Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A Hamász és a Telegram

2023. október 20. - Szele Tamás

Az már közhely, hogy a modern háború legalább annyira zajlik az online térben, mint a valósban: nem kivétel ez alól a Hamász orvtámadása sem Izrael ellen. A Washington Post annak járt utána oknyomozó írásában, hogyan használja az online teret a terrorszervezet és mire. Természetesen a főbb platformok már tiltották őket – de a moderálatlan üzenetküldő szolgáltatásokon erre nincs mód.

terror_oktober_19.jpg

Az egyik gázai kórház elleni keddi támadás utáni káoszban, amikor izraeli és palesztin tisztviselők egymást okolták a légitámadásért, amely a gázai egészségügyi hatóságok szerint 471 ember halálát okozta, a Hamász militáns csoport gyorsan az elsődleges üzenetküldő platformját vette elő: a Telegram online csevegőalkalmazást.

Az izraeli hadsereg a robbanásért egy másik palesztin militáns csoport (az Iszlám Dzsihád) félresikerült rakétáit tette felelőssé. A Hamász azonban közel kéttucatnyi arab és angol nyelvű üzenet gyors egymásutánjában azt közölte több százezres online közönségével, hogy a „mészárlás” izraeli légicsapás miatt történt, és hogy az ország és nyugati szövetségesei a hibásak a „népirtásért”.

A Gaza Now, a Hamászhoz kötődő, 1,4 millió feliratkozóval rendelkező Telegram-csatorna olyan fényképeket tett közzé, amelyeken látszólag a csapásban megölt vagy súlyosan megsebesült gyerekek láthatóak. A Hamász hivatalos csatornája egy arab nyelvű bejegyzésben arra szólította fel támogatóit, hogy „tegyenek közvetlen lépéseket, mutassák ki dühüket... Ne várjanak a holnapra”.

A kórházi robbantás felelősségét egyelőre nem sikerült véglegesen megállapítani. De azóta eltelt napokban, hogy erői megrohamozták Izrael déli részét, a Hamász példátlan és sokoldalú kampányt indított a közösségi médiában, hogy elmondja az Izrael elleni háborúról saját verzióját, és igyekszik meggyőzni a világot arról, hogy harcosai szabadságharcosok, akik jogosan gyilkolnak és rabolnak el izraeli civileket.

A csoport a legtöbb nagy közösségi hálózatról ki van tiltva, moderálatlan üzenetküldő platformokat és borzalmas, első személyben készült videókat használ, olyan kifinomultsággal, amilyenre a korábbi konfliktusok során nem volt példa.

A Hamász Telegram-üzeneteket osztott meg, amelyek célja, hogy megerősítse támogatói elszántságát, Izrael-ellenes dühöt szítson a szomszédos országokban, védje harcosai brutalitását, és szimpátiát ébresszen a Gázai Övezet, a Hamász ellenőrzése alatt álló, 2 millió palesztinnak otthont adó tengerparti sáv nehéz helyzete iránt. Az Atlantic Council Digital Forensic Research Lab által összeállított adatok szerint e csatornák követőinek száma megháromszorozódott a támadás óta.

A Hamász Telegram-csatornájára feltöltött egyik videón álcázott, támadó fegyverrel felszerelt férfiak egy síró csecsemőt tolnak egy babakocsiban egy feldúlt izraeli ház előtt. A klipet, amely állítólag „a Hamász-harcosok gyermekekkel való együttérzését” mutatja be, 200 000-szer nézték meg.

A csoport azonban arra is törekedett, hogy az internetet a terror és az antiszemitizmus eszközeként használja, az Iszlám Állam által kidolgozott játékszabályokra építve, azzal a céllal, hogy félelmet keltsen, figyelmet szerezzen és támogatást gyűjtsön a potenciálisan további támadásokhoz.

Egyes videókban a Hamász harcosai bemutatják az általuk ejtett, sebesült túszokat, az általuk épített nagy hatótávolságú rakétákat és a rakétavetőkkel és sorozatlövő fegyverekkel végrehajtott gyakorlatokat. Az egyik videó felirata héberül így hangzik: „Ez vár rád, ha belépsz Gázába”.

„A Hamász nem csak a tárait, de a telefonja akkumulátorát is teljesen feltöltve érkezett” – mondta Achiya Schatz, a FakeReporter, egy izraeli megfigyelőcsoport igazgatója, amely az online dezinformációt és gyűlöletbeszédet követi nyomon. „Teljesen tisztában voltak azzal, hogy nem csak a való világban, hanem online is terrortámadásra törekednek... hogy dicsőítsék a tetteiket és irányítsák a narratívát”.

A Hamász közösségi médiastratégiája már a véres támadás első óráiban nyilvánvalóvá vált, amikor a testükön viselt GoPro kamerák véres felvételei gyorsan elárasztották Telegram-csatornáikat. Az egyik klipben egy militáns egy holttestre irányítja a kamerát, és azt mondja: „Ideje fotózni”.

Az azóta eltelt napokban a Hamász továbbra is arra használta ezeket a csatornákat, hogy politikai és katonai vezetők videobeszédeit tegye közzé, nemzetközi támogatóit fegyverkezésre buzdítsa, és a túszok kivégzésének közvetítésével fenyegetőzött. Az egyik csatornán rövid videós hanganyagokat tett közzé Iszmail Haníje, a Hamász Katarban száműzetésben élő politikai vezetője, egy másikon pedig adománygyűjtő üzeneteket tejesztett, amelyek kriptovalutában kérnek felajánlásokat.

A videók némelyike kegyetlennek és találékonynak mutatja a Hamász harcoló erőit, és drámai hangsávokkal, címanimációkkal, lassított felvételekkel és egyéb profi megoldásokkal vannak összevágva. Az egyik videó egy akciófilmszerű kiképzési montázst mutat be, míg egy másik víz alatti kamerák és repülő drónok által rögzített felvételek segítségével mutatja be, hogyan alakítanak át a harcosok csővezetékeket rakétákká.

Rita Katz, a terrorcsoportokat online nyomon követő SITE Intelligence Group ügyvezető igazgatója szerint a Hamász csatornái egykor „unalmas”, rakétakilövéseket és megölt harcosokat bemutató fotók, úgynevezett „mártírjelentések” keverékei voltak.

A rajtaütés óta azonban a csatornák áttértek a gyors reagálású nyilatkozatok és a magas színvonalú videók folyamatos közzétételére – a háborús üzenetek és a propaganda olyan özönére, amelyet az Izraelt támogatók pszichológiai hadviselésnek neveztek.

„Soha nem láttam még, hogy a dzsihádista közösség, és valószínűleg a szélsőjobboldali közösség is, ennyire megosztaná a Hamász csatornáit” – mondta Rita Katz. „Mindenhol ott van az interneten. Nem lehet figyelmen kívül hagyni”.

A Hamászt letiltotta a Facebook, az Instagram, a TikTok, a YouTube és az X, korábbi nevén Twitter. Számos videóját ennek ellenére újra feltöltötték az X-re, amely egyes szakértők szerint csak lassan szedi le őket. A cég közleményben tudatta, hogy nemrég több száz Hamász-fiókot távolított el.

A csoport azonban a legerőszakosabb videóit és szélsőséges üzeneteit közvetlenül a Telegramra posztolja, ahol nem kell attól tartania, hogy eltávolítják őket, és ahol a nézettségi mutatói ugrásszerűen megnőttek. Katonai szárnyának, az Izzedine al-Kasszam Brigádoknak jelenleg több mint 700 ezer követője van, szemben a támadás előtti 200 ezerrel, és az ottani nézők ezrei emojikkal reagálnak minden üzenetre, például a „szív”, a „tűz” és a „tisztelgés” jelzéseivel.

A Telegram nem reagált a kommentárra vonatkozó megkeresésekre, de alapítója, az orosz származású milliárdos Pavel Durov pénteki bejegyzésében azt írta, hogy a szolgáltatás „nem erősíti jelentősen a propagandát”, ehelyett „az első kézből származó információk egyedülálló forrása a kutatók, újságírók és tényellenőrök számára”.

„A hét elején a Hamász arra használta a Telegramot, hogy figyelmeztesse a civileket az izraeli Ashkelon városában: hagyják el a területet a rakétacsapásaik előtt” – tette hozzá. „Vajon a csatornájuk leállítása segítene életeket menteni – vagy még több életet veszélyeztetne?”

Joel Finkelstein, a Network Contagion Research Institute nevű kutatócsoport társalapítója szerint a Hamász közösségi média-stratégiája két évvel ezelőtt, az Izrael és a terrorcsoport közötti 11 napos háború idején indult be. Akkoriban a konfliktussal kapcsolatban világszerte felbukkanó öt leggyakoribb hashtag egyike az #IsraeliCrimes volt, amelyet Finkelstein szerint kiterjedt bot-hálózatok és hamis fiókok segítettek elő. Ezek a fiókok azóta is folytatják a közösségi tér „pumpálását” antiszemita tartalmakkal, valószínűleg az október 7-i támadás előkészítéseként – mondta.

A Hamász tisztviselői nem szolgáltak részletekkel arról, hogy hogyan működtetik a közösségi médiát. De az, hogy a csoport a gázai általános áram- és internetkimaradások idején is folyamatosan, éjjel-nappal videókat és üzeneteket tett közzé, egyes kutatókat arra engedett következtetni, hogy részben nemzetközi munkatársakra támaszkodik, talán a szomszédos Libanonban vagy Katarban.

A Hamásznak van egy PR-irodája, és olyan médiacsoportokat működtet, mint az Al-Aqsa TV, egy gázai szórakoztató- és propagandahálózat, amely műholdon és interneten keresztül elérhető.

Az al-Kasszam Brigádok weboldalát egykor a DigitalOcean, egy New York-i székhelyű felhőszerver-szolgáltató üzemeltette a domain-nyilvántartás szerint. A DigitalOcean azonban közölte, hogy bár a domain még mindig a vállalat tulajdonában lévő internetprotokoll-címre mutat, a vállalat 2020-ban eltávolította a Hamász-szárnyat mint ügyfelet. A Hamász katonai szárnya által nemrégiben használt új honlapot a jelek szerint Oroszországban üzemelteti az Iroko Networks Corporation nevű cég – derül ki a webtárhely-nyilvántartási adatokból.

Ruslan Trad, az Atlantic Council Digital Forensic Research Lab biztonsági kutatója szerint a csoport online infrastruktúrája inkább egy kormányzati hivatalhoz hasonlóan működik.

„A Hamásznak szigorú és kipróbált hierarchiája van, amely feladatok szerint van felosztva; a szervezetnek van egy társadalmi és egy katonai szárnya” – mondta. „Inkább hasonlít egy állami struktúrához, mintha egy tipikus szervezetnek lenne egy médiacsapata”.

A Hamász a Telegramot megafonként is használja a legfelsőbb vezetői számára. A terrorszervezet katonai szárnyának szóvivője, aki az Abu Obaida nevet használja, több videónyilatkozatot tett közzé, először a túszok kivégzésének közvetítésével fenyegetőzött, de hétfőn a foglyokat már „vendégeinknek” nevezte" „akiket igyekszünk megvédeni”.

A videókon az arcát egy kaffiyehnek nevezett vörös kockás fejfedő takarja el. A válla fölött egy Hamász-logó jelenik meg a tévéhíradók stílusában.

A Hamász hétfőn arra is használta a csatornát, hogy videót sugározzon egyik túszáról, Mia Shemről, egy 21 éves hölgyről, akit egy egész éjszakán át tartó sivatagi rave-koncertről raboltak el, ahol legalább 260 embert öltek meg. A videón Shem kényszer hatása alatt azt mondja, hogy a csoport orvosi ellátásban részesítette, beleértve egy háromórás műtétet is, amellyel egy súlyos kar-sérülést gyógyítottak meg.
(Amit nem mellesleg ők maguk okoztak).

„Kérem, vigyenek ki minket innen, amilyen gyorsan csak lehet” – mondja héberül. Nem világos, hogy a videót mikor rögzítették. John Kirby,

a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az NBC Newsnak adott keddi interjújában azt mondta, hogy ez „sokkal inkább propagandavideó, mint bizonyíték”.

A Hamász a közelmúltban azon dolgozott, hogy a Telegramot stratégiai PR-eszközként használja, arra buzdítva támogatóit, hogy saját fiókjaikon védjék meg a csoportot, és köszönetet mondott Oroszországnak a támogatásért.

De a Hamász által összegyűjtött és online megosztott többórás videókat Izrael is felhasználta a csoport barbárságának leleplezésére. Az izraeli hadsereg hétfőn közzétett egy hátborzongató videót, amely a Hamász testkameráiról és közösségi média fiókjairól származó felvételeket tartalmaz, és amelyen a Hamász harcosai civileket gyilkolnak, házakat rabolnak ki, holttesteket csonkítanak meg és túszokat hurcolnak el.

A Hamász „mindig is a videós dzsihádot tekintette az egyik döntő fegyverének” – mondta a Hamász üzenetküldését nyomon követő washingtoni székhelyű Middle East Media Research Institute kutatója, aki biztonsági okokból névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott. „Mindig is biztosítani akarták, hogy legyenek oktatóik, tanáraik és médiaszakértőik abban a mozgalomban, amit ők a „tömegek ébresztésének” neveznek. Most, a közösségi média bevonásával ez megvan nekik.”

Nem is az a megdöbbentő, hogy a Hamász propagandafegyverként használja a világhálót, hiszen mindent fegyverként használ. Az a szörnyű, hogy ezeknek a borzalmaknak van közönsége, mely egyre bővül – tehát az élő egyenes adásban közvetített kínzás és mészárlás népszerű.

Ez benne az igazán rettenetes.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása