Forgókínpad

Forgókínpad

Prigozsin árvái, Putyin trolljai

2023. augusztus 31. - Szele Tamás

Hogy Jevgenyij Prigozsin jelenleg hol tartózkodik és milyen állapotban, azt roppant nehéz volna megmondani, egyelőre vegyük úgy, hogy elhunyt és el is temették. Ha nem így lenne, az sem változtat azon, hogy a trollfarmjai továbbra is működnek, bár nem zavartalanul és teljes gőzzel, de nem szűntek meg – valószínűleg Putyin irányítása alá kerültek, legalábbis részben.

putyin_trolljai_augusztus_31.jpg

Nem is volt várható, hogy egy ilyen értékes, régóta építgetett hálózatot eldob. És most nagyobb szüksége van a propagandára, mint bármikor máskor.

A jelenségre a Daily Beast figyelt fel, a lap hosszú elemzést közöl Prigozsin trolljainak „átállásáról” – nos, voltaképpen nem nevezhetjük a történteket így, mert az Internetkutató Intézet (ez volt a trollgyár neve, angol rövidítése IRA, ami most nem az Ír Köztársasági Hadsereget jelenti) alkalmazottai valószínűleg egész életükben kizárólag a saját zsebük oldalán álltak, és mindegy nekik, ki tölti azt meg, Putyin vagy Prigozsin.

Mindenesetre feltűnt egy vélhetően orosz trollhálózat, amely a Wagner-főnök propagandista trolljainak minden árulkodó jelét magán viseli – mondták szakértők a The Daily Beastnek.

Miután Jevgenyij Prigozsin két hónappal ezelőtt sikertelen lázadást szított Oroszországban, a Kreml azonnal lecsapott a birodalmára. A félkatonai főnököt és zsoldosait Fehéroroszországba száműzték, míg a Wagnerhez kötődő, orosz propagandát terjesztő online médiavállalatokat blokkolták. Információs műveleteinek jövője a múlt héten még inkább megkérdőjeleződött, amikor Prigozsin halálát jelentették egy repülőgép-szerencsétlenségben, amely minden jel szerint egy Vlagyimir Putyin elnök által elrendelt merényletre utalt.

De a Wagner-propaganda csatlósai elleni fellépés és a zsoldosfőnök nyilvánvaló halála ellenére egyre több jel utal arra, hogy Prigozsin információs műveleti hálózata valójában sosem szűnt meg.

A Clemson Egyetem kutatása szerint a hónap elején, Prigozsin állítólagos halála előtt néhány száz orosz nyelvű fiók jelent meg a Twitteren, amelyek oroszbarát és Putyin-párti narratívákat népszerűsítettek.

A fiókok hálózata – amelyek egymást követték és hasonló, a Kreml irányvonalait erősítő posztokkal léptek interakcióba – Darren Linvill szerint, aki évek óta kutatja az orosz információs műveleteket, minden tanújelét mutatja egy Prigozsin-féle akciónak.

Linvill 2017-ben kezdte el kutatni az orosz trollhadsereg műveleteit, és 3 millió orosz trolltól származó tweetet tárt fel a kutatás során, amely felkeltette a bűnüldöző szervek és az amerikai hadsereg kiberparancsnokságának figyelmét.

Bárkié is legyen most az IRA, biztosan ugyanazok az emberek működtetik, akik ugyanazoknál az asztaloknál ülnek, függetlenül attól, hogy nevezzük a munkáltatójukat. De a trollműveletek még mindig folynak”

mondta Linvill a hálózatról, hozzátéve, hogy sok fiókot lekapcsoltak, miután jelentette őket a Twitteren, vagyis az X-en. A Twitter viszont nem reagált érdemben az ügyre.

A hálózat egy része, vagy legalábbis a trollhálózathoz kapcsolódó fiókok egy csoportja azonban – a tevékenységük alapján – úgy tűnik, hogy továbbra is online maradt és aktív.

A fiókok, amelyeket ebben a hónapban hoztak létre, és amelyek folyamatosan felbukkannak, még akkor is, ha másokat már blokkoltak, a Putyin-párti és oroszbarát narratívák népszerűsítésére összpontosítanak. A legtöbbjük ugyanazt a mintát követi: Általános profilképet használnak, elindítanak néhány tweetet, hogy legitimnek tűnjenek, majd a válaszok és a like-ok segítségével elkezdik a befolyásolási műveletüket.

Úgy tűnik, hogy a fiókok mindenütt ugyanazt a fajta Kreml-barát narratívát terjesztik, és egymáshoz hasonló hangnemet használnak. Ez magában foglalja az orosz légvédelmi képességeknek (amelyek az elmúlt hetekben rosszul szerepeltek) és Putyin hírnevének (amely a tavalyi illegális ukrajnai invázió óta minden eddiginél mélyebbre süllyedt világszinten) védelmét, valamint az ukrán morál megtörését célzó dezinformációk terjesztését.

A hálózat egyik, még online maradt fiókja – egy „Gleb” névre hallgató felhasználó – csütörtökön alig több mint 10 perc alatt több mint egy tucatnyi sértést és Moszkva-barát kommentárt ontott magából a Twitteren.

A felhasználó azt a hírt mérlegelte, hogy egy száműzött politikai aktivistát, Maxim Katzot távollétében elítélték, mert bírálta Oroszország ukrajnai háborúját, és hozzátette: „Katz, te egy bűnöző vagy, várunk rád Oroszországban, egyenesen a repülőgép ajtajánál fogunk fogadni, mint megbecsült díszvendéget”.

A felhasználó emellett Putyin riválisát, Alekszej Navalnijt is sértegette a Twitteren, és többször kommentálta a Prigozsin halála körüli találgatásokat, alátámasztva a Kreml állításait a zsoldosfőnökkel kapcsolatban.

Egyes posztok a hálózaton belüli fiókok között összehangoltnak tűnnek. Gleb követ egy másik felhasználót, aki a „Maria” névre hallgat, és csütörtökön mindketten körülbelül egy időben tettek közzé kommenteket, amelyekben arra buzdították a többi felhasználót, hogy ne aggódjanak az új országok BRICS-hez – a feltörekvő országok klubjához, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában – való csatlakozása miatt.

A Maria-fiók Putyint dicsőítő bejegyzéseket és az orosz világnézethez igazodó geopolitikai kommenteket is posztol, amelyekben panaszkodik a Nyugat egypólusú világra való összpontosítására.

Putyin tapasztalt politikus, és az emberek Oroszországban nagyra értékelik őt” – írta csütörtökön a Maria-fiók.

Több fiókban is visszaköszön a Kreml propagandája az ukrajnai háborúról. Maria azzal vádolja a Nyugatot, hogy megöli az ukránokat azzal, hogy fegyverekkel látja el őket az orosz erők elleni harcban. Egy másik, „Ekaterina” néven futó fiók olyan narratívákat tett közzé, amelyek célja, hogy elrettentse Ukrajnát a háborúban, azt sugallva, hogy nem érkezik több nyugati segítség, és dicséri az orosz felszerelés minőségét. Egy másik felhasználó, „Anasztázia” néven szintén az orosz inváziót támogató posztokat tett közzé.

A hálózat Putyin-párti irányultsága egybeesik azzal a váltással, amelyet Linvill az év elején látott az orosz trollhálózatokban. Linvill szerint közvetlenül Prigozsin lázadása után, amikor úgy tűnt, hogy Moszkva elkezdte elszívni Prigozsin médiavagyonának egy részét, a trollok Prigozsin támogatásáról Putyin támogatására váltottak.

Bár nem száz százalékig egyértelmű, hogy az ebben a hónapban létrehozott fiókokat azok az emberek vezetik és működtetik, akik korábban Prigozsin trollfarmjainak dolgoztak, Linvill kifejtette, hogy minden árulkodó jele ugyanarra a műveletre utal.

Egyes elemzők szerint valószínűtlennek tűnik, hogy Putyin lemondana arról az átfogó befolyási körről, amelyet Prigozsin az évek során kiépített - még a Wagner-főnök halála után is szüksége van rá. Az ukrajnai háború megingása és az utóbbi hónapokban a tekintélyének nagyon is nyilvános megkérdőjelezése miatt az orosz elnöknek nagy szüksége lehet egy erős propagandista csapatra.

Őszintén szólva a propaganda most fontosabb Putyin számára, mint valaha. Bolond lenne, ha leépítené azt az apparátust, amely segített őt a helyén tartani” – mondta Linvill.

Az azonos témájú oroszbarát posztok gyors egymásutánja azt sugallja, hogy a trollhálózatnak átadják a témák listáját, amelyekről posztolniuk kell – beleértve a konkrét útmutatást arra vonatkozóan, hogy milyen narratívát használjanak – mondta Roman Oszadcsuk, az Atlanti Tanács digitális kutatással foglalkozó munkatársa, aki Kijevben Eurázsiával foglalkozik, a The Daily Beastnek.

Egy valódi embernek legalább egy kis időre szüksége van ahhoz, hogy elolvassa az első tweetet, majd válaszoljon. Ezt, néha egy-két percen belül többször is közzéteszik. Ez lehetséges... de ha különböző Twitter-szálakra válaszolnak, akkor meg kell találniuk azokat a szálakat” – mondta Oszadcsuk a The Daily Beastnek. „Úgy tűnik, hogy van egy listájuk a témákról, amelyeket kommentálniuk kell”.

A gyors és összehangolt átfedés a fiókok tevékenységében időnként arra utal, hogy vagy különböző emberek üzemeltetik a fiókokat manuálisan, azonos feladatkiosztással, vagy valaki valamiféle automatizálás és szkriptek segítségével működteti azokat. Oszadcsuk szerint:

Valakinek előre meg kellett írnia ezeket a megjegyzéseket, hogy a szkript közzétegye őket”.

A fiókok kezelőszámainak felépítése – először a vezetéknév, majd a keresztnév első öt betűje – egy újabb jel arra, hogy a hálózat nem hiteles felhasználókból áll. Ez arra utal, hogy a hálózat egy algoritmust vagy szoftvert használt a fiókok létrehozásához, és olyan névkombinációkat keresett, amelyeket még nem igényeltek a platformon – mondta Oszadcsuk.

Valószínűleg „van egy algoritmus, amely különböző leírásokat tartalmaz bizonyos nevekről, különböző változatokról, majd eljátszik azzal, hogy ezt a nevet már használják-e a platformon vagy sem, megváltoztatja őket és különböző kombinációkat próbál ki” – jegyezte meg Oszadcsuk.

Úgy tűnik, hogy a fiókok alig vagy egyáltalán nem tesznek erőfeszítéseket arra, hogy reális személyiségeket építsenek ki a profiljukon. A The Daily Beast által vizsgált egyik fiók például egy általános profilképet mutat, amelyet népszerű online mémekből emeltek át. A fiókban például egy rendkívül izmos testű kutya feje látható. Úgy tűnik, két fiók is ugyanazt a macskát ábrázoló képet használja profilképként, valószínűleg hanyag és gyors próbálkozásként a fiókok létrehozásakor.

A hálózat a friss hírekhez is hozzászól, még akkor is, ha azok potenciálisan ellentmondásosak Putyin számára.

Anasztázia és Mária többször is megvádolta a Nyugatot Prigozsin likvidálásával, noha számos amerikai tisztviselő felvetette, hogy valószínűleg Putyin vette célba a zsoldosfőnököt az oroszországi lázadása után. Pénteken több fiók is posztolt olyan sorokat, hogy a halálával kapcsolatos nyomozás folyamatban van, ezzel is bátorítva az orosz eljárásba vetett bizalmat.

Az akció hatósugara egyelőre nem tűnik óriásinak. A Gleb-fióknak például mindössze hat követője van, és csak 21 fiókot követ, köztük sok orosz hírügynökséget. A hálózat számos más fiókja is hasonlóan alacsony követési arányt mutat.

Linvill szerint ez egy újabb jel arra, hogy a hálózat valóban egy orosz trollfarm munkája. Mivel az orosz trollfarmok az elmúlt években egyre többször buknak le, a jól kidolgozott és kreatív, a radar alatt repkedő fiókok működtetéséről áttértek az alacsony szintű fiókokéra, amelyek egyszerűen csak beugranak oda, ahol a beszélgetés már folyik.

Nem a narratívákat irányítják, hanem reagálnak” – mondta Linvill. „Ez olyasmi, amit követők nélkül is megtehetsz, és olyasmi, amit akkor is megtehetsz, ha tudod, hogy a fiókodat esetleg felfüggesztik, és mégis hatással lehetsz a platformra.”

Hát, annyi biztos, hogy Prigozsin árvái nem tétlenkednek nagy gyászukban, nincs oda a nagy gonddal épített hálózat. Le merném fogadni, hogy rövidesen újra hallunk róluk, ahogy kiheverték az őket ért csapást.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása