), már megérte az a moszkvai menet.

Mindenesetre az elég valószínű, hogy sokat kell még foglalkozni Prigozsinnal a jövőben.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása